«Απόθεμα» - εγγύηση για έξοδο στις αγορές

Στα «κέρδη» που αποκόμισε η Ελλάδα από τη συμφωνία στο Eurogroup την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο επικεντρώνει την αποκλειστική δήλωσή του, στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Εκτός από τα γνωστά αποτελέσματα, όπως η εκταμίευση της δόσης, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023, αλλά και η ρήτρα ανάπτυξης, ο υπουργός υπογραμμίζει με έμφαση την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με την οποία δεσμεύονται οι εταίροι να δημιουργήσουν ένα <<απόθεμα>>, που θα αποτελέσει την εγγύηση κατά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, έχει ως εξής:

«Όπως αποδέχθηκε το Eurogroup και καταγράφηκε στη σχετική συμφωνία, το ελληνικό χρέος θα εξυπηρετείται όταν έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης. Μπαίνει σε εφαρμογή λοιπόν, η ρήτρα ανάπτυξης, που αποτελεί και δική μας πρόταση, ήδη από την εποχή που ήμασταν στην αντιπολίτευση.

Με την εξέλιξη αυτή, επετεύχθη αντιστροφή στην οικονομική λογική της υποταγής στην εξυπηρέτηση του χρέους, κατά την οποία η χώρα ήταν δεσμευμένη να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της ακόμα και αν καταγραφόταν ύφεση.

Πρόκειται, φυσικά, για μία πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα υλοποιηθεί παράλληλα με τη δέσμευση για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πλεονάσματα που θα κυμαίνονται πέριξ του 2% του ΑΕΠ, όταν – με δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά- η χώρα είχε εγκλωβιστεί σε πλεονάσματα της τάξης του 4% ή 4,5%, για τα επόμενα πολλά χρόνια. Μόνο από τη μείωση των στόχων, η ελάφρυνση της λιτότητας φτάνει στα 4 ως 5 δις. ευρώ κατ’ έτος.

Επίσης, δεν μπορεί κάποιος να μην υπογραμμίσει τη σημαντική απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, που καταγράφεται στην τελευταία παράγραφο της συμφωνίας, η οποία δεσμεύει τους εταίρους στη δημιουργία ενός «αποθέματος», που θα εγγυηθεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Πλέον η Ευρώπη αξιοποιεί το οικονομικό και θεσμικό της εκτόπισμα, ώστε να εγγυηθεί την εξομάλυνση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo