Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών -επί πολλούς μήνες- ότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, η εκκρεμότητα παραμένει. Πού πάνε τα πράγματα;

 Η β αξιολόγηση κλείνει με παρεμβάσεις που έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε με αξιώσεις μέτρων 4 δις. Θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία. Αυτές τις αξιώσεις «κι άλλες τόσες» μας ζήταγε η αντιπολίτευση να τις αποδεχτούμε. Τώρα που καταφέραμε να υπάρχουν τα αντίμετρα η ΝΔ λέει δε ψηφίζει. Συμπέρασμα. Δεν έχει πρόβλημα με τα αρνητικά μέτρα και τις περικοπές. Έχει πρόβλημα με τα θετικά ισοδύναμα. Αυτά καταψηφίζει.

  Εχει δει όλος ο κόσμος ότι οι καθυστερήσες οφείλονται στο γεγονός ότι το Δ.Ν.Τ δεν είχε καμία δυνατότητα να αποτυπώσει την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Λάθη στους αριθμούς τα οποία προκάλεσαν ανοιχτή αντιπαράθεση με την Κομισιόν. Η ΝΔ επέλεξε όλο αυτό το διάστημα να κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις αθωώνοντας αυτούς που από πολιτική εμμονή λέγανε του κόσμου τις ανοησίες. Για αυτή της τη στάση η ΝΔ θα πληρώσει βαρύ πολιτικό τίμημα.

 Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις για να πάει η οικονομία από τη σταθεροποίηση στην ανάπτυξη. Πτώση της ανεργίας, αύξηση απασχόλησης κατά 230.000 θέσεις από την αρχή του 2015, αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων για το 2016, ολοκλήρωση μεγάλων έργων και βεβαίως υπερκάλυψη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ήταν 0,5 και ίσως αγγίξει το 3%.

 Αυτά είναι τα δεδομένα. Απλώς έχουμε γραφειοκρατίες που πασχίζουν να αποδείξουν ότι τα έκαναν όλα καλά. Δυνάμεις που δεν αντέχουν την ιδέα ότι μια προοδευτική διακυβέρνηση σταθεροποιεί την οικονομία και τακτοποιεί και τα δημοσιονομικά.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν έχουμε πέσει ακόμη σε τοίχο αλλά είμαστε κοντά. Συμφωνείτε;

  Στον τοίχο, εκτός στόχων, και στην ύφεση έριξε τη χώρα η κυβέρνηση στην οποία υπουργός οικονομικών ήταν ο κ. Στουρνάρας. Φαίνεται ότι αυτό δεν το ξεχνάει και θέλει να μας το θυμίζει και εμάς. Καλά θα κάνει λοιπόν, αν δε θέλει να κάνει αυτοκριτική, να τοποθετηθεί για το εάν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των ευρωπαικών θεσμών ή του Δ.Ν.Τ για την ελληνική οικονομία. Δε θα ήθελα να πιστέψω εκτιμήσεις, που λένε ότι διατηρεί και καλλιεργεί πολιτικές φιλοδοξίες οι οποίες είναι ασύμβατες με την ομαλή πορέια της οικονομίας και συμβατές μόνο με μία πορεία προς τον τοίχο.

 Εκτός της ΝΔ που ζητάει πρόωρες εκλογές, το ίδιο προτείνουν δύο κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Ευ. Βενιζέλος, οι οποίοι σας περιγράφουν -ούτε λίγο ούτε πολύ- ως μια από τις χειρότερες κυβερνήσεις που πέρασε από τη χώρα. Περνάει από το μυαλό σας να εγκαταλείψετε;

 Ο κ. Σημίτης παρέλαβε το χρέος στα 100 δις και το παρέδωσε στα 180. Θα περίμενε κανείς μια λέξη αυτοκριτικής. Διερωτάται κανείς αν οι πρώην πρωθυπουργοί τα κάνανε όλα καλά, πως έγινε και έφτασε η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Φαίνεται ότι χειρότερη για τους κ. Σημίτη και Βενιζέλο είναι η κυβέρνηση στην οποία δε μετέχουν. Για αυτό και δε βγάινει από το μυαλό τους η ιδέα ότι θα εγκαταλείψουμε. Αλοίμονο αν αφήσουμε την Ελλάδα σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Ο ελληνικός λαός ακούει ανθρώπους όπως ο κ. Σημίτης να μιλούν ως εκπρόσωποι της ΝΔ και βγάζει πολύ χρήσιμα συμπαράσματα.

 Συγκυβερνάτε πάνω από δύο χρόνια με τους ΑΝΕΛ. Για πόσο ακόμη θα συμπορεύεστε; Από την άλλη, υπάρχει βάση συζήτησης για την προοπτική συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μελλοντικά;

  Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι δοκιμασμένη. Άντεξε σε δύσκολες στιγμές και μαζί, αλλά ενδεχομένως και με άλλους θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Για τις περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας, έχουμε ήδη διατυπώσει την άποψη ότι ο στόχος της διεύρυνσης του άξονα στήριξης ενός προοδευτικού προγράμματος ανάταξης της οικονομίας και αναστύλωσης του κοινωνικού κράτους είναι θεμιτός και διαρκής.

 Ο Φιγιόν στη Γαλλία κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ότι τον στοχοποιούν. Το ίδιο και ο Τραμπ στις ΗΠΑ. Πόλεμο από τα ΜΜΕ καταγγέλλει όμως και η κυβέρνησή σας. Σας τρομάζει αυτή η ομοιότητα;

  Η συσχέτιση με τις περιπτώσεις που αναφέρατε είναι μάλλον καταφύγιο όσων ενορχηστρώνουν αυτές τις επιθέσεις. Υπενθυμίζω μόνο ότι ο κ. Φιγιόν διώκεται για οικονομικό σκάνδαλο ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απολαμβάνει τη στήριξη ενός πολύ μεγάλου καναλιού, του Φοξ Νιους.

  Οι λόγοι για τους οποίους η δική μας κυβέρνηση υφίσταται επιθέσεις με ψεύδη και συκοφαντίες από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, είναι γνωστοί στον κόσμο. Έχουν να κάνουν με τη διαδικασία αδειοδότησης, με τους φόρους που για πρώτη φορά κλήθηκαν να πληρώσουν, το ότι μπαίνει τάξη και στο διαδίκτυο και στη διαφήμιση.

 Έχετε εικόνα για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες; Γιατί το ΕΣΡ καθυστερεί; Θα αφήσετε να διαιωνίζεται μια κατάσταση που έχετε χαρακτηρίσει παράνομη;

  Μετά την απόφαση του ΣτΕ, το βλέμμα της κοινωνίας είναι στραμμένο στο ΕΣΡ. Λύθηκαν και λύνονται όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του και όλοι μας περιμένουμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των καναλιών, στη βάση του νόμου 4339/15 όπως επιβάλλει η απόφαση του ΣτΕ.

  Πιστεύω στο υψηλό αίσθημα καθήκοντος των ανθρώπων του ΕΣΡ και ως εκ τούτου θεωρώ πως δεν υπάρχει πλέον κανένας άλλο λόγος καθυστέρησης της νόμιμης διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί.

 Φήμες λένε ότι γίνεται πάρτι με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων. Υπάρχουν καταγγελίες για “καπέλα”. Θα κάνετε κάτι;

  Η απόφασή μας για την εγκατάσταση του γραμμικού κώδικα είναι απαρέγκλιτη. Μέσα στον Απρίλη θα έχει βγεί η σχετική προκήρυξη.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo