Από τι μπορεί να κινδυνεύσει στο εξής, κατά τη γνώμη σας, η ολοκλήρωση της συμφωνίας, κ. Υπουργέ;

Η συμφωνία έκλεισε. Στο Eurogroup της Μάλτας τέθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μερών, ένας οδικός χάρτης, στον οποίο περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα τελευταία θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, το Σεπτέμβριο του 2018, και πριν την εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Αυτό το πλαίσιο είναι και ξεκάθαρο και δεσμευτικό για όλους. Η οικονομία κατέγραψε -τους τελευταίους μήνες του 2016- σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το πρωτογενές πλεόνασμα «κλείνει», σημαντικά υψηλότερα του 3,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,5%. Και υπερδιπλάσιο του στόχου για το πρώτο δίμηνο του 2017. Η ανεργία μειώθηκε κατά 4 μονάδες, ενώ δημιουργήθηκαν 230.000 θέσεις εργασίας και μόνο το φετινό Μάρτιο είχαμε θετικό ισοζύγιο σε προσλήψεις – απολύσεις κατά 38.000 θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να ζητάει εκλογές.

Κ. Σκουρή, ο κ. Μητσοτάκης πήγε από την παρένθεση στην παραζάλη. Ζήταγε να υπογράψουμε 2% περαιτέρω λιτότητα χωρίς δέσμευση για χρέος και εργασιακά. Τώρα που πετύχαμε μηδέν περαιτέρω λιτότητα, και νίκη στα εργασιακά λέει δεν ψηφίζει τίποτα. Αντίθετα, ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν τόσα και άλλα τόσα μέτρα λιτότητας. Ας λυπηθούν τους ανθρώπους που τους παρακολουθούν. Τους έχουν ζαλίσει. Λέγανε κλείστε συμφωνία γιατί καταστρέφετε η χώρα. Και μόλις κλείσαμε φωνάζουν ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή κλείσαμε συμφωνία, πολύ καλύτερη από αυτή που μας καλούσαν να υπογράψουμε.

Πολλοί, πάντως, ακόμα και σύντροφοί σας πρώην υπουργοί, ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι όχι απλώς θα χρειαστεί να λάβετε νέα μέτρα με την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και να προσφύγετε σε πρόωρες κάλπες στο τέλος του έτους…

Αυτό που δε βγαίνει είναι η στρατηγική κάποιων για αριστερή παρένθεση. Τους τελείωσε αυτό το αφήγημα και τώρα έχουν σε κενό στρατηγικής. Η υπεραπόδοση των εσόδων και η επίτευξη των στόχων τοποθετεί τα παραπάνω σενάρια στη φαντασία του κ. Μητσοτάκη. Εκλογές θα γίνουν το 2019 και η ΝΔ θα τις χάσει.

Γιατί, όμως, αποκλείετε τις εκλογές ως διέξοδο για το κόμμα σας; Προτιμάτε να αναλάβετε το πολιτικό κόστος; Ήδη, στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται με double score

Αν είχαν ίχνος αξιοπιστίας οι δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφέρεστε τώρα θα είχαμε κυβέρνηση ΝΔ και το ΝΑΙ θα είχε κερδίσει στο δημοψήφισμα. Αυτό που διακυβεύεται, όμως, εδώ δεν είναι οι επιθυμίες του κ. Μητσοτάκη ή του πατέρα του, που θέλει να τον δει στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Εδώ διακυβεύεται το αύριο της χώρας, όπως εκφράζεται από την αγωνία εκατομμυρίων άλλων γονέων. Αυτό το αύριο αναλάβαμε, μετά από σχετική εντολή τετραετίας, να διασφαλίσουμε.

Θα μου πείτε ότι η ερώτηση είναι υποθετική. Από θέση αρχής, όμως, εάν η συμφωνία υπερψηφιστεί με 150 ή λιγότερους βουλευτές της πλειοψηφίας χάνεται η δεδηλωμένη;

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν συμπαγή πλειοψηφία και θα προχωρήσουν όπως το έκαναν μέχρι τώρα, αλλά και με περισσότερη αισιοδοξία. Διότι δεν υπάρχει παραπάνω λιτότητα. Διότι δρομολογείται η λύση για το χρέος. Διότι έχουμε για πρώτη φορά θετικά μέτρα. Οι βουλευτές που στηρίζουν αυτή τη συγκυβέρνηση είναι πρωταγωνιστές της προσπάθειας και όχι απλοί παρακολουθητές. Συμβάλλουν στη διαμόρφωση της διαπραγματευτικής μας στρατηγικής και συμμετέχουν στη μάχη αποτροπής των σεναρίων περί παρένθεσης. Και θα το ξανακάνουν.

Επειδή πιθανόν πλησιάζει η ώρα της ψηφοφορίας για τη συμφωνία, πάλι από θέση αρχών, εάν ένας βουλευτής της πλειοψηφίας διαφωνήσει λόγω συνείδησης, θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του;

Η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει στα πλαίσια των όσων έχουμε συμφωνήσει τον Ιούλιο του 2015. Είναι η συμφωνία την οποία έχουμε εκλεγεί για να εφαρμόσουμε. Αν κάποιος ψάχνει προβλήματα ας τα αναζητήσει στην αντιπολίτευση, η οποία αναρωτιέται σαστισμένη ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει.

Εκτιμάτε ότι μπορεί να συγκροτηθεί εσωκομματική αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Το κόμμα μας πλέον δε λειτουργεί με το μοντέλο εσωτερική κυβέρνηση – εσωτερική αντιπολίτευση. Δείτε την ομάδα διαπραγμάτευσης. Που θα την κατατάσσατε; Υπάρχει ζωντανός διάλογος, απελευθερωμένος από στοιχήσεις που κληρονομήσαμε από την προτεραία εσωκομματική λειτουργία. Ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά το συνέδριο του κόμματος το περασμένο φθινόπωρο, με 93,5%.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι στήνετε Εξεταστικές και Προανακριτικές ως αντιπερισπασμό στην κοινωνική δυσαρέσκεια. Και κάποιοι άλλοι επιμένουν πως η αριστερά δεν μπορεί να έχει ως ατζέντα τη σκανδαλολογία…

Η Αριστερά ήρθε για να ορθώσει και πάλι την κοινωνία. Και βέβαια η αριστερά, δε μπορεί παρά να έχει ατζέντα διαφάνειας και απόδοσης ευθυνών εάν αυτό προκύπτει από τα γεγονότα.

Τον Κώστα Σημίτη γιατί τον στοχοποιείτε; Και η κριτική σας είναι απλώς πολιτική ή τον συνδέετε με σκάνδαλα, όπως αφήνουν ακόμα και υπουργοί σας να εννοηθεί;

Από τον κ. Σημίτη αναμέναμε μια εξήγηση προς τον ελληνικό λαό για το πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία. Για ποιο λόγο το χρέος εκτοξεύτηκε –επί ημερών τους- από τα 100 δισ. στα 180 δισ. ευρώ. Για το πως εξετράφη το σύστημα, που «σάρωσε» τα πάντα. Η κριτική μας είναι πολιτική, και αφορά την αποτίμηση μιας περιόδου στην οποία ρυθμοί ανάπτυξης συνδυάστηκαν με, ή μάλλον βασίστηκαν, στην εκτόξευση του χρέους. Η ίδια περίοδος ήταν και χρονική μήτρα σειράς σκανδάλων που είχαν ονοματεπώνυμο. Η διαφθορά είχε συγκεκριμένες συντεταγμένες. Δεν ήταν απλώς κοινωνικό φαινόμενο.

Τη Φώφη Γεννηματά τη βλέπετε εν δυνάμει σύμμαχό σας; Ή εκτιμάτε ότι οι όποιες δυνατότητες συνεργασίας έχουν εκλείψει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε μια δοκιμασμένη και ανθεκτική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Έχουμε ήδη διατυπώσει την άποψη ότι ο στόχος της διεύρυνσης του άξονα στήριξης ενός προοδευτικού προγράμματος ανάταξης της οικονομίας και αναστύλωσης του κοινωνικού κράτους είναι θεμιτός και διαρκής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε πρόσφατα με τους επικεφαλής των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Δεν σας φοβίζει η πολιτική απομόνωση;

Δεν κατάλαβα να ασπάζονται πολλοί την αδημονία του κ. Μητσοτάκη για επαναφορά του παλιού συστήματος εξουσίας. Τα μέτωπα χρειάζονται και στρατηγική. Και ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον ένα εκκωφαντικό κενό στρατηγικής.

Το γεγονός ότι ταυτίζετε τον Κ. Μητσοτάκη με τον Β. Σόιμπλε είναι πολιτικά ορθό, κ. Υπουργέ; Και μήπως η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση αντί για πόλωση;

Σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με συγκεκριμένους κύκλους των δανειστών. Εκεί τον οδήγησε ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός του και η ακροδεξιά την οποία έχει ο ίδιος τοποθετήσει στη διοίκηση του κόμματός του.

Η αντιπαράθεση με τον Διοικητή της ΤτΕ δεν πρέπει να τελειώσει; Και πώς κατά τη γνώμη σας;

Εάν κάποιος έχει υπάρξει πολιτικό πρόσωπο πρόσφατα και μάλιστα Υπουργός Οικονομικών και κάνει πολιτικές τοποθετήσεις θα πρέπει να αναμένει και σχετικές απαντήσεις. Νομίζω ότι χρειάζεται λίγη προσπάθεια από την πλευρά του κ. Στουρνάρα για να παραμένει στο δικό του πεδίο αρμοδιοτήτων.

Η απόφαση της ΚΠΕ του κόμματός σας κάνει λόγο για ανάγκη αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Συμφωνείτε; Και πιστεύετε ότι είναι θέμα συντονισμού, θέμα προσώπων ή και τα δυο;

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου μπορούμε και το κυβερνητικό έργο να επιταχύνουμε και την αποτελεσματικότητα να βελτιώσουμε σε όλα τα επίπεδα.

Η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης την επόμενη ημέρα ποια πρέπει να είναι κ. υπουργέ; Από τι θα κριθεί;

Η αξιολόγηση κλείνει. Η ελληνική οικονομία, που έχει ήδη περάσει στη φάση της σταθεροποίησης με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 12%, τις εξαγωγές κατά 10%, την κατανάλωση κατά 5%, απαλλάσσεται τώρα από το βαρίδι της αβεβαιότητας και αφήνεται να αναπτυχθεί πραγματικά. Η Ελλάδα αυξάνει το γεωπολιτικό της εκτόπισμα, και βρίσκει κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο στην περιοχή. Η ανάκαμψη μέσω της εξάπλωσης των νέων τεχνολογιών, η οικοδόμηση θεσμών κοινωνικού κράτους, μηχανισμών αναδιανομής είναι ο μεγάλοι στόχοι. Είναι ο πυρήνας της δίκαιης ανάπτυξης.

Και το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ; Θα πρέπει να παραμείνει ως έχει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της πιεστικής συγκυρίας ανέβαλε ένα αναγκαίο και γενναίο άνοιγμα στις κοινωνικές δυνάμεις που τον έφεραν στη θέση της διακυβέρνησης. Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Ένα άνοιγμα διαρκές και ένα κάλεσμα συσπείρωσης γύρω από τους στόχους της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι ένα πραγματικά πολυφωνικό, δημοκρατικό κόμμα. Τα όργανά του, οι κομματικές διεργασίες, η πολιτική ζύμωση που λαμβάνει χώρα σ’ αυτό μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Το κόμμα λειτουργεί, ελέγχει, προτείνει πολιτικές λύσεις, συμμετέχει μαζί με την κοινωνία στην διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας. Ο ρόλος του πρέπει μόνο να διευρυνθεί και να εκσυγχρονισθεί, ώστε να προσφέρει ακόμη περισσότερα.

Με τις τηλεοπτικές άδειες τι θα πρέπει να γίνει;

Έχω πολλές φορές πει ότι το θέμα των αδειών θα έπρεπε να έχει τελειώσει χθες. Είναι αντισυνταγματικό και κατά του δημοσίου συμφέροντος να διαιωνίζεται η ανομία. Τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχουν πολύ συχνή επαφή με το ΕΣΡ, για να το υποστηρίξουν όπως δεσμευτήκαμε από την πρώτη στιγμή, τόσο σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού όσο και οικονομικό και υλικοτεχνικής υποδομής. Πρόσφατα παραδώσαμε τη Διαδικτυακή Πλατφόρμα παρακολούθησης του Ραδιοτηλεοπτικού Υλικού. Νομίζω ότι οι άνθρωποι του ΕΣΡ έχουν υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ξέρουν πολύ καλά πως η κοινωνία περιμένει από την Αρχή να προχωρήσει άμεσα.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo