Νίκος Παππάς : Η γνωριμία με τον Αλέξη Τσίπρα το και η κοινή πορεία από τα φοιτητικά χρόνια μέχρι την ανάληψη της εξουσίας

Χρόνια τώρα ο Νίκος Παππάς έχει καταγραφεί ως το alter ego του Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο τους γνωρίζονται από τη Σπουδάζουσα.

Όταν ο Αλ. Τσίπρας ετοιμαζόταν να κατεβεί για πρόεδρος του Συνασπισμού τηλεφωνεί στον φίλο του και ζητά τη βοήθειά του να αναλάβει διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Ο Ν. Παππάς ζούσε στη Γλασκώβη, λίγο καιρό πριν είχε γεννηθεί η πρώτη του κόρη και εργαζόταν ως ερευνητής σε Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ.

Χρειάστηκαν ακριβώς δυο ημέρες ώστε ο Ν. Παππάς, γιος του Στέλιου Παππά, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, στέλεχος του ΚΚΕ εσωτ. παλαιότερα και κατόπιν υπεύθυνου της ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει θετικά στο τηλεφώνημα που θα του άλλαζε τη ζωή αλλά ίσως άλλαζε και την πορεία της Αριστεράς στη χώρα μας.

To alter ego του πρωθυπουργού έχει καταγραφεί ως ο άνθρωπος που αναλαμβάνει όλες τις δύσκολες αποστολές.

Παρά τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος και την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας υπό τον Φώτη Κουβέλη ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τον αντιμνημονιακό αγώνα στις εκλογές του αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα και τον Ιανουάριο του κερδίζει τις εκλογές

Ο ρόλος του Ν Παππά στην πορεία αυτή αναγνωρίστηκε από όλους ακόμα και από τους εσωκομματικούς αντιπάλους, που συνήθως είναι αυτοί που σε φθονούν. Βαθύτατα πολιτικός με στρατηγική σκέψη ποτέ δεν υπερέβη τον ρόλο του. Η ταύτισή του με τον Αλ. Τσίπρα σχεδόν απόλυτη. Κατάλαβε από τους πρώτους τις ανάγκες της διακυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν κέρδισε τις εκλογές πρωταγωνίστησε στα ανοίγματα προς άλλους χώρους και στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Απέφυγε να είναι υποψήφιος στο Επικρατείας, αν και κανείς δεν θα αντιδρούσε, αφού είχε την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος και εκτέθηκε στη Β’ Αθηνών όπου και θριάμβευσε.

Ο Αλ. Τσίπρας τον θέλησε δίπλα του στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον όρισε υπουργό Επικρατείας με ευθύνη μεταξύ άλλων τα μέσα ενημέρωσης και την ΕΡΤ. Κατ ουσίαν όμως είναι ο αντ̒ αυτού. Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει όλες τις δύσκολες αποστολές, όπως π. χ. τις επαφές με επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα, αλλά παρασκηνιακά και την πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα εν αντιθέσει με τις συχνές προεκλογικές του εμφανίσεις στα Μέσα αποφεύγει πλέον τη δημοσιότητα. Χρησιμοποιεί για τις παρεμβάσεις του το βήμα της Βουλής, ενώ σπάνια παραχωρεί συνεντεύξεις. «Τα Μέσα σε χρησιμοποιούν και σε ρουφούν» συνηθίζει να λέει.

Συγκρατημένα αισιόδοξος

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης ο Ν. Παππάς εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος Πριν από περίπου έναν μήνα άλλωστε του ανατέθηκε από τον Αλ. Τσίπρα να έχει πολιτικές επαφές με τους εταίρους.

«Και όσο κι αν επιχειρείται η διαστρέβλωση της διαπραγματευτικής μας στρατηγικής, η οποία θα κριθεί από την έκβασή της είμαι πεπεισμένος ότι και ο χρόνος και η ενέργειές μας λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού» δηλώνει χαρακτηριστικά στη RealNews. « Οι δυνάμεις της λιτότητας τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε και που οδήγησε στην ανθρωπιστική κρίση στην ύφεση και στην ανεργία δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε για μία ημέρα. Αυτή την εντολή έδωσε στην κυβέρνησή μας ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Γενάρη και αυτήν εφαρμόζουμε».

Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα προειδοποιεί:

«Οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της αναγκαίας και για εμάς και για την Ε.Ε. κοινής επίλυσης στο πρόβλημα που τα μνημόνια τελικά εξέθρεψαν θα επιστρέψει με όρους πολιτικής απομόνωσης σε όσους προσποιούνται ότι δεν βλέπουν ή πράγματι δεν αντιλαμβάνονται την ουσία της πολιτικής και της δημοκρατίας.

Η λύση θα επιτευχθεί σύντομα και θα βασίζεται σε μια σταθερή βάση ανάπτυξης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και αποκατάστασης της αδικίας».

Επιστροφή του κοινού στην ΕΡΤ

«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και την ίδια ώρα νομοθετεί σύμφωνα με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. Στην περίπτωση του Νόμου της ΕΡΤ σκοπός μας ήταν αφενός η αποκατάσταση της αδικίας η επιστροφή δηλαδή στην εργασία που έχασαν με τη διαδικασία επιτρέψτε μου τον όρο του ξαφνικού θανάτου αλλά και ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, που θα οδηγήσει και στην επιστροφή του κοινού στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ήταν πράγματι εκδήλωση αξιοπρέπειας από όλους μας η ψήφιση του νόμου με παρόντες στα θεωρεία και εργαζόμενους που με συγκίνηση και αγωνία παρακολούθησαν τη διαδικασία».

Ο Ν. Παππάς στις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης έριξε όλο το βάρος των προσπαθειών του στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

«Ο νόμος φιλοδοξεί να αποκαταστήσει όχι απλώς ένα εργασιακό δικαίωμα αλλά και το δικαίωμα της κοινωνίας σε μια αξιόπιστη δημόσια τηλεόραση» αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει

« Ήδη διαψεύσαμε όσους περίμεναν προσχηματικές συναινέσεις και στημένες διαδικασίες. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων διενεργήθηκε στο opengov. Εκατόν πενήντα τρεις αιτήσεις πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, διοικητικών στελεχών αξιολογήθηκαν με βάση την προηγούμενη εμπειρία τους στη διοίκηση στον χώρο των MME, τη γνωστική και επαγγελματική συνάφεια, την προσφορά στον πολιτισμό αλλά και το όραμα για τη νέα ΕΡΤ. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε για το όραμα αυτό με τους υποψήφιους. Η διαδικασία πλέον βρίσκεται στο στάδιο της παρουσίασης των υποψηφίων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και θα έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας».

Πλειοδοτικός διαγωνισμός

Όσον αφορά sτις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Επικρατείας αποκαλύπτει ότι «το πολυνομοσχέδιο που θα προκηρύσσει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη χορήγησή τους θα τεθεί σε διαβούλευση έως το τέλος του μήνα.

Έχουν περάσει 25 χρόνια από την ίδρυση της ιδιωτικής τηλεόρασης και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε ποτέ πολιτική βούληση να δοθούν άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς . Αυτό τελειώνει εδώ. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα υγιές πλαίσιο για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών στην ψηφιακή εποχή».

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo