Ακούστε:

Καλημέρα κύριε Παππά.

Καλημέρα κύριε Χατζή. Καλημέρα στους ακροατές.

Μπερδεύομαι με το Υπουργείο τώρα, είναι Ψηφιακής Πολιτικής, να το λέμε.

Να το λέμε ναι, χάριν συντομίας Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ας το λέμε Ψηφιακής Πολιτικής τώρα για να γλιτώσουμε τη διαδικασία. Λοιπόν πάω στο πρώτο ερώτημα που είναι και βασικό. Τα μέτρα έρχονται στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστούν. Και αφού αυτά τα μέτρα επιτύχουν και επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται από τη συμφωνία αυτή τότε θα έχουμε τα αντίμετρα. Πάμε λοιπόν στα μέτρα.

Δεν είναι έτσι.

Πώς είναι δηλαδή; Υπάρχει άλλη σειρά;

Αυτή τη στιγμή αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε το πακέτο, το οποίο έχει συμφωνηθεί αυτή τη στιγμή με τα λεγόμενα μέτρα και αντίμετρα η Ελλάδα θα έπιανε τους συμφωνημένους στόχους του προγράμματος. Μαζί ψηφίζονται, μαζί θα εφαρμοστούν. Αυτή είναι η ουσία, αυτό είναι που δεν αντέχει η ΝΔ, αυτό είναι το μεγάλο της πρόβλημα.

Μισό λεπτό θέλω να το καταλάβω εγώ και οι ακροατές και δεν το ρωτάω για εντύπωση, το ρωτάω πραγματικά. Δεν πρέπει να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα πρώτα να επιτευχθεί ο στόχος και στη συνέχεια να προχωρήσετε στην εφαρμογή των αντιμέτρων, τα οποία θα ψηφίσετε σήμερα; Έτσι δεν πάει;

Σας εξηγώ αυτή τη στιγμή αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία κατ’ επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπήκαν.

Ναι υπάρχουν όμως.

Ναι αλλά θα με αφήσετε τώρα να εξηγήσω κύριε Χατζή, αν μου επιτρέπετε μισό λεπτό.

Παρακαλώ.

Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις η Ελλάδα θα έπιανε τους στόχους τουλάχιστον και αν πάρουμε και την πρόσφατη δημοσιονομική μας πείρα και την αποτελεσματικότητα, την οποία εμείς έχουμε δείξει ως Κυβέρνηση σε σχέση με αυτά η Ελλάδα θα πέρναγε πάνω από τους στόχους, τους οποίους θέτει το πρόγραμμα. Συνεπώς οποιαδήποτε παρέμβαση, οποιοδήποτε ευρώ παρέμβασης το οποίο επιβαρύνει μπορεί να ισοσκελίζεται από ευρώ παρέμβασης το οποίο ελαφρύνει. Αυτή είναι η απλή αλήθεια και αυτό είναι ακριβώς το αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είχε επενδύσει σε μία στρατηγική που νόμιζε ότι θα είναι win win. Δηλαδή ή δεν θα κλείναμε τη συμφωνία και θα πηγαίναμε σε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και για την ελληνική οικονομία και την πολιτική και την κοινωνία ή ήλπιζε να κλείσουμε τη συμφωνία με ένα <<καινούριο μνημόνιο>>, δηλαδή ένα πακέτο 2% του ΑΕΠ, που μας ζήταγε και η ΝΔ και το διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπογράψουμε, ούτως ώστε να μπορεί από την επόμενη στιγμή να λέει ότι φέραμε μία καταστροφική συμφωνία. Η ύπαρξη των αντίμετρων είναι ακριβώς αυτή η οποία υπονομεύει στρατηγικά την θεώρηση της ΝΔ.

Είπατε νωρίτερα, πριν από ένα λεπτό δηλαδή ότι αν δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία με τα μέτρα τώρα, όπως είναι σήμερα στη Βουλή, εμείς θα είχαμε πετύχει τους στόχους και δεν θα χρειάζονταν τίποτα από αυτά. Γιατί δεν το κάναμε αυτό και πάμε στα μέτρα δηλαδή;

Εμείς γιατί δεν το κάναμε; Δεν θα κρυβόμαστε από τον κόσμο, μπήκαμε σε μία διαπραγμάτευση. Εμείς λέγαμε ότι τα πάντα τα έχουμε τηρήσει σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα της συμφωνίας του Ιουλίου του ’15. Έχουμε και τους στόχους όχι πιάσει απλώς αλλά εντυπωσιακά υπερβεί. Τα συμφωνηθέντα τα έχουμε τηρήσει και θα πρέπει και οι άλλες πλευρές να κάνουν το ίδιο. Υπήρχε επιμονή από τη μεριά της Γερμανίας να συνεχίσει το ΔΝΤ να είναι και ως χρηματοδότης μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα και η χρυσή τομή η οποία βρέθηκε είναι να υπάρχουν ισοσκελισμένα μέτρα, δηλαδή από το 2% του ΑΕΠ αρνητικά πήγαμε στο 0% συν τη ρύθμιση για το χρέος. Αυτό είναι που ο κύριος Μητσοτάκης δεν αντέχει, αυτό είναι που ο κύριος Μητσοτάκης δεν μπορεί να εξηγήσει, αυτό είναι που οδηγεί τον κύριο Μητσοτάκη να κάνει πράγματα αλλοπρόσαλλα, να λέει ότι τα δικά μας μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και να προτείνει άλλα δικά του αντίμετρα τα οποία είναι επάλληλα ή θα σας έλεγα ότι υπερακοντίζουν και κάποιες ρυθμίσεις τις οποίες εμείς κερδίσαμε.

Επειδή εδώ δεν έχω εκπρόσωπο της ΝΔ εγώ δεν θα παίξω αυτό τον ρόλο. Εγώ θα ρωτήσω όμως εσάς ευθέως. Πως θα πιάνατε τους στόχους αφού το ΑΕΠ αναθεωρείται προς τα κάτω; Τουλάχιστον αυτό βλέπουμε

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την αύξηση του ΑΕΠ είναι κάτι το αναμενόμενο διότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης είχε αυτό τοι παρελκόμενο. Να σας πω κ. Χατζή το εξής: Υπάρχουν δύο τρόποι να υπονομεύσεις τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Ή να καθυστερήσεις την αξιολόγηση και να φύγει το 2017 μέσα σε ένα σύννεφο αβεβαιότητας ή να πάρεις στην αρχή και όταν στο ζητάνε και άλλα υφεσιακά μέτρα. Δεν έπρεπε να γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Σε σχέση με τα υφεσιακά μέτρα εμείς κερδίσαμε έδαφος. Κερδίσαμε 2% του ΑΕΠ, διότι από εκεί ξεκίνησε η διαπραγμάτευση τότε που μας έλεγαν οι ακροδεξιοί νεοφιλελεύθεροι να υπογράψουμε και πήγαμε στο 0%, στο ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Μισό λεπτό. Λέτε ότι επιτυγχάνετε τους στόχους, μου λέτε και αυτό που μου αναλύσατε μόλις τώρα αλλά είμαστε μια χώρα που βρισκόμαστε σε ύφεση. Πως μπορεί μια χώρα να επιτυγχάνει στόχους και να πηγαίνει μπροστά όταν ζει σε ένα υφεσιακό περιβάλλον.

Περιμένετε να δείτε ποια θα είναι τα τελικά αποτελέσματα και να μην κοιτάμε μόνο τα προσωρινά του τελευταίου τριμήνου που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Αυτό κοιτάμε τώρα, αυτό έχουμε ως στοιχείο δηλαδή.

Η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ λοιπόν λέει ότι πέρα από τα συνήθη στοιχεία τα οποία έχουν πάψει να προκαλούν και εντύπωση ότι ο τουρισμός μας ας πούμε θα πάει πάρα πολύ καλά, ότι το 2016 έδειξε αύξηση των επενδύσεων κατά 12% και αύξηση των εξαγωγών κατά 10%. Έχει δείξει λοιπόν ότι από την αρχή του 2015 η ελληνική οικονομία έχει κερδίσει σε απασχόληση 200.000 θέσεις εργασίας. Συνεπώς εδώ έχουμε μια πάρα πολύ ισχυρή τάση για αναστροφή των καταστροφικών υφεσιακών επιπτώσεων που είχαμε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είμαστε σε ανάπτυξη αυτή τη στιγμή κ. Παππά; Απαντήστε μου σε αυτό.

Είμαστε στη φάση της σταθεροποίησης και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι είμαστε για να μπούμε στην τροχιά της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα πω ένα στοιχείο που ποτέ και πουθενά δεν αναπαράγεται. Η διακυβέρνηση Παπανδρέου κόστισε στην ελληνική οικονομία 500.000 θέσεις εργασίας. Η διακυβέρνηση Παπαδήμου 100.000 θέσεις εργασίας και η διακυβέρνηση Σαμαρά 250.000 θέσεις εργασίας. Με Πρωθυπουργό τον Τσίπρα η Ελλάδα έχει κερδίσει 200.000 θέσεις εργασίας. Από την ΕΛΣΤΑΤ μιλάω, δεν μιλάω από στατιστικές του δικού μας κόμματος. Αυτά είναι στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ.

Η κοινωνία όμως ούτε την ΕΛΣΤΑΤ διαβάζει ούτε τίποτα. Πηγαίνει μπροστά στο ΑΤΜ να πάρει την σύνταξη ο άλλος και να πάρει και τον μισθό του και βλέπει μειώσεις. Αυτό δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε.

Μειώσεις αυτήν τη στιγμή δεν θα υπάρξουν. Τα μέτρα εφαρμόζονται από το 2019 και το 2020. Επειδή μου μιλάτε για την κοινωνία, κοινωνία είναι και το 80% των εμπόρων οι οποίοι είδαν να πληρώνουν λιγότερες εισφορές.

Όχι κ. Παππά

Επιτρέψτε μου, για την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ σας μιλάω.

Αφήστε το τώρα αυτό

Όχι δεν το αφήνω, είναι η συνομοσπονδία του εμπορίου που ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία.

Εγώ να σας φέρω 10 emails που λένε πχ ότι εγώ πλήρωνα 300 ευρώ ΕΦΚΑ και τώρα μου έρχεται 1700 λέει ο άλλος. Εγώ θα το κλείσω μου λέει.

Εάν είναι μεγάλων εισοδημάτων θα του έχει έρθει αύξηση.

Μα δεν βγαίνουνε κ. Παππά. Δεν το καταλαβαίνετε αυτό; Οικονομολόγος είστε.

Οικονομολόγος είμαι και τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι αυτά που συζητάμε τώρα. Όπως ακριβώς κοινωνία είναι το μεγάλο ποσοστό των εμπόρων οι οποίοι πληρώνουν χαμηλότερη εισφορά, κοινωνία είναι και οι 300.000 άνθρωποι οι οποίοι έχουν μπει στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, κοινωνία είναι και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν συνταγογραφηθεί και έχουν απολαύσει υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη χωρίς να είναι ασφαλισμένοι. Όλα αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας αντιλαμβάνονται ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σταματήματος της καταστροφής.

Δεν λέει κανείς όχι σε αυτά, όμως κ. Υπουργέ αυτό ότι είναι πασιφανές πως όλο αυτό το πακέτο αναπτυξιακά μέτρα δεν έχει πουθενά. Αυτά τα μέτρα που μόλις αναφέρατε και βεβαίως πρέπει να τα παίρνει μία κυβέρνηση και βεβαίως πρέπει να στηρίζει τα αδύνατα στρώματα μιας κοινωνίας, είναι κυρίως μέτρα πρόνοιας. Και αυτά τα αντίμετρα που φέρνετε στη Βουλή και βεβαίως είναι χρήσιμα, εντάξει.

Αυτά είναι μέτρα που σταματάνε την καταστροφή.

Γι’ αυτό είπα ότι είστε οικονομολόγος και έχετε σπουδάσει και στο εξωτερικό, και το λέω γιατί έχει μία σημασία αυτό, έχετε ζήσει στην Ευρώπη, δε βλέπω αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρα. Να ενισχύσετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις μεσαίες επιχειρήσεις, να τους δώσετε κίνητρα να πάνε παρακάτω. Το ζούμε αυτό κύριε Υπουργέ, το ξέρουμε κι εσείς το ξέρετε δηλαδή.

Να σας πω. Για τα αναπτυξιακά μέτρα καταρχήν αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση η οποία έφερε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και δεν την έφερε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας με τις γνωστές συνταγές όπου τα ευρωπαϊκά κονδύλια πηγαίνανε σε 5 – 6 κολλητούς αλλά για πρώτη φορά υπήρξε μεγάλη πρόνοια ούτως ώστε να αναδιανεμηθούν και προς τα κάτω και να στοιχίζονται ακόμα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μακάρι να γινόταν αυτό. Μακάρι να γινόταν.

Αυτή η κυβέρνηση φέρνει και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτή η κυβέρνηση σταμάτησε το όνειδος των ποινικών ευθυνών για τα χρέη προς το δημόσιο μέχρι 100.000. Έχουμε πάρει λοιπόν μία σειρά από μέτρα τα οποία ακριβώς διαμορφώνουνε το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί η οικονομία να αναπτυχθεί.

Δε σας λέμε για αυτά. Τα θετικά βεβαίως είναι θετικά και τα λέμε και κάθε μέρα τα συζητάμε αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Εντάξει μου είπατε για τις θέσεις εργασίας. Εγώ δε θέλω να αμφισβητώ κανέναν υπουργό ούτε της μίας κυβέρνησης ούτε της άλλης.

Όχι για την ΕΛΣΤΑΤ μιλάγαμε. Δεν είναι δικά μου λόγια.

Εντάξει με την ΕΛΣΤΑΤ εγώ δεν έχω και την καλύτερη εικόνα.

Α, δεν έχετε;

Δεν έχω, όχι.

Επειδή μου την επικαλεστήκατε.

Την επικαλέστηκα εγώ επειδή το λένε οι εφημερίδες αλλά από εκεί και πέρα ούτε με τους δημοσκόπους τα πάω καλά εγώ, δεν τα πάω καλά με τη στατιστική γενικότερα, έχω ένα πρόβλημα με τη στατιστική, ζητώ συγνώμη .

Σε αυτό δεν έχετε και πολύ άδικο.

Είναι η άποψη μου, πάγια η άποψη αυτή, χρόνια τώρα. Εκείνο που θέλω για να ολοκληρώσουμε, υπάρχει η δυνατότητα να ξεμπλοκάρετε τη μεσαία τάξη γιατί έτσι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, θα γίνουν επενδύσεις; Πήγε ο Τσίπρας προχθές, ο κύριος Πρωθυπουργός, στην Κίνα και πήγανε και του βάλανε οι δικοί σας οι ίδιοι πρόβλημα με το λιμάνι. Πάει να ξεκινήσει η ιστορία με το ελληνικό, πρόβλημα με το ελληνικό. Βγαίνει ο κύριος Φλαμπουράρης μου κάνει μια δήλωση τότε στο δελτίου του ΣΚΑΙ, όχι ρε παιδιά. Δηλαδή θα τρελαθούμε στο τέλος, πρέπει να μαζέψετε και τους δικούς σας. με συγχωρείτε που το λέω έτσι.

Κανένα πρόβλημα γι’ αυτές τις επενδύσεις δε θα υπάρξει. Να είστε βέβαιος κι εσείς και οι ακροατές μας και να είστε βέβαιος ότι το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα είναι ένα ταξίδι το οποίο σηματοδοτεί έναν πάρα, πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει διεθνώς η χώρα μας σε σχέση με το διεθνές εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές.

Εγώ απέφυγα να σας ρωτήσω για το χρέος επειδή τη Δευτέρα θα έχουμε νέα.

Ναι και ο κύριος Μητσοτάκης θα το αποφύγει σήμερα νομίζω.

Εμένα γιατί με συνδέετε τώρα; Σας ρωτάω εγώ κάτι και μου λέτε ο κύριος Μητσοτάκης. Μου το είπατε τρεις φορές.

Εσείς είστε εκπρόσωπος του τύπου. Ο τύπος είναι από τη φύση του αντιπολιτευόμενος και οφείλει σε όλους τους πολιτικούς να παραθέτει τα ερωτήματα που θέτει η κοινωνία και οι πολιτικοί αντίπαλοι. Καμία αντίρρηση.

Και σας λέω λοιπόν ότι το αφήνω επίτηδες γιατί τη Δευτέρα θα έχουμε νέα το πολύ μέχρι τον Ιούνιο και θέλουμε αυτό, όλοι το θέλουμε να πάει καλά, αλλοίμονο ποιος δεν το θέλει αυτό από εμάς τους πολίτες μιλάω, να πάει καλά. Θέλω να κάνω ένα τελευταίο ερώτημα. Επειδή πολλά χρόνια είστε δίπλα με τον Αλέξη τον Τσίπρα, υπήρξατε ουσιαστικά ο αρχιτέκτονας της επικοινωνιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές αλλά και τον πρώτο δύσκολο χρόνο μετά τις εκλογές, μετά επιλέξατε έναν άλλο ρόλο, θα φορέσει γραβάτα ο Πρωθυπουργός;

Δεν ξέρω αν θα φορέσει γραβάτα ο Πρωθυπουργός, ξέρω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δοθεί μία λύση στο θέμα του χρέους η οποία θα βγάζει και το τελευταίο σύννεφο αβεβαιότητας σε σχέση με το εάν η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της.

Ναι αλλά είχε πει ότι άμα συμβεί αυτό θα φορέσω γραβάτα είχε πει, το είχε τάξει.

Το είχε πει και από ότι μαθαίνω το είπε κι εχθές.

Του έχετε κάνει δώρο την κατάλληλη γραβάτα;

Έχει μία από τον Ρέντσι νομίζω, από την πρώτη τους συνάντηση.

Εσείς του έχετε κάνει δώρο;

Όχι, όχι, ομολογώ πως όχι.

Προτίθεστε να του κάνετε δώρο άμα λυθεί το πρόβλημα αυτό;

Καλά να λυθεί και θα κοιτάξουμε να του πάρουμε όλοι οι υπουργοί την καλύτερη.

Να είστε καλά, γεια σας.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo