Ακούστε:

Καλή σας μέρα, κ. Υπουργέ.

Καλημέρα, κ. Σχινά. Καλημέρα και στους ακροατές σας.

Θα ήθελα ένα γενικό σχόλιο για την κουβέντα χθες στη Βουλή. Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πάρα μα πάρα πολύ υψηλούς τόνους, όπως και η κ. Γεννηματά, αλλά δεν θα έλεγα το ίδιο και για το επίπεδο των επιχειρημάτων.

Κοιτάξτε. Νομίζω ότι η αντιπολίτευση και η αξιωματική και η ελάσσονα έχει μία κεκτημένη ταχύτητα, η οποία έρχεται από την προηγούμενη φάση των εσωτερικών και διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, όπου στη δική τους ατζέντα είχε κατισχύσει η προσδοκία εκτροπής, η προσδοκία της μη συμφωνίας με τους εταίρους και η προσδοκία της εκτροπής της κυβέρνησης. Δεν γνωρίζω, δεν είμαι σε θέση να πω εάν θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι συνολικά η χώρα μπαίνει σε καινούρια φάση. Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο τους αφορά. Εάν θέλουν όπως τα συμπαθέστατα χάμστερ να τρέχουν μέσα σε κυλίνδρους, οι οποίοι δεν μετακινούνται καθόλου και να ζητούν εκλογές και να προσδοκούν μία ανατροπή της κυβέρνησης σε καθημερινή βάση, ας το συνεχίσουν. Εν πάση περιπτώσει, όμως, είμαστε σε νέα φάση και αυτό δεν το λέω μόνο για την αντιπολίτευση, το λέω και για την κυβέρνηση από την οποία προφανώς και οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις των πολιτών αυξάνονται, διότι τελειώνει το πολιτικό μεροδούλι μεροφάι.

Ας μιλήσουμε λίγο γι’ αυτή τη φάση. Νομίζω ότι αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη χώρα και για τους πολίτες, γιατί είναι δεδομένο, βέβαια, ότι υπάρχουν μέτρα, τα οποία σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου δεν αρέσουν στην κυβέρνηση και ούτε είναι αρεστά και στους πολίτες. Είναι εμφανές αυτό, αλλά έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια να υπάρχουν και αντίμετρα και αν υπάρξουν μάλιστα και κάποιες πολιτικές άμεσης ενίσχυσης ή ελάφρυνσης κάποιων στρωμάτων, όπως για παράδειγμα των αγροτών με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, του ΦΠΑ δηλαδή από το 24% στο 13%. Λοιπόν, η επόμενη μέρα τι εκτιμάτε ότι θα γίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup; Περιμένετε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόγραμμα για το χρέος, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος;

Αυτή είναι νομίζω η δέσμευση, την οποία έχουν αναλάβει οι εταίροι, στην οποία καλούνται αυτή τη στιγμή να είναι συνεπείς. Νομίζω ότι και εσείς οι δημοσιογράφοι και εμείς οι εκπρόσωποι της πολιτικής πρέπει λίγο να μπούμε και στην ψυχολογία να συζητάμε και περισσότερο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δηλαδή εάν τα πράγματα πάνε όπως φαίνονται, η Ελλάδα βγαίνει από μία πολύ μακροχρόνια οικονομική κρίση. Το στρατηγικό ερώτημα λοιπόν είναι το τι αντιλαμβανόμαστε ότι έχει συμβεί αυτά τα χρόνια και πού θέλουμε να πάμε σαν χώρα, σαν λαός, σαν κοινωνία. Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της ελληνικής κοινωνίας τα επόμενα χρόνια; Θα αναπαράξουμε του ίδιου τύπου ανισότητες και χειρότερες με αυτές που είχαμε πριν; Ποιος θα είναι ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή; Θα είναι ένα τυφλό παρακολούθημα των προτεραιοτήτων της γερμανικής ηγεσίας ή θα αναπτύξει πολυδιάστατο ρόλο και θα αξιοποιήσει τη θέση της στο χάρτη, το ρόλο που μπορεί να παίξει στη διεθνή οικονομία; Αυτά, νομίζω, είναι τα στρατηγικά ερωτήματα για την επόμενη μέρα και μπροστά σε αυτά τα στρατηγικά ερωτήματα έχει δύο πάρα πολύ καθαρές επιλογές ο ελληνικός λαός μπροστά του. Το δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης ή το δρόμο του ακροδεξιού φιλελευθερισμού, που πρεσβεύει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτά σε επίπεδο γενικών κατευθύνσεων. Για αν έρθουμε όμως πιο κοντά. Είναι διακηρυγμένος τόπος της κυβέρνησης η έξοδος στις αγορές, μία δοκιμαστική έξοδος στις αγορές καταρχάς. Να θυμίσω για όσους δεν το γνωρίζουν ότι το ’14 είχαμε βγει στις αγορές πάρα πολύ βιαστικά, προκειμένου να δικαιολογηθούν κάποια πράγματα. Ήταν 4,8 αν θυμάμαι καλά ή λίγο περισσότερο. Θα έχει νόημα να βγει στις αγορές η κυβέρνηση με ένα τόσο υψηλό επιτόκιο;

Νόημα θα έχει να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας είτε από τις αγορές είτε από τη συμφωνία με τους θεσμούς. Και η έξοδος στις αγορές για εμάς, όπως το έχουμε διατυπώσει πολλές φορές είναι ένα μέσο ακριβώς για να πετύχουμε την οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση. Δηλαδή να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση ακριβώς για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις πολιτικές, που θεωρούμε ότι έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Δεν πάμε όπως πήγαινε η κυβέρνηση Σαμαρά, που ήταν διατεθειμένη να πάρει δεκάδες δις λιτότητας για να πειστούν άρον άρον –ακόμη και στημένα εντός εισαγωγικών- οι αγορές, διότι δεν επρόκειτο περί αυτού και νομίζω, επειδή είστε και στο οικονομικό ρεπορτάζ, γνωρίζετε πολύ καλά τι έγινε το 2014. Εμείς θέλουμε, προσπαθούμε και πετυχαίνουμε –νομίζω- σιγά σιγά και σταθερά τη σταθεροποίηση και την ομαλοποίηση και της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και του χρέους. Κομμάτι αυτής της στρατηγικής είναι και η συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα ομαλοποιήσει το προφίλ των αποπληρωμών του δημόσιου χρέους. Δηλαδή θα κάνει τέτοιο το προφίλ των αποπληρωμών, που θα πεισθούν όλοι ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στη μελλοντική εξυπηρέτησή του. Αυτός είναι ο στόχος.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ακριβώς, η οποία επανέρχεται. Τη βλέπετε παντού. Διότι αν παρακολουθήσει κανείς τα διεθνή μέσα και το τι γράφεται για την Ελλάδα, πραγματικά θα δει μία χαώδη διαφορά μεταξύ των αναλύσεων που υπάρχουν στη διεθνή ειδησεογραφία για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και το κλίμα που προσπαθούν ορισμένα κέντρα να περάσουν στο εσωτερικό.

Μάλιστα. Το θέμα είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ληφθεί μία πολύ ουσιαστική και κρίσιμη απόφαση. Επειδή από τη Γερμανία έρχονται διφορούμενα μηνύματα νομίζω, θα υπάρξει τελικά κάποιο πρόβλημα με την πλευρά Σόιμπλε ή εκτιμάτε ότι το ευρύ μέτωπο υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί -να θυμίσω την προχθεσινή κοινή διακήρυξη των τριών μεγάλων ομάδων της Ευρωβουλής, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι και αριστερά- μπορεί να το κάμψει αυτό; Νομίζω ότι επειδή υπάρχει πάρα πολύ συζήτηση όπως ξέρετε ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν να υπάρχει οποιαδήποτε διευθέτηση πάνω στο θέμα του ελληνικού χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές.

Νομίζω ότι οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή είναι υπέρ του ενδεχομένου να βρεθεί μια λύση ευνοϊκή για τις ελληνικές θέσεις. Αντιλαμβάνεται νομίζω και ο τελευταίος παρατηρητής των εξελίξεων ότι υπάρχουν πολιτικοί ανταγωνισμοί και πολιτικές προτεραιότητες, οι οποίες ενδεχομένως αυτό το πράγμα να μην το επιθυμούν αλλά θεωρώ ότι έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, η Ελλάδα έχει κερδίσει συμμάχους, έχει πείσει και φίλους και λιγότερο φίλους για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή για το γεγονός ότι η οικονομία μας παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης και βεβαίως και σημαντικότατο για την πορεία των δημοσιονομικών. Συνεπώς νομίζω ότι αυτός ο πολιτικός ανταγωνισμός ο οποίος εξελίσσεται μπροστά στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών και των Ελλήνων πολιτών θα καταλήξει με μια λύση η οποία θα είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές θέσεις.

Κ. Παππά να σας ρωτήσω και κάτι άλλο για έναν τομέα με τον οποίο οπωσδήποτε έχετε σχέση, τον τομέα των ΜΜΕ. Χθες υπήρξε μια έντονη αρνητική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για την ΕΡΤ. Είπε ότι έχει καταντήσει ΥΕΝΕΔ εννοώντας προφανώς ότι κάνει ακραιφνώς προπαγάνδα. Θα ήθελα το σχόλιό σας επάνω σε αυτό και επειδή έχει έρθει κάποιο ερώτημα από φίλο ακροατή που είναι πολύ ενδιαφέρον θα σας το θέσω σε άλλο θέμα μετά το οποίο αφορά την πολιτική του Υπουργείου σας.

Κοιτάξτε να δείτε κ. Σχινά νομίζω ότι οι επιθέσεις στη δημόσια τηλεόραση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη, δε μπορεί κανείς να τις δει αποσπασματικά. Η δημόσια τηλεόραση είναι ένας φορέας ο οποίος δεν έχει την πολυτέλεια να κρύβει ειδήσεις όπως το απλήρωτο δάνειο του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ή να κρύβει κάτω από το χαλί τη δίκη και τις εξελίξεις της υπόθεσης της SIEMENS. Αυτά είναι πράγματα που ενοχλούν βεβαίως και επειδή η δημόσια τηλεόραση προσπαθεί να κάνει δημοσιογραφία, δεν πέφτει στη μαύρη προπαγάνδα η οποία εξαπολύεται ας πούμε και σκιαγραφεί την πραγματικότητα με τα χειρότερα και τα πιο μελανά χρώματα, αυτό ενοχλεί τη ΝΔ. Νομίζω ότι είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια εκτέλεσης συμβολαίου υπέρ πάρα πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων.

Τώρα υπάρχει η εξής ερώτηση από ακροατή η οποία λέει ότι προχθές στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής κατατέθηκαν από κινήματα και επιστήμονες σε συλλογικότητες προτάσεις για την προστασία από την υπερβολική ηλεκτρονική μαγνητική ακτινοβολία και ότι υπάρχει και συνάντηση μαζί τους από εσάς προφανώς ενόψει του νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και υπάρχει μάλιστα και ο ειδικός χάρτης. Για το συγκεκριμένο θέμα τι ακριβώς εννοούμε; Τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας για παράδειγμα;

Ναι για τις κεραίες κινητής νομίζω αναφέρεται το μήνυμα του ακροατή και εδώ νομίζω ότι υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα και μπορούν να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι υποχρεώσεις της χώρας για τη μετάβαση στην επόμενη γενιά, την 5η γενιά κινητών τηλεπικοινωνιών, όπου θα πρέπει τα δίκτυα να αναπτυχθούν με βάση και αυτές τις κοινωνικές προτεραιότητες και αυτές είναι οι προτεραιότητες υγείας. Ένα δίκτυο δηλαδή που είναι αναπτυγμένο με τέτοιον τρόπο, που να προστατεύει και τη δημόσια υγεία. Αντί να διασφαλίζει απλώς την οικονομική βιωσιμότητα εκ μέρους των εταιριών, θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για να μπει αυτή η προτεραιότητα. Νομίζω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και λύσεις, οι οποίες μπορούν να βρεθούν και σε διαβούλευση με τις κινήσεις πολιτών να περάσουμε σε μία φάση, όπου και αυτό το τοπίο θα είναι ρυθμισμένο. Διότι ξέρετε κ. Σχινά ότι το πεδίο και της ενημέρωσης και της ανάπτυξης των δικτύων των τηλεπικοινωνιών του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης αναπτύχθηκε με τρόπο στρεβλό και σε πολλές περιπτώσεις άναρχο.

Ο καθένας έκανε εδώ ό,τι ήθελε. Είναι γνωστά πράγματα αυτά.

Οι πιο παλιοί νομίζω θα θυμούνται τα ΜΑΤ στον Υμηττό, για να ανέβουν οι κεραίες. Πήγαινε ο καθένας και έβαζε μία κεραία.

Πριν από λίγο καιρό ήρθε μία καταγγελία από μία κεραία που μένει στα δυτικά προάστια και είπε ότι ακριβώς απέναντι από το σπίτι της υπάρχουν 64 κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Απίστευτα πράγματα. Είναι τρίτος κόσμος και ακόμη χειρότερα. Και επειδή το ραδιόφωνο είναι διαδραστικό μέσον, μας έχουν στείλει άλλη μία ερώτηση, η οποία είναι σε ένα τομέα το οποίο το ξέρετε πολύ καλά. Λέει η ακροάτρια μας ρωτήστε τον κ. Παππά, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει κάτι πιο δραστικό, προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, π.χ. προσφυγή στη δικαιοσύνη ή κάτι άλλο.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει και αφορά την τήρηση του νόμου. Η ανεξάρτητη αρχή οφείλει να τηρήσει την κείμενη νομοθεσία, δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις και από κει και πέρα με βάση την τελευταία απόφαση του ΣτΕ υποχρεούται να προχωρήσει γρήγορα στην αδειοδότηση. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είμαστε ενώπιον μιας καθυστέρησης, την οποία εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αντιληφθώ και να εξηγήσω γιατί υπάρχει και γιατί συμβαίνει. Έχω πει κι αλλού ότι όλη η υποδομή και η βοήθεια έχει δοθεί από το Υπουργείο μας σε σχέση με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και θα έπρεπε αυτή η διαδικασία να έχει προχωρήσει. Τώρα ο κάθε πολίτης μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και την κατίσχυση του δικαίου, όπως αυτός νομίζει.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Κι εγώ σας ευχαριστώ, κ. Σχινά.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo