Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.

Καλημέρα κύριε Παπαδάκη, καλημέρα και στους τηλεθεατές. Πετύχατε και τον τίτλο του υπουργείου πλήρως, 100%.

Δεν έκανα λάθος;

Καθόλου.

Κύριε Υπουργέ τα μάτια είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες. Πήραμε σκληρά μέτρα, πολύ σκληρά μέτρα. Πήραμε και αντίμετρα. Κάποιοι αμφισβητούν τα αντίμετρα, θα το συζητήσουμε και αυτό. Πάντως τα μέτρα είναι σκληρά και το ομολογείτε κι εσείς και μάλιστα από μία αριστερή κυβέρνηση. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα γίνει διευθέτηση του χρέους. Διαφορετικά τα μέτρα και τα αντίμετρα δε θα εφαρμοστούνε είχε πει ο Πρωθυπουργός. Τι περιμένετε σήμερα από το Eurogroup;

Καταρχήν να πούμε τι συνέβη, διότι κι εσείς χρησιμοποιήσατε μία έκφραση περί σκληρών μέτρων αλλά εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά, επειδή από το 2010 ζητείται διαρκώς από την Ελλάδα να μειώσει τον προϋπολογισμό της και να περάσει σε πολιτικές οι οποίες είναι περιοριστικές στο δημοσιονομικό επίπεδο, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουνε τα λεγόμενα αντίμετρα. Είναι τα μέτρα δηλαδή που ισοφαρίζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τα μέτρα που απεχθάνεται η αντιπολίτευση και προφανώς εάν ποτέ έρθει στη θέση της διακυβέρνησης δε θα τα εφαρμόσει. Τι περιμένουμε σήμερα;

Με μία προϋπόθεση όμως, μία παρένθεση αν θέλετε πριν πάμε στο σήμερα. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα υπό προϋποθέσεις.

Εντάξει, αυτό τώρα είναι νομίζω ένα αφήγημα το οποίο δε στέκει με βάση τα πραγματικά δεδομένα διότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι όχι μόνο μπορεί να εφαρμόζει τις πολιτικές οι οποίες προτεραιοποιούν την προστασία των αδυνάτων αλλά να πετυχαίνει και τους δημοσιονομικούς στόχους. Εν πάση περιπτώσει αυτή είναι μία δικαιολογία για την παράταξη την οποία αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί ο κύριος Μητσοτάκης η οποία έχει δεσμευτεί απολύτως ότι θα εφαρμόσει τα δύσκολα μέτρα. Για τα αντίμετρα λέει ότι είναι ψεύτικα, ότι είναι πέτσινα, ότι δε εφαρμοστούν, εννοώντας, υπονοώντας και δηλώνοντας προφανώς ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα εφαρμόσει. Τι δεν πρόκειται να εφαρμόσει; Δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ η οποία αφορά το 50% των Ελλήνων που θα δούνε κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται. Δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για πάνω από το 60% των Ελλήνων. Δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα γεύματα τα σχολικά, δεν πρόκειται να αυξήσει τις θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς , δεν, δεν, δεν, δεν. Ό,τι δηλαδή κατάφερε να κερδίσει η σκληρή και μεθοδευμένη διαπραγμάτευση η δική μας τα αμφισβητεί η αντιπολίτευση και προφανώς δεν πρόκειται ποτέ να τα κάνει εφαρμοσμένη πολιτική εάν έρθει στην κυβέρνηση.

Βέβαια εμείς ζητάγαμε να γίνει ποσοτικοποίηση από την κυβέρνηση μέτρων και αντίμετρων. Ξέρετε την ίδια στιγμή κάνει και ο Έλληνας πολίτης ποσοτικοποίηση και βλέπει τι χάνει και τι κερδίζει. Κι εδώ δε θέλουμε να μπούμε στις διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί από τους χαμηλόμισθους οι οποίοι δε θα ευνοηθούν με κανένα από τα αντίμετρα. Και αυτοί είναι πολλοί κύριε Υπουργέ.

Όχι, δε συμφωνώ. Δε συμφωνώ κύριε Παπαδάκη, επιτρέψτε μου. Διότι άκουγα και πριν τη συζήτηση που είχατε με τον κύριο Μητρόπουλο. Έγινε αναφορά σε κάποια επιδόματα τα οποία είναι συνολικού ύψους 30 ή 40.000.000, δεν είναι παραπάνω. Να πούμε στο κόσμο ότι εδώ μιλάμε για μία κοινωνική δαπάνη η οποία μόνο από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης αγγίζει τα 750.000.000 ευρώ. Και θα πολλαπλασιαστεί, θα ανέβει ακόμα περισσότερο ο κοινωνικός προϋπολογισμός. Και να θέλετε να δείτε και τις στατιστικές αποτελεσματικότητας των επιδομάτων και του λεγόμενου κοινωνικού κράτους ανά την Ευρώπη είχαμε τα πιο αναποτελεσματικά επιδόματα. Πώς μετριέται η αποτελεσματικότητα; Σε σχέση με το αν καταφέρνει να αποτρέπει την ακραία φτώχεια. Είχαμε δηλαδή ένα σύστημα επιδομάτων το οποίο ήταν κατακερματισμένο, το οποίο ήτανε αδιαφανές, το οποίο δεν εξυπηρετούσε τους σκοπούς για τους οποίους είχε οικοδομηθεί. Τώρα και το εξορθολογικοποιούμε και βεβαίως αυξάνουμε τον προϋπολογισμό και το μέγεθός του.

Προσέξτε. Δια του εξορθολογισμού όμως μπορεί να κρύβεται πίσω ένα τρυκ. Το οποίο δε σας το καταλογίζω ως πρόθεση   απλά το επισημαίνω. Δηλαδή τι; Με τα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια για τους κοινωνικά ακραίους, τις ευπαθείς ομάδες μπορεί η πρόσθεση των εισοδημάτων αυτών, ότι εγώ σου έδινα τρία θα σου δίνω ένα, όπου θα συμπεριλαμβάνει και τα τρία, ανεβάζει το εισοδηματικό κριτήριο και ένα χρόνο θα το παίρνει, ένα χρόνο δε θα το παίρνει. Προσέξτε το αυτό. Έχουμε κάνει ανάλυση.

Κοιτάξτε. Τα εισοδήματα δυστυχώς στην Ελλάδα είναι γενικώς χαμηλά και γι’ αυτό προκύπτουν και τα τεράστια ποσοστά των συμπολιτών μας οι οποίοι θα δικαιούνται ένα πλέγμα επιδομάτων. Δηλαδή ένας συνταξιούχος που είναι κάτω από τα 700 ευρώ θα έχει και το επίδομα ενοικίου αυξημένο και τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Οι οποίες ενδεχομένως να ισοφαρίσουν ή και να υπερκεράσουν οποιαδήποτε επιβάρυνση θα υποστεί η σύνταξη εάν

Αν πληρώνει ενοίκιο. Αν δεν πληρώνει ενοίκιο;

Στο στεγαστικό του δάνειο.

Αν δεν έχει στεγαστικό;

Εάν δεν έχει στεγαστικό δάνειο δεν υπάρχει αυτό το επίδομα αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η βοήθεια προς τους συμπολίτες μας και δη τους συνταξιούχους οι οποίοι το μεγάλο μέρος του μηνιαίου εισοδήματός τους το δαπανούν στα φάρμακα και στο νοίκι ή στο στεγαστικό τους δάνειο.

Έχω όμως και την ταυτόχρονη μείωση του αφορολογήτου που θα ισοφαρίσει αυτά τα οποία θα παίρνει ή ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη η απώλεια κύριε Υπουργέ.

Μα, με συγχωρείτε, το αφορολόγητο κύριε Παπαδάκη θα αφορά εισοδήματα πάνω από τις 6.000 κι εδώ μιλάμε για το τεράστιο ποσοστό συνταξιούχων οι οποίοι είναι κάτω από τις 7.000 ετησίως.

Με τον τεκμαρτό υπολογισμό δεν είναι έτσι κύριε Υπουργέ. Με τον τεκμαρτό υπολογισμό είναι όλοι εκτός. Γιατί αν έχουνε ένα σπίτι και είναι και από χωριό, κι περισσότεροι από χωριά είμαστε και έχουμε το πατρικό μας, ήδη έχουν υπερβεί κατά πολύ το αφορολόγητο, ήδη θα έχουν μειώσεις. Σας το λέω γιατί εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε, όχι να μηδενίσουμε τα αντίμετρα, να τα δούμε στην εφαρμογή τους προσπαθήσαμε.

Να τα δούμε στην εφαρμογή και θα είμαστε σε θέση και προχωρώντας την κουβέντα να δούμε και όποιες βελτιώσεις θα χρειαστεί να γίνουν. Εδώ όμως να μη χάνουμε ποτέ τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά γίνονται παρεμβάσεις θετικές. Δηλαδή έρχεται μετά το πρώτο κύμα των δικών μας παρεμβάσεων το Γενάρη τις οποίες τις χαρακτηρίσανε μονομερείς ενέργειες, ας πούμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση ή τις 100 δόσεις, έρχεται ένα δεύτερο κύμα το οποίο συγκροτεί ένα συμπαγές σύνολο παρεμβάσεων οικοδόμησης ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Πάντα υπό προϋπόθεση βέβαια, πάντα υπό προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος όπου και αυτό είναι σκληρό. Δηλαδή για να πιάσουμε το πλεόνασμα πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε παράλογα πράγματα. Να σας πω τον παραλογισμό των μέτρων που πήρατε; Ένα στοιχείο. Και θέλω να το θέσω υπόψιν σας κύριε Υπουργέ. Δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα οι ιατρικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή δε χτίζουν το αφορολόγητο οι ιατρικές δαπάνες. Δηλαδή εγώ με τα λεφτά που δίνω στο γιατρό που τον υποχρεώνετε να έχει μηχανάκι, δε χτίζω αφορολόγητο. Και από την άλλη μου αφαιρείτε αυτό που είχα μέχρι τώρα, την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των ιατρικών δαπανών. Με άλλα λόγια σπρώχνετε και εμένα και το γιατρό να συμφωνήσουμε για να του δώσω μαύρα. Αυτό γίνεται κύριε Υπουργέ. Άρα δε θα έχετε έσοδα. Άρα κινδυνεύει και ο στόχος του πλεονάσματος.

Μισό λεπτό. Εδώ δεν έχει επιβεβαιωθεί πάντως η υπόθεση ότι δε θα έχουμε έσοδα. Διότι αυτό το ακούγαμε από την αρχή.

Εγώ σας είπα ένα παράδειγμα.

Βεβαίως, εντάξει, να το ακούσουμε το παράδειγμα και να το δούμε και να δούμε και τι άλλες δράσεις αναπτύσσουμε και αναπτύσσει του υπουργείο υγείας σε σχέση με το εκτεταμένο δίκτυο μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα οποία θα μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετείται. Άρα επανέρχομαι και λέω ότι εδώ είναι η πρώτη φορά που συνολικά το παιχνίδι γυρίζει. Δηλαδή γίνονται δεκτά αιτήματα και απαιτήσεις θετικών μέτρων από την ελληνική πλευρά και κυρίως έχουμε ένα σύνολο ενδείξεων στην πραγματική οικονομία που δείχνουνε ότι και οι διεθνείς επενδυτές αλλά και οι εγχώριοι καταναλωτές θεωρούν ότι περνάμε στη φάση της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης.

Πάντως δεν πιστεύω να ανήκετε στην κατηγορία εκείνων οι οποίοι είναι υπερήφανοι γιατί είναι το μόνιμο ερώτημα το οποίο μπαίνει από τους δημοσιογράφους στα στελέχη της κυβέρνησης. Είσαστε περήφανος για αυτά τα μέτρα;

Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε σταματήσει μια πορεία καταστροφής κύριε Παπαδάκη. Αυτό έχει σταματήσει. Μία πορεία η οποία για 5 χρόνια ήτανε μία πορεία διαρκούς καθοδικού σπιράλ, ενός σπιράλ θανάτου το οποίο αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει.

Δεν έχει περάσει στην κοινωνία όμως. Δεν έχει περάσει στην κοινωνία.

Με δυσκολίες; Με δυσκολίες, βεβαίως. Αλλά είμαστε απολύτως περήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε αποτρέψει την καταστροφή για πάρα πολλές εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια συμπολίτες μας. Για όσους εμπίπτουν στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, για τους αυτοαπασχολούμενους που είδανε να μειώνεται η ασφαλιστική τους εισφορά περίπου το 80%, για τους αγρότες που θα πληρώσουν χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά, για όλους όσους θα επωφεληθούν από το πλέγμα των μέτρων το οποίο μόλις τώρα συζητήσαμε. Να σας πω και κάτι; Υπάρχει το τετριμμένο της πολιτικής και δημοσιογραφικής συζήτησης και η αμείλικτη πραγματικότητα. Η σύγχρονη οικονομική ιστορία της Ελλάδας θα καταγράψει ότι με τη διακυβέρνηση Παπανδρέου η Ελλάδα έχασε 550.000 θέσεις εργασίας, με τη διακυβέρνηση Παπαδήμου 100.000 ακόμα και με τη διακυβέρνηση Πικραμένου άλλες τόσες και με τη διακυβέρνηση Τσίπρα έχει κερδίσει 200.000 θέσεις εργασίας.

Τι θέσεις όμως εργασίας; Οι μισές από αυτές εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης.

Ερχόμαστε λοιπόν τώρα στο κύριο ζήτημα και λέω ότι για να ανατραπεί αυτή η πορεία που ήδη έχει αρχίσει και για πρώτη φορά αντεστράφη η αναλογία θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης. Για πρώτη φορά είναι στο 55% οι καινούριες θέσεις.

Μόνο τον Απρίλη.

Ακούστε όμως να δείτε, αυτή η ιστορία ξεκίνησε το 2012, όταν διελύθησαν οι εργασιακές θέσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με μία βίαιη παρέμβαση της διακυβέρνησης Σαμαρά και όταν εμείς δίναμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του μηχανισμού δηλαδή που προστατεύει τους μισθούς και τις σχέσεις εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι αυτά είναι αριστερές ιδεοληψίες. Για μας είναι πρώτον ένα αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και δεύτερον ένα απαραίτητο συστατικό για την ανάκαμψη της οικονομίας. Διότι χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και σοβαρούς και αυξανόμενους μισθούς η εσωτερική ζήτηση διαρκώς θα σέρνεται.

Κύριε Υπουργέ είσαστε αισιόδοξος, δεν είσαστε ακριβώς υπερήφανος αλλά λέτε ότι είναι μέτρα για τη σωτηρία.

Επαναλαμβάνω αν θέλετε για λόγους δημοσιογραφικούς, είμαστε περήφανοι που σταματήσαμε τη καταστροφή και βεβαίως θα θέλαμε να είχαμε πετύχει περισσότερα αλλά εδώ πέρα όλη η οικουμένη μιλάει για την ανάκαμψη της Ελλάδας και κάποιοι εδώ πέρα μεμψίμοιροι, οι οποίοι ταυτίζουν το τι συμβαίνει στη δική τους τσέπη, επειδή είναι πάρα πολύ ευκατάστατοι το ταυτίζουν με το τι συμβαίνει γενικώς στη τσέπη του λαού μας.

Αυτοί που βγήκαν στους δρόμους όμως δεν είναι ευκατάστατοι και αυτοί οι οποίοι διαμαρτύρονται δεν είναι ευκατάστατοι.

Καθόλου και η διαμαρτυρία είναι απαραίτητη, πάντα και την καλωσορίζουμε.

Εμένα δε με αφορά αυτή τη στιγμή στη κουβέντα μεταξύ μας το τι λέει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα και ούτε εκφράζω τις δικές τους απόψεις, μακριά από μένα μία τέτοια λογική. Αλλά ξέρετε λέω το εξής: γιατί δεν περνάει αυτό το πράγμα στην κοινωνία, γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση της κοινωνίας; Και κάτι άλλο είδατε τα αποτελέσματα από το σύστημα <<Ήλιος>> για τις συντάξεις, 1.200.000 συνταξιούχοι παίρνουν κάτω από 500 ευρώ. Αυτοί οι άνθρωποι θα εξακολουθούν οριζόντια να πληρώνουν έμμεσους φόρους, θα εξακολουθούν οριζόντια να πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς στη ΔΕΗ. Αυτοί οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, τον οποίο είχατε δεσμευθεί ότι θα καταργήσετε.

Μισό λεπτό τώρα κύριε Παπαδάκη. Ο ΕΝΦΙΑ είναι μία πονεμένη ιστορία, είναι ένας φόρος τον οποίο έφερε η διακυβέρνησης Σαμαρά χωρίς να έχει τη λαϊκή εντολή. Ένας φόρος που εμείς διακηρυγμένα από την πρώτη εκλογή θέλαμε να καταργήσουμε . Δεν καταφέραμε στην πρώτη διαπραγμάτευση να το κάνουμε και τώρα για τους ανθρώπους που εσείς μόλις περιγράφετε τον μειώνουμε κατά 30%.

Θα πληρώσει κάποιος άλλος παραπάνω όμως.

Όχι περιμένετε.

Θα πληρώσει κάποιος άλλος παραπάνω. Αυτός δηλαδή που παίρνει 800 ευρώ σύνταξη που θα έχει μείωση;

Επιτρέψτε μου, θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ, θα έχουν το δικαίωμα να εμπίπτουν στη ρύθμιση του επιδόματος ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, θα έχουν μηδενική φαρμακευτική δαπάνη. Θα απολαύσουν δηλαδή ένα πλέγμα ρυθμίσεων, το οποίο θα τους απαλλάσσει από έξοδα τα οποία ήτανε πάρα πού επιβαρυντικά για τους προϋπολογισμούς τους.

Βέβαια αφού πρώτα βάλαμε το 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά δηλαδή επιδοτούν οι ίδιοι τον εαυτό τους για την φαρμακευτική δαπάνη. Δηλαδή και πάλι γι’ αυτό σας λέω ο καθένας κάνει τη δική του ποσοτικοποίηση και βλέπει την τσέπη την προσωπική και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό κ. Υπουργέ όπως και να το κάνουμε.

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι συνολικά αρνητικό το αποτέλεσμα και νομίζω ότι εξήγησα τους λόγους, διότι τα εξοικονομούμενα χρήματα πηγαίνουν πλέον στοχευμένα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και όχι μόνο, διότι θα έχουμε και μείωση των φορολογικών συντελεστών όπως είχαμε και στην προηγούμενη περίοδο και βεβαίως έχουμε και μέτρα τα οποία διευκόλυναν τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Έχουμε τώρα την ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έχουμε την αποποινικοποίηση των οφειλών προς το δημόσιο μέχρι 100.000 ευρώ

Κάτω από 20.000 η δέσμευση της Θεσσαλονίκης δεν ισχύει. Ήταν δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η μικρή επιχείρηση είναι το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σας και της γειτονιάς μου. Αυτός λοιπόν εάν έχει χρέη κάτω από 20.000 δεν έχει προστασία. Του δεσμεύουν τον λογαριασμό, δεν μπορεί να κάνει αντικατάσταση του εμπορεύματος το οποίο έχει και κλείνει.

Έχουμε αυτή τη στιγμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κ. Παπαδάκη. Νομίζω ότι πρόκειται για μια ρύθμιση, η οποία θα διευκολύνει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Κάντε το και για τους μικρούς κ. Υπουργέ. Εγώ πιστεύω ότι έχετε γειτονιά και το γάλα το παίρνετε από το ψιλικατζίδικο. Ρωτήστε τον. Να έρθουμε όμως στο Eurogroup. Τι έχουμε, τον Σόιμπλε ο οποίος λέει ότι πριν από τις γερμανικές εκλογές εγώ δεν βλέπω τίποτα, υπάρχει βέβαια μια θετική εξέλιξη σημερινή. Ο Γκάμπριελ, Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι απαράδεκτο η Γερμανία να μπει εμπόδιο στη ρύθμιση του χρέους, αλλά στο τέλος γίνεται ότι πει ο Σόιμπλε.

Κάποτε, όχι δεν είναι έτσι.

Τώρα γίνεται αυτό που ζητάει ο Τόμσεν και η Λαγκάρντ.

Προσέξτε, μήπως πάρουμε μια υπόσχεση γιατί δεν σας βλέπω πολύ γρήγορα να φοράτε γραβάτα.

Περιμένουμε νομίζω και θα σας ζητήσω σε αυτό το σημείο να το αναγνωρίσετε και εσείς μια καθαρή λύση για το ζήτημα του χρέους. Τώρα θα σας ζητήσω να αναγνωρίσετε επειδή αναφέρατε και τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας του κ. Γκάμπριελ και εξέχοντος στελέχους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για το θέμα του χρέους, ο οποίος κατηγορεί ευθέως την ηγεσία του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών για την ενδεχόμενη κωλυσιεργία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν –εδώ είναι που θα σας ζητήσω να το αναγνωρίσετε- ότι μέσω της διαπραγματευτικής τακτικής την οποία η Ελλάδα εφάρμοσε, μέσω της ανοιχτής οικονομικής διπλωματίας και της πολιτικής διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα έχει κερδίσει συμμάχους. Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ενάμιση χρόνο πριν ένα τόσο εξέχον στέλεχος της γερμανικής ηγεσίας θα έβαλλε όχι κατά της Ελλάδας αλλά κατά της ηγεσίας του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών; Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα βλέπουμε κάποιους ως πνιγμένοι που πιάνονται από τα μαλλιά τους, να πιάνονται από κάποιες διαρροές για κάτι που είπε σε κάποια δημοσιογράφο στην Γερμανία ένα στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών που υποτίθεται ότι είπε πως δεν βλέπει λύση για το ζήτημα του χρέους και αυτό να τους κάνει να βγαίνουν έξω σχεδόν να πανηγυρίζουν. Είναι ένα θλιβερό φαινόμενο στην ελληνική πολιτική ζωή! Χάνουν μια ακόμη ευκαιρία αυτοί να βάλουν την φανέλα της εθνικής μας.

κ. Υπουργέ έχω αρκετά μηνύματα κόσμου, ο οποίος λέει το εξής: Για τα σκληρά αυτά μέτρα που είναι ομολογημένο πως είναι σκληρά και από τη δική σας την πλευρά αλλά λέτε πως έχουμε τα αντίμετρα. Υπάρχουν πολύ πρόσφατες δηλώσεις που σας εκθέτουν όπως και να το κάνουμε. Όχι δικές σας, κυβερνητικών στελεχών. Να ξεκινήσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος είχε πει ότι θα παραιτηθεί αν πέσει το αφορολόγητο. Έπεσε και παραέπεσε! Στελέχη σας τα οποία έλεγαν ότι εγώ μείωση συντάξεων δεν ψηφίζω και στη συνέχεια ψήφισαν και μάλιστα δήλωσαν ‘και με τα δύο χέρια’ όπως ο φίλος μου ο Νάσος Αθανασίου. Αυτά είναι στο πολύ κοντινό παρελθόν. Είναι μετά το 2015, μετά το 2016, είναι αρχές του 2017 και σας εκθέτουν.

Θα σας πω. Κοιτάξτε να δείτε, καταρχήν και οι δημόσιες δηλώσεις είναι μέρος μιας διαπραγμάτευσης και στις δημόσιες δηλώσεις δεν μπορείς να λες ποια είναι η γραμμή της υποχώρησής σου. Πάντα στη διαπραγμάτευση θα γίνει συμβιβασμός. Εμείς κάναμε μια υποχώρηση η οποία είχε και κερδισμένο έδαφος δίπλα, το οποίο ακριβώς ισοφαρίζει το μέγεθος της υποχώρησής μας για να κλείσει η συμφωνία. Σας θυμίζω ότι όλοι αυτοί που κραδαίνουν κωλοτούμπες και υποχωρήσεις δικές μας ήταν αυτοί που μας έλεγαν υπογράψτε χωρίς αντίμετρα, υπογράψτε χωρίς χρέος, διότι είναι βιώσιμο και θα πάρουμε πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Αυτή ήταν η γραμμή τους! Τώρα έρχονται, ενδύονται τον μανδύα του Ρομπέν των δασών και του προστάτη των αδυνάτων και υποκριτικά λένε ότι εμείς κάναμε υποχωρήσεις. Εν πάση περιπτώσει είναι και αυτό νομίζω σημείο των καιρών.

Πάντως κ. Υπουργέ τα περισσότερα μηνύματα του κόσμου εστιάζουν στα μέτρα, γιατί λένε ότι τα αντίμετρα ‘εφόσον, αν και διότι’.

Όχι, δεν υπάρχει ‘εφόσον, αν και διότι’ κ. Σιωμόπουλε.

Μισό λεπτό. Και στα αντίμετρα θα σταθώ. Λέτε για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι 30% Υπουργέ με συγχωρείτε

Πως δεν είναι;

Είναι όριο 70 ευρώ. Στα 500 ευρώ 30% είναι….

Όχι, όχι

Τι όχι. Είπατε για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Βεβαίως

Δεν είναι 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ. Είναι με όριο τα 70 ευρώ.

Μα 50% των Ελλήνων πληρώνουν μέχρι 250 ευρώ. Τι νομίζετε ότι είναι όλοι γαιοκτήμονες;

Άρα μας λέτε το ότι θα έχουν μια φοροαπαλλαγή 30% τα 3 εκατ. και το κονδύλι αυτό είναι μόνο 180 εκατ. ευρώ σε σύνολο 3,5 δις; Δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Πως δεν βγαίνει. Μα τα έχει βγάλει το Υπουργείο Οικονομικών, τι να κάνουμε τώρα;

Μα δεν μειώνεται το ποσό το οποίο θα εισπράξετε. Το ποσό το οποίο θα εισπράξετε θα παραμείνει το ίδιο.

Υπάρχει το όριο των 70 ευρώ. Ξεκινάμε από αυτό.

Υπάρχει το όριο των 70 ευρώ, το οποίο θα το απολαμβάνουν όσοι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι 700 ευρώ, στους οποίους εκεί η μείωση θα πάει 10%. Λέω όμως ότι το 50% των Ελλήνων πληρώνει ΕΝΦΙΑ μέχρι 250 ευρώ. Αυτοί θα έχουν σχεδόν 1/3 μείωση.

Ξέρετε πολύ καλά γιατί έχετε και εσείς επαρχιακή καταγωγή ότι ένα σπίτι στη επαρχεία έστω κι αν είναι παλιό, έστω κι αν είναι μικρό πληρώνει με βάση το οικόπεδό του και το υπόλοιπο του συντελεστή, δηλαδή εάν είναι 70τμ σε 800μ και όχι σαν μονοκατοικία. Αυτός λοιπόν φαίνεται ότι είναι μεγαλοκτηματίας. Και έχει και ένα σπίτι στην Αθήνα. Αυτός υπερβαίνει τα 700 και για τα δύο. Αυτός δεν θα έχει καμία έκπτωση.

Ναι , δεν καταφέραμε να έχουμε έκπτωση εκεί πραγματικά, λέω όμως ότι η έκπτωση την οποία καταφέραμε είναι 30% περίπου για τους μισούς Έλληνες και θα φτάνει τα 70 ευρώ για όσους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι 700 ευρώ.

Ο τεκμαρτός υπολογισμός φορολόγησης επίσης που τον ξεπεράσαμε. Κύριε Υπουργέ θα δείτε με έκπληξη ότι όλοι αυτοί που πάτε να προστατεύσετε θα πληρώσουν παραπάνω λόγω της μείωσης του αφορολογήτου. Θα πληρώσουν πολύ παραπάνω!

Εδώ είμαστε και θα τα δούμε, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Εμείς κάναμε αναλύσεις και ποσοτικοποίηση.

Αναλύσεις κάνει και το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχω καμία αντίρρηση. Σας λέω είμαστε εδώ πέρα να κρίνουμε από πριν τα μέτρα και τα αντίμετρα όταν θα εφαρμοστούν. Η κεντρική, η βασική εικόνα κ. Παπαδάκη είναι ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επανακάμψει. Το ξέρει ο τηλεθεατής μας αυτή τη στιγμή ότι το εμπόριο αυτοκινήτων από τον περσινό Μάρτη είναι 40% πάνω;

Καλά αυτό δεν είναι και θετικό γιατί φεύγει χρήμα και προς τα έξω, έτσι; Είναι εισαγωγές αυτό. Στις εξαγωγές να δώσουμε το βάρος!

Σας παρακαλώ κ. Σιωμόπουλε, τι να κάνουμε; Να αναπτύξουμε βιομηχανία αυτοκινήτων;

κ. Υπουργέ είναι άστοχο το παράδειγμα που φέρατε

Μη με διακόπτετε. Η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 24%. Άρα λοιπόν εδώ πέρα έχουμε κάποια στοιχεία μακροοικονομικά, τα οποία δείχνουνε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει στην ανάκαμψη και περνάμε στην ανάκαμψη. Έχουμε και ένα πλέγμα πολιτικών, οι οποίες πολιτικές θα βεβαιώσουν, θα παγιώσουν ότι η ανάπτυξη που θα έρθει θα είναι δίκαιη. Θα έχουν δηλαδή τρόπο να την απολαμβάνουν και οι συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδήματα. Αυτό το πράγμα έλειψε από την Ελλάδα., αυτή η κοινωνική καταστροφή συνετελέσθη και αυτές τις συνέπειες πάμε να αντιστρέψουμε.

Πάντως διά της μειώσεως του αφορολογήτου, του επανυπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα κ. Υπουργέ.

Λέω λοιπόν κ. Παπαδάκη όταν λοιπόν θα αναπτυχθούν τα μέτρα πλήρως εδώ θα είμαστε να το ξαναδούμε. Εγώ λέω και ισχυρίζομαι αυτό που είπαμε στη Βουλή σε όλους τους τόνους ότι είναι ένα πλέγμα μέτρων το οποίο διευκολύνει τα χαμηλότερα εισοδήματα, το οποίο βάζει τις βάσεις για να σταματήσει η καταστροφή η οποία είναι πάρα πολύ βαθιά και θέλει κόπο και χρόνο για να την γιατρέψουμε. Βεβαίως μπαίνουν και οι βάσεις για την δίκαιη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Είπατε προηγουμένως ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων. Λέει ένας φίλος μας που ασχολείται με αυτά ότι είναι άστοχο το παράδειγμα γιατί αν για παράδειγμα είχε σταματήσει η πώληση των αυτοκινήτων και πουλούσαν 1.000 αυτοκίνητα και τώρα έχουνε 1.400 φαίνεται 40% αύξηση. Γιατί δεν λέτε το άλλο στοιχείο που θα σας πω εγώ …

Δεν είναι αυτά τα νούμερα, θέλω να πω στον φίλο μας

Θα σας πω εγώ. 15% μείωση στην κατανάλωση από τα σούπερ μάρκετ σε βασικά είδη. Ξέρετε τι δεν αγοράζει ο κόσμος; Γάλα, μακαρόνια. Επίσημες έρευνες είναι αυτές, δεν είναι δικιές μου ή της ΝΔ.

Λέω ότι τα στοιχεία για τα οποία εγώ σας μιλάω είναι στοιχεία τα οποία δείχνουνε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνολικά αυξάνεται. Σας περιέγραψα και ένα μείγμα πολιτικών, οι οποίες ακριβώς θα μπορέσουν και τους ανθρώπους που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα να τους ανακουφίσουν. Σε αυτή την πορεία βρισκόμαστε και νομίζω ότι ο κόσμος έχει αρχίζει και το αντιλαμβάνεται.

Ένα τελευταίο ερώτημα να μου πείτε τι με ρωτάς ρε Παπαδάκη πρωί πρωί, είμαι υποχρεωμένος να σας ρωτήσω. Εάν σήμερα δε βγει, εγώ εύχομαι να πάνε όλα καλά, εάν δε βγει λευκός καπνός, αν δώσουν μία αόριστη υπόσχεση ότι θα δούμε και θα το συζητήσουμε. Επικαλεστούν αυτά που έχουμε ψηφίσει με το μνημόνιο ότι δεχόμαστε ότι δεν πρέπει να κουρευτεί το χρέος. Εγώ ξέρω πολύ καλά τη συμφωνία του ’15 και εκεί έχει ψηφιστεί από 222 βουλευτές ότι δεν δεχόμαστε το κούρεμα του χρέους.

Κούρεμα δεν υπάρχει, επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια στην καλύτερη περίπτωση.

Μιλάμε για επιμήκυνση, μιλάμε για διευκόλυνση κτλ. Εάν δε γίνει κάτι, θα βγείτε στον ελληνικό λαό και θα πείτε, άκυρο ελληνικέ λαέ ότι ψηφίσαμε δεν ισχύει; Και τι θα κάνετε μετά, θα πάτε σε εκλογές;

Νομίζω ότι αυτοί που πόνταραν στο σενάριο εκτροπής, το μόνο που τους μένει αυτή τη στιγμή είναι να αλλάξουν πλευρό και να κοιμηθούν από το άλλο, διότι και η συμφωνία έκλεισε και στο χρέος θα υπάρξει μία ρύθμιση, η οποία θα βγάζει την ελληνική οικονομία από το φάσμα των ερωτηματικών για τη βιωσιμότητά του. Αυτό που θα κουρευτεί κ. Παπαδάκη είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Θα κουρευτεί δηλαδή η απαισιοδοξία και το ερωτηματικό το εναπομείναν στη διεθνή οικονομική και επενδυτική κοινότητα εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να το εξυπηρετήσει.

Αυτή είναι η επιθυμία.

Δεν είναι επιθυμία. Είναι μία άποψη η οποία διαρκώς κερδίζει έδαφος και απ΄ ότι τώρα αναφέρατε πριν από λίγο, την εξέφρασε και ο Υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας.

Αν λοιπόν το ΔΝΤ επιμείνει ότι χωρίς διευθέτηση χρέους εμείς δεν είμαστε μέσα στο πρόγραμμα.

Αυτοί εννοούν κούρεμα.

Ο Σόιμπλε λέει ότι εμείς όχι δεν θέλουμε αλλά σας θέλουμε στο πρόγραμμα. Εμείς τι θα κάνουμε τελικά;

Εμείς κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πάρα πολύ λογικό να επιμείνει και μάλιστα να επιμείνει μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις μελών και του επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου, δεν ξέρω αν την είδατε και πολύ λογικά ζητάει μία γενναία διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους. Συνεπώς θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή εγώ δεν θα κάνω καμία υπόθεση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση..

Το τελικό ορόσημο Υπουργέ είναι οι εκλογές οι γερμανικές; Έχετε βάλει κάποιο ορόσημο μέχρι να σας δώσουν μία τελική απάντηση για το θέμα του χρέους.

Ακούστε να δείτε, εδώ είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο ερώτημα αυτό που κάνετε, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι οι πολιτικές εξελίξεις και οι εσωτερικές πολιτικές ανάγκες και εκλογές γίνονται σε όλες τις χώρες. Δεν είναι δυνατόν η παγκόσμια οικονομία να κινείται στο ρυθμό και στο ενδεχόμενο και στην προοπτική των γερμανικών εκλογών. Εδώ πέρα έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και από την μεριά της Γερμανίας και αυτές θα πρέπει να τηρηθούν.

Πάντως όση ώρα μιλάμε με βλέπετε με χαμηλωμένο κεφάλι, δεν είναι ευγενικό αλλά κοιτάω και τα μηνύματα. Ο κόσμος λέει ότι μέχρι να απαλλαγώ από τη φαρμακευτική δαπάνη, ρωτήστε τους φαρμακοποιούς που βγήκαν επισήμως και από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη και λένε ότι με τεφτέρια εξυπηρετούν τους συνταξιούχους χαμηλόμισθους. Δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους.

Τα αποδεικνύει αυτό κ. Παπαδάκη; Αποδεικνύει ότι ήταν μία απαραίτητη παρέμβαση, δηλαδή έξι εκατομμύρια Έλληνες δεν θα έχουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Πότε θα γίνει αυτό κ. Υπουργέ;

Μακάρι να μπορούσαμε να τη φέρουμε και από τώρα. Εδώ πέρα είναι ένα απαραίτητο βήμα. Να δεχθώ την κριτική σας ότι θα έπρεπε να έχουμε καταφέρει να το κάνουμε πιο νωρίς αλλά εδώ δε βρισκόμαστε σε αυτό το φάσμα της πολιτικής διαφωνίας, εδώ δεχτήκαμε πυρά ότι τα αντίμετρα δεν έπρεπε με τίποτα να τα εφαρμόσουμε.

Και στο ερώτημα Γιώργο που έχεις θέσει πολλές φορές εσύ. Αυτά τα αντίμετρα Υπουργέ θα παρθούν από 1/1/2019 ή θα περιμένουμε κάποιους μήνες να οριστικοποιηθεί το πλεόνασμα;

Έχει απαντηθεί νομίζω ξανά και ξανά, εφαρμόζονται μαζί με τα μέτρα.

Δεν αναφέρει αυτό η συμφωνία, η συμφωνία λέει ότι με την επιβεβαίωση των οικονομικών στοιχείων που γίνετε από την ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία βγαίνουν Απρίλιο Μάη την έγκριση από τους δανειστές θα εφαρμοστούν.

Επανέρχομαι και λέω θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται τώρα να γινόμαστε κουραστικοί ούτε εμείς ούτε εσείς.

Όχι εγώ παραμένω στη δέσμευσή σας, γι’ αυτό πιέζω. Δηλαδή εσείς λέτε από 1/1/2019 ότι μέτρα εφαρμοστούν θα έχουν και το αντίμετρο.

Αυτή ήταν και όλη η συζήτηση κ. Παπαδάκη γι΄ αυτό αργήσαμε και δύο τρεις βδομάδες να κλείσουμε τη συμφωνία.

Στη πράξη θα το δούμε.

Διότι ζήταγε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι συγκεκριμένα και δεδομένα μόνο τα μέτρα τα επιβαρυντικά.

Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε.

Και εγώ σας ευχαριστώ, καλημέρα.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo