Καλησπέρα σας κ. Παππά χωρίς πρόσκομμα σήμερα. Χθες τέτοια ώρα και σας ευχαριστώ και σήμερα δημόσια για την κατανόηση που δείξατε να ματαιώσουμε τη συνέντευξη λόγω του γεγονότος με το Λ. Παπαδήμο.

Κ. Παππά, πριν πάμε στα θέματα της αμιγώς δική σας αρμοδιότητας, όπως είναι όλα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στο μιντιακό τοπίο, στο ραδιοτηλεοπτικό, ΕΣΡ, DIGEA κλπ., θέλω να σας ρωτήσω, να ζητήσω το σχόλιό σας γι’ αυτό που συζητούσαμε και πριν. Αυτό το twitter του Γρ. Ψαριανού, που χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό, εσάς και τον Π.Καμμένο ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης στο Λ.Παπαδήμο.

Νομίζω ότι είναι μία αχαρακτήριστη θέση και θεωρώ ένα ολίσθημα το να προσπαθεί κάποιος να μετατρέψει τη συζήτηση γύρω από την επίθεση που εδέχθη ο κ. Παπαδήμος σε μία συζήτηση, η οποία κατανέμει τους ανθρώπους και τις πολιτικές δυνάμεις με βάση το εάν αντιπολιτεύονταν ή όχι τον κ. Παπαδήμο, όταν ήταν πρωθυπουργός. Είναι άλλο πράγμα οι απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας και οι απόψεις που διατηρεί και ο κ. Παπαδήμος και να είναι καλά στην υγεία του ο άνθρωπος και να αναρρώσει πάρα πολύ σύντομα και άλλο πράγμα η επίθεση η οποία δέχτηκε, η οποία πρέπει να βρει σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο απέναντι. Και όχι μόνο απέναντι, να τον βρει με μία στάση η οποία δεν αξιοποιεί και δεν σπεκουλάρει με βάση αυτή την επίθεση. Ουδείς νομίζω δικαιούται να διολισθαίνει σε τέτοιες λογικές και θα συνιστούσα, όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις είτε προφορικά είτε γραπτά να υπάρχει μεγαλύτερη διαύγεια.

Κ. Παππά, να πάμε στα θέματα τα οποία τις τελευταίες μέρες επανέρχονται στο προσκήνιο. Θέλω να δούμε αυτό που δηλώσατε σήμερα στη Βουλή στην απάντηση που δώσατε στην επίκαιρη ερώτηση της κ. Ασημακοπούλου, καταγγέλλοντας τη ΝΔ ότι υπερασπίζεται την DIGEA. Κ. Παππά, ξαναέχουμε πόλεμο; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Δεν θα ήθελα να υιοθετήσω αυτή την ορολογία, κ. Ακριβοπούλου. Νομίζω όμως ότι εδώ πέρα πρέπει άπαντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ολοκληρωθεί μία διαδικασία την οποία επιτάσσει ο Νόμος και το Σύνταγμα και το ελληνικό δημόσιο επιτέλους να εισπράξει αυτά που όφειλε να είχε εισπράξει εδώ και 3 δεκαετίες για τις άδειες και να ολοκληρωθεί μία διαδικασία, η οποία στοιχειωδώς βάζει σε τάξη το τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο είναι άναρχο. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω ότι εάν ορισμένοι έχουν ορισμένοι στο νου τους ότι θα κατακλέψουν την ΕΡΤ και κάποιον πολυπλέκτη της, για να αυξήσουν τον αριθμό των αδειών των ιδιωτικών σταθμών, συνιστώ να το βγάλουν από το μυαλό τους. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ παραπέρα, αλλά νομίζω ότι αυτοί που έπρεπε να καταλάβουν, κατάλαβαν.

Για να καταλάβει ο κόσμος και λίγο περισσότερο. Τις τελευταίες μέρες είδαμε την επιστολή σας προς το ΕΣΡ, μία επιστολή η οποία κρύβει και είναι προσωπική μου ερμηνεία αυτή μία κεκαλυμμένη όχι και πολύ δυσαρέσκεια από την πλευράς για καθυστέρηση. Σήμερα είδαμε τοποθετηθήκατε, όπως τοποθετηθήκατε για την DIGEA. Υπάρχει πρόβλημα θεωρείτε, κ. Παππά;

Νομίζω ότι δεν πρέπει κανένας από τους δημόσιους λειτουργούς να προσθέτει χρόνια στα χρόνια της καθυστέρησης της Πολιτείας σε σχέση με την αναγκαία κατά το Σύνταγμα και το Νόμο διευθέτηση του τηλεοπτικού τοπίου. Εγώ στην επιστολή μου έκανα αυτό που οφείλω να κάνω, διότι κατά το νόμο έχω κι εγώ ευθύνη να νομοθετηθεί και ο αριθμός των αδειών και η ελάχιστη τιμή εκκίνησης για τη διαγωνιστική διαδικασία της αδειοδότησης και περιμένω και από το ΕΣΡ να υπάρξουν οι απαιτούμενες ταχύτητες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Αν μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ, επειδή σχεδόν καθημερινά πλέον κάνετε αυτή την παρατήρηση, αλλά πραγματικά προσωπικά δεν μου αρκεί υπό την έννοια ότι είχαμε χαιρετίσει όλοι τότε και είχατε υποχωρήσει κι εσείς ως κυβέρνηση και εσείς προσωπικά ως αρμόδιος υπουργός και είχαν υποχωρήσει και τα άλλα κόμματα και είχατε επιτέλους συναινέσει και το είχαμε χαιρετίσει όλοι στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Τότε λοιπόν όλα τα κόμματα και η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής είχατε πει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Έχουν περάσει, αν καλά το υπολογίζω, πάνω από έξι μήνες από τότε. Ο κ. Κουτρομάνος, ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, τα μέλη του ΕΣΡ, με τα οποία φαντάζομαι ότι είστε σε επικοινωνία, τι σας λένε; Γιατί δεν προχωράνε σε αυτό το διαγωνισμό; Ή ενδεχομένως συμβαίνει κάτι άλλο, που δεν θέλω ούτε να το φανταστώ; Έχουμε μία Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά δέχεται πιέσεις από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα media, που δεν θέλει να προχωρήσει ο διαγωνισμός;

Εγώ θα ήθελα να πω ότι, χωρίς να αποκαλύψω το περιεχόμενο των συζητήσεων που κατά καιρούς έχουμε κάνει με τα μέλη του ΕΣΡ, θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο νόμος είναι σαφής, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστερήσεων, διότι το ελληνικό δημόσιο έχει αναπτύξει και την τεχνογνωσία, έχει τους ανθρώπους, έχει τώρα και την υποδομή και το λογισμικό και τη συσσωρευμένη πείρα, για να φέρει σε πέρας με τρόπο άρτιο αυτή τη διαδικασία και δεν υπάρχουν δικαιολογίες ούτε προφάσεις πρέπει να βρίσκονται για τις καθυστερήσεις. Κάθε μέρα που περνάει το ελληνικό δημόσιο χάνει χρήματα και αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Πόσα χρήματα είναι αυτά; Πόσα χρήματα χάνει το ελληνικό δημόσιο;

Εμείς κάναμε ένα διαγωνισμό, ο οποίος τεκμηρίωσε τη δυνατότητα του δημοσίου να εισπράξει 250 εκατ. για μία δεκαετία. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτό το πράγμα είναι ένα δεδικασμένο, πίσω από το οποίο πολύ δύσκολα θα μπορούσε να πάει κανείς.

Κι αν πάει;

Αν πάει, νομίζω θα υπάρχει πρόβλημα.

Το λέω, γιατί ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Κρέτσος, είχε μιλήσει ακόμα και για απιστία.

Νομίζω ότι θα πρέπει να στεκόμαστε όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, είτε είμαστε στη διοίκηση των Υπουργείων είτε είμαστε στις Ανεξάρτητες Αρχές στο ύψος των περιστάσεων και να προασπίζουμε τα συμφέροντα του δημοσίου κατά όπως πρέπει. Και αυτό είναι κατά το νόμο υποχρέωσή μας να ξέρετε.

Χωρίς να είναι ερώτηση προς εσάς. Εγώ συμπληρώνω και λόγω ρεπορτάζ ότι όλοι μα όλοι, τόσο το δημόσιο όσο και οι ανεξάρτητες αρχές, αλλά και οι ιδιώτες πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ανωτάτων Δικαστηρίων, εν προκειμένου του ΣτΕ.

Αυτό δυστυχώς, κ. Βαλιάνου, είναι κάτι το οποίο κάποιοι τείνουν να το ξεχνούν. Διότι η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ έλεγε ότι πρώτον τα κανάλια παρανόμως λειτουργούν άνευ αδείας και έλεγε επίσης –θέλω να το θυμίσω αυτό, διότι πολύ πόλεμος είχε γίνει, όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ- ότι το ΕΣΡ στην προηγούμενη σύνθεσή του δεν είχε νόμιμη υπόσταση.

Και επίσης έχει αποφανθεί ότι το μόνο νόμιμο κανάλι είναι η ΕΡΤ. Υπάρχει απόφαση του δικαστηρίου που λέει ότι τα κανάλια λειτουργούν παράνομα.

Βλέπετε, κ. Ακριβοπούλου, ότι το μόνο κανάλι που έκλεισε βιαίως στην ελληνική πολιτική ιστορία είναι η ΕΡΤ.

Δεν είναι η πρώτη επιστολή αυτή που στέλνετε στο ΕΣΡ, κ. Υπουργέ. Αν θυμάμαι καλά είναι η δεύτερη.

30/1 ήταν η πρώτη.

Από τότε μέχρι τώρα προφανώς δεν έχει μεσολαβήσει, δεν έχει υπάρξει πολύ σημαντική πρόοδος. Σήμερα μιλάτε για προφάσεις, είπατε ότι επίσης δεν θέλετε να σκεφτείτε ότι κάποιοι θέλουν να κλέψουν έναν πολυπλέκτη από την ΕΡΤ, για να αυξήσουν τον αριθμό των καναλιών.

Τους καλώ να μην το σκεφτούν αυτοί. Εμείς δεν το σκεφτόμαστε. Το λέω γιατί βλέπω διάφορες απόψεις να διακινούνται, οι οποίες είναι ανεπίτρεπτες.

Όπως;

Κάποιοι υπονόησαν στο διάλογο, ο οποίος εξελίσσεται, ότι θα μπορούσε η ΕΡΤ να εκχωρήσει κάποια από τα δικαιώματά της για να τα αξιοποιήσουν άλλοι.

Σας ρωτώ, γιατί αντιλαμβάνομαι και από τις κινήσεις τις δικές σας, αλλά και από το περιρρέον κλίμα ότι υπάρχει ένα ζήτημα πιθανόν μεθοδεύσεων σε όλη αυτή τη διαδικασία. Εάν υπάρχει, ποια μπορεί να είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης και τι ορίζει ο νόμος εν τέλει ότι πρέπει το ΕΣΡ να κάνει φανταζόμαστε όλοι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα; Μέχρι ποια χρονική στιγμή;

Ορίζει ξεκάθαρα και το Σύνταγμα ότι το ΕΣΡ πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία της αδειοδότησης χτες. Αυτή είναι η μία και μοναδική αλήθεια και από αυτό το πράγμα δεν μπορεί ουδείς μας να ξεφύγει, νομίζω.

Μέχρι πότε θα περιμένετε και τι ενέργειες μπορείτε να κάνετε, αν συνεχίσει το ΕΣΡ να μην προκηρύσσει διαγωνισμό; Τι περιθώριο χρονικό δίνετε εσείς;

Εγώ δεν έχω να δώσω κάποιο περιθώριο. Η σαφώς διατυπωμένη άποψη είναι ότι ο διαγωνισμός έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη.

Ρωτάμε αν καθυστερήσει κι άλλο, τι θα κάνετε εκεί;

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία στα δικά μας χέρια, αλλά θα συνεχίσουμε να λέμε δημόσια την άποψή μας για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αλλά επιτρέψτε μου να καταθέσω και την πίστη μου ότι τα μηνύματα και από την κοινωνία έρχονται προς τα μέλη του ΕΣΡ και δεν θα υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις.

Εσείς ποιον φορέα νομίζετε ότι δυσκολεύει περισσότερο, είναι το ΕΣΡ ή η DIGEA;

Η DIGEA είναι μία ιδιωτική εταιρεία, η οποία συναπαρτίζεται από τις ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών και βεβαίως, όπως κι εσείς και οι τηλεθεατές μας γνωρίζετε, έχουν συμφέρον να μην προχωρήσει αυτή η ιστορία. Γι΄ αυτό έχουν βρει διάφορες προφάσεις σε όλη αυτή τη διεργασία να μην προχωρήσει και να μην ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση εγώ θέλω δημόσια να διατυπώσω την άποψη ότι και οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή συναπαρτίζουν το ΕΣΡ γνωρίζουν και μάλλον δεν θέλουν να καταγραφούν στην ελληνική ιστορία με τον τρόπο που καταγράφηκαν οι προκάτοχοί τους για τις απερίγραπτες και σκανδαλώδεις αδράνειες.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ είναι και πρώην δικαστής, έτσι; Είναι σημαντικό κι αυτό.

Αυτό είναι θετικό. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό.

Από την άλλη ο κόσμος έχει μπερδευτεί τις τελευταίες ημέρες με τον αριθμό των συχνοτήτων, κ. Παππά. Διότι βλέπουμε, ακούμε ακόμη και στους κόλπους του ΕΣΡ διαφορετικές απόψεις. Άλλα λέει ο κ. Μορώνης, βγάζει για 9, άλλα λέτε για μετά, ότι σηκώνει 4-6, άλλα ο κ. Κρέτσος, ο οποίος αποκαλύπτει έγγραφα της DIGEA και μετά έρχεται η DIGEA και διαψεύδει τον εαυτό της. Πόσα κανάλια μπορούν να λειτουργήσουν και πόσα νομίζετε ότι θα λειτουργήσουν, κ. Παππά, μιας που το ξέρετε καλύτερα από όλους το θέμα;

Εμείς, όταν κάναμε το διαγωνισμό, δεν καθίσαμε να διαλογιστούμε μόνοι μας, με τον εαυτό μας και αν εφεύρουμε έναν αριθμό. Είδαμε τα επιστημονικά δεδομένα. Είδαμε τη χωρητικότητα του φάσματος, κάναμε και μία εκτίμηση για την οικονομική βιωσιμότητα και καταλήξαμε σε μία άποψη, την οποία υπερψήφισε και η Βουλή. Τώρα αν ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να πετάει αριθμούς δεξιά και αριστερά, βγαλμένους από το μυαλό του, νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί αν σταθεί σε σοβαρή συζήτηση. Υπάρχουν και οι δημόσιες αρχές, οι οποίες θα καταθέσουν και έχουν καταθέσει γνώμη και υπάρχει και η αμείλικτη πραγματικότητα.

4 ή 6; Μεταξύ 4 και 6 ο τελικός αριθμός;

Η άποψη την οποία εμείς έχουμε καταθέσει και με την οποία προσερχόμαστε στο δημόσιο διάλογο είναι για 4 κανάλια. Λέμε ότι θα δείξουμε και την απαραίτητη ευελιξία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πάρα πολύ γρήγορα.

Πείτε μου κάτι άλλο τι θα γίνει με το τίμημα για την ενδιάμεση κατάσταση, γιατί δεν ορίζετε εσείς το τίμημα, γιατί είναι και αυτό μία εκκρεμότητα.

Δεν έχουμε καμία τέτοια νομική δυνατότητα.

Ποιος μπορεί να το κάνει;

Υπάρχει τέτοια νομική δυνατότητα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, διότι εμείς ούτε διαπιστωτικά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, δηλαδή ούτε να διαπιστώσουμε νομικά το ότι εκπέμπουν πανελλαδικά οι ιδιωτικοί σταθμοί. Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Και ούτε άδεια προσωρινής λειτουργίας δίνετε όπως παλαιότερα.

Αυτό κύριε Κοτρώτσο δε θα το έκανα ποτέ, όχι εγώ προσωπικά, κανένα μέλος αυτής της κυβέρνησης δε θα έκανε αυτό το αίσχος, να υπογράψει νύχτα ένα χαρτί, το οποίο να λέει ότι όσοι λειτουργείτε συνεχίστε να λειτουργείτε.

Άρα είστε σε ένα τεντωμένο σχοινί μεταξύ παρανομίας με βάση την απόφαση του ΣΤΕ ότι παράνομα λειτουργούν τα κανάλια και μη νόμιμης λειτουργίας επειδή το ΕΣΡ δεν κάνει το διαγωνισμό.

Δυστυχώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιούργησε αυτό το νομικό κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί τάχιστα.

Στη διακριτική σας ευχέρεια είναι, εσείς δεν ανανεώσατε και δεν ανανεώσατε τις άδειες των καναλιών που εκπέμπουν ήδη.

Το καθεστώς εντός εισαγωγικών νόμιμης λειτουργίας , την παράτασή του.

Δεν το ανανεώσατε για να το καταλάβει ο κόσμος, εμείς μπορεί να το γνωρίζουμε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το γνωρίζει ο κόσμος. Κάνατε αυτή την ανανέωση γιατί εκκρεμούσε η απόφαση του δικαστηρίου, γιατί βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου;

Όχι κυρία Ακριβοπούλου να σας πω γιατί δε το κάναμε. Δεν το κάναμε διότι είχαμε μία επαναστατική ιδέα στο μυαλό μας, να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα και τους νόμους. Ο νόμος ο οποίος προέβλεπε και το Σύνταγμα το οποίο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει αδειοδότηση παρακάμπτονταν για τρείς δεκαετίες, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και είπαμε ότι προφανώς προφανέστατα δεν θα νομιμοποιήσουμε ένα καθεστώς, το οποίο είναι εξόφθαλμα παράνομο, ηθικά μεμπτό και προκλητικό για την κοινωνία αλλά θα εφαρμόσουμε το νόμο. Αυτή ήταν λοιπόν η επιλογή μας, η οποία προκάλεσε και τις αντιδράσεις.

Θέλω να σας πάω τώρα στο θέμα Σαββίδη που επίσης έχει προκαλέσει θύελλα δηλώσεων, αντιδράσεων, τοποθετήσεις, απαντήσεις κτλ. Σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι κάνετε το παν για να διευκολύνετε τη νέα διαπλοκή, όπως την αποκαλεί.

Εντάξει νομίζω τώρα αυτό είναι μία τοποθέτηση, η οποία δεν αντέχει στην δημόσια κριτική.

Γιατί;

Να σας πω γιατί, διότι υπάρχει μία λεπτή γαλάζια γραμμή.

Γαλάζια;

Ναι γαλάζια, όχι κόκκινη διότι αφορά τη ΝΔ. Υπάρχει μία λεπτή γαλάζια γραμμή κ. Ακριβοπούλου, η οποία ενώνει τις αντιδράσεις που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και μετά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν τώρα. Και αυτή η λεπτή γαλάζια γραμμή είναι η γαλάζια γραμμή που διατρέχει την αντίληψη ότι οι ιδιοκτησίες των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας αφορούν ένα κλειστό κλάδο επιχειρηματιών και ουδείς νέος, καινούριος μπορεί να δοκιμάσει να μπει σε αυτή τη βιομηχανία και σε αυτή τη δημόσια υπηρεσία κατά κάποιο τρόπο. Αυτή είναι η ουσία, νομίζουν κάποιοι ότι εδώ πέρα θα λειτουργούν αενάως με όρους κλειστού κλαμπ. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Πιο εξειδικευμένα σας κατηγορούν ουσιαστικά γιατί νομίζω ότι έχουν μετακινηθεί από την άποψη, μάλλον ότι είναι καθαρή μία επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ του κ. Φώτη Μπόμπολα και του κ. Ιβάν Σαββίδη για το ποσοστό του Πήγασος στο Mega. Αυτό που τίθεται ως ερώτημα και λένε ότι βάλατε και εσείς το χεράκι σας, είναι γιατί λέει δεν έχει ενεχυριαστεί το συγκεκριμένο ποσοστό στις τράπεζες με βάση τις οφειλές που είχε, εκεί εσείς σε σχέση με τις τράπεζες έχετε παίξει κάποιο ρόλο;

Έως ότι κάνατε παρέμβαση στις τράπεζες.

Ο καθένας μπορεί να φαντάζεται ότι θέλει αλλά εδώ η ουσία είναι ότι έγινε μία πράξη επιχειρηματική μεταξύ δύο επιχειρηματιών και πέρα τούτου δεν. Σας είπα και σας εξήγησα γιατί ενοχλείται η ΝΔ. Η ΝΔ έχει επιλέξει να υπηρετεί ως κόμμα ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο σύμπλεγμα συμφερόντων , το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να νέμεται τον αέρα της χώρας. Τι να κάνουμε τώρα, τα πράγματα θα αλλάξουν. όμως.

Το άλλο για το οποίο σας κατηγορούν για να φύγουμε από το θέμα Σαββίδη, διότι χρειαζόμαστε πάρα πολύ χρόνο για να τα συζητάμε αυτά και είναι σε εξέλιξη, όπως είναι σε εξέλιξη διάφορες ανακατατάξεις από επιχειρηματικής πλευράς στο μιντιακό τοπίο. Το άλλο για το οποίο σας εγκαλούν και σας επιτίθενται είναι ότι πάτε να ελέγξετε με τους κανόνες που βάλατε για την κρατική διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, ότι προσπαθείτε να ελέγξετε από το διαδίκτυο μέχρι το νέο χάρτη το μιντιακό. Έβλεπα σήμερα ότι προτίθεστε, ήδη στείλατε εγκυκλίους και σκοπεύετε να καταθέσετε σύντομα και σχετικό νομοσχέδιο. Τι νομοσχέδιο θα είναι αυτό κ. Παππά, το οποίο θα κάνει τι;

Για την κρατική διαφήμιση θα προβλέπεται να υπάρχουν και κυρώσεις για τους δημόσιους φορείς που δεν τηρούν το 70 – 30. Τι είναι το 70 – 30; Είναι η υποχρέωση κάθε δημόσιου φορέα, ο οποίος έχει κρατική διαφημιστική δαπάνη, να διοχετεύει τουλάχιστον το 30% αυτής της δαπάνης σε μέσα ενημέρωσης της επαρχίας. Τα μέσα ενημέρωσης της επαρχίας κ. Ακριβοπούλου υποφέρουν και πολύ λυπάμαι που θα το πω αλλά αυτή η διάταξη υπάρχει στο νομικό μας πλαίσιο από το 1995 και ποτέ δεν τηρήθηκε. Έρχεται λοιπόν ο νόμος και η ρύθμιση την οποία φέρουμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή, για να πει ότι οφείλουν οι δημόσιοι οργανισμοί να τηρούν αυτή την αναλογία και μάλιστα θα υπάρχουν και κυρώσεις αντίστοιχες αν αυτό δεν συμβαίνει. Θέλω μέσω της συχνότητας της ΕΡΤ να απευθυνθώ και στην κοινότητα των μέσων ενημέρωσης της επαρχίας και να συστήσω εγρήγορση, μάτια ανοιχτά και ετοιμότητα, ούτως ώστε όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί αυτή την πρόνοια να την τηρούν. Για το μητρώο των μέσων ενημέρωσης του διαδικτύου είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι, είναι εν λειτουργία, ήδη πάνω από 400 ιστοσελίδες έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν πιστοποιηθεί και βεβαίως μόνο αυτές έχουν δικαίωμα πρόσβασης πλέον στην κρατική διαφήμιση. Δεν κάνουμε απολύτως καμία παρέμβαση στο περιεχόμενο, ρυθμίζουμε για πρώτη φορά με τόλμη και το χώρο του διαδικτύου.

Θα αλλάξει και η διαδικασία των μετρήσεων κ. Παππά;

Εδώ μπαίνετε σε ένα άλλο πολύ κρίσιμο ζήτημα διότι οι μετρήσεις τηλεθέασης, δεν είναι απλώς μία δημοσκόπηση, την οποία μπορούμε να δούμε ένα απόγευμα σε κάποιο δελτίο ειδήσεων να βγει μία πολιτική δύναμη να πανηγυρίσει και την άλλη μέρα να μη τη θυμόμαστε. Είναι μετρήσεις, οι οποίες μοιράζουν τη διαφημιστική πίτα, με βάση δηλαδή αυτές τις μετρήσεις υπάρχει το μοίρασμα πολύ σημαντικών κονδυλίων από την ιδιωτική αγορά, δεκάδων εκατομμυρίων, εκατοντάδων εκατομμυρίων. Άρα νομίζω η πολιτεία θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να υπάρχει διαφάνεια και εγγύηση ότι αυτές οι μετρήσεις γίνονται με τον τρόπο που πρέπει. Υπάρχουν τεχνολογικές δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να το διασφαλίσουν αυτό.

Αυτό που ίσως δε ξέρει πολύ ο κόσμος ότι είναι μονοπώλιο η εταιρεία που κάνει τις μετρήσεις. Αυτό θα συνεχίσει;

Είναι ιδιωτικό μονοπώλιο.

Όπως και στο ραδιόφωνο. Αυτό θα διατηρηθεί;

Δεν υπάρχει κανένα λόγος να υπάρχει αυτό, γιατί να υπάρχει μονοπώλιο;

Θα αλλάξετε το νομικό πλαίσιο; Πώς θα το κάνετε;

Ούτε κατ’ ανάγκη μπορείς να παρέμβεις στη λειτουργία αυτών των εταιρειών. Κάνουν κάποιες μετρήσεις αλλά νομίζω ότι εδώ αν οικοδομήσουμε ένα σύστημα, το οποίο κατά τεκμήριο θα είναι πολλαπλώς πιο αξιόπιστο, θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε και τα πράγματα στην κατάσταση της διαφάνειας.

Έχετε τη σκέψη να προκηρύξετε κάποιο διαγωνισμό και να προσέλθουν και άλλες εταιρείες να μετρούν ακροαματικότητα και τηλεθέαση;

Ακριβώς.

Πότε θα γίνει αυτό κ. Υπουργέ;

Θα νομοθετηθεί πάρα πολύ σύντομα μετά το πολυνομοσχέδιο και θα γίνει η προκήρυξη άμεσα.

Και το κάθε μέσο ενημέρωσης μπορεί να επιλέγει ποια εταιρεία θα του μετράει την ακροαματικότητα ή την τηλεθέαση;

Αυτό έτσι και αλλιώς συμβαίνει και τώρα. Αν ένα μέσο ενημέρωσης επιλέξει να μην μετριέται από την εταιρεία η οποία κάνει τις μετρήσεις μπορεί και να το κάνει.

Ναι αλλά δεν μπορεί να επιλέξει κάποια άλλη.

Μα δεν υπάρχει άλλη.

Αυτό εκ των πραγμάτων διότι είναι μονοπώλιο, υπάρχει μία στρέβλωση θεμελιώδης νομίζω.

Φαντάζομαι ότι η κλίμακα μέτρησης θα πρέπει να είναι κοινή, θα το δείτε αυτό στο νομοσχέδιο και η μεθοδολογία.

Κοιτάξτε, δε θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη παρεμβατικότητα. Αυτό που θα κάνουμε είναι να ωθήσουμε τα πράγματα προς τη διαφάνεια, διότι και εσείς όλοι όσοι είστε στο πάνελ υπηρετείται τη δημοσιογραφία για κάποια χρόνια, γνωρίζετε ότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες γκρίζες ζώνες στο πως τα διαφημιστικά κονδύλια κατανέμονται και το πώς αποτυπώνεται η τηλεοπτική πραγματικότητα.

Ένα κομμάτι είναι αυτό και το άλλο είναι και η επιβολή προτύπων έτσι μέσα από όλα αυτά αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

Είναι ένας αγώνας επιβίωσης όλο αυτό το πράγμα.

Κύριε Παππά πριν σας αποχαιρετήσουμε, γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος και για σας και για μας, διότι τελειώνει σε λίγο η εκπομπή , εσείς τι βλέπετε να γίνεται για τις 15 Ιουνίου με βάση την πληροφόρηση που έχετε; Σας είδα και σήμερα στη Βουλή να εκφράζετε τη βεβαιότητά σας, σας είδα αρκετά αισιόδοξο για τις 15.

Στις 15 Ιουνίου κ. Ακριβοπούλου η Ελλάδα ζητά μία καθαρή λύση στο ζήτημα του χρέους και αυτό νομίζω είναι που θα ξεκλειδώσει τις εξελίξεις από δω και μπρος. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δυστυχώς υπάρχουν φωνές αντιευρωπαϊκές, οι οποίες ευτυχώς όμως βαίνουν προς την πολιτική απομόνωση και αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί και την προϋπόθεση για να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα παραπέρα.

Αν δεν τη πάρει;

Δε θέλω να συζητήσω τέτοιο ενδεχόμενο. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσει η πολιτική ωριμότητα και θα πολλαπλασιαστούν από τώρα μέχρι και εκείνη την ημέρα οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δικαιούται μία καθαρή λύση.

Κύριε Υπουργέ αν μου επιτρέπετε είσαστε ο πρώτος, αν δεν κάνω λάθος, προχθές το πρωί σας άκουγα που είπατε ότι για το θέμα του χρέους υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τα άλλα πολιτικά κόμματα και είπατε ας βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, σ’ αυτό τουλάχιστον το θέμα να συναινέσουμε. Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό, ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα χρέος και QE. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης του πολιτικού συστήματος και ως κυβέρνηση σκέφτεστε ή εσείς προσωπική σας άποψη, θα μπορούσατε να πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες ενόψει 15ης Ιουνίου;

Προσέξτε εγώ θεωρώ ότι είναι υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή να στηρίξουν την εθνική θέση. Θα έπρεπε να είναι μία αυτονόητη θέση και δυστυχώς οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί περί βιωσιμότητας του χρέους και οι προσδοκίες περί πιστοποιητικών βιωσιμότητας στην ελληνική οικονομία δεν την έχουν βοηθήσει.

Πάντως η επιστολή της κυρίας Γεννηματά στους σοσιαλιστές είναι σε αυτό το κλίμα.

Αυτό θα έλεγα τώρα, αυτό είναι μία κίνηση στη θετική κατεύθυνση νομίζω και θα πρέπει με γενναιότητα να την αναγνωρίσουμε. Καλό θα ήταν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να προσπαθήσουν αντίστοιχα να επηρεάσουν τις πολιτικές τους οικογένειες στην Ευρώπη. Θα είναι μία θετική συμβολή.

Να επιμείνω πιο ειδικά σε αυτό που και ο Σεραφείμ έθεσε, η δήλωση Μητσοτάκη που δεν την είδαμε ποτέ στο παρελθόν από τότε που ανέλαβε να διατυπώνεται με αυτό τον τρόπο, θεωρείται ότι είναι ένα σήμα προς μία τέτοια κατεύθυνση;

Δεν έχουμε δυστυχώς τέτοια στοιχεία μέχρι στιγμής, μένει να το δούμε και τις επόμενες ημέρες.

Θεωρείται ότι ήταν μία δήλωση δηλαδή η οποία έχει άλλη αφετηρία.

Με συγχωρείτε κ. Ακριβοπούλου η ΝΔ έχει πολιτευτεί με τη γραμμή του βιώσιμου χρέους και των πιστοποιητικών βιωσιμότητας για πάρα πολύ καιρό. Έχει σφιχταγκαλιάσει τη στρατηγική του κ. Σαμαρά και πορεύεται με αυτή με την προσδοκία της αριστερής παρένθεσης.

Ναι αλλά σας δίνει δείγματα γραφής ότι κάτι έχει αλλάξει, μήπως πρέπει να πάρετε ως κυβέρνηση τη πρωτοβουλία εσείς;

Ερχόμαστε λοιπόν εμείς και λέμε ότι είναι υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να έχουμε μία πάρα πολύ ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα τους χρέους, υποχρέωσή τους επίσης να κάνουν τα πάντα για να επηρεάσουν τις πολιτικές τους οικογένειες στην Ευρώπη και τα υπόλοιπα εδώ είμαστε θα τα δούμε.

Κύριε Παππά να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας και απαντήσατε σε σειρά ερωτημάτων , τα οποία είναι και χρήσιμα και κρίσιμα. Καλό σας βράδυ.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo