Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Επικρατείας, κύριο Νίκο Παππά. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.

Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα στους ακροατές μας.

Σας ευχαριστώ που αποδεχθήκατε την πρόσκληση μου.

Σας ευχαριστώ κι εγώ για την πρόσκληση.

Κι αυτό έχει διπλή σημασία διότι ξέρετε ότι έχω ασκήσει κριτική και επομένως η αποδοχή της πρόσκλησης.

Είναι μεγάλη πρόκληση πάντα.

Δείχνει ότι είστε ανοιχτός στο διάλογο. Ξεκινώ.

Πρέπει ξέρετε, πρέπει εμείς οι πολιτικοί πάντα τις πράξεις και τα επιχειρήματά μας να τα βάζουμε στη βάσανο της κριτικής, να τα δοκιμάζουμε. Έτσι δεν είναι;

Σύμφωνοι. Ξεκινώ με το πρώτο μου ερώτημα. Μιλούν τα στελέχη τα κυβερνητικά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για χτύπημα της διαπλοκής μέσα από αυτή τη διαδικασία. Το ερώτημά μου είναι πάρα πολύ απλό. Πώς γίνεται να μιλάτε για χτύπημα της διαπλοκής όταν το μόνο κριτήριο σε αυτή τη διαδικασία για τις άδειες, ήταν το οικονομικό κριτήριο. Όταν δεν υπήρχαν δηλαδή καθόλου ποιοτικά κριτήρια.

Μάλιστα. Λοιπόν, πάμε από την αρχή. Υπάρχει το Σύνταγμα, το οποίο είναι σε εφαρμογή, το οποίο επιτάσσει, επειδή ακριβώς υπάρχει η χρήση του δημόσιου αγαθού που είναι συχνότητα, αυτός που εκπέμπει, που έχει την τηλεόραση, να παρουσιάζει με αντικειμενικό τρόπο και με ίσους όρους όλες τις απόψεις. Δεύτερον, υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 το οποίο επιβάλλει να μην αναπαράγεται ρατσιστικός λόγος, να υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μία σειρά από άλλες προϋποθέσεις. Υπάρχει ο νόμος 4339 και το λέω με λύπη, διότι άκουσα και χθες την κυρία Γεννηματά να αναπαράγει ένα τέτοιο επιχείρημα, ο οποίος έχει πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ως προς την ποιότητα, τον αριθμό των δελτίων, την παραγωγή πολιτιστικών προγραμμάτων, μυθοπλασίας και πραγματικά αναρωτιέμαι τι σκοπιμότητα εξυπηρετεί το να μηδενίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια και να κάνουμε αυτού του τύπου την κριτική. Προφανώς αναφέρονται, φαντάζομαι, στη δική μου δήλωση, που είπα ότι μεταξύ της άδειας και ενός σταθμού ο οποίος έχει περάσει το στάδιο της προεπιλογής βρίσκεται το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη. Και αυτή τη δήλωση θα την επαναλάβω κύριε Χατζηνικολάου. Διότι, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω μια στιγμή, όσοι σταθμοί πέρασαν το στάδιο της προεπιλογής πέρασαν τα πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία έβαζε ο διαγωνισμός. Θέλω να σας θυμίσω το εξής: Ξεκίνησαν 11 φάκελοι. Ο σταθμός ΑΡΤ κόπηκε διότι δεν είχε καταβάλλει το παράβολο. Ο σταθμός MEGA κόπηκε διότι δεν είχε τραπεζική ενημερότητα και ο σταθμός Ε αν δεν κάνω λάθος επειδή δεν προσκόμισε την κατάλληλη εγγυητική επιστολή. Είχαμε λοιπόν αλλεπάλληλα φίλτρα μέσα από τα οποία ακριβώς θα μπορούσε κανείς να πάει στο τέλος. Και για να εγγυηθεί κανείς, να εγγυηθεί η πολιτεία την ποιότητα και τα στάνταρ τα υψηλά τα οποία προβλέπονται στο νόμο χρειάζεται και μια ισχυρή ρυθμιστική αρχή την οποία ελπίζω, φαντάζομαι και πιστεύω βαθιά ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε.

Θα έρθω σε αυτό στη συνέχεια. Θέλω να επιμείνω στο αρχικό μου ερώτημα.

Παρακαλώ.

Δε θα ήταν για παράδειγμα δυνατό να υπάρξουν ποιοτικά κριτήρια που να συνδέονται με τη δραστηριότητα του μετόχου ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης; Για παράδειγμα να μην επιτρέπεται ο ιδιοκτήτης κρατικού σταθμού να είναι κρατικός προμηθευτής ή να αναλαμβάνει δημόσια έργα. Αυτή είναι μια συζήτηση παλιά θυμίζω, έχει ξαναγίνει την περίοδο Καραμανλή.

Ο νόμος ο δικός μας, κύριε Χατζηνικολάου, πάτησε ακριβώς στην ομολογία η οποία προέκυψε από την ιστορία του βασικού μετόχου. Εκεί πέρα λοιπόν αποκλείστηκαν τα ίδια πρόσωπα, δεν αποκλείστηκαν οι συγγενείς, έτσι; Το πιο εύκολο για μας είναι να υποκριθούμε ότι παίρνουμε τη ρομφαία και εξαντλούμε υποτίθεται ας πούμε κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες θα είχανε τις διασφαλίσεις τις οποίες εσείς τώρα φέρνετε στη συζήτηση και να μας έρθει από έξω αυτό που εύχονταν η ΝΔ, διότι είναι πλήρως ταυτισμένη με το καθεστώς της ανομίας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην τηλεόραση, και να μας ακυρώσει το νόμο. Λοιπόν το νόμο αυτό το θωρακίσαμε.

Γιατί μιλάτε για ανομία, είχαν προσωρινές άδειες οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Όχι δεν είχανε προσωρινές άδειες, είχανε καθεστώς προσωρινής νόμιμης λειτουργίας. Πρόκειται για μία σκανδαλώδη, γκρίζα νομική κατασκευή η οποία ακριβώς παραβίαζε το Σύνταγμα, έτσι δεν είναι.

Πάντως οι σταθμοί που ξεκίνησαν το ‘89 είχαν άδειες τότε.

Κύριε Χατζηνικολάου οι σταθμοί απέκτησαν προσωρινές άδειες

Κύριε Υπουργέ δεν είναι δική τους ευθύνη το ότι η πολιτεία στη συνέχεια δεν έκανε αυτά που έπρεπε.

Ακούστε με λίγο, ακούστε με. Νομίζω ότι και οι σταθμοί αλλά κυρίως το πολιτικό σύστημα βολεύτηκε σε μία κατάσταση γκρίζων ζωνών, νομικών, όπου η οποία κατάσταση αναπαρήγαγε ακριβώς τις σχέσεις αυτές της αλληλεξάρτησης. Δηλαδή οι πρώτες άδειες στις οποίες αναφέρεστε είχανε ως προϋπόθεση την υπογραφή σύμβασης μεταξύ των αδειοδοτημένων σταθμών και του δημοσίου. Αυτό ποτέ δεν έγινε.

Υπουργέ όμως την ίδια στιγμή, παράδειγμα λέω τώρα, υπήρχαν τηλεοπτικοί σταθμοί, βλέπε MEGA, που ήτανε και στο χρηματιστήριο. Δε μπορούμε να πούμε ότι ήταν σε καθεστώς ανομίας.

Τι σχέση έχει αυτό; Όχι, όχι.

Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η πολιτεία δεν έκανε τη δουλειά της σωστά .

Ακούστε με. Ήτανε απολύτως παράνομο να μην υπάρχει άδεια. Αυτό ακριβώς λέει και το άρθρο 15, παράγραφος 2, ότι ο έλεγχος του κράτους λαμβάνει το καθεστώς προηγούμενης άδειας. Δηλαδή για να κάνεις τηλεόραση κύριε Παππά, κύριε Χατζηνικολάου πρέπει να έχεις άδεια. Αυτό δε συνέβαινε μέχρι στιγμής. Και δε συνέβαινε για τριάντα χρόνια στο παρελθόν και κάποιοι θα πρέπει αυτή τη στιγμή αντί να μας κάνουν κριτική να ζητήσουν μία συγνώμη διότι για 30 χρόνια, και με συγχωρείτε για την ένταση, για 30 χρόνια δεν υπήρχαν άδειες και δεν τόλμησαν να εισπράξουν αυτά που αποδείχθηκε εμπορικά ότι μπορούσαν να έχουν εισπραχθεί.

Σε αυτό συμφωνώ μαζί σας και έγινε αυτοκριτική από στελέχη της ΝΔ, άκουσα και τον κύριο Βορίδη και τον κύριο Άδωνη Γεωργιάδη.

Ωραία. Να αναγνωρίσουν και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και να είμαστε συνεννοημένοι.

Έρχομαι σε αυτό λοιπόν, έρχομαι στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Διατυπώνονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ενστάσεις συνταγματικότητας για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός. Λένε δηλαδή ότι δε μπορεί ο διαγωνισμός να γίνεται χωρίς τη συμμετοχή του ΕΣΡ και τη διοργάνωσή του να έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση.

Θα σας απαντήσω καταρχήν πολικά και δεύτερον νομικά και τυπικά. Πολιτικά είναι αλλοπρόσαλλο.

Και βέβαια αναμένεται μια απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και θέλω να απαντήσετε γιατί είναι ένα το θέμα αυτό και στο αν και κατά πόσο θα δεχθείτε το αίτημα των 4 σταθμών, των 4 προσωρινών υπερθεματιστών να καταβάλλουν την πρώτη δόση μετά την απόφαση του ΣΤΕ και όχι πριν.

Λοιπόν θα σας απαντήσω λοιπόν πρώτα στο πολιτικό σκέλος είναι αλλοπρόσαλλο να εκτοξεύεται τέτοια κριτική προς εμάς τη στιγμή που και οι προηγούμενοι νόμοι είχανε την αρμοδιότητα και για τον αριθμό των αδειών, την έχουμε αυτή την αρμοδιότητα εμείς περάσει στη Βουλή, οι προηγούμενοι νόμοι, ας πούμε ο νόμος Ρουσόπουλου είχε την αρμοδιότητα στον Υπουργό. Είναι αλλοπρόσαλλο να δεχόμαστε κριτική από πολιτικές παρατάξεις και κόμματα τα οποία παρέτειναν με υπουργική υπογραφή το καθεστώς νόμιμης λειτουργίας. Λοιπόν για πρώτη φορά έγινε αδειοδότηση και πάμε τώρα στο νομικό σκέλος. Στο νομικό σκέλος κύριε Χατζηνικολάου οι τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι συμμετείχαν όπως έχουνε κάθε δικαίωμα στη Δημοκρατία μας, στο κράτος δικαίου το οποίο ζούνε, να έχουν εξαντλήσει πραγματικά κάθε νομικό τους δικαίωμα. Έχω παραγγείλει καινούριο φωριαμό στο γραφείο μου κύριε Χατζηνικολάου για να στοιβάζουμε τα δικόγραφα που παραλαμβάνουμε. Δεν το λέω για να τους ψέξω, το λέω για να ακούσουν οι ακροατές σας ότι εδώ πέρα έχει εξαντληθεί κάθε νομικό επιχείρημα. Ξέρετε τι έχει πει μέχρι στιγμής το Συμβούλιο της Επικρατείας; Πρώτον είχε τις παλαιές τους αποφάσεις που λέγανε ότι είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να συνεχίζουν να εκπέμπουν χωρίς άδεια και δεύτερον στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων οι οποίες έχουν ήδη εκδικαστεί και έχουμε κι άλλη μία τώρα στις 16 του μήνα έχει διατυπώσει το σκεπτικό το ΣΤΕ ότι υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για την ταχεία ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Προφανώς όλοι είμαστε απέναντι στο νόμο ίσοι. Και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβιάζει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα όμως παραβιάζονταν από τις πρακτικές που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα. Έρχομαι τώρα στο τελευταίο ερώτημά σας.

Ναι, ναι. Ολοκληρώστε.

Που μου λέτε αν θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση μετά την απόφαση του ΣΤΕ. Πρώτον σε κανένα δημόσιο διαγωνισμό, ποτέ το δημόσιο δεν περίμενε τις οριστικές αποφάσεις του ΣΤΕ για να τις ολοκληρώσει. Αν είχε δικαιωθεί το αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων προφανέστατα ο διαγωνισμός δε θα γίνονταν. Δε δικαιώθηκε αυτό το αίτημα. Το επιχείρημα να περιμένουμε το ΣΤΕ το έχουμε ακούσει και στην προτεραία κατάσταση. Δηλαδή πριν λίγες εβδομάδες το επιχείρημα από τους συμμετέχοντες ήταν, περιμένετε την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά να γίνει ο διαγωνισμός.

Τώρα κύριε Υπουργέ, πείτε μου σας παρακαλώ ειλικρινά. Πιστεύετε ότι αυτή η απόφαση για τα 4 κανάλια ήταν μια ορθή απόφαση;

Απολύτως.

Και σας ρωτώ, να ολοκληρώσω παρακαλώ το ερώτημα, και σας ρωτώ πρώτον διότι το φάσμα συχνοτήτων επιτρέπει περισσότερες άδειες, δεύτερον οι άδειες είναι για μια δεκαετία. Ακόμη κι αν σήμερα θεωρεί κάποιος, έχει αυτή την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να σηκώσει η αγορά περισσότερα κανάλια, μπορεί σε ένα ή σε δύο χρόνια να μπορεί να τα σηκώσει. Οι άδειες δε δίνονται για ένα χρόνο ούτε δίνονται με βάση τη φωτογραφία της στιγμής και τρίτον το κόστος λειτουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού το καθορίζει η διοίκησή του, το καθορίζει η πολιτική του κάθε σταθμού να το πω έτσι, γιατί λοιπόν να οδηγούμε σήμερα τα πράγματα στο να κλείσουν τηλεοπτικοί σταθμοί με πολλές εκατοντάδες εργαζομένους, πάνω από 1500 εργαζομένους, και να χρεώνεται και η κυβέρνησή σας με το ότι θα υπάρξει όπως υπήρξε και πριν 1,5 – 2 χρόνια το μαύρο στην ΕΡΤ, τώρα θα υπάρξει μαύρο σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Εντάξει. Καταρχήν να μην τα μπλέκουμε. Η ΕΡΤ ήτανε ο νόμιμος και κατέχων άδεια δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, έτσι; Να μην τα μπλέκουμε. Και κανένας τηλεοπτικός σταθμός επαναλαμβάνω τη στιγμή που μιλάμε δεν κατέχει νόμιμη άδεια.

Μιλούμε πάντως για σταθμούς που λειτουργούσαν 30 χρόνια κύριε υπουργέ, 30 χρόνια και δε τους δώσατε ούτε τη δυνατότητα να έχουν κάποια ενίσχυση στο διαγωνισμό γιατί όταν πηγαίνει κανείς σε ένα διαγωνισμό, ένα λεπτό, όταν πηγαίνει κανείς σε ένα διαγωνισμό αυτός ο οποίος έχει μια ιστορία 25-30 ετών δεν μπορεί να μην παίρνει κάποιους πόντους από τις τεχνικές του εγκαταστάσεις, από τις επενδύσεις που έχει κάνει, από το προσωπικό του. Έχει δηλαδή μία λειτουργούσα επιχείρηση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Εγώ καταλαβαίνω το να μπουν νέοι, να προκηρύξει κανείς νέες άδειες.

Ακούστε με λίγο, ακούστε με λίγο κύριε Χατζηνικολάου. Εδώ πέρα παραβιάζονταν η ισονομία στην περίπτωση της τηλεοπτικής αγοράς διότι για κάποιους λόγους άγνωστους στο ευρύ κοινό, και θα σας έλεγα και σε μας, υπήρχε ένα κλειστό club ιδιοκτησιών των τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό το πράγμα τώρα νομίζω αποκαθίσταται. Δεύτερον η συνταγή του να μοριοδοτήσουμε

Ε, πώς αποκαθίσταται, πιο μικρό γίνεται τώρα το club, γίνεται πιο μικρό το club.

Ακούστε λίγο σας παρακαλώ. Λέω η συνταγή του να μοριοδοτήσεις αυτή τη στιγμή τον έναν διαγωνιζόμενο έναντι του άλλου είναι ο απόλυτος και ο εύκολος δρόμος προς την ακύρωση του διαγωνισμού. Δηλαδή να πεις ότι μεροληπτώ υπέρ του Α ή του Β διαγωνιζομένου. Εξηγούμε ότι τα κριτήρια για την απασχόληση είναι για πρώτη φορά τόσο αυστηρά. Διότι βεβαίως ακούγεται αυτές τις ημέρες η κριτική για την απασχόληση. Στους προηγούμενους νόμους ήταν 200 ο αριθμός. Ξέρετε τι μου έλεγε στη Βουλή ο κύριος Αυγενάκης, κύριε Χατζηνικολάου, όταν φέραμε το ελάχιστο όριο απασχόλησης στο 400, για θέσεις πλήρους απασχόλησης; Ότι καταστρατηγούμε το διευθυντικό δικαίωμα και πάμε να κάνουμε ισοβιετία και άλλοι χοροπήδηγαν στα ορεινά έδρανα της Βουλής και μου λέγανε ότι είμαι χουντικός και Γεωργαλάς. Αυτά περάσαμε, αυτά περάσαμε για να φτάσουμε εδώ. Η τηλεοπτική αγορά, την οποία τη γνωρίζετε εσείς περισσότερο από εμένα, είχε το 2009 στους πανελλαδικούς σταθμούς 4000 εργαζόμενους και τώρα έχει 2000. Κι εμείς για πρώτη φορά βάζουμε ένα φρένο σε αυτή τη μείωση της απασχόλησης. Πώς τη βάζουμε; Είχαμε την πτωτική καμπύλη, τη ραγδαία πτωτική καμπύλη απασχόλησης, αμοιβών, δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και τη ραγδαία αυξητική καμπύλη των χρεών τους. Ήτανε μία αγορά η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα πήγαινε στο κρασάρισμα. Και ερχόμαστε αυτή τη στιγμή και βάζουμε ένα φρένο. Και οι Φαρισαίοι και οι υποκριτές, και θα ακούσετε και τις άλλες πρωτοβουλίες μας οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά τη συνάντηση τη δική μου με τις ενώσεις των συντακτών και των τεχνικών, διότι θα προστατέψουμε και θα δώσουμε κίνητρα για την απασχόληση και στους καινούριους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς, έρχονται οι Φαρισαίοι και οι υποκριτές, έρχονται να μας πούνε τώρα για την ανεργία. Δεν είδα κανέναν τους να βγαίνει να διαμαρτύρεται όταν έκλεισε το ALTER κύριε Χατζηνικολάου, δεν τους θυμάμαι. Ή όταν μείωσε το προσωπικό του το MEGA ή όταν μείωσε το προσωπικό του ο ANT1 ή όταν μείωσε το προσωπικό του το STAR. Βγαίνουν τώρα και ξιφουλκούν απέναντι στο νόμο και την πρωτοβουλία τη δική μας, γιατί; Γιατί πρώτη φορά πληρώνουν. Και έρχονται και η αξιωματική αντιπολίτευση ως θλιβερή ηχώ συγκεκριμένων συμφερόντων. Δηλαδή για να παρακολουθήσει κανείς τη ΝΔ δε χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ πλέον. Θα κοιτάει τι ανακοινώνει ο Α ή ο Β τηλεοπτικός σταθμός και θα περιμένει μετά από λίγες ώρες τη ΝΔ να αναμασήσει τα ίδια επιχειρήματα.

Πάντως η αγορά διορθώνει αυτά τα λάθη μόνη της. Είπατε και πριν ότι κλείνουν..

Φάνηκε ότι δεν είναι έτσι κ. Χατζηνικολάου.

Ένα λεπτό να μπορώ να αρθρώσω και μία ερώτηση.

Να αρθρώσετε. Με συγχωρείται.

Καταλαβαίνω ότι έχετε ένταση γιατί έχετε δεχθεί επιθέσεις το τελευταίο διάστημα αλλά πρέπει να θέσω τα ερωτήματα. Για παράδειγμα έκλεισαν τηλεοπτικοί σταθμοί που είχαν προβλήματα οικονομικά. Εγώ δέχομαι το περί υπερδανεισμού των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να το ρυθμίσει η πολιτεία χωρίς να χρειάζεται να κλείσει εκείνη τηλεοπτικούς σταθμούς. Εδώ πάμε τώρα στο κλείσιμο τριών τεσσάρων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών επειδή περιορίσατε τον αριθμό των αδειών στις τέσσερις ενώ η συχνότητα επιτρέπει περισσότερες.

Οι τρεις τέσσερις μεγάλοι που κλείνουν ποιοι είναι δηλαδή; Δεν πιστεύω να μετράτε και το Μega σ’ αυτούς.

Αυτοί που δεν πήραν άδεια είναι οι γνωστοί. Είναι το Alpha, to Star, το Εpsilon. Μετράω αμέσως αμέσως τρεις σταθμούς.

Λοιπόν εντάξει το Epsilon ας πούμε για παράδειγμα έχει αυτή τη στιγμή 200 εργαζόμενους, έχει δηλαδή πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο της απασχόλησης.

Επίσης δεν ξέρω αν το Mega θα μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία του, αν για παράδειγμα…

Γι’ αυτό με συγχωρείται πρέπει να ερωτηθεί ο κ. Ψυχάρης, ο κ. Μπόμπολας και ο κ. Βαρδινογιάννης όχι η κυβέρνηση.

Προσέξτε όμως, έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί του και το κανάλι καταγγέλει ότι έχει γίνει υπερβολή από την πλευρά των τραπεζών που δεν είχε γίνει σε κανένα άλλο τηλεοπτικό σταθμό. Λένε ότι έχουν στους λογαριασμούς τους πάνω από τριάντα εκατομμύρια ευρώ, ότι έχουν εξοφληθεί είναι ενήμερος πλέον ο τραπεζικός δανεισμός, ότι χρειάζονται πέντε εκατομμύρια για να πληρώσουν μισθούς και υποχρεώσεις και δεν τους τα δίνουν οι τράπεζες, ότι οδηγούν δηλαδή οι τράπεζες στον πνιγμό το κανάλι. Επίσης έχω πολλά μηνύματα εδώ από φίλους ακροατές μας που λένε ότι για παράδειγμα αυτή η στάση που έχει η κυβέρνηση απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν θα έπρεπε να είναι αντιστοίχως και η στάση της απέναντι στις τράπεζες;

 

Τι εννοείται; Τι να κάνει δηλαδή η κυβέρνηση; Να πει στις τράπεζες μην καταγγέλλετε δάνεια; Τα δάνεια του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού έχουν καταγγελθεί. Τώρα από κει και πέρα δεν μπορούμε εμείς να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ειδικά στο Mega έχουν γίνει αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις με αποτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το επιχείρημα, το οποίο κόμισε ο τηλεοπτικός σταθμός όταν έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ήταν ότι έχει ταμειακά διαθέσιμα πενήντα εννέα χιλιάδες ευρώ και ότι είναι πάρα πολύ υψηλή η τιμή εκκίνησης των τριών εκατομμυρίων. Με συγχωρείται κ. Χατζηνικολάου τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Να βάλει τιμή εκκίνησης χίλια ευρώ και να κάνει ένα διαγωνισμό ομορφιάς και να πει αποδίδουμε άδειες; Δεν είναι έτσι.

Τώρα εσείς πιστεύετε ειλικρινά ότι χτυπήθηκε η διαπλοκή με αυτή τη… Δηλαδή πως χτυπήθηκε η διαπλοκή όταν για παράδειγμα μία από τις άδειες είναι στα χέρια εργολάβου, ο οποίος κάνει δημόσια έργα. Τι αλλάζει; Όπως πριν υπήρχε ο Μπόμπολας που έκανε δημόσια έργα τώρα υπάρχει ο Καλογρίτσας που κάνει δημόσια έργα.

Αυτό μπορεί να το πει οποιοσδήποτε θέλει να υπεραπλουστεύσει. Εξηγώ και επαναλαμβάνω. Υπήρχε μία νομολογία, η οποία προέκυψε από το βασικό μέτοχο, το πιο εύκολο για εμάς ήταν νομικά να πάρουμε φόρα και να πάμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον ευρωπαϊκό τοίχο και να πούμε μας έκοψε η Ευρώπη και δεν μπορεί να γίνει αδειοδότηση. Θυμάστε πως ούρλιαζαν στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Βενιζέλος, που μας έλεγε αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει ο τάφος μας, τα θυμάστε όλα αυτά. Παίξαμε λοιπόν, χτίσαμε πάνω στην νομολογία, η οποία είχε προκύψει από τις προηγούμενες δικαστικές διαμάχες και εξαντλήσαμε τα περιθώρια που δίνει το νομικό μας πλαίσιο. Νομίζω η διαπλοκή για την οποία μιλάτε είχε ακριβώς τη ρίζα της στο ότι υπήρχαν σχήματα μη βιώσιμα, τα οποία έπρεπε να ζούνε με ζημιές, να διογκώνουν το δανεισμό τους και να αρχίζουν μετά οι πολιτικές πιέσεις, οι οποίες διαμόρφωναν ένα τρίγωνο μεταξύ πολιτικών, τραπεζών και καναλιών για να κάμπτονται οι τραπεζικοί κανόνες και να συνεχίζεται η δανειοδότησης τους. Νομίζω ότι αν κάποιος παρακολουθήσει τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής, η οποία λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων θα γίνει πάρα πολύ σοφότερος, αν και νομίζω έχει βουίξει πλέον ο τόπος για το ποια είναι η πραγματικότητα.

Τώρα μου στέλνουν πάρα πολλά μηνύματα οι φίλοι ότι υπήρξε, δεν το είχα δει το βλέπω τώρα, μία ανακοίνωση από την πλευρά ενός εκ των υπερθεματιστών, από την πλευρά του κ. Μαρινάκη ότι κακώς ζητείται πόθεν έσχες μόνο για την πρώτη δόση του τιμήματος και όχι για το συνολικό τίμημα. Ότι δηλαδή ζητείται πόθεν έσχες μόνο για το ένα τρίτο του συνολικού τιμήματος από τους υπερθεματιστές και μάλιστα ότι αυτό δημιουργεί υπόνοιες.

Εντάξει τώρα κοιτάξτε να δείτε σε όλη αυτή τη πορεία της ψήφισης του νομοσχεδίου και της διεξαγωγής του διαγωνισμού ο κάθε συμμετέχων έχει χρησιμοποιήσει πάρα πολλά επιχειρήματα και έχει εξαντλήσει και τη φαρέτρα και το οπλοστάσιο του απέναντι στους ανταγωνιστές.

Δεν πρέπει κανείς να έχει πόθεν έσχες επί του συνόλου του ποσού, το οποίο προσέφερε στο διαγωνισμό;

Πρέπει καταρχήν να βεβαιώσει ότι έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να καταβάλλει τη δόση, η οποία προβλέπεται σε δεκαπέντε μέρες. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα το δούμε και θα πράξουμε τα ανάλογα. Είμαστε εν αναμονή βέβαια της απόφασης για τους προσωρινούς υπερθεματιστές.

Δεν φαντάζομαι να είναι φωτογραφική αυτή η απόφαση, να ζητηθεί το πόθεν έσχες μόνο για την πρώτη δόση διότι κάποιος δεν έχει να δώσει πόθεν έσχες για το σύνολο του τιμήματος.

Κοιτάξτε τα περί φωτογραφικής τα ακούω εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και μάλιστα ο Σκαϊ ας πούμε διατύπωνε την άποψη ότι ο διαγωνισμός γίνεται για να μην πάρει άδεια ο συγκεκριμένος σταθμός.

Και για να πάρει ο κ. Καλογρίτσας, ο οποίος όμως κατέθεσε και την εγγυητική επιστολή καθυστερημένα.

Εντάξει δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση, το πρωτόκολλο ήταν ανοιχτό μέχρι τις 07:00 το απόγευμα, όπως γίνεται στους δημόσιους διαγωνισμούς,

Τώρα έχω και μία περιέργεια για τον τρόπο, με τον οποίο έγινε η διαδικασία αυτή.

Δηλαδή;

Δηλαδή γι’ αυτό το Big Brother που ζήσαμε. Γιατί γελάτε κ. Παππά;

Θα σας πω γιατί γελάω.

Εδώ ακούστε τώρα διατυπώθηκε από ορισμένους εκ των υποψηφίων καναλαρχών που προσήλθαν, διατυπώθηκε η υπόνοια ότι η κυβέρνηση το έκανε αυτό για να τους εξευτελίσει, ότι δηλαδή ήθελε να τους δείξει με τα ράντζα, με τα μωρομάντηλα. Και τώρα διαβάζω μάλιστα ότι υπήρχε και κάμερα, η οποία κατέγραφε και ο Alpha θα πάρει τις κασέτες από το Big Brother.

Ακούστε με λίγο καταρχήν είναι ανοησία το επιχείρημα περί πρόθεσης δικής μας να μειώσουμε τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Νομίζω είναι ανόητο ακόμα και να εκστομίζεται πρώτον. Δεύτερον οι κάμερες δεν ήταν κάμερες στις οποίες είχε πρόσβαση ούτε καν η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Είχαν πρόσβαση οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων, οι οποίοι βρίσκονταν στη μεγάλη αίθουσα μαζί με την επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ήταν ένας απαραίτητος όρος, εμείς πήραμε βεβαίως έχουμε απευθύνει και ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να το κάνουμε αυτό και ήταν ένα απαραίτητος όρος για να μπορέσει να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού για να μπορέσουμε να δούμε, μπορεί κάποιος από τους κλητήρες να μοίρασε πληροφορία σε κάποιον διαγωνιζόμενο, μπορεί κάποιος διαγωνιζόμενος να μετακινήθηκε σε χώρο που δεν έπρεπε. Αυτά έπρεπε να υπάρχει ένα τρόπος να διαπιστωθούν. Αποδείχθηκε όμως κ. Χατζηνικολάου, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσει το δημόσιο τα συμφέροντα του είναι να μην μπορούν να ανταλλάξουν μεταξύ τους πληροφόρηση οι διαγωνιζόμενοι. Αυτή ήταν η μέριμνά μας. Μελετήσαμε πάρα πολύ, πιστέψτε με, το πως θα σχεδιάσουμε αυτή τη δημοπρασία και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.

Τώρα τι θα γίνει με τους συναδέλφους μου και τους τεχνικούς και τα στελέχη των καναλιών που θα βρεθούν χωρίς δουλειά σε λιγότερες από 90 ημέρες; Και ρωτώ διότι υποτίθεται οτι η αριστερά στα θέματα αυτά έχει ευαισθησία και το αποδεικνύει.

Και το αποδεικνύει, διότι όπως σας είπα και πριν…

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πως το απέδειξε, λύνοντας τους; Γιατί βέβαια μου επισημαίνουν κ. Υπουργέ πολλοί, επειδή είπατε λίγο πριν για τα κανάλια που έκαναν μειώσεις προσωπικού ότι άλλο να κάνεις μείωση προσωπικού και άλλο να σε κλείνουν.

Λέω λοιπόν θα υπάρξουν κίνητρα, τα οποία θα ανακοινωθούν, διότι ξεκινάει όπου να ναι συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου, δική μου και των συνδικαλιστικών ενώσεων των τεχνικών και των δημοσιογράφων και θα δει και ο καθένας ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πρώτη μέριμνα την απασχόληση, διότι αν δεν την είχε δεν θα είχε κάτσει να υπομείνει τα πυρά των ενώσεων των ιδιοκτητών περί κατάργησης του διευθυντικού δικαιώματος. Ήταν πάρα πολύ οξεία η κριτική, την οποία δεχθήκαμε κ. Χατζηνικολάου όταν βάλαμε το όριο 400 και είναι απολύτως λογικό, πιστέψτε με και το περιμένετε και εσείς και θα το δείτε, ότι οι καινούριοι επιχειρηματίες, οι οποίοι μπαίνουν στο κλάδο δεν θα αναζητήσουν προσωπικό από το βόρειο πόλο, θα πάνε στο εξειδικευμένο, θα αναζητήσουν εξειδικευμένο προσωπικό με πρόσφατη εμπειρία. Δεν είναι απολύτως λογικό αυτό; Τώρα να πιστεύει κάποια ιδιοκτησία ότι μπορεί αενάως να διατηρεί ένα δικαίωμα, το οποίο κακώς της έχει αποδοθεί, δεν μπορεί να ισχύει, λυπάμαι πάρα πολύ.

Πανελλήνιες θεματικές άδειες θα δώσετε;

Αυτό είναι μια συζήτηση που αφορά το πολύ απώτερο μέλλον και θα ξεκινήσει όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αδειοδότησης και των περιφερειακών σταθμών σε όλη την Ελλάδα. Ήδη μπαίνουμε σε διαδικασία συγκρότησης των…

Δεν το αποκλείεται όμως απ’ ότι καταλαβαίνω.

Λέω είναι μία συζήτηση, η οποία δεν αφορά τον παρόντα χρόνο καθόλου και δεν έχει νόημα να ξεκινήσει.

Δεν πρέπει κάποιος που έδωσε εβδομήντα πέντε εκατομμύρια ή εβδομήντα τρία για να πάρει άδεια να ξέρει αν θα υπάρξουν άλλοι πανελλήνιοι σταθμοί;

Πρέπει να ξέρει και θα σας έλεγα έχει και αυξημένη αξίωση σε σχέση με τη διασφάλιση της επένδυσης του. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Ναι αλλά δεν δίνετε απάντηση, το αφήνετε ανοιχτό.

Εξηγώ και λέω λοιπόν ότι αυτή είναι μία συζήτηση περί θεματικών αδειών, η οποία θα αργήσει να ξεκινήσει και θα ξεκινήσει όταν ολοκληρώσουμε την διαδικασία της αδειοδότησης και των περιφερειακών σταθμών σε όλη την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ θερμά κ. Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.

Και εγώ κ. Χατζηνικολάου. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία. Ελπίζω να διευκόλυνα την συζήτηση και να κατέστησα εσάς και τους ακροατές μας περισσότερο γνώστες του τι ακριβώς έχει επισυμβεί.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Και πέρασα και τη δοκιμασία τη δική σας βέβαια έτσι.

Καλημέρα σας. Ευχαριστώ.

Καλημέρα.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo