Ακούστε:

Να καλημερίσουμε τον κ. Νίκο Παππά, σας ευχαριστούμε για τη μικρή αναμονή. Καλή σας μέρα κύριε Υπουργέ.

Καλημέρα κ. Σχινά, καλημέρα και στους ακροατές

Να ξεκινήσουμε από τη χθεσινή απόφαση. Εμείς ήδη έχουμε κάνει μια προσέγγιση, δεν ξέρω αν την ακούσατε, η εικόνα που υπάρχει γενικά είναι θετική, περισσότερο θετική του αναμενομένου θα έλεγα με βάση τις χαμηλές προσδοκίες όπως αυτές διατυπώνονταν τις παραμονές της Συνόδου, έχουμε λοιπόν κάποια σημαντικά πράγματα, εκ των οποίων εσείς ποια θεωρείτε πιο σημαντικά;

Νομίζω ότι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο ξετυλίγεται αυτή η απόφαση είναι η αντιστροφή του παραδείγματος. Δηλαδή προτεραιοποιείται η ανάπτυξη αντί του χρέους. Κύριε Σχινά στα προηγούμενα προγράμματα είχαμε μια λογική η οποία έλεγε: «Πάρτε μέτρα, δεν έχει σημασία αν θα πάτε σε ύφεση, για να μπορέσετε να εξυπηρετήσετε το χρέος». Τώρα η απόφαση λέει ότι το χρέος εξυπηρετείται μόνο αν υπάρχει ανάπτυξη. Άρα προτεραιοποιείται η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε σχέση με το στόχο της εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική μεταβολή, δεν ξέρω αν κανείς είναι έτοιμος να την υποτιμήσει, αλλά κατά τη γνώμη μας είναι μια μετατόπιση η οποία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης, η οποία κυκλοφορεί τελευταία ως γαλλική πρόταση, αλλά θα ήθελα να θυμίσω ότι είναι πρόταση και της Ελληνικής Κυβέρνησης και του πολιτικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον καιρό της αντιπολίτευσης.

Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη στέλνει ένα σήμα ότι έχει το θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμα να εγγυηθεί την ομαλή χρηματοδότηση κάθε χώρας - μέλους του ευρώ. Κι αυτό δεν ήταν δεδομένο μέχρι πρότινος, όπου κάποιοι έλεγαν ότι είναι απαραίτητη η χρηματοδοτική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να υπάρχει πρόγραμμα. Αν δείτε την τελευταία παράγραφο της απόφασης του Eurogroup, λέει κάτι το οποίο θα ήταν πριν από λίγο καιρό ασύλληπτο. Ότι θα εγγυηθεί το Eurogroup την έξοδο στις αγορές και την ομαλή χρηματοδότηση.

Ναι πραγματικά αυτό, το πώς θα εγγυηθεί, δημιουργεί ενδιαφέρον.

Το πώς, έχουν γίνει νομίζω συζητήσεις και έχει υπονοηθεί ή εννοηθεί και αλλού, ότι υπάρχει, ενώ έχουν εξασφαλιστεί 84 δις για το τέταρτο πρόγραμμα, 25 εκ των οποίων ήταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα οποία δε χρειάστηκαν. Χρειάστηκαν μόνο 5.

Μα υπάρχουν 31 δις αυτή τη στιγμή

31 είναι νομίζω είναι αυτά που έχουν εκταμιευθεί αν δεν κάνω λάθος, έτσι δεν είναι; Άρα νομίζω ότι υπάρχει λοιπόν μία μετατόπιση, πολιτική πάρα πολύ σοβαρή, η οποία λέει ότι όχι μόνο μπορεί η Ευρώπη να λύνει τα προβλήματά της, αλλά βάζει και στο τραπέζι την ιδέα ότι δεν είναι δουλειά μιας μόνης χώρας να ανακτήσει την έξοδο στις αγορές, δηλαδή την ομαλή της χρηματοδότηση. Είναι μια ευρωπαϊκότερη λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Δηλαδή ευρωπαϊκά χρήματα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αξιοποιούνται για να βεβαιωθούμε ότι η χρηματοδότηση της χώρας περνάει στη φάση της ομαλότητας και κανείς πλέον και στους διεθνείς επενδυτές δε διερωτάται αν η χώρα θα καταφέρει να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος το οποίο έχει συσσωρευτεί και δε θα έχουμε επεισόδια αναπάντεχα και αρνητικά. Αυτή είναι νομίζω η μεγάλη μεταβολή και πάνω σ’ αυτόν τον καμβά χτίζονται και οι πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με την προτεραιοποίηση της ανάπτυξης. Η ίδια η απόφαση του Eurogro§up χαιρετίζει τη μεγάλη απορροφητικότητα των Ευρωπαϊκών κονδυλίων κι αυτό είναι ένα σήμα εξαιρετικής αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και βεβαίως βάζει και με τη βούλα την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα, άλλη μια πρόταση της δικής μας παράταξης, η οποία υπήρχε πολύ πριν γίνουμε κυβέρνηση.

Νομίζω ότι, για να δώσουμε και μια είδηση, γιατί μόλις ξεκίνησαν οι αγορές, συνεχίζεται η πτώση των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου στο 5,78% είναι το χαμηλότερο σημείο από την περίοδο του 2008-9 και επίσης στις 545 μονάδες τα spread, να θυμίσω ότι κάποτε είχαν φτάσει και τις 1.500. Αυτές είναι οι συνέπειες της χθεσινής απόφασης, αν και είχαν προεξοφληθεί και χθες είχαμε σημαντική πτώση των αποδόσεων των 100 ομολόγων. Τώρα, σε ότι αφορά τα θέματα τα πιο άμεσα, δηλαδή τα 8,5 δις, θα υπάρξει και 1,5 δις το οποίο θα πάει σε ενίσχυση, σε αποπληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, αυτό σίγουρα θα έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, γιατί η αγορά διψάει για ρευστότητα το ξέρετε πολύ καλά. Τώρα υπάρχει μια εικόνα σε τι θα δοθεί προτεραιότητα, πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το 1,5 δις;

Δεν έχω προσωπικώς αυτή την εικόνα, το ζήτημα όμως είναι ότι εδώ πέρα αυξάνονται και οι βαθμοί ελευθερίας άσκησης της πολιτικής. Δηλαδή νομίζω ότι όπως είχαμε και το προηγούμενο διάστημα δυνατότητες τις υπεραποδόσεις να τις αξιοποιούμε και να τις διοχετεύουμε εκεί που εμείς κρίνουμε ότι πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα, νομίζω ότι και αυτή την περίοδο, γίνεται αυτό ακόμα πιο δυνατό και κυρίως συμφωνημένο με τους εταίρους, αλλά επιτρέψτε μου να επανέλθω, η μεγάλη εικόνα είναι πρώτον η μεγάλη αλλαγή των προτεραιοτήτων ως προς την άσκηση της πολιτικής και δεύτερον είναι ότι η Ευρώπη συλλογικά λέει ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την ομαλή χρηματοδότηση των χωρών – μελών της ευρωζώνης.

Υπάρχει πια μια εκτεταμένη αρθρογραφία ήδη από χθες το βράδυ μέχρι τώρα και μέσω διεθνών πρακτορείων και στο διεθνή τύπο ότι οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο χωρίς να διατυπώνεται βέβαια με σαφήνεια το περί βιωσιμότητας του χρέους απ’ την πλευρά του ΔΝΤ, όμως και η τοποθέτηση της Λαγκάρτ ήταν ένα σήμα με την εισήγησή της για τα 2 δις δολάρια, γραμμή αλλά και το σύνολο της απόφασης και το ακροτελεύτιον της απόφασης του Eurogroup ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθεί η Ελλάδα στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που σημαίνει πρακτικά κάποια πράγματα πλέον για τη χώρα σε ότι αφορά την άσκηση πολιτικής.

Την ανάγκη για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση την έχουμε κι εμείς διατυπώσει και άλλοι παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής ακριβώς διότι χρειάζεται μια εγγύηση για την ομαλή χρηματοδότηση. Και φαίνεται ότι αυτή την εγγύηση αυτή τη στιγμή την παρέχει το ίδιο το Eurogroup. Παίρνει λοιπόν μια πολιτική απόφαση, η οποία λέει ότι εδώ υπάρχουν τα χρήματα και θα διαμορφωθούν και τα απαραίτητα μαξιλάρια όπως τα λέει χαρακτηριστικά η απόφαση του Eurogroup, ακριβώς για να μπορέσουν αυτά τα ταμειακά αποθέματα να υποστηρίξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό είναι νομίζω μια πολύ μεγάλη μεταβολή και είναι μια απόφαση η οποία ακριβώς όχι μόνο δεν υπονομεύει αλλά υποβοηθάει και τις πάρα πολύ ισχυρές τάσεις τις αναπτυξιακές που δείχνει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία.

Δεν ξέρω αν θέλετε να πείτε κάτι περισσότερο για τη χθεσινή απόφαση, αλλά να έρθουμε λιγάκι, γιατί νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικά τα όσα δημιουργήθησαν χθες στη Θεσσαλονίκη και οι σχετικές συμφωνίες, είσαστε παρών εκεί. Μία απ τις συμφωνίες αφορά τον τομέα τον δικό σας αφορά τις υψηλές τεχνολογίες, την πληροφορική, τις οπτικές ίνες, είσαστε και στο Ισραήλ πριν από λίγο καιρό και τότε είχαμε ξαναμιλήσει, είχατε υπογράψει σημαντικές συμφωνίες, για πείτε μου τώρα, τι ακριβώς αποφασίστηκε χθες, έχουμε σε γενικές γραμμές μια εικόνα, αλλά τη διάσταση και τις συνέπειες αυτών των συμφωνιών.

Κοιτάξτε να δείτε καταρχήν αυτές οι τριμερής συναντήσεις έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι συναντήσεις που περισσότερο ρόλο παίζουν οι εθιμοτυπίες και γίνεται πλέον δουλειά ουσίας και γίνεται ανά υπουργείο και ανά τομέα δουλειάς και υπεγράφησαν συμφωνίες σε όλους τους τομείς τους οποίους απασχόλησε αυτή η τριμερής συμφωνία. Η στρατηγική της τακτικής συνάντησης των τριμερών συναντήσεων οι οποίες είναι και με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο και άλλες γίνονται και μπορεί αν γίνουν υπάγεται στη συνολική μας στρατηγική του να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν κόμβο μεταφορών, επικοινωνιών και εμπορίου και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε αξιόπιστα δίκτυα. Και αξιόπιστα δίκτυα σημαίνει όχι μόνο οι μεγάλες διασυνδέσεις, όπως είναι ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη.

Είναι δηλαδή το αέριο από τα οικόπεδα

Ακριβώς, είναι και το EuroAsia Interconnector, το οποίο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα μέσω της Κρήτης και την Αττική το οποίο φιλοδοξούμε να περιέχει και οπτική ίνα οπότε να είναι ηλεκτρική και τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση.

Αυτό θα είναι καλώδιο το οποίο και θα μπορεί να φέρει και να δώσει ηλεκτρική ενέργεια;

Ακριβώς και κυρίως αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η υποδοχή και το υπόβαθρο για να χτίσει η Ελλάδα στο δικό της κορμό ισχυρά και αξιόπιστα δίκτυα. Δίκτυα τηλεπικοινωνιών, δίκτυα μεταφοράς αυτού του αερίου και νομίζω ότι αυτή η στρατηγική είναι απολύτως συμπαγής επαναφέρει την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο με ένα νέο πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο και για την Ευρώπη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και νομίζω ότι αυτός ο στόχος μαζί με τις προτεραιότητες της αριστερής πολιτικής διακυβέρνησης δείχνει το δρόμο για τη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Δηλαδή μια Ελλάδα ισχυρή και κρίσιμη στην περιοχή, μια Ελλάδα η οποία επενδύει στις υποδομές της, επενδύει στη διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη και την κάνει και δίκαιη οικοδομώντας μηχανισμούς και θεσμούς οι οποίοι αναδιανέμουν το εισόδημα προς αυτά τα κοινωνικά στρώματα τα οποία η αγορά αφήνει πίσω.

Κύριε Παππά υπάρχει μια εικόνα περίπου πόσο θα στοιχήσουν αυτές οι τεράστιες κατασκευές γιατί ένα υποθαλάσσιο καλώδιο και μια οπτική ίνα από το Ισραήλ στην Κύπρο κι απ την Κύπρο στην Κρήτη κι απ την Κρήτη στην Αττική είναι πραγματικά μια τεράστια ιστορία και πώς θα χρηματοδοτηθεί και πότε θα είναι έτοιμο επίσης;

Ο Εast Med νομίζω είναι της τάξεως των 7-8 δις και η ηλεκτρική διασύνδεση είναι γύρω στα 2 δις μαζί με την ηλεκτρική διασύνδεση και οπτική ίνα, νομίζω και τα δύο πρότζεκτ όμως εμπίπτουν στις χρηματοδοτήσεις τις ευρωπαϊκές. Οπότε υπάρχει εκεί ένα παράθυρο το οποίο πραγματικά μπορεί να προσελκύσει και ιδιωτικές επενδύσεις και κυρίως να κάνει αυτά τα μεγάλα έργα οικονομικώς βιώσιμα.

Θα υπάρχει φαντάζομαι συμμετοχή όλων των πλευρών

Απολύτως, βεβαίως.

Δηλαδή ουσιαστικά υπεγράφη ένα σχέδιο για επενδύσεις 10 δις περίπου

Και όχι μόνο, εσείς μιλάτε για τα έργα τα τεράστια, αυτά που ας πούμε βγάζουν μάτι, αλλά οι συνολικές συμφωνίες ήταν πολυποίκιλες, αφορούσαν όλους τους τομείς και τους τομείς συνεργασίας μας στα θέματα διασποράς, γιατί όπως ξέρετε και η Κύπρος και το Ισραήλ είναι χώρες, όπως και η Ελλάδα, με πάρα πολύ μεγάλη διασπορά του πληθυσμού τους, δηλαδή υπάρχουν κοινότητες και Ισραηλινών και Κυπρίων και Ελλήνων σχεδόν παντού στον κόσμο, τα θέματα του περιβάλλοντος όπου αναπτύσσονται οι συνεργασίες σε προοπτικές διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και έργα αφαλατώσεων και μια σειρά από άλλους, όπως ο τομέας του τουρισμού κτλ. Αλλά νομίζω ότι εδώ κανείς δεν μπορεί να χάνει τη μεγάλη εικόνα κι η μεγάλη εικόνα είναι ότι υπάρχει μια συμπαγής στρατηγική η οποία υπηρετείται με σύστημα και με μεθοδικότητα η οποία καθιστά πλέον την Ελλάδα από συναγωγό και παραπαίδι της Ευρωπαϊκής οικογένειας η οποία αναζητάει κι αυτή το ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή, την καθιστά μια χώρα πρωταγωνίστρια στην περιοχή, μια χώρα η οποία έχει και άποψη και στόχο για το ρόλο που μπορεί η ίδια να παίξει και άποψη την οποία δουλεύει και υπηρετεί για το ρόλο που πρέπει η Ευρώπη συνολικά να παίξει στον κόσμο.

Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία. Καλή σας μέρα.

Κι εγώ κύριε Σχινά. Καλημέρα σας.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo