Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ευθέως για «κωλοτούμπα» και ότι τελικά αποδεχθήκατε ως βάση την πρόταση Σόιμπλε στο προηγούμενο Eurogroup.

  Κάποιοι έσπευσαν, στη βάση των δηλώσεων Σόιμπλε ότι είχαμε το ίδιο προσχέδιο συμφωνίας και στο προηγούμενο Eurogroup, να πανηγυρίσουν. Είναι τα τελευταία επιφωνήματα μιας λεκτικής και πολιτικής στρατηγικής, που είχε ως σύνθημα το «Βάστα Σόιμπλε». Οι εξελίξεις δεν τους δικαίωσαν.

  Μέσα σε λίγες ημέρες φτάσαμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που μας σέρβιραν ορισμένοι από τους εταίρους και από αυτό που η ΝΔ μας πίεζε να δεχθούμε. Εμείς καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία και ολοκλήρωση του προγράμματος, πετυχαίνοντας:

  • Ρήτρα ανάπτυξης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
  • «Κλείδωμα» των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ σε αντίθεση με το 4% ή 4,5% που είχε αποδεχθεί σιωπηρά η κυβέρνηση Σαμαρά για αρκετά χρόνια.
  • Δέσμευση για επέκταση ωριμάνσεων και πάγωμα επιτοκίων μέχρι 15 χρόνια.
  • Δέσμευση από το Eurogroup ότι θα στηρίξει την Ελλάδα για την έξοδό της στις αγορές.
  • Δρομολόγηση δράσεων για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά και την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας που ζητάμε εδώ και χρόνια.

Τα παραπάνω δεν υπήρχαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τον Μάιο.

Τα σενάρια καταστροφής, που καλλιεργούσαν ορισμένα κέντρα εντός της χώρας και έκαναν πρωτοσέλιδα συγκεκριμένα media της Ελλάδας, διαψεύδονται πλέον με εκκωφαντικό τρόπο και από δηλώσεις αξιωματούχων και από το διεθνή Τύπο.

 Πιστεύετε ότι η απόφαση συμβάλλει ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Και πότε εκτιμάτε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές;

  H Ελλάδα έχει πλέον την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, πολιτικής και οικονομικής, κι αυτό θα αποτυπωθεί πάρα πολύ σύντομα, μετά και τη συνολική συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη.

  Αποτελεί σημαντική απόφαση για την Ευρώπη, η καταγραφή –στην τελευταία παράγραφο της συμφωνίας- της δέσμευσης για τη δημιουργία εκ μέρους των εταίρων ενός «μαξιλαριού», το οποίο θα εγγυηθεί την έξοδο της χώρας στις αγορές. Πρακτικά, η Ευρώπη επιδεικνύει το οικονομικό και θεσμικό της εκτόπισμα για να εγγυηθεί την εξομάλυνση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

  Το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, που θα δει σύντομα η ΕΚΤ ήταν και είναι κρίσιμο γιατί χρειαζόμασταν μία εγγύηση για την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτή την εγγύηση τη λάβαμε με τρόπο εμφατικό, είναι η αλήθεια, από τη συμφωνία.

 Με το ΔΝΤ και τα μέτρα για το χρέος τι εκτιμάτε ότι θα γίνει;

 Το ΔΝΤ είναι ο πιο απαισιόδοξος από τους εταίρους μας, χωρίς πότε να έχει πέσει μέσα στις προβλέψεις του. Είχε καταστεί, κυρίως επί ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να ελπίζω χωρίς να αποτελεί αυτό στρατηγική για πολιτική πίεση, σε κομιστή νέων μέτρων και τίποτα άλλο. Πλέον, θα πρέπει να σταθμίσει ορθά –έστω για μία φορά- την κατάσταση. 

 Το Eurogroup αποδέχθηκε και κατέγραψε στην προχθεσινή συμφωνία ότι το χρέος θα εξυπηρετείται όταν έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης. Τη λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης. Είναι μία πρόταση που έχουμε καταθέσει από τότε που είμασταν αντιπολίτευση. Προκύπτει, λοιπόν, αντιστροφή μια οικονομικής λογικής, μιας λογικής υποταγής στην εξυπηρέτηση του χρέους, που έλεγε ότι ακόμα και αν στη χώρα καταγραφόταν ύφεση οι υποχρεώσεις αυτές θα έπρεπε να εξυπηρετούνται κανονικά. Πλέον, με τη ρήτρα ανάπτυξης, που αποτελεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, αυτό αλλάζει.

 Πρόκειται για μία παρά πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα υλοποιηθεί παράλληλα με τη δέσμευση για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

 Και ξέρουμε όλοι τι σημαίνουν τα χαμηλά πλεονάσματα, πέριξ του 2% του ΑΕΠ, όταν παραλάβαμε από τον κ. Σαμαρά μια χώρα εγκλωβισμένη σε πλεονάσματα της τάξης του 4% - 4,5% για τα επόμενα πολλά χρόνια. Ή όταν ο κ. Μητσοτάκης έταζε πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ. Μόνο από τη μείωση των στόχων, η ελάφρυνση της λιτότητας φτάνει στα 4 ως 5 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

 Οι στόχοι, με βάση την αναπτυξιακή δυναμική που αναπτύσσει η χώρα, θα επιτευχθούν χωρίς επιπλέον μέτρα.

 Μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup, οι προτεραιότητες στην οικονομία ποιες πρέπει να είναι; Και οι στόχοι της κυβέρνησης, μήπως χρειάζονται αλλαγές;

 Πλέον, με τους αυξημένους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής, σηκώνουμε τα μανίκια και παλεύουμε για την ανάπτυξη. Κι αν θέλετε καλύτερα, παλεύουμε για τη δίκαιη ανάπτυξη. Κατά την οποία ο κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα μπορεί να έχει μια καλή θέση εργασίας, θα μπορεί να ελπίζει για την επόμενη μέρα.

 Υπό ποίες προϋποθέσεις θα εξετάζατε αναδιάρθρωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή και  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Σκέπτεστε να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες;

  Εχω ξαναπεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η οποία έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα. Στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι η ανόρθωση της χώρας. Η διεύρυνση στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής είναι ένας διαρκής και πολιτικά αυτονόητος στόχος. Ειδικά όσα κόμματα αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο θα πρέπει να απαντήσουν αν η επιλογή τους είναι η δίκαιη ανάπτυξη ή ο ακροδεξιός νεοφιλελευθερισμός.

 Παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να ζητάει εκλογές, μήπως θα πρέπει να υπάρξουν και τρόποι συνεννόησης για κάποια θέματα; Η πόλωση, κατά γενική ομολογία, δεν βοηθάει τη χώρα…

 Μιας και προβλέπετε τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ήθελα να καλέσω τη ΝΔ να κάνει επιτέλους την αυτοκριτική της. Όσο εμείς διεκδικούσαμε χαμηλά πλεονάσματα, μας έλεγαν «υπογράψτε ό,τι σας δίνουν». Όσο εμείς ζητούσαμε πίσω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μας έλεγαν «πάρτε τα διπλά μέτρα για να κλείσετε».

 Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Παραταχθήκαμε στο γήπεδο των διαπραγματεύσεων, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να συμπαραταχθεί στο πλάι μας. Του ζητήσαμε επανειλημμένως να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Ο ίδιος προτίμησε τα αποδυτήρια του κ. Σόιμπλε, στα οποία μάλιστα κλειδώθηκε για ώρες, δίνοντας υποσχέσεις νέας παράδοσης και υποτέλειας.

 Όπως και να έχει, στη νέα εποχή, καλούμε όλους και πάλι να αγωνιστούμε μαζί για το καλό της χώρας. 

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo