Ακούστε:

  Κύριε Παππά, καλή σας μέρα.

 Καλημέρα σας, κύριε Διαμαντή. Καλημέρα και στους ακροατές μας.

 Τι κάνετε; Πώς περάσατε χθες στην Τήλο;

 Περάσαμε όμορφα. Είχαμε λίγο τρικυμία κατά τη μετάβαση και την επιστροφή, αλλά ήταν εξαιρετικά και ξέρετε ότι είναι και για μας μεγάλη χαρά όταν περιοδεύουμε σε κάποιον τόπο, να τον περιοδεύουμε, όχι για να εξαγγείλουμε, αλλά για να επιβεβαιώσουμε, να πιστοποιήσουμε και να ενισχύσουμε την εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία κάνει τη ζωή των κατοίκων ευκολότερη.

 Και στις μέρες μας, αυτό που είπατε, είναι πολύ σημαντικό: οι εξαγγελίες να πραγματοποιούνται.

 Και είναι καλό, ξέρετε και για μας, να κάνουμε περιοδείες, όταν έχουμε και κάτι απτό να συζητήσουμε με τους ανθρώπους, διότι είναι καλό να πηγαίνεις να ακούς, να καταγράφεις προβλήματα και να δεσμεύεσαι ότι θα προσπαθήσεις να τα λύσεις, αλλά είναι ακόμα καλύτερο όταν έχεις μια επίσκεψη, όπως έκανα χθες στην Τήλο και τη Ρόδο, να μπορείς να μιλήσεις για πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται.

 Βρεθήκατε σε αυτό το υπέροχο νησί για να καλύψετε τις μαύρες τρύπες της Digea, κύριε Παππά, έτσι δεν είναι;

 Ναι, ναι.

 Για πείτε μας ακριβώς γι’ αυτή τη δράση.

 Κοιτάξτε, τι έχει γίνει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έγινε η μετάβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Και έγινε, δυστυχώς, από έναν ιδιωτικό πάροχο δικτύου, δηλαδή από έναν ιδιώτη, ο οποίος πήρε την ευθύνη, δι’ ενός διαγωνισμού – παρωδία, να αναπτύξει το δίκτυο. Και αντιλαμβάνεστε ότι ο ιδιώτης, όταν αναπτύσσει αυτό το δίκτυο, το κάνει με κριτήρια εμπορικά, απολύτως και μόνο. Η Πολιτεία δεν μπορεί να έχει αυτά τα κριτήρια, δεν μπορεί να έχει αυτές τις προτεραιότητες. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει τα στοιχειώδη δικαιώματα στους πολίτες της χώρας, ανεξάρτητα αν ζουν στην Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη ή στην Τήλο, τη Ρόδο, το Καστελόριζο, τη Νίσυρο, σε οποιοδήποτε νησί, το οποίο είναι απομακρυσμένο, αλλά έχει ανθρώπους που το αγαπούν και μένουν σε αυτό και κρατούν και ζωντανή τη σύνδεση της χώρας με το μητροπολιτικό κέντρο. Άρα, έχουμε καλύψει, αυτή τη στιγμή, ένα πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από τη Θράκη και απλώνεται και στα νησιά μας…

 Αυτό ήταν και η επόμενη ερώτησή μου, κύριε Παππά. Έχετε χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα νησιά;

 Ακούστε με: Νομίζω ότι μέσα στο έτος θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα συνολικά, αλλά επεξεργαζόμαστε μια λύση, η οποία θα καλύπτει όλες τις «λευκές» περιοχές. Δεν ξέρω αν πρέπει να τις λέμε «λευκές».

 Εγώ θα προτιμούσα «μαύρες».

 Αλλά θα καλύπτει όλες τις περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.

 Δηλαδή και τη νότια Ρόδο; Γιατί όσο κι αν ακούγεται προκλητικό, ένα μεγάλο κομμάτι της Ρόδου, η νότια Ρόδος έχει τέτοια προβλήματα.

 Έχω την ευκαιρία, με την ανάθεση αυτών των δράσεων, να έχω κάνει αρκετές περιοδείες και συναντώ παντού το ίδιο πρόβλημα. Δήμαρχοι με πιάνουν από το χέρι και μου λένε «κάνε κάτι, γιατί έχουμε έναν Δήμο με 30 οικισμούς και κανένας δεν έχει τηλεοπτικό σήμα». Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι κατ΄ αρχήν ένα πρόβλημα απαράγραπτων δικαιωμάτων του κάθε πολίτη. Πολίτες στην Καλαμάτα, για να σας δώσω να καταλάβετε ή στην Καρδίτσα, πολύ περισσότερο, αφορά και θέματα εθνικώς ευαίσθητα.

 Βεβαίως.

 Έτσι, όταν μιλάμε για παραμεθόριες περιοχές, δεν ξέρω αν είναι επιτρεπτό –και ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μου- οι πολίτες μας να έχουν πρόσβαση μόνο στο τηλεοπτικό προϊόν της γείτονος χώρας.

 Δεν θέλω καν να το σχολιάσουμε αυτό, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, για έναν ιδιωτικό φορέα, όπως η Digea, αυτό δεν μετρά.

 Όχι, δεν μετρά. Ξέρετε, είναι συμπεράσματα, τα οποία πρέπει με ψυχραιμία να βγάλουμε συλλογικά ως λαός. Όταν μιλάμε για την ανάπτυξη των μεγάλων υποδομών και αν θεωρούμε ότι η βασική μας αρχή είναι να διασφαλίσουμε στοιχειώδη ισότητα για όλους τους πολίτες, ο ιδιωτικός τομέας αυτό δεν μπορεί να το διασφαλίσει. Εμείς, κύριε Διαμαντή, θέλουμε να φέρουμε το αύριο, σήμερα, για όλους. Να έχουν, δηλαδή, οι πολίτες πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες που μπορούν οι νέες τεχνολογίες να προσφέρουν. Ένα πρώτο βήμα, δυστυχώς εν έτει 2017, αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε γι’ αυτό, είναι η διασφάλιση του δικαιώματος στη λήψη τηλεοπτικού σήματος στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν. Το επόμενο βήμα είναι η δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ.

 Με προλαβαίνετε. Ήταν η επόμενη ερώτησή μου. Υπάρχει πρόγραμμα, υπάρχει σχέδιο γι’ αυτό το δωρεάν ίντερνετ;

 Νομίζω –και το λέω τώρα από τον φιλόξενο σταθμό σας- ότι τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα υπογραφεί υπουργική απόφαση, η οποία θα σηματοδοτήσει και την έναρξη αυτής της δράσης.

 Πολύ ωραία.

 Είναι μια πρωτοβουλία που νομίζω ότι θα κάνει τα νησιά μας πολύ πιο ελκτικούς προορισμούς και για επένδυση και για διαβίωση και για αναψυχή και για διακοπές και θα τα ξαναβάλει στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη.

 Κλείνω αυτή την ενότητα, όσον αφορά τα μικρά, τα τοπικά, αλλά πολύ σημαντικά για τη ζωή των κατοίκων. Και φυσικά, όταν έχω στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μου γραμμής, τον κύριο Νίκο Παππά, θα τον ρωτήσω και για την αξιολόγηση και για την αδειοδότηση των καναλιών. Δεν γίνεται, όπως καταλαβαίνετε. Έκλεισε η αξιολόγηση, κύριε Παππά. Τα συν και τα πλην τα μετρήσαμε, τα αποτιμούμε. Θέλω να μου πείτε, εσείς πώς είδατε αυτή τη συμφωνία και αν πιστεύετε ότι πέρα από τον καθαρό χρόνο που δίνει στην κυβέρνηση από εδώ και πέρα, αν και για τους πολίτες υπάρχει ένας δρόμος και ένα φως στο βάθος του τούνελ.

 Νομίζω κύριε Διαμαντή ότι υπάρχουν δύο πάρα - πάρα πολύ κρίσιμα σημεία στην τελευταία απόφαση, τα οποία μετακινούν και μετατοπίζουν το πεδίο των εφαρμοζόμενων πολιτικών και στην Ευρώπη.

Το πρώτο είναι η ρήτρα ανάπτυξης. Είναι ένα αίτημα, το οποίο είχαμε διατυπώσει εμείς, ακόμα κι όταν ήμασταν κόμμα της αντιπολίτευσης, και αφορά τη ρύθμιση κατά την οποία χρέος αποπληρώνεται μόνο όταν υπάρχουν ρυθμοί ανάπτυξης στην οικονομία. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ξέρετε γιατί; Όχι για λόγους λογιστικούς, για το 1 ή 1,5 δις ή για τα 2 δις. Είναι διότι αλλάζει η προτεραιότητα στην οικονομική πολιτική. Μπαίνει πρώτος στόχος η ανάπτυξη. Δεν ήταν αυτός ο στόχος. Πρώτος στόχος ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή για να εξυπηρετηθεί το χρέος. Και στον βωμό αυτού του στόχου θυσιαζόταν η ανάπτυξη, θυσιάζονταν θέσεις εργασίας. Χάσαμε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση, κύριε Διαμαντή. Αυτή, λοιπόν, η πορεία έχει αρχίσει να αντιστρέφεται και νομίζω ότι η απόφαση αυτή του Eurogroup ήταν μια απόφαση, η οποία την προτεραιοποιεί τη διασφάλιση αυτής της πορείας. Δηλαδή, το να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, όπως μέσα στο 2017 έχουν δημιουργηθεί 200.000 θέσεις εργασίας.

Με ρωτάτε, βεβαίως, πολύ εύστοχα, το πότε και πώς ο πολίτης αυτή την αλλαγή μπορεί να τη δει στη ζωή του. Οι πολίτες που ήδη έχουν αρχίσει και βιώνουν αυτές τις αλλαγές, ας ξεκινήσω ένα παράδειγμα, είναι οι πολίτες οι οποίοι γίνονται αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης, παρ’ όλο που δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση. Διότι ήταν μια αλλαγή, την οποία με πολλή αποφασιστικότητα προωθήσαμε, παρ΄ όλο που κάποιοι από τους εταίρους μας δεν το ήθελαν αυτό.

Υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες -είναι σχεδόν μισό εκατομμύριο οι άνθρωποι τους οποίους αφορά αυτό- είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Υπάρχουν επαγγελματίες, οι οποίοι, όχι μόνο θα μπορέσουν να πάρουν τα θετικά από εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος προωθείται, αλλά έχουν ήδη διαπιστώσει ότι πληρώνουν λιγότερα για την κοινωνική τους ασφάλιση από ό,τι πλήρωναν πριν. Και μιλάμε για περίπου το 80% των επαγγελματιών.

Υπάρχει, λοιπόν, μια σειρά από μέτρα, τα οποία βεβαίως και θα συμφωνήσω ότι είναι μέτρα αμυντικά. Δηλαδή, μέτρα, τα οποία αποτρέπουν την καταστροφή, αλλά νομίζω επίσης ότι είναι μέτρα οικοδόμησης ενός κοινωνικού κράτους, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη, η οποία έρχεται, να τη μοιραζόμαστε με τρόπο δίκαιο και λογικό. Να μην βάζουμε, δηλαδή, τις βάσεις για νέες ανισότητες, να μην σπέρνουμε ξανά, για άλλη μια φορά, τους σπόρους της κρίσης στην ελληνική κοινωνία.

Και τέλος, θα σας έλεγα, σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup, η τελευταία, η ακροτελεύτια παράγραφος είναι μια παράγραφος, η οποία δείχνει ότι πολλά κομμάτια των ευρωπαϊκών θεσμών θέλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν ότι η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της. Δηλαδή, να εγγυάται η ίδια την ομαλή χρηματοδότηση των χωρών-μελών της ζώνης του Ευρώ. Τι λέει η τελευταία παράγραφος; Λέει ότι τα αδιάθετα χρήματα από το συμφωνημένο δάνειο που πήρε η κυβέρνηση το 2015 με βάση τη Συμφωνία, θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν αποθεματικά, τα οποία θα εγγυηθούν την ομαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Και αυτό, χωρίς καμία προϋπόθεση. Ούτε από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ούτε από τη μεριά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Συνεπώς, το ταμείο είναι θετικό, όπως θα μπορούσαμε να πούμε, γιατί υπάρχει και η ρήτρα για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπάρχουν τα εύσημα για την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπάρχει και με τη βούλα το χαμήλωμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, χαμηλότερο και από ό,τι θα προέβλεπαν για μετά το 2023 οι Συνθήκες που θα εφαρμόζονταν, ούτως ή άλλως, στην Ελλάδα, το Σύμφωνο Σταθερότητας. Υπάρχει, λοιπόν, ένας διάδρομος, ο οποίος, καθώς περνά ο καιρός, μπορεί να γίνει ακόμη πιο καθαρός και υπάρχει και μια ατμόσφαιρα και συζήτηση στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή ότι η Ελλάδα επανακάμπτει.

 Και μια τελευταία ερώτηση, δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο. Τελικά θα μπει τάξη σε αυτό το έρμο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας, κύριε Παππά; Θα ξυπνήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; Θα πάρει μπρος; Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ;

 Θέλω να ελπίζω πως ναι. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι που το συναπαρτίζουν θέλουν να μείνουν στην ιστορία ως αδρανείς, αμέτοχοι, όπως ήταν οι προκάτοχοί τους. Νομίζω ότι υπάρχει και η προσδοκία της κοινωνίας και η αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και η δική τους συνείδηση ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν.

 Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, διερμηνεύοντας και το αίσθημα των εργαζομένων εδώ στην ΕΡΤ Ρόδου. Δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους που έχουν βάλει την υπογραφή και τη σφραγίδα τους στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, κύριε Παππά, οπότε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στα μέρη μας, θα θέλαμε να σας φιλοξενήσουμε εδώ.

 Κύριε Διαμαντή, κάναμε μια κουβέντα πριν για τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημοσίου, η οποία κουβέντα επεκτείνεται και στον αναντικατάστατο ρόλο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Υπάρχει ένα μεγάλο εκτόπισμα και ένας ρόλος ως προς την κοινωνία, ο οποίος δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Και προφανώς, αυτό δεν αφορά εμένα προσωπικά. Αφορά την αποφασιστικότητα, συλλογικά, της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος –σας διαβεβαιώ- ότι από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης είδε και εμένα και όλους μας για να επαναλειτουργήσει η Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

 Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο. Καλή συνέχεια.

 Να είστε καλά. Γεια σας.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo