Ο κύριος Παππάς είναι μαζί μας, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί κι αυτός όπως άλλοι 5-6. Καλημέρα κύριε Παππά.

Καλημέρα, καλημέρα. Νομίζω έχει στοχοποιηθεί η κυβέρνηση, δεν είναι θέμα προσωπικό και, εντάξει, κάνουν και κάποιο τακτικό λάθος όσοι εξαπολύουν προσωπικές επιθέσεις νομίζοντας ότι κάποιος από εμάς ακολουθεί προσωπική πολιτική και ότι αν κάποιος άλλος ήτανε στη θέση τη δική μου ή κάποιου άλλου υπουργού θα έκανε κάτι άλλο.

Τα έχει περάσει και ο Φίλης, τα έχει περάσει και ο Σπίρτζης και ο Σκουρλέτης ανάλογα τις εποχές και το θέμα.

Εντάξει, η συνταγή είναι υπομονή και επιμονή. Νομίζω ότι εάν κάποιος καθίσει και δει ψύχραιμα την αλληλουχία των επιχειρημάτων που έχει εκτοξευθεί ενάντια σε αυτή τη διαδικασία θα βγάλει πάρα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Με τελευταίο βέβαια το θέμα των εργαζομένων, έτσι; Στο οποίο γίνεται μία κατά τη γνώμη μου μία απαράδεκτη προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας. Διότι πέραν του γενικού, της μεγάλης εικόνας, η οποία μεγάλη εικόνα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία που μας αντιπολιτεύεται είναι το κόμμα το οποίο δεσμεύτηκε για 5000 απολύσεις στο δημόσιο το 2015 και 10000 απολύσεις στο δημόσιο   το 2016 με την πέμπτη αξιολόγηση, δεσμεύτηκε για ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, γκρίνιαζε όταν βάλαμε το όριο των 400 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο νόμο τον επίμαχο, τον 4339, έρχεται τώρα και προσέξτε τι λέει, ότι η δική μας διαδικασία αδειοδότησης θα έχει ως αποτέλεσμα τις απολύσεις και την ανεργία. Η αγορά η τηλεοπτική χαρακτηρίζονταν από δύο καμπύλες, μία πτωτική και μία ανοδική. Η πτωτική καμπύλη ήτανε η καμπύλη της απασχόλησης και η ανοδική καμπύλη ήτανε η καμπύλη των χρεών. Άρα μειούμενη διαρκώς απασχόληση και αυξανόμενα χρέη. Άρα λοιπόν ένας φαύλος κύκλος στον οποίο δε θα υπήρχε κανένα πάτωμα, κανένας πάτος ακριβώς σε αυτή την πορεία της διαρκούς μειούμενης απασχόλησης. Έρχεται ο δικός μας ο νόμος, όχι μόνο βάζει το ελάχιστο όριο απασχόλησης αλλά εισάγει μαζί με άλλες ρυθμίσεις   διαφάνεια στη διαφημιστική αγορά όπως η πλατφόρμα διάθεσης του διαφημιστικού χρόνου και υπάρχουν διαμαρτυρίες με αποκορύφωμα βέβαια τα γεγονότα της ΔΕΘ, έτσι;

Ε, ποια γεγονότα; Ο κύριος Μητσοτάκης είχε πει 8/9 του 2016 για το ίδιο θέμα αφήστε να δούμε καταρχάς γιατί η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο ΣΤΕ, εκτίμηση ήταν.

Ναι, μα κύριε Αρβανίτη με συγχωρείτε. Αν πάτε στη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού καθ’ αυτού οι τόνοι οι οποίοι είχαν επιλεγεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ήτανε ακραίοι, ακραίοι. Και ακριβώς το επιχείρημα του ΣΤΕ και ως πρόβλεψη επικράτησαν ακραίοι τόνοι.

Κύριε Παππά για να το κλείσουμε αυτό γιατί θέλω να προχωρήσω λίγο την κουβέντα. Το τι θα κάνει το ΣΤΕ είναι κοντός ψαλμός αλληλούια κι αυτό είναι μια δικιά του δουλειά, να δώσει κλπ.

Ακριβώς, ακριβώς.

Αυτό είναι ένα ζήτημα λοιπόν τελειώνει. Εμένα αυτό που με προβληματίζει είναι ότι στον πόλεμο αυτό συμφερόντων, μέσα από μια πρώτη φορά μετά από 27 – 30 χρόνια διαδικασία που βάζει το κράτος όρους, εμπλέκονται κόμματα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιχειρηματίες, οι οποίες οι δηλώσεις τους είναι άκρως πολιτικές και καθόλου επιχειρηματικές. Μιλάω για τον κύριο Κοντομηνά στην προκειμένη περίπτωση.

Ναι, κοιτάξτε να δείτε. Το ζήτημα είναι, προσέξτε, εγώ νομίζω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται το πότε ένας δημοσιογράφος υποχρεούται ή οικειοθελώς αντί να ασκήσει το λειτούργημά του επιλέγει…

Τώρα όμως έχουμε πρόβλημα με τη γραμμή, θα επικοινωνήσουμε σε λίγο, θα συνεχιστεί η κουβέντα γιατί στο καλύτερο κόπηκε.

Ναι είναι ένα από τα καλά αυτό.

Πάντως Κώστα είναι φοβερό να βγαίνει ο κύριος Μητσοτάκης και να λέει ότι δεν έχει τελειώσει το ΣΤΕ και ότι θα δούμε, με απειλητικό τόνο προεξοφλώντας κι αυτός μια απόφαση που θα τον συνέφερε, έτσι υπερασπίζεται τη δική του άποψη, κι όταν μια παρόμοια αποστροφή χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός γίνεται πρώτο θέμα στα νέα.

Ωραία, πάμε είμαστε εκεί που έπεσε η γραμμή. Κύριε Παππά μόλις ξεκινήσατε την απάντηση δεν το ακούσαμε οπότε την ξέρετε την ερώτηση.

Ναι, λέω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι πολλές φορές συνάδελφοί σας αναγκάζονται   αντί να ασκούν το δημοσιογραφικό τους λειτούργημά να υπερασπίζονται τα συμφέρονται της εργοδοσίας τους.

Αυτό είναι δικαίωμά τους, όμως.

Έτσι; Δικαίωμα τους απόλυτο απλά λέω ότι αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, έτσι; Και οι εργαζόμενοι σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό στα μάτια πρέπει να ζητήσουν να κοιτάξουνε τις ιδιοκτησίες τους. Διότι μου αναφέρατε στην ερώτηση το παράδειγμα του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA κι εξ όσων γνωρίζω και από τα δημοσιεύματα υπάρχουνε επιχειρηματικές προτάσεις οι οποίες μπορούνε να προστατεύσουνε την απασχόληση. Συνεπώς άλλοι θα έπρεπε να ερωτηθούν γιατί χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως ασπίδα για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Και οι εργαζόμενοι να κοιτάξουν στα μάτια την εργοδοσία τους. Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να υπάρχουν κίνητρα για τους νέους αδειοδοτημένους σταθμούς να απασχολήσουν όποιον κόσμο βρεθεί σε δύσκολη θέση. Εδώ πρόκειται για επιχειρηματικές επιλογές οι οποίες ακριβώς προσπαθούν με την ασπίδα των εργαζομένων να επιβληθούν. Δε θα συμβεί αυτό.

Στο δεύτερο σκέλος η ΝΔ εμφανίζεται με δύο γραμμές, η μία γραμμή είναι ότι να επιστρέψουν οι καναλάρχες αυτά που χτύπησαν ουσιαστικά στο διαγωνισμό, τα 246 και η δεύτερη αντίληψη είναι, δεν ξέρω ποια επικρατεί, ότι θα δοθούν κι άλλες άδειες.

Προσέξτε μια αντίφαση τι πάει να πουν θα δοθούν άλλες άδειες, εγώ έχω υποστεί σφοδρή κριτική ότι είμαι Γεωργαλάς, φασίστας, χουντικός κι εγώ δεν ξέρω τι επειδή η απόφαση για τον αριθμό των αδειών ήτανε στη Βουλή και όχι στο ΕΣΡ έλεγε η ΝΔ γιατί κρατάτε την απόφαση του Αρείου. Τώρα πώς έρχεται η ΝΔ και λέει θα δώσει κι άλλες άδειες; Εάν ποτέ γίνει κυβέρνηση θα αποφασίσει αυτή για τον αριθμό των αδειών; Όπως έκανε ο κύριος Ρουσόπουλος στο δικό του νόμο;

Να σας κάνω μια μικρή ερώτηση η οποία μπορεί να μην έχει καμία αξία. Είναι λίγο κουτσομπολίστικη για τη δικιά μας πλευρά. Οι καναλάρχες και τα μίντιά τους, καταρχήν απ’ ότι βλέπω σε κάποια μέσα που πήρανε άδεια έχουν εξαφανιστεί τα σποτ κατά του διαγωνισμού νομίζω, μπορεί να κάνω και λάθος θα ζητήσω συγνώμη, αλλά στο δεύτερο είναι ότι κάποιοι εξ αυτών έλεγαν ότι πρέπει οι άδειες να είναι περισσότερες. Σήμερα αυτοί που πήραν άδειες στη συνάντηση που είχαν μαζί σας εμμένουν, επιμένουν στην αρχική τους τοποθέτηση, που ήταν πριν από 10 μέρες, δε λέω πέρσι;

Όχι, όχι κανένας από τους προσωρινούς υπερθεματιστές, το αντίθετο θα έλεγα, και είναι απολύτως λογικό δεν επιθυμεί να υπάρχουν περισσότερες άδειες. Διότι εδώ πέρα υπάρχει ένα θέμα για μας είναι πολιτικό αλλά είναι πλέον και αυτοί ως υπερθεματιστές θέλουνε η αγορά να μείνει με τους καθαρούς κανόνες τους οποίους ο νόμος μας προέβλεψε. Εντάξει, νομίζω ότι υπήρξε πολύ υποκρισία στην πορεία ψήφισης του νομοσχεδίου και διεξαγωγής του διαγωνισμού αλλά αυτά έχουμε μάθει να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και να προχωρούμε.

Κύριε Παππά και μία τελευταία ερώτηση και από εμένα. Καλημέρα.

Καλημέρα σας.

Λοιπόν επειδή αμφισβητείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι θα καταβληθούν τα χρήματα τα οποία ανακοινώθηκε ότι συγκεντρώθηκαν, ήταν αυτά τα οποία προσέφεραν οι υπερθεματιστές, πότε θα αρχίσει η καταβολή και η διαδικασία καταβολής και κατά πόσο είναι εξασφαλισμένη;

Φαντάζομαι ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα τα βρει τα χρήματα από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων όπου θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, έτσι; Είναι από τις ελάχιστες διακηρύξεις ας πούμε στις οποίες έχει ένα στίγμα πάρα πολύ ξεκάθαρο. Η διαδικασία, τώρα να σας πω, είναι ακριβώς μέσα στα χρονοδιαγράμματα, έχουμε στις 16 του μήνα την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων όπου οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό προσέβαλλαν τη λίστα προεπιλογής και από εκεί και πέρα θα είμαστε έτοιμοι η καταβολή να γίνει εντός των προβλεπομένων από το νόμο προθεσμιών, που είναι 15 μέρες από την έκδοση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης οπότε και μετά θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τις καινούριες άδειες. Από την έκδοση των καινούριων αδειών έχουνε ένα περιθώριο οι νέοι αδειούχοι να συμβληθούν με πάροχο δικτύου.

Με τη DIGEA ή με οποιοδήποτε πάροχο δικτύου. Να σας ρωτήσω κύριε Παππά, δηλαδή εσείς μας λέτε ότι μέσα στο τρέχον έτος θα έχουμε οπωσδήποτε την πρώτη καταβολή δόσης.

Όχι, όχι σας λέω ότι η πρώτη καταβολή δόσης θα είναι ενός του μηνός.

Ναι, εντάξει, εντός του μηνός. Ακόμα πιο γρήγορα. Ακόμα πιο γρήγορα. Η δεύτερη;

Αυτά είναι τα όρια που έχουνε προβλεφθεί από το νόμο. Η δεύτερη είναι εντός δωδεκαμήνου από την ίδια στιγμή και η τρίτη εντός 24 μηνών.

Μάλιστα. Να σας ρωτήσω κάτι.

Δηλαδή θα έχουμε 80.000.000 το 2016, 80.000.000 το 2017, 80.000.000 το 2018.

Πολύ ωραία. Καθαρό. Η ΝΔ κατηγορεί ότι δε βγάζετε στον αέρα τα πόθεν έσχες των νικητών, στέκει; Και τι απαντάτε;

Καταρχήν, δεν είναι οι οριστικοί υπερθεματιστές, δεύτερον η ΝΔ να είναι λίγο μετρημένη όταν μιλά για πόθεν έσχες διότι δεν έχει και την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία, έτσι; Τρίτον όλοι οι διαγωνιζόμενοι έχουνε κάθε δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στους φακέλους που έχουνε καταθέσει οι ανταγωνιστές τους στο διαγωνισμό.

Οπότε ναι, καταλαβαίνω.

Όταν γίνουν ιδιοκτήτες καναλιών θα εμπίπτουν κι αυτοί στις υποχρεώσεις δημοσίευσης των πόθεν έσχες ακριβώς για να συνεχίσει να τηρείται ο νόμος. Η ΝΔ νομίζω ότι εδώ πέρα απλώς προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις και να φτιάξει κάποια επικοινωνιακά αντίβαρα στην εξελισσόμενη διαδικασία της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, η οποία αυτή τη στιγμή τρέχει.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω και για τις περιφερειακές άδειες διότι κι εκεί γίνεται μια άλλη δύσκολη και ζόρικη ιστορία όλα τα χρόνια. Δε θέλω να σας κάνω τώρα ανάλυση το τι συμβαίνει στην περιφερειακή τηλεόραση και ραδιοφωνία, το ξέρετε κι εσείς.

Αν μιλήσουμε ειλικρινά υπάρχουνε φαινόμενα ίσως και πιο οδυνηρά από αυτό που συνέβαινε με τις πανελλαδικές, έτσι;

Πότε θα γίνει ο διαγωνισμός και μέσα από ποια διαδικασία θα γίνει η νομιμοποίηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών;

Αυτή τη στιγμή το υπουργείο υποδομών βρίσκεται στη διαδικασία επικαιροποίησης του χάρτη συχνοτήτων και μετά αμέσως ξεκινάμε ήδη τη συγκρότηση των μελετών που θα μας πούνε   πόσες άδειες ανά περιφέρεια θα πρέπει να εκδοθούν. Με την ίδια διαδικασία ελπίζουμε βέβαια να συγκροτηθεί ΕΣΡ για να προχωρήσει στην αδειοδότηση.

Αν δεν; Αν η ΝΔ δεν συναινέσει στη δημιουργία ΕΣΡ;

Αν δεν, νομίζω ότι θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δεν υπάρχουν επιλογές. Ούτε το βήμα για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα μείνει ημιτελές πιστέψτε με.

Ναι. Και κλείνω την κουβέντα αυτή. Διάβασα χθες, μάλλον μου το έστειλαν για να είμαι ακριβής, στα παραπολιτικά, νομίζω ότι είναι στην ηλεκτρονική τους έκδοση, ότι η κυβέρνηση προχωρά και στην ιστορία των εταιρειών μέτρησης φωτογραφίζοντας βεβαίως τη focus bari που είναι εδώ στο ραδιόφωνο, χρόνια είναι η focus bari είναι το μονοπώλειο δηλαδή ουσιαστικά και γίνεται όλο αυτό το deal με τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς   σταθμούς στο κομμάτι της διανομής της διαφήμισης, εδώ θα έχουμε εξελίξεις;

Τώρα προφανώς και θα έχουμε εξελίξεις, αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο μέτωπο διότι στην ιστορία της διανομής της διαφημιστικής πίτας είχαμε ένα ιδιότυπο Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει, έτσι; και κυρίως είχαμε ένα θα σας έλεγα ένα πάρα πολύ δυσμενή συσχετισμό μεταξύ των καναλιών και των ραδιοφωνικών σταθμών και των διαφημιστών. Νομίζω είμαστε σε μία φάση όπου θα αποκατασταθεί μία ομαλότητα.

Μες το 2016;

Για τους τηλεοπτικούς σταθμούς θα έρθει άμεσα η ρύθμιση για την πλατφόρμα πώλησης διαφημιστικού χρόνου.

Αυτό είναι σημαντικό.

Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να κατατεθεί στη Βουλή. Οπότε να αναμένουμε εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο πολύ σύντομα.

Ευχαριστούμε κύριε Παππά. Καλή σας ημέρα.

Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo