Ακούστε:

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το όλο εγχείρημα, το τεράστιο αυτό εγχείρημα που ευτυχώς πέρασε αρκετά, όχι όσο θα έπρεπε αλλά αρκετά στην επικαιρότητα, στη δημοσιότητα. Είναι μαζί μας ο κύριος Νίκος Παππάς. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

Καλημέρα κύριε Πάικο, καλημέρα και στους ακροατές μας.

Λοιπόν μεγάλο εγχείρημα αυτό. Μπορείτε να μας πείτε κωδικοποιημένα για να μη μείνουμε σε αυτό, ποια είναι τα ωφελήματα; Τι θα προσφέρει;

Ποια ήταν η κατάσταση; Η κατάσταση ήταν ότι είχε εγκαταλειφθεί συνολικά.

Ναι εκεί πέρα θα πάμε παρακάτω γιατί θέλω να σας ρωτήσω για τις ευθύνες αλλά τώρα τι θα προσφέρει αυτό.

Υπάρχει ο δορυφόρος ο οποίος έχει το κέντρο ελέγχου του στο Κορωπί και δουλεύει με Έλληνες και Κύπριους μηχανικούς. Δορυφόρος από τον οποίο η Ελλάδα θα έχει έξι έως επτά αναμεταδότες, τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε για αμυντικούς, πολιτικούς ή και άλλους σκοπούς. Ένας δορυφόρος ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος και από τον οποίο εκτός των άλλων τα αεροσκάφη στις ευρωπαϊκές πτήσεις θα μπορούν πλέον να ενσωματώνουν τεχνολογία, η οποία θα επιτρέψει στους επιβάτες να απολαμβάνουν δικτυακές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Όταν ακούμε και διαβάζουμε για εξυπηρέτηση αμυντικών πτυχών της χώρας ή πρόληψη καιρικών φαινομένων προφανώς θέλει να πει πρόγνωση όχι πρόληψη.

Και πολιτική προστασία και ζητήματα μετεωρολογίας. Η βεντάλια των υπηρεσιών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ζήτημα το κρίσιμο, η κρίσιμη πολιτική επιλογή ήταν η εξής: ο δορυφόρος αυτός ανεβαίνει και κάθεται εντός εισαγωγικών στην ελληνική τροχιακή θέση.

Τροχιακή θέση η οποία αποτελεί ιδιοκτησία της χώρας μας.

Ναι ακριβώς ή κατά μία έννοια σαν έδαφος της χώρας, πως είναι ο εναέριος χώρος.

Ναι.

Κομμάτι της κυριαρχίας. Αυτές οι τροχιακές θέσεις έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: εάν δεν καταλαμβάνονται από δορυφόρους χάνονται. Οι χώρες μπαίνουν στη σειρά στη Διεθνή Ένωση των Τηλεπικοινωνιών και καταθέτουν τα αιτήματά τους για κατάληψη εντός εισαγωγικών τροχιακών θέσεων και αν μία χώρα δεν είναι ικανή τη θέση να την καλύψει έρχεται η επόμενη και καταλαμβάνει και χάνει αυτό το δικαίωμα. Δυστυχώς κ. Πάικο αυτή ήταν μία πάρα πολύ μεθοδευμένη επιλογή η οποία είχε γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σας ρώτησα για τα ωφελήματα, για τους σκοπούς ας πούμε γιατί έχει γίνει πολύ κουβέντα και μάλλον όχι καλή κουβέντα, δηλαδή μέχρι ειρωνείες έχουν υπάρξει, πάμε στο διάστημα κτλ. Τώρα γιατί το εκχωρήσαν όλο αυτό στο παρελθόν; Ποιοι με ευθύνη ποιων και πότε;

Follow the money. Ακολούθησε το χρήμα λέει μία ρήση.

Δηλαδή;

Δηλαδή κάποιοι θα θησαύριζαν. Αν καταστεί η Ελλάδα ενοικιαστής και μόνο δορυφορικών υπηρεσιών, υπηρεσιών που συνδέονται, που μπορούν να παραχθούν και να έρθουν από δορυφόρους ή από το διάστημα κάποιοι θα βγάλουν χρήματα κ. Πάικο.

Αν δηλαδή δεν την κάναμε τη δουλειά αυτή εμείς θα τα αγοράζαμε.

Ακριβώς. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ιδιοκτήτης και παραγωγός αυτών των υπηρεσιών. Δεν εκχώρησε την τροχιακή της θέση ή δεν την εγκατέλειψε όπως είχαν μεθοδευμένα πράξει κάποιοι και είδα πέρα από τους ακροδεξιούς μίζερους οι οποίοι θέλουν και η χώρα να καταπέσει στη μιζέρια για να μπορέσουν αυτοί να επιπλεύσουν, πέρα από αυτούς είδα και ανακοινώσεις που μας λένε ότι πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στη διοίκηση του ΟΤΕ λέει επειδή πούλησε το δορυφόρο.

Αυτό θέλω να ελπίζω ότι ήταν από αβλεψία ή από ανοησία και όχι από σκοπιμότητα.

Φοβάμαι ότι δεν ήταν κ. Πάικο και φοβάμαι ότι εδώ υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι νοσταλγούν την εποχή που μπορούσαν αυτή την εθνική και δημόσια περιουσία να τη λυμαίνονται.

Πότε εγκαταλείφθηκε;

Θα σας πω. Ο ΟΤΕ επωλήθη και μαζί του πουλήθηκε και ο δορυφόρος και η νέα διοίκηση της εταιρείας ακριβώς διότι κινείται από άλλες ανάγκες πέραν των εθνικών και των κοινωνικών αναγκών, διότι είναι μία εταιρεία στην οποία πλειοψηφεί η Deutsche Telekom πούλησε το δορυφόρο, το χρήμα ήθελε.

Επειδή όλοι ξέρουμε πότε πουλήθηκε ο ΟΤΕ και πότε πουλήθηκε ο δορυφόρος.

Το 2013 πουλήθηκε ο δορυφόρος.

Σημαίνει ότι μπορεί να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες τουλάχιστον.

Βέβαια μα με συγχωρείτε το ξέρετε και να το ακούσουν και οι ακροατές μας, είχε διερευνηθεί και η δυνατότητα να πωληθεί και η τροχιακή θέση, αν είναι ποτέ δυνατόν. Και ακούμε τώρα, δεν σας κάνει εντύπωση γιατί έχουν τιναχθεί σαν τα ελατήρια όλοι τους; Όπου έγινε τι; Σηκώθηκε δορυφόρος σε συνεργασία της Ελλάδας με κρατικές εταιρείες, θα σας έλεγα συμμάχων χωρών και έχουν τιναχθεί όλοι σαν ελατήρια από τις θέσεις τους και βρίζουν, ειρωνεύονται, χασκογελάνε.

Εννοείται ότι πιθανώς ανησυχούν ότι θα αναζητηθούν ευθύνες.

Και να αναζητήσουμε λοιπόν και ποιοι θα θησαύριζαν από αυτές τις ιστορίες. Γιατί να έχουμε εμείς ας πούμε δύο παρόχους τηλεοπτικού σήματος δορυφορικού και να μην είναι στον ελληνικών συμφερόντων δορυφόρο;

Εσείς βρίσκεστε στην κυβέρνηση, εσείς έχετε και την ευθύνη να αναζητήσετε τις ευθύνες. Το περιμένουμε. Λοιπόν πάμε παρακάτω στην αρμοδιότητά σας. Τι γίνετε με το ΕΣΡ; Δηλαδή κάνατε και την νομοθετική παρέμβαση, έχετε λύσει και τα προβλήματα, τις δυσκαμψίες που είχε το ΕΣΡ οικονομικές και άλλες. Προς τι η καθυστέρηση ακόμα;

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει λάβει και το επίσημο το ερώτημα το δικό μας για τον αριθμό των αδειών και νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε την απάντηση.

Αυτό είναι ευχή ή έχετε πληροφορίες;

Γνωρίζω ότι υπάρχει μία κινητικότητα. Οι άνθρωποι έχουν συναντήσει και τους υπευθύνους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, τους άξιους δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι διεξήγαγαν και το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου και νομίζω ότι τα πράγματα δρομολογούνται και σιγά σιγά εγκαταλείπονται και θέλω να ελπίζω και σκέψεις οι οποίες έχουν να κάνουν με μηδενισμό ή ένα αντίτιμο πάρα πολύ χαμηλό.

Αυτό θα ήταν τρομερό εφόσον υπάρχει τουλάχιστον και το προηγούμενο του πολύ μεγάλου αντιτίμου του πρώτου διαγωνισμού του ακυρωθέντος.

Ακριβώς. Αυτός νομίζω είναι ένας πήχης από τον οποίο δεν μπορεί κανείς να φύγει.

Και υπάρχει και το άλλο που δεν θέλω να το ξεχάσουμε, αυτό που είχατε πει εσείς ότι πρέπει και για το μεσοδιάστημα να πληρώσουν κάτι αυτοί που το αξιοποίησαν.

Νομίζω ότι το ΕΣΡ θα πρέπει να εξαντλήσει οποιεσδήποτε νομικές δυνατότητες ούτως ώστε αυτό να καταστεί εφικτό. Στο μεσοδιάστημα εμείς δεν μπορούμε να χρεώσουμε κάτι για τον λόγο της λειτουργίας, θα ήταν πολύ επίφοβο συνταγματικά.

Είναι δουλειά του ΕΣΡ.

Ακριβώς. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας τους φόρους τους οποίους είχε η ελληνική Βουλή ψηφίσει από το 2010 τους καταλογίσαμε και μέχρι σήμερα έχουν από την αρχή της δικής μας διακυβέρνησης πληρώσει πάνω από εβδομήντα ογδόντα εκατομμύρια οι τηλεοπτικοί σταθμοί για το φόρο διαφήμισης.

Σχετικά με τον αριθμό των αδειών μένουμε σε αυτή τη γνωμάτευση αν θέλετε που υπάρχει μέχρι τώρα από τον οργανισμό ότι χωράνε μέχρι έξι άδειες προς το παρόν.

Νομίζω έχει τελειώσει η περίοδος όπου η κουβέντα βρίσκονταν μεταξύ πραγματικότητας και διαφόρων ανοησιών. Οι άνθρωποι που είναι στο ΕΣΡ έχουν συμβουλευτεί και τους ειδικούς της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και έχω ξαναπεί και από τη συχνότητά σας ότι πάνω κάτω ο αριθμός των αδειών είναι καθορισμένος και περιορισμένος. Δεν υπάρχουν τώρα ούτε ερωτήματα και ούτε οι δικές μας ομάδες εφηύραν πράγματα , ούτε καθίσαμε να διαλογιστούμε μόνοι μας σε ένα δωμάτιο για να εμπνευστούμε ένα τρόπο δημοπρασίας. Συμβουλευτήκαμε σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε στροφή τους ειδικούς και προχωρήσαμε με αυτό τον τρόπο.

Πάντως για να το συνδέσουμε και με το προηγούμενο που λέγαμε, πιθανώς δεν ξέρω, δεν είμαι καθόλου σχετικός με αυτά, ο δορυφόρος για τον οποίο μιλούσαμε πριν πιθανώς να ανοίξει τα περιθώρια στο μέλλον έτσι;

Μην το μπερδεύουμε. Προσέξτε κ. Πάικο ο διαγωνισμός μας αφορούσε κανάλια τα οποία μεταδίδουν το σήμα τους μέσα από το δίκτυο των επίγειων κεραιών, των κεραιών δηλαδή που είναι πάνω στη γη. Τα δορυφορικά πακέτα είναι η δορυφορική τηλεόραση, η οποία ως επί το πλείστων στις περισσότερες χώρες και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνδρομητική, δηλαδή απαιτεί αντίτιμο, δεν αφορά κανάλια που είναι δηλαδή ελεύθερα. Είναι κανάλια που μεταδίδονται μέσω δορυφόρου και συνήθως συνδρομητικής τηλεόρασης. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν οι περιοχές, οι οποίες είναι λευκές ή μάλλον καλύτερα μαύρες, δηλαδή δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα και τις οποίες φιλοδοξούμε μέχρι το τέλος του χρόνου να τις καλύψουμε με τη δωρεάν παροχή δορυφορικού σήματος. Ήδη έχουμε ξεκινήσει και εφαρμόζουμε στα ακριτικά νησιά και στη Θράκη και νομίζω ότι πάρα πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και την πλήρη εφαρμογή, τη γενικευμένη εφαρμογή αυτού του μέτρου, διότι είναι ντροπή σε μία εποχή που ζει όλη η ανθρωπότητα τεχνολογικά άλματα…

Να έχουμε αυτές τις μαύρες περιοχές. Για να συνοψίσουμε στα θέματα της αρμοδιότητάς σας περιμένετε αν κατάλαβα καλά, έχετε δηλαδή πληροφορίες, ενδείξεις ότι πολύ σύντομα το ΕΣΡ θα προχωρήσει, δεν είναι απλώς ευχή.

Ναι αυτή είναι η πληροφόρησή μας, βλέπουμε την κινητικότητα, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και ελπίζω να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα.

Να φύγουμε λίγο από την αρμοδιότητά σας μιας και είστε κεντρικό, κεντρικότατο πολιτικό στέλεχος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχεται πολύ κριτική από την πλευρά σας, από την κυβερνητική πλευρά και από το κόμμα σας κλπ για αυτή την τελευταία απόφαση για την παραγραφή μετά πενταετία της μεγάλης φοροδιαφυγής όπου πιθανώς παίρνει μπάλα και τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς κλπ. Εντέλει απ’ ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας λέει απλώς συμφώνησε ή αν θέλετε ήρθε σε αρμονία με τα διεθνώς επικρατούντα.

Νομίζω ότι οι δικαστές μπορεί να έχουν στο νου τους πάντα την τήρηση του νόμου του Συντάγματος και την αντιστοίχησή τους με το περί δικαίου αίσθημα του κοινού. Εδώ ζήσαμε μια χρεοκοπία όμοια της οποίας δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολεμική ιστορία του δυτικού κόσμου θα σας έλεγα και δυστυχώς εδώ πέρα υπήρχε μία συστηματική φοροδιαφυγή, για την οποία θα πρέπει και η πολιτική ηγεσία και η δικαστική εξουσία και όλοι οι θεσμοί να μεριμνήσουμε ούτως ώστε αυτές οι πληγές να γιατρευτούν και το αίσθημα περί δικαίου του λαού να δικαιωθεί.

Θέλετε να πείτε ότι το ΣτΕ δεν έλαβε υπόψιν του το δημόσιο συμφέρον, αυτό που επικαλέστηκε σε προηγούμενες αποφάσεις.

Μα είναι προφανές ότι εδώ πέρα, δυστυχώς είναι προφανές ότι έχουν υπάρξει αποφάσεις που δεν αντιστοιχούν με το δημόσιο συμφέρον. Εν πάση περιπτώσει εμείς το προχωράμε, εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, όπως έχουμε πει σε κάθε περίπτωση, και για την εύρυθμη λειτουργία…

Δεν ξέρω τι δυνατότητες έχετε πάνω σ αυτό.

Αυτό δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας το απαντήσω κι εγώ με εμβρίθεια νομική, αλλά εμείς είμαστε μια κυβέρνηση η οποία έχει δείξει ποιες είναι οι πολιτικές της προτεραιότητες και η αποφασιστικότητά της να εξαντλεί όλα τα περιθώρια.

Αυτό που ακούσαμε τις τελευταίες μέρες ότι μπορεί με κυβερνητική πρωτοβουλία να ενταχθεί, να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο το αδίκημα της φοροδιαφυγής, επομένως να υπερβαίνει κάποιες δυσκαμψίες, είναι στη σκέψη σας;

Όλα θα συζητηθούν με τα αρμόδια επιτελεία και θα καταλήξουμε όπως πρέπει και όπου πρέπει. Αλλά νομίζω ότι και ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε βγάλει κάποιες αποφάσεις, οι οποίες προκαλούν τουλάχιστον ερωτηματικά.

Η πρόταση του Πρωθυπουργού πριν από καμιά βδομάδα για προοδευτική διακυβέρνηση μετά το τέλος των μνημονίων.. Πώς βλέπετε εσείς ότι αντιμετωπίζεται; Έχουμε και το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε πρώτη φάση από κάποια στελέχη απορρίφθηκε ασυζητητί, βλέπετε εσείς ένα κλίμα που ενδεχομένως θα είναι ευμενέστερο προς την πρόταση αυτή, θα μπει στη συζήτηση;

Θα σας πω. Εδώ πέρα είχαμε ιστορικά διλήμματα για το πώς θα πορευτεί η χώρα στο μέλλον και αυτά σε αυτά τα διλήμματα όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν ν’ απαντήσουν, δηλαδή η χώρα μας πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος με αποτελεσματικές καθολικές παροχές, με κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, με καθολική πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρέπει η χώρα μας να έχει φορολογικό σύστημα το οποίο να επιβαρύνει εντός εισαγωγικών τους έχοντες και κατέχοντες; Αυτά είναι ερωτήματα διαρκή στην πολιτική, αλλά πάρα πολύ επιτακτικά στην ιστορική συγκυρία την οποία ζούμε.

Τη διάκριση Δεξιάς – Αριστεράς

Ναι ακριβώς. Ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, κ. Πάικε, θα δείξει το εάν έχουμε ως λαός βγάλει συμπεράσματα και εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι έχουμε βγάλει συμπεράσματα. Κι έχουμε βγάλει συμπεράσματα για να καταλάβουμε ότι οι τεράστιες ανισότητες, είναι ο σπόρος των νέων κρίσεων, στις οποίες δε θα θέλαμε να ξαναπέσουμε, έχουμε βγάλει συμπεράσματα και για τη λειτουργικότητα της δημοκρατίας και για την ανάγκη όταν νοιαζόμαστε για το παιδί μας, να το πω πολύ απλά, να νοιαζόμαστε και για το παιδί του διπλανού μας. Να οικοδομούμε δηλαδή θεσμούς που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι μας θα έχουμε ένα δίχτυ προστασίας και μια κοινωνική μέριμνα..

Δι’ όλων αυτών που είπατε θέσατε το πλαίσιο. Από κει και πέρα δε μου είπατε αν είστε αισιόδοξος ότι όλο αυτό το πράγμα, αυτή η πρόταση θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης.

Αισιόδοξο με κάνει η αμείλικτη πραγματικότητα. Διότι πέρα από τις μεγαλοστομίες και τις ακραίες εκφράσεις και διατυπώσεις που μπορεί να επιλέγουν κάποιες πολιτικές ηγεσίες, για να εξυπηρετήσουν με αμυντικό τρόπο τους σκοπούς της δικής τους πολιτικής επιβίωσης, υπάρχει και η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή έρχεται και επανέρχεται όσο και αν προσπαθούμε μέσα από συγκρούσεις οι οποίες είναι ακραίες να την επικαλύψουμε και επαναλαμβάνω, υπάρχουν ερωτήματα για το ποια θα είναι η συγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.

Ωστόσο η πραγματικότητα την οποία επικαλείστε έχει σε κάποιο απ τα σκέλη της ότι εσείς από το 2015, επί 2 χρόνια, συνεργάζεστε με τον Καμμένο.

Γιατί ο Καμμένος έχει βάλει κάποιο εμπόδιο στην εφαρμογή των προοδευτικών πολιτικών κ. Πάικε;

Έχει βάλει πολλά εμπόδια απλώς δεν του πέρασε.

Όχι όχι με συγχωρείτε, δε στύλωσε τα πόδια ο Καμμένος ούτε στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ούτε στην καθολική πρόσβαση των πολιτών μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εν πάση περιπτώσει όπου υπήρχαν διαφωνίες οι οποίες αφορούσαν άλλα ζητήματα πολιτικών δικαιωμάτων και προσανατολισμού νομίζω ότι οι αποφάσεις ήταν αυτές που έπρεπε. Αυτό μπορεί να το επικαλείται κανείς μονίμως για να προετοιμάζει μια νέα συγκυβέρνηση με τη δεξιά, αλλά δεν είναι επαρκής δικαιολογία.

Επειδή είπατε δεν έχει βάλει εμπόδια πουθενά κ. Παππά, ο Καμμένος είπε στον Αρχιεπίσκοπο να ρίξω την Κυβέρνηση και θα το κάνω

Επαναλαμβάνω, δεν έχει βγει κάποια διάθεση του Καμμένου να προχωρήσει σε τέτοια πράγματα, αλλά εν πάση περιπτώσει πραγματικά πιστεύω ότι όποιος θέλει να βρίσκει δικαιολογίες μπορεί να το κάνει εσαεί. Ο κόσμος όμως καταλαβαίνει και ποια προγράμματα εφαρμόζονται και ποιες προτεραιότητες μπαίνουν.

Ήθελα πολύ καιρό να το ρωτήσω αυτό, θα μπορούσατε να μου απαντήσετε με μια λέξη, η συνεργασία με τον Καμμένο ήταν συνεργασία ανάγκης ή επιλογή;

Η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο ήταν μια επιλογή η οποία έγινε σαφέστατα, είναι μια επιλογή η οποία προφανώς διαμορφώθηκε από το πολιτικό τοπίο το οποίο βγήκε από τις κάλπες και όταν κληθήκαμε να πάρουμε την απόφαση σχηματισμού πλειοψηφίας δεν υπήρχαν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είχαν διατυπώσει τη διάθεση να στηρίξουν το πολιτικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε.

Ήταν επιλογή, αλλά τώρα μου περιγράψατε την ανάγκη.

Οι επιλογές γίνονται μέσα σε δεδομένα πλαίσια και τα δεδομένα πλαίσια τα καθορίζει η λαϊκή ψήφος και επιλογές των πολιτικών δυνάμεων. Και σας επαναλαμβάνω ότι το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα δεν έγινε αποδεκτό από άλλες δυνάμεις οι οποίες επέλεξαν να έχουν άλλες τοποθετήσεις και να σφιχταγκαλιαστούν με το αμαρτωλό και χρεοκοπημένο παρελθόν.

Αν καταλαβαίνω πάντως καλά από όλα αυτά που λέτε εσείς τώρα κι απ την πρόταση του Πρωθυπουργού κλπ θεωρείτε ότι με τη λήξη των μνημονίων αυτός ο κύκλος ή αυτή η ανάγκη ή αυτή η επιλογή έδωσε ότι ήταν να δώσει και πάμε προς άλλη κατεύθυνση.

Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων δεν είναι μια ιστορία η οποία γίνεται με όρους σημειακούς και μιας καθολικής τομής όπου έχουμε το ξημέρωμα μιας μέρας. Είναι μια σταδιακή πραγματικά διαδικασία όπου η χώρα καταφέρνει και να ομαλοποιεί και τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και βεβαίως να απαλλάσσεται από τη διαδικασία της Επιτροπείας με την έννοια της τροϊκανής μηχανικής. Σε κάθε τέτοιο σημείο αλλαγής της παρούσας κατάστασης υπάρχουν ιστορικά διλήμματα.

Όταν όμως εσείς λέτε ότι φιλοδοξείτε να πάτε προς αυτό που ονομάζετε εσείς προοδευτική διακυβέρνηση φαντάζομαι πως πάτε προς άλλες κατευθύνσεις, ότι δεν περιλαμβάνετε στην προοδευτική διακυβέρνηση τους ΑΝΕΛ.

Γιατί δεν κατάλαβα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προοδευτική διακυβέρνηση; Δεν είναι οι ΑΝΕΛ μέλος και κομμάτι της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Επαναλαμβάνω, εμείς προοδευτική διακυβέρνηση ασκούμε, είναι ο μικρότερος εταίρος στη διακυβέρνηση, αξιόπιστος όμως επιτρέψτε μου να πω κ. Πάικε. Αξιόπιστος βεβαίως και έχουμε προχωρήσει μαζί αυτά τα δυόμιση χρόνια.

Δεν ξέρω με τι σκόντο απ τη μεριά σας.

Υπάρχουν ιδεολογικές διαφωνίες και υπάρχουν διαφορές, προφανέστατα αλλιώς θα ήμασταν ένα κόμμα, δε θα ήμασταν συνεργαζόμενα κόμματα.

Για να το πούμε αλλιώς φαντάζομαι ότι η επιλογή σας για τον Καμμένο είχε να κάνει με τα μνημονιακά, με τα οικονομικά εν γένει και με την κάθαρση, με τη διαπλοκή. Σε όλα τα άλλα είστε εξ αντικειμένου απέναντι.

Σας εξηγώ, τι καταψήφισαν; Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού; Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού;

Καταψήφισαν όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρήκατε άλλες πλειοψηφίες, αλλά όταν ο Πρωθυπουργός λέει προοδευτική διακυβέρνηση για μεθαύριο φαντάζομαι ότι εννοεί κάτι άλλο.

Δεν ξέρω γιατί και ποιος μπορεί να δίνει τα πιστοποιητικά της προοδευτικότητας διότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες πλασάρονται στο δημόσιο διάλογο ως φιλελεύθερες και στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες κι εσείς υπονοήσατε ή αναφέρατε στην προηγούμενή σας ερώτηση σφύριζαν αδιάφορα. Ή πηγαίναν στο αποχωρητήριο την ώρα της ψηφοφορίας. Εν πάση περιπτώσει εδώ πέρα δε θα κάνουμε πολιτική από δύο εκ των προτέρων ταμπέλες και εκδίδοντας πιστοποιητικά. Πιστοποιητικά εκδίδουν οι πράξεις μας και η πολιτική μας στάση. Όταν υπάρχουν στελέχη τα οποία λένε ότι με το ΣΥΡΙΖΑ ούτε με σφαίρες δε θα συνεργαστούμε και θα σας έλεγα αποχωρούν και οικειοθελώς από την προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Αυτό αφορά τις ευθύνες άλλων. Τώρα μιλάμε για τις δικές σας επιλογές.

Είμαστε το κυβερνητικό κόμμα το οποίο οφείλει και τις καταστάσεις διεκδικεί να τις επηρεάζει και να τις διαμορφώνει. Επαναλαμβάνω όμως, καθώς έχουμε μόνιμη και θεμιτή και λογική φιλοδοξία να διευρύνουμε τον άξονα της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα μοιράζουμε πιστοποιητικά ή θα λέμε εκ των προτέρων ότι ο ένας μπορεί ο άλλος δεν μπορεί. Έχουμε μια πετυχημένη κυβερνητική πορεία, μια πετυχημένη συνεργασία και οποιοσδήποτε θέλει να χρησιμοποιεί την ύπαρξη αυτής της συνεργασίας ως δικαιολογία για να στηρίξει άλλου τύπου επιλογές συντηρητικής αναδίπλωσης και αναστύλωσης της διαπλοκής ας το κάνει.

Αυτό είναι ευθύνη άλλων όμως. Μάλιστα, λοιπόν, κ. Παππά, κ. Υπουργέ ήταν ζωηρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση, εγώ πάντως τη χάρηκα παρ όλα αυτά.

Κι εγώ.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ο κ. Νίκος Παππάς. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Κι εγώ, κι εγώ.

Καλή σας μέρα.

Καλημέρα σας.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo