Ακούστε:

Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

 Καλημέρα κύριε Σχινά, καλημέρα και στους ακροατές.

 Να ξεκινήσουμε από την εκτόξευση των ελληνικών δορυφόρων, γιατί νομίζω ότι είναι ένα θέμα, το οποίο αξίζει ευρύτατης δημοσιότητας. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από αρκετό καιρό, μετά την περίφημη ιστορία του Hellas Sat, που η Ελλάδα αποκτά δικό της επικοινωνιακό δορυφόρο, δικό της εμπορικό δορυφόρο, γιατί μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις. Θα μας πείτε τι σημαίνει αυτό πρακτικά και τι δυνατότητες ανοίγει;

  Ναι. Να ξεκινήσουμε από το ποια ήταν η πραγματικότητα. Ο ελληνικών συμφερόντων δορυφόρος Hellas Sat πουλήθηκε μαζί με τον ΟΤΕ. Και ο ΟΤΕ, προφανώς, επειδή τα συμφέροντά του, ως εταιρεία, δεν ταυτίζονταν με τα συμφέροντα της χώρας, πούλησε τον δορυφόρο στο consortium των αραβικών κρατών Arabsat και αποκόμισε πάρα πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη από αυτόν. Η τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν η απόλυτη εγκατάλειψη των κεκτημένων της χώρας, όσον αφορά και την τροχιακή θέση και ευρύτερα τις πολιτικές για το διάστημα. Και το άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν, εάν τα πράγματα τα αφήναμε στον αυτόματο πιλότο, να χαθεί η ελληνική τροχιακή θέση. Η ελληνική τροχιακή θέση, δηλαδή, εντός εισαγωγικών, αν μου επιτρέπετε, και εσείς και οι ακροατές μας, «το οικόπεδο στο διάστημα» πάνω στο οποίο η Ελλάδα έχει τα δικαιώματα. Ξεκίνησε, λοιπόν, άμεσα η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με το εν λόγω consortium και ανέβηκε και ο Hellas Sat3. Και στον Hellas Sat3 η Ελλάδα τριπλασιάζει τα δικαιώματά της και τις δυνατότητές της σε αναμεταδότες, οι οποίοι μπορούν να έχουν εφαρμογές, τόσο σε σχέση με την άμυνα, την πολιτική προστασία, εμπορικές εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, εφαρμογές στη γεωργία. Είναι αμέτρητες, πραγματικά, οι πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, που μπορούν να βελτιωθούν και να γίνουν πιο αποδοτικές ως προς τη ζωή του Έλληνα πολίτη. Το κρίσιμο, νομίζω, στην όλη αυτή εξέλιξη είναι ότι η Ελλάδα σταματά να είναι απλά ενοικιαστής και αγοραστής δορυφορικών υπηρεσιών και γίνεται ιδιοκτήτης και παραγωγός. Αυτή είναι η μεγάλη τομή. Και βεβαίως, εάν αναρωτιέται κανείς γιατί κατά το παρελθόν είχαν γίνει αυτές οι επιλογές, θα απαντούσαμε εμείς «ακολουθείστε το χρήμα». Σκεφτείτε ποιοι άλλοι θα έβγαζαν χρήματα, εάν όλοι όσοι, είτε Δημόσιο, είτε ιδιωτικές εταιρείες χρειάζονταν δορυφορικές υπηρεσίες, απλώς τις αγόραζαν ή τις ενοικίαζαν από δορυφόρους άλλων συμφερόντων.

  Και νομίζω ότι υπάρχει και ένα θέμα εθνικής ασφάλειας. Έτσι; Γιατί, η χρήση τέτοιων δορυφόρων που να ελέγχονται εκατό τοις εκατό από την ελληνική πλευρά, νομίζω ότι δίνει κάποιου είδους εξασφάλιση από ό,τι να ενοικιάζει κάποιος δορυφόρο.

  Σε κάθε περίπτωση, διότι το Κέντρο Ελέγχου Δορυφόρου είναι στο Κορωπί. Ελέγχεται από Έλληνες και Κύπριους μηχανικούς και μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας το πόσο σημαντικό ήταν να έχουμε αυτό το κεκτημένο και να το αναπτύξουμε έτι περαιτέρω. Η παρέμβασή μας στον τομέα και τις εφαρμογές του διαστήματος, θα διευρυνθεί και θα γίνει άλλο ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, κατά τη γνώμη μας, με τη συγκρότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, όπου η Ελλάδα αποκτά έναν φορέα – ομπρέλα κατά το κοινώς λεγόμενο, ο οποίος και θα συγκροτήσει μια εθνική στρατηγική, θα διεκδικήσει για λογαριασμό της Ελλάδας πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε σήμερα και θα οργανώσουμε και την παρέμβασή μας και τις επενδύσεις μας σε αυτόν τον πάρα πολύ κρίσιμο τομέα με τον πρέποντα τρόπο. Δυστυχώς και εδώ είχαμε μια πραγματικότητα, η οποία απλωνόταν από την αδιαφορία μέχρι τον κατακερματισμό.

  Μάλιστα. Αυτά με την εκτόξευση και την τοποθέτηση σε τροχιά του 100% υπό ελληνικό έλεγχο δορυφόρου και νομίζω ότι τα συμπεράσματα ανήκουν στους ακροατές μας. Λοιπόν, για να περάσουμε τώρα και στην πολιτική επικαιρότητα, κύριε Παππά. Χθες, είχαμε μια έντονη συζήτηση στη Βουλή. Θα μπορούσε έτσι κανείς να τη χωρίσει σε δύο μεγάλες κατηγορίες, ίσως σε τρεις: Η μία αφορούσε την αντιπαράθεση για τα οικονομικά, η άλλη για το γνωστό ατόπημα του κ. Μητσοτάκη και τα εύσημα ουσιαστικά στην Χρυσή Αυγή, με τις γνωστές δηλώσεις του στο «Politico». Και από εκεί και πέρα, υπήρχε και το θέμα, το οποίο σχετίζεται με…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο σημείο αυτό διεκόπη η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Υπουργό, η οποία επανελήφθη αμέσως με την ερώτηση: Θα σας ρωτούσα, λοιπόν, κ. Υπουργέ, ποια είναι η χθεσινή σας εντύπωση για τη συζήτηση στη Βουλή; Ποια ήταν;

  Νομίζω ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν, ίσως, η πρώτη από τη νέα πολιτική περίοδο την οποία διανύουμε. Δηλαδή, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτυπώνεται αυτό που εμείς είχαμε προβλέψει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι η Ν.Δ. θα έχει πάρα πολύ σοβαρό στρατηγικό πρόβλημα όταν καταρρεύσει και στα μάτια του τελευταίου Έλληνα το επίμονο αφήγημά της, της καταστροφής.

  Δεν υπάρχει αφήγημα, πλέον, για τη Ν.Δ. ή είναι ένα αφήγημα, εν πάση περιπτώσει, που δύσκολα μπορεί να αποτελέσει πολιτική;

  Η Ν.Δ. είναι εγκλωβισμένη στο αφήγημα του success story του κ. Σαμαρά. Ένα αφήγημα που λέει ότι «καλώς ήταν καμωμένα, κακώς αποδοκιμάστηκαν, επειδή η Αριστερά ήταν μια λαϊκιστική παράταξη» -δεν ξέρω, ό,τι θέλουν- γιατί μια λένε το ένα, μια λένε το άλλο, αλλά δεν έχει σημασία. Το βασικό κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι είναι κολλημένη στις κεντρικές νεοφιλελεύθερες επιλογές, τις οποίες, εάν ποτέ –που δεν θα γίνει- έρθουν στη θέση της κυβερνητικής εξουσίας, θέλουν πλέον να εφαρμόζουν. Το κακό γι’ αυτούς είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει βγάλει κρίσιμα ιστορικά συμπεράσματα. Διότι η μεγάλη εικόνα της κρίσης, κ. Σχινά, είναι η απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μεταξύ του 2009 και του 2015. Από αυτές, έχουμε ανακτήσει περίπου το ¼. Γίνεται αγώνας καθημερινός, εξομαλύνεται η κατάσταση σταδιακά και βήμα το βήμα, απεγκλωβιζόμαστε και ξελασπώνουμε και αυτό γίνεται με όρους Αριστεράς και προοδευτικής διακυβέρνησης. Με όρους, δηλαδή, που λένε ότι η ανάπτυξη θα έρθει και θα είναι δίκαιη. Θα υπάρχουν θεσμοί, δηλαδή, ταυτόχρονα της αναδιανομής των υπηρεσιών και του εισοδήματος. Ήδη, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα κι αν δεν έχουν ασφάλιση, είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα, τα οποία θεμελιώνουν τη δική μας στρατηγική.

  Κύριε Παππά, την παρέμβαση της κυρίας Γεννηματά, πώς την κρίνετε;

  Τι να σας πω; Εδώ υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση. Διότι, υποτίθεται ότι η κυρία Γεννηματά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στις διαδικασίες του οποίου καλείται και ο Αλέξης Τσίπρας και η στάση του οποίου και ευρύτερα της κυβέρνησης σημειώνεται από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές ως μια στάση γενναιότητας, μια στάση κριτική, μια στάση παράδειγμα ότι η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση είναι τελικά η λύση απέναντι στην κρίση. Διότι, την κρίση δοκίμασαν και άλλες κυβερνήσεις να την αντιπαλέψουν και να την τιθασεύσουν σε επίπεδο Ευρώπης και φαίνεται ότι εμείς εδώ διαμορφώνουμε ένα παράδειγμα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, το οποίο ευελπιστούμε και για την Ευρώπη να είναι τέτοιο. Όλο αυτό το πλέγμα των διαπιστώσεων, το οποίο υπάρχει πάρα πολύ πυκνό σε επίπεδο Ευρώπης, είναι σε απόλυτη αντίφαση με τη ρητορική και την τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά σε σχέση με τη δική μας διακυβέρνηση. Νομίζω ότι δεν αντέχει πάρα πολύ στον χρόνο μια τακτική, η οποία κατά 90% καθυβρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει και ένα 10% κριτικής προς τη δεξιά παράταξη. Και δεν αντέχει πάρα πολύ στον χρόνο υπό το βάρος και της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία κάνει τα βήματά της με τις δυσκολίες, αλλά είναι στην τροχιά σταθεροποίησης και αυτό όλοι νομίζω ότι το αναγνωρίζουν σιγά-σιγά, ακόμη και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Και επιπροσθέτως, είναι ακατάλληλη για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης προοδευτικών ψηφοφόρων, οι οποίοι προοδευτικοί ψηφοφόροι βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον κορμό της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Δηλαδή, τον κορμό, το κεντρικό, το βασικό κόμμα στο πέραν του Κέντρου πολιτικό φάσμα.

  Ο κ. Μητσοτάκης, κύριε Παππά, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Αλέξη Τσίπρα, είπε «η Χρυσή Αυγή είναι μια αποκρουστική νεοναζιστική οργάνωση, της οποίας η συμπεριφορά όντως έχει στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης», ύστερα από πάρα πολλή πίεση. Εσείς καλύπτεστε;

  Όχι. Θα έπρεπε να κάνει το βήμα και να είναι ευθύς και χωρίς κανένα κόπο και «περικοκλάδες» να διατυπώσει αυτό που όλη η προοδευτική Ελλάδα αισθάνεται και πρεσβεύει. Ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση που έχει χαρακτήρα εγκληματικό, που ευθύνεται για επιθέσεις, που ευθύνεται για δολοφονίες. Και έτσι είχαμε την αποτύπωση μιας άγαρμπης προσπάθειας του κυρίου Μητσοτάκη να «χαϊδέψει» κάποια ακροατήρια, τα οποία είναι στα ακροδεξιά.

  Θεωρείτε, κύριε Παππά, ότι πίσω από όλα αυτά, πέρα από το «χάιδεμα» των ακροατηρίων, που προφανώς έχει να κάνει με τη συλλογή ψήφων και από αυτόν τον χώρο, έχει να κάνει και με ανοίγματα πιθανής συνεργασίας μετεκλογικά;

  Τι να σας πω τώρα; Αυτό είναι πάρα πολύ ακραίο σενάριο. Δεν θα ήθελα να σκεφτώ ότι δεν σκέφτονται. Νομίζω ότι δεν υπάρχει και καμία περίπτωση να συμβεί. Πρώτον, γιατί η Ν.Δ. δεν θα κερδίσει τις εκλογές και δεύτερον, διότι θεωρώ ότι και μέσα στη Ν.Δ. υπάρχουν αντισώματα δημοκρατικά και αντισώματα μετριοπάθειας, παρ’ όλο που αυτό το κόμμα σέρνεται από τη μύτη, στην κυριολεξία, από τις ακροδεξιές της παραφυάδες.

  Έχει ένα είδος, όχι πολιτικής ηγεμονίας με την έννοια της καθολικής υπεροχής, αλλά σαφώς επηρεάζει…

  Όχι, όχι. Να μου επιτρέψετε, κύριε Σχινά, στην πολεμική απέναντι στην Αριστερά, στο σφιχταγκάλιασμα της θεωρίας και της στρατηγικής της παρένθεσης και στη ρητορική θα σας έλεγα, ότι το πρόβλημα συνολικά, ακόμη και για την Ευρώπη, είναι η Αριστερά στην Ελλάδα. Το θυμάστε τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. να λέει ότι «για μένα, τι με νοιάζει ο κύριος Σόιμπλε; Συριζαίο βλέπω και μου γυρίζουν τα μάτια».

  Σωστά.

  Αυτό δεν είναι μια τυχαία διατύπωση. Δεν του ξέφυγε. Είναι αυτό που πραγματικά πιστεύει.

  Λοιπόν, κύριε Παππά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι΄ αυτή τη σύντομη κουβέντα. Καλή σας μέρα.

  Εγώ σας ευχαριστώ.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo