Καλεσμένος απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο κύριος Νίκος Παππάς. Κύριε Παππά σας ευχαριστούμε που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας, να είστε εδώ απόψε.

Καλησπέρα κύριε Παναγιωτόπουλε.

Κύριε Παππά θα συζητήσουμε μετά για τις αντιδράσεις των κομμάτων, για την αντίδρασή σας και θα ήθελα πρώτα να τοποθετηθείτε επί της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης καθώς ο προηγούμενος τηλεοπτικός διαγωνισμός, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Σήμερα η απόφαση είναι εφτά, υπάρχει μία διαφορά από το τέσσερα στο εφτά.

Και η διαφορά είναι και ποιοτική διότι αυτό που εμείς είχαμε προκηρύξει είναι τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου δηλαδή άδειες καναλιών τα οποία θα μπορούν να έχουν και ειδήσεις και ψυχαγωγία και μυθοπλασία και ενημέρωση και με το σκεπτικό να μείνει χώρος στο φάσμα και για θεματικά κανάλια. Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης απόψε είναι για εφτά κανάλια γενικού περιεχομένου, τα οποία έχουν με βάση το νόμο, όπως πολύ σωστά υπογραμμίζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης 4339 το Νόμο μας δηλαδή πάρα πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους και εξαντλείται κατά τα γνώμη μας και κατά τα φαινόμενα το φάσμα με κανάλια γενικού περιεχομένου.

Δηλαδή θα έχουμε θεματικά κανάλια;

Νομίζω ότι είναι μία απόφαση, η οποία καθιστά πολύ δύσκολη την αδειοδότηση πανελλαδικής εμβέλειας θεματικών σταθμών. Η ουσία όμως δεν βρίσκεται εκεί.

Κύριε Παππά όμως γιατί όλη αυτή η αναστάτωση στη χώρα; Δηλαδή εσείς προτείνατε και προχωρήσατε σε ένα διαγωνισμό για το νούμερο τέσσερα. Αναστατώθηκε μία ολόκληρη χώρα για ένα καλοκαίρι με όλες αυτές τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και φτάσαμε σήμερα να βγαίνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να λέει εφτά.

Προσέξτε. Επαναλαμβάνω η δική μας η πρόταση, η οποία μπήκε και στο διαγωνισμό του περασμένου καλοκαιριού είχε να κάνει με τις άδειες των καναλιών, τα οποία θα είναι γενικού περιεχομένου. Στο μυαλό μας τότε ήταν να μείνει, να περισσέψει φάσμα ούτως ώστε να μπορούν να εκπέμψουν και θεματικά κανάλια. Με τη σημερινή απόφαση επαναλαμβάνω για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας μάλλον εξαντλούνται οι τεχνολογικές δυνατότητες απόδοσης πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών. Αυτό έχει βέβαια και τη θετική του πλευρά, η οποία είναι ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου έχουν πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας τις οποίες βεβαίως και οι νέοι αδειοδοτημένοι σταθμοί θα τηρήσουν.

Πάντως κύριε Παππά υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι μπορούν να είναι και περισσότερα τα κανάλια. Οι τέσσερις λέγανε για εννιά και παραπάνω μέσα στο Συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και υπάρχει και ο πολίτης που λέει γιατί τέσσερα εφτά, ελεύθερα. Γιατί να μην υπάρχουν ελεύθερα; Ο αριθμός των καναλιών να είναι ελεύθερος.

Μιλάμε για τα κανάλια και μου δίνετε την ευκαιρία να το πω για πολλοστή φορά βεβαίως, μιλάμε για τα κανάλια που μεταδίδουν το σήμα τους μέσα από το δίκτυο κεραιών. Πουθενά στον αναπτυγμένο κόσμο, πουθενά στην Ευρώπη αυτά τα κανάλια δεν είναι απεριόριστα. Να μην τα μπερδεύουν οι τηλεθεατές μας με τον αριθμό των καναλιών που μπορεί κάποιος να απολαύσει μέσω μιας δορυφορικής πλατφόρμας. Σε κάθε περίπτωση όμως κύριε Παναγιωτόπουλε επιτρέψτε μου αυτό να το πω, τελειώνει με εκκωφαντικό τρόπο απόψε η συζήτηση η οποία είχε ανοίξει όταν εμείς ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία, η οποία είχε από τη μία μεριά τη δική μας θέση για ένα συγκεκριμένο αριθμό καναλιών όπως συμβαίνει και τώρα και από την άλλη τη σαφή και διατυπωμένη θέση της αντιπολίτευσης, η οποία έλεγε ότι στο ψηφιακό σήμα οι άδειες είναι απεριόριστες, τις θυμάμαι σαν τώρα τις δηλώσεις.

Η ΝΔ πάντως σας κατηγορεί για προσπάθεια καθεστωτικού ελέγχου.

Καθεστώς είχαμε πριν, είχαμε το καθεστώς της ανομίας, το καθεστώς της αεροπειρατείας, το καθεστώς κάποιων οι οποίοι είχαν καβαλήσει τις συχνότητες της χώρας και άνευ αδείας και άνευ τιμήματος εκπέμπανε και μάλιστα διευρύνανε και την επιρροή τους στην οικονομική, πολιτική ζωή της χώρας μέσω ακριβώς αυτής της αεροπειρατείας. Αυτό ήταν το καθεστώς, τώρα πάμε στη ρύθμιση και η ρύθμιση έχει κανόνες και όλοι πρέπει να το καταλάβουν.

Επίσης κ. Παππά σας κατηγορούν σε σχέση με αυτό τον αριθμό και το επιχείρημα που μας διατυπώσατε πριν από λίγο σε σχέση με το φάσμα ότι φέρατε μία τροπολογία, η οποία ουσιαστικά επιβάλει την εκπομπή υψηλής ευκρίνειας προγραμμάτων που περιορίζει αυτό τον αριθμό και μάλιστα αν δεν κάνω λάθος θα απαντήσετε και σε μία ερώτηση.

Αύριο.

Λοιπόν σε αυτό;

Κοιτάξτε να δείτε, η υψηλή ευκρίνεια είναι μία δέσμευση την οποία έχουμε και στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε. Δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος στη δημόσια συζήτηση, ο οποίος να λέει ότι αυτή τη στιγμή κοντά στο 2020 θα πρέπει να αδειοδοτήσουμε τυπική ευκρίνεια που είναι χαμηλότερη ανάλυση. Με την ίδια λογική και αν ο μόνος στόχος μας θα ήταν να διευρύνουμε το αριθμό των καναλιών θα μπορούσαμε να αδειοδοτήσουμε και ασπρόμαυρη τηλεόραση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχουμε κάποιες τενολογικές εξελίξεις, οι οποίες διασφαλίζουν καλής ποιότητας τηλεοπτικό προϊόν για τον πολίτη και αυτό νομίζω ο νόμος πρέπει να το κλειδώνει και να το ακριβώς διασφαλίζει για τον κάθε πολίτη της χώρας.

Από εδώ και πέρα τι γίνεται κύριε Παππά; Δηλαδή η διαδικασία ποια θα είναι; Πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός; Και ποιο θα είναι το τίμημα;

Για την ακριβή ημερομηνία του διαγωνισμού θα σας έλεγα να απευθύνεται το ερώτημα στο ΕΣΡ. Θα ήθελα όμως να πω ότι δυστυχώς περάσανε επτάμιση μήνες για να έχουμε αυτή την πρώτα απόφαση για τον αριθμό των καναλιών. Εμείς επτάμιση μήνες χρειαστήκαμε για να ολοκληρώσουμε το διαγωνισμό. Θέλω να πιστεύω ότι από εδώ και μπρος τα βήματα θα είναι πάρα πολύ γρήγορα, σε ότι μας αφορά άμεσα, είτε αύριο το πρωί είτε τη Δευτέρα, ενδεχομένως και αύριο το πρωί, θα εκδώσουμε την υπουργική απόφαση η οποία ακριβώς κλειδώνει τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών στο 7 και βεβαίως θα απευθύνουμε και το επόμενο ερώτημα από κοινού με τον υπουργό οικονομικών στο ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι η ίδια που ακολουθήθηκε και στον προηγούμενο τηλεοπτικό διαγωνισμό; Δηλαδή πώς θα είναι το τίμημα; Ένα τίμημα εκκίνησης και μετά χτυπήματα έτσι όπως το είδαμε ή θα αποφασίσει το ΕΣΡ;

Η διαδικασία την οποία εμείς επιλέξαμε δεν την επιλέξαμε από το στομάχι μας. Την επιλέξαμε με βάση τις εισηγήσεις των καλύτερων πανεπιστημίων της χώρας. Των πανεπιστημίων και των καθηγητών οι οποίοι ασχολούνται με τη θεωρία των δημοπρασιών. Μας εισηγήθηκαν μία μέθοδο, τη μέθοδο αυτή την εφαρμόσαμε, αξιοποιήσαμε την τεχνογνωσία της εταιρείας λογισμικού η οποία διεξάγει τις εθνικές εκλογές η οποία αποτυπώνει τα αποτελέσματα τα ηλεκτρονικά και νομίζω είχαμε μία διαδικασία άρτια και αυτό κανένας μέχρι σήμερα δεν το έχει αμφισβητήσει παρόλο τον πόλεμο που έχει δεχθεί αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία. Σε κάθε μία των περιπτώσεων όμως γνωρίζω ότι υπάρχει ένα δεδικασμένο υψηλού τιμήματος το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί και θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ανάγκη στην Ελλάδα κάθε στιγμή να ανακαλύπτουμε εκ νέου τον τροχό. Έχουν γίνει μελέτες, έχουν υπάρξει σχεδιασμοί και έχουν μάλιστα, θα σας έλεγα, τελεσφορήσει και ως προς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για το δημόσιο.

Επομένως θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το χτύπημα ή τα ποσά που δόθηκαν από τους υποψήφιους, στην προηγούμενη διαδικασία, υπερθεματιστές; Πάνω σ’ αυτό να βγει ένας μέσος όρος ..

Να σας πω αυτή είναι μια τεχνική λεπτομέρεια, το ζήτημα είναι ότι ο στόχος πρέπει να είναι να διασφαλιστεί το τίμημα, το οποίο έχει διαπιστωμένα η αγορά δείξει ότι είναι διατεθειμένη να καταβάλλει. Και θα σας έλεγα δε, ότι αυτό εγείρει και άλλου τύπου ηθικά και πολιτικά ζητήματα, διότι πέρασαν τρεις δεκαετίες μέχρι να γίνει διαγωνισμός. Και πέρασαν δεκαετίες στις οποίες η διαφημιστική αγορά και ο τζίρος γύρω από την τηλεόραση ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που είναι σήμερα. Άρα λοιπόν νομίζω ότι εδώ πέρα έχουμε ένα δεδικασμένο ιστορικό, έχει καταρρεύσει η επιχειρηματολογία που λέει ότι οι άδειες μπορεί να είναι άπειρες. Θέλει το ΕΣΡ να είναι σχεδόν όσες χωράνε γενικού περιεχομένου; Καμία αντίρρηση. Έχει καταρρεύσει η επιχειρηματολογία που έλεγε ότι ο νόμος μας είναι αντισυνταγματικός, έγινε καθαρό και από την απόφαση του ΕΣΡ, ότι με βάση το νόμο μας θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός και έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει τρόπος να καταβληθεί το τίμημα για τις άδειες.

Γιατί κύριε Παππά χρειάστηκε να περάσει τόσος χρόνος ώστε να καταλήξουμε σήμερα σ’ αυτή την απόφαση του ΕΣΡ και δεν το κάνατε νωρίτερα πριν ξεκινήσει η προηγούμενη διαδικασία να υπάρξει ένας συμβιβασμός, μια συναίνεση, ώστε να έχουμε τη σύνθεση του ΕΣΡ, να τελείωνε, γιατί να περάσουμε όλη αυτή την περιπέτεια;

Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα πρέπει να το απευθύνετε στην αντιπολίτευση κύριε Παναγιωτόπουλε, επιτρέψτε μου, διότι εμείς δείξαμε από την αρχή όλη την καλή διάθεση να υπάρξει συνεννόηση και δεχθήκαμε και σφοδρή κριτική όταν είπαμε ότι πρέπει να συσταθεί εκ νέου το ΕΣΡ. Τότε, αν θυμάστε, μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε καθεστωτικά και θέλουμε να καταργήσουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές. Και έρχεται η απόφαση του ΣτΕ, που κακώς κατά της γνώμη μας βεβαίως ακύρωσε το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου, αλλά ήρθε να επιβεβαιώσει ακριβώς ότι το ΕΣΡ στην προηγούμενή του σύνθεση δεν είχε νόμιμο χαρακτήρα, διότι είχαν λήξει οι θητείες των μελών. Κι οποιοσδήποτε διαγωνισμός θα είχε διεξαχθεί με την τότε σύνθεση θα ήταν πάρα πολύ ευάλωτος σε προσβολές.

Και ως προς τα τυπικά εσείς τώρα υπογράφετε αυτή, γιατί είναι μια συναπόφαση, υποτίθεται το ΕΣΡ περιμένει τη δική σας απάντηση στο αίτημα, στη γνώμη που αποφάσισε σήμερα για τα εφτά και πώς θα ακολουθηθεί η διαδικασία;

Κύριε Παναγιωτόπουλε το λέω και από τη συχνότητα της ΕΡΤ, έβγαλα και μια δήλωση δημόσια πριν από λίγο, χαιρετίσαμε την απόφαση και αύριο βεβαίως θα υπογραφεί και η τυπική υπουργική απόφαση, ούτως ώστε οι διαδικασίες να μπορούν να ξεκινήσουν.

Τη στιγμή όμως που θα υπογράφετε εσείς αυτό κ. Παππά παρακολουθούμε ότι στο τηλεοπτικό τοπίο γίνονται διάφορες συνεργασίες, ενόψει και της διαδικασίας της αδειοδότησης, υπάρχουν κανάλια που συνεργάζονται, διαμορφώνεται ένα άλλο τοπίο. Αυτό πώς θα αντιμετωπιστεί; Υπήρξε στο διαγωνισμό τον προηγούμενο και στο νόμο πλαφόν για τους εργαζόμενους. Όλα αυτά θα τηρηθούν;

Απολύτως. Η Ανεξάρτητη Αρχή εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία, δε νομοθετεί εκ νέου και βεβαίως εδώ υπήρχε από τις ιδιοκτησίες των καναλιών ένα αίτημα να κατέβει το ελάχιστο πλαφόν των 400 εργαζομένων για κάθε τηλεοπτικό σταθμό, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό εάν ξαναδιατυπωθεί. Υπάρχει και ένα θετικό νομίζω όμως και πρέπει να καταγραφεί, διότι εφτά κανάλια με 400 εργαζόμενους σημαίνει 2.800 εργαζόμενοι. Είναι πολλοί παραπάνω από όσους έχουμε τώρα και θα έλεγα και οι ιδιοκτησίες των καναλιών να σταματήσουν να σκέφτονται απολύσεις και άλλου τύπου πρωτοβουλίες και να σκέφτονται από τώρα το πώς θα διατηρήσουν ένα επίπεδο απασχόλησης το οποίο προβλέπεται από το νόμο.

Τώρα θα σας αλλάξω θέμα, κατηγορία, να πάμε στα γενικότερα πολιτικά πολύ σύντομα, γιατί κυριαρχεί το θέμα της πρότασης της εξεταστικής της ΝΔ, το έχει καταθέσει για το Noor One, καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται κ. Παππά. Γιατί δε δέχεστε να πάτε στην εξεταστική, να ξεκαθαρίσουν όλα, να μάθει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς συμβαίνει σ αυτή την υπόθεση.

Λοιπόν, νομίζω ότι εδώ γίνεται μια προσπάθεια η οποία είναι ατελέσφορη απολύτως και ως προς την αποτελεσματικότητά της στην κοινή γνώμη, ξέρετε, να μετατρέψει αυτή την πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση η ΝΔ, την υπόθεση λαθρεμπορίας με ένα πλοίο με πάνω από 2 τόνους ηρωίνη, να τη μετατρέψει σε μια υπόθεση η οποία είχε να κάνει με το αυτονόητο που έπραξε ο Υπουργός Άμυνας, να προσπαθήσει να διευκολύνει κάποιον που διατίθεται να καταθέσει στοιχεία να το κάνει αυτό. Αυτό τώρα νομίζω είναι μια προσπάθεια η οποία έχει και την εξήγησή της διότι έχει καταρρεύσει το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ ξέρετε και το κεντρικό αφήγημα ήταν ότι αυτή η κυβέρνηση θα κατέστρεφε τη χώρα. Λοιπόν η οικονομία στέκεται στα πόδια της σιγά σιγά με σταθερά βήματα, με σίγουρα βήματα, χωρίς να προτρέχουμε από τις εξελίξεις, τα αποτελέσματα στην απασχόληση είναι πάρα πολύ σημαντικά, δηλαδή εάν επιβεβαιωθεί αυτή η τάση θα έχουμε σίγουρα για μέσα στο 2017 πάνω από 300.000 ή 350.000 θέσεις εργασίας και νομίζω ότι επουλώνονται σιγά σιγά οι πληγές της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων.

Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν προβληματίζει την κυβέρνηση ότι ένας Υπουργός μιλάει με έναν ισοβίτη; Αυτό λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί δεν πάμε σε μια εξεταστική να δούμε τι ειπώθηκε σ’ αυτές τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Νομίζω ότι είναι ένα επιχείρημα αίολο και λέω σ’ εσάς και στους τηλεθεατές να το εντάξουμε στην προσπάθεια της ΝΔ, να αλλάξει τη συζήτηση από τα κεντρικά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Η ΝΔ για δύο χρόνια πολιτεύτηκε με την προσδοκία της καταστροφής, η καταστροφή δεν έρχεται, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας βιώνουν και ζουν και καταλαβαίνουν ότι η οικονομία μας ξελασπώνει σιγά σιγά και αυτό που φοβάται αξιωματική αντιπολίτευση είναι η επιβεβαίωση στα μάτια του κόσμου ότι μια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης είναι αυτή που θα βγάλει από την κρίση τη χώρα.

Κύριε Παππά να σας ευχαριστήσω που ήσασταν απόψε στο Κεντρικό μας Δελτίο.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo