Ακούστε:

Να πάμε στον κύριο Νίκο Παππά ο οποίος είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, πρώην Υπουργός Επικρατείας. Κύριε Παππά καλή σας ημέρα.

Καλημέρα κυρία Ιωάννου, καλημέρα κυρία Τσικρίκα, καλημέρα και στους ακροατές.

Τι κάνετε, πώς είστε;

Καλά, καλά.

Με τη ζέστη;

Με τη ζέστη υποφέρουμε όπως όλοι.

Και το πολιτικό θερμόμετρο είναι ψηλά.

Ναι.

Να ξεκινήσουμε από κάτι πιο πρόσφατο, από τις δεσμεύσεις που φαίνεται να παίρνουμε από την επιστολή που στείλαμε στο ΔΝΤ και διαβάζω μεταξύ άλλων ότι δεσμευόμαστε να υπάρχει και κάποιο πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων που θα προσληφθούν το 2017 και το 2018 και θέλω να σας ρωτήσω κύριε Παππά αν θεωρείτε ότι αυτό το πλαφόν θα δυσκολέψει τη δική σας πρόθεση, είδαμε και τα όσα έχουνε γίνει με τους συμβασιούχους το τελευταίο διάστημα, να πάρετε όσους περισσότερους συμβασιούχους μπορείτε στο δημόσιο;

Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται και ο κόσμος ότι η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία είναι μία απόφαση την οποία υπηρετούμε εξαντλώντας τρόπο, μέσο και χώρο και δυνατότητα. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι καταφέρνουμε να βρίσκουμε τους τρόπους να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια και μάλιστα να τα διευρύνουμε.

Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα νομίζω εκ μέρους της αντιπολίτευσης για δημιουργία εντυπώσεων, δεν υπάρχει τίποτα μη αναμενόμενο, δεν υπάρχει καμία συγκλονιστική αποκάλυψη. Υπάρχει η σταθερή πορεία της οικονομίας μας προς την ανάκαμψη., την οποία την καταμαρτυρούνε όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες.

Δε θα σας δυσκολέψει το πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων που θα μπορείτε να προσλάβετε;

Έτσι κι αλλιώς σας λέω θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα μέσα στα πλαίσια της συμφωνημένης πολιτικής. Έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε να προτεραιοποιούμε. Δεν υπήρχε αυτή η προτεραιότητα, δεν υπήρχε αυτή η πρόνοια, είναι τώρα που συμβαίνει αυτό. Γι’ αυτό το λόγο πέρυσι για παράδειγμα άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους με όλους τους καθηγητές στη θέση τους. Γι’ αυτό συνέβη. Επειδή ακριβώς έχουμε αυτές τις προτεραιότητες.

Κύριε Παππά με τους συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας θα έχετε πρόβλημα; Διότι έχουμε και κάποιες δεσμεύσεις από τον κύριο Σκουρλέτη και για νέες συμβάσεις αλλά και για επαναπροσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ πια αυτή τη φορά, θα έχετε κρίνετε κάποιο πρόβλημα;

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης όπως έχουνε διατυπωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς ισχύουν απολύτως και στο ακέραιο. Αυτή είναι η σαφής διατύπωση που σας κάνω αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο και ούτε αποκαλύπτεται τίποτα καινούριο με βάση και τα ρεπορτάζ που βλέπουμε.

Να πάμε λοιπόν λίγο στο χώρο της δικαιοσύνης;

Κύριε Παππά ακούμε τον κύριο Πολάκη να κατηγορεί για παράδειγμα την κυβέρνηση ότι η δικαιοσύνη, η δικαστική εξουσία, βάζει εμπόδια στη νομοθετική, στην εκτελεστική εξουσία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Και η νομοθετική εξουσία ούτως ή άλλως οφείλει να λειτουργεί στα πλαίσια του συντάγματος. Τώρα στην περίπτωση τη δική μας υπάρχουνε νομίζω κάποιες αποφάσεις οι οποίες προκαλούν εντύπωση. Δηλαδή τα θέματα της ασυλίας εκ των υστέρων όσων ελέγχονται για φοροδιαφυγή ή η απόφαση η οποία λέει ότι το να δουλεύει ένας εργαζόμενος σε οποιαδήποτε επιχείρηση και το να μην πληρώνεται δε σημαίνει απολύτως τίποτα για τον εργοδότη του, νομίζω είναι αποφάσεις οι οποίες προκαλούνε. Προκαλούνε και το κοινό περί δικαίου αίσθημα διότι είναι βαθιά ανήθικο να δουλεύει ένας εργαζόμενος, να μην πληρώνεται και να υπάρχει νομική προστασία στον εργοδότη του γι’ αυτό. Όπως είναι βαθιά ανήθικο, επιτρέψτε μου να σας πω, και το να αισθάνεται κανείς ότι ζει σε μία χώρα που μπορεί να φοροδιαφύγει και εκ των υστέρων να του έρθει μία άφεση αμαρτιών. Αυτά δεν μπορεί να μένουν ασχολίαστα και ούτε οι κρίνοντες θα είναι σε μία κατάσταση στην οποία δε θα κρίνονται οι αποφάσεις τους, έτσι δεν είναι; Νομίζω λοιπόν ότι έχει καταλάβει και ο κόσμος και επαναλαμβάνω, υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες προκαλούν.

Ο κύριος Παπαγγελόπουλος είπε πρόσφατα, προχθές νομίζω, ότι το τελευταίο διάστημα, αναφερόμενος στους δικαστικούς, δείχνουν μία έντονα αντικυβερνητική διάθεση. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Απολύτως. Νομίζω ήτανε πολύ σαφής ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης ο οποίος γνωρίζει και το συγκεκριμένο χώρο πάρα πολύ καλά και από μέσα, τον έχει υπηρετήσει ως δικαστικός και εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι ήτανε μία πάρα πολύ ακριβής τοποθέτηση η οποία και εκφράζει την κυβέρνηση.

Μας βοηθάτε λίγο να καταλάβουμε; Όταν λέμε έντονα αντικυβερνητική διάθεση, δηλαδή οι δικαστές έχουνε βάλει πλώρη να πλήξουν την κυβέρνηση;

Ο κύριος Παπαγγελόπουλος αναφερότανε σε κάποιες ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ορισμένοι δε από αυτούς χαρακτήρισαν την παρούσα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση χούντα. Δεν ξέρω, εσείς πώς το κρίνετε; Είναι ο ρόλος του δικαστή αυτός; Είναι ο ρόλος του δικαστή να βγαίνει και να αμολάει τέτοιους χαρακτηρισμούς;

Αναφέρεστε στον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ, τον κύριο Παναγιωτόπουλο που είπε ότι αισθανόμαστε πως ζούμε σε καθεστώς στυγνής δικτατορίας.

Τι να πω, δεν ξέρω. Αν θεωρούμε ότι αυτού του τύπου οι εκφράσεις είναι εύκολο να ξεστομίζονται από ανθρώπους που υπηρετούνε τόσο ευαίσθητους θεσμούς όσο η δικαιοσύνη, δε θα ήθελα να σχολιάσω τίποτα άλλο.

Βλέπετε κύριε Παππά και κάποια διάθεση εκ μέρους των δικαστών με αφορμή αυτές τις αποφάσεις που προαναφέρατε και τις θεωρείτε άδικες να υπάρχει μία διάθεση να πλήξουν την κυβέρνηση;

Κοιτάξτε να δείτε. Υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα και πολλοί πολίτες πιστεύουν ότι αυτά τα πράγματα έχουνε να κάνουνε με την απόφασή μας να μην εξαιρεθούν και οι δικαστικοί λειτουργοί από την υποχρέωση υποβολής του πόθεν έσχες. Και είναι μία υπόθεση εργασίας η οποία δεν είναι εύκολα διαπιστεύσιμη πρέπει να σας πω, έτσι; Αλλά εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι

Χτυπούν την κυβέρνηση επειδή δε θέλουν να κάνουν πόθεν έσχες ή επειδή τους πιέζετε να κάνουν πόθεν έσχες;

Σας λέω ότι και επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι μία υπόθεση εργασίας η οποία δεν είναι εύκολα διαπιστεύσιμη. Σε κάθε περίπτωση όμως νομίζω ότι αυτού του τύπου οι αντιδράσεις ή οι σκοπιμότητες, γιατί εντάξει και οι δικαστικοί άνθρωποι είναι και καμιά φορά πέφτουνε σε λάθη, δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, έχουμε μία σημασία η οποία δεν είναι η πρωτεύουσα, πρωτεύουσα σημασία αυτή τη στιγμή έχει το γεγονός ότι η οικονομία μας πραγματικά ανακάμπτει, ότι όλα τα σημάδια καταμαρτυρούν ότι ξελασπώνει σιγά-σιγά από την καθίζηση και από την ύφεση και από τη στασιμότητα, αυξάνεται η απασχόληση, πέφτει η ανεργία, πάει καλά ο τουρισμός, ανεβαίνουν οι επενδύσεις, ανεβαίνουν οι εξαγωγές, ανεβαίνει η λιανική κατανάλωση. Έχουμε λοιπόν ένα πεδίο το οποίο αντιλαμβάνεται και η διεθνής επενδυτική αγορά ότι η Ελλάδα περνάει σε μια καινούρια φάση. Αυτό είναι που ορισμένοι δεν αντέχουνε.

Απλά να πω κύριε Παππά ότι η αντιπολίτευση αυτό που σας προσάπτει είναι ότι επιχειρείτε με αυτές τις δημόσιες παρεμβάσεις, δηλαδή με το να κάνετε κριτική στη δικαιοσύνη, ουσιαστικά να την καθυποτάξετε διότι δε σας αρέσουν αρκετές από τις αποφάσεις αυτές που λαμβάνονται.

Δεν ξέρω αυτή την κριτική αν μπορεί να την πάρει κανείς στα σοβαρά. Εν πάση περιπτώσει εγώ σας έκανα 2-3 αναφορές για αποφάσεις οι οποίες είναι αναστίστοιχες με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Και νομίζω ότι παράγουν και αποτελέσματα τα οποία δεν είναι δίκαια. Όπως και να το κάνουμε. Είναι δίκαιο να δουλεύετε εσείς και η κυρία Τσικρίκα χωρίς να πληρώνεστε και ο εργοδότης σας να μην έχει καμία νομική επίπτωση; Δεν είναι δίκαιο όπως και να το κάνεις.

Ουσιαστικά όμως πίσω από αυτό λέτε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες συμφύσεις με συμφέροντα τα οποία προωθεί η δικαιοσύνη και βγάζει τέτοια απόφαση;

Εγώ λέω ότι ευνοούνται συγκεκριμένοι, μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, εν πάση περιπτώσει. Αυτό είναι αυτονόητο. Δεν καταλαβαίνω και γιατί πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με έκπληξη. Είναι μία απόφαση η οποία παράγει πάρα πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, μία απόφαση κακή, μία απόφαση η οποία δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλες αδικίες. Διότι είμαστε μία χώρα η οποία έχει υποφέρει από την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπάρχει εκτεταμένο φαινόμενο καθυστέρησης πληρωμών και ήρθε μία απόφαση η οποία δυστυχώς επιχειρεί αυτή την κατάσταση να της προσάψει και μία νομική επίφαση.

Κύριε Παππά, να πάμε στο θέμα των εξεταστικών; Η αντιπολίτευση, η αξιωματική αντιπολίτευση, έχει ζητήσει εξεταστική για την υπόθεση του κυρίου Πάνου Καμμένου και ετοιμάζεται όπως μας λένε να καταθέσει και αίτημα εξεταστικής για το θέμα της οικονομίας, της διαπραγμάτευσης.

Ε, δεν το καταλαβαίνετε;

Γιατί λέτε όχι και στις δύο περιπτώσεις;

Δεν το καταλαβαίνετε γιατί τις ζητάει; Δεν αντιλαμβάνεστε το τεράστιο στρατηγικό αδιέξοδο της;

Θα μας εξηγήσετε γιατί εσείς λέτε όχι;

Θα σας πω. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι αδυνατεί αυτή τη στιγμή να συζητήσει για την πραγματική οικονομία; Κι αρχίζει και πετάει στρακαστρούκες δεξιά και αριστερά; Ρωτάει εάν συζητήσαμε τι; Κάτι το 2015 που ποτέ δεν έγινε; Εάν πει ο Υπουργός Άμυνας ότι προσπάθησε να βοηθήσει κάποιον που ισχυρίστηκε ότι θα βοηθήσει στη διαλεύκανση της μεγαλύτερης υπόθεσης λαθρεμπορίου ναρκωτικών η οποία υπάρχει στη σύγχρονη Ελλάδα. Αντί να κάτσουμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε να βρούμε ποιος είναι ο μάγκας που έφερε 2 τόνους ηρωίνης συζητάμε αυτά τα πράγματα; Αλλά βεβαίως δεν περιμέναμε κάτι από την αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά τις προφητείες της η χώρα θα έπρεπε να είχε καταστραφεί τώρα, διότι έχουμε 2 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης η οποία την χώρα την κατέστρεψε, την χώρα την πήγε πίσω και έρχεται η ρημάδα η πραγματικότητα η οποία είναι επίμονη και δείχνει ότι η οικονομία μας ξεκινάει τα βήματα για να βγει από την κρίση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δημιουργεί στρατηγικά αδιέξοδα. Εχθές ακούσαμε δε ότι θα πέσει η κυβέρνηση λόγω του θέματος των Σκοπίων.

κ. Παππά θα ήθελα να μείνουμε στο θέμα του κ. Καμμένου. Είναι κατά τη γνώμη σας σωστό ή είθισται ένας Υπουργός μα μιλάει με έναν ισοβίτη και να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη για οποιονδήποτε λόγο ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το κάνει για καλό. Εσείς το βρίσκετε σωστό αυτό;

κα. Ιωάννου και κα. Τσικρίκα ο Πάνος ο Καμμένος για καλό λοιπόν βοήθησε κάποιον που έχει στοιχεία και θέλει να καταθέσει γι’ αυτή την ευαίσθητη υπόθεση και ισχυριζόταν ότι κινδυνεύει η ζωή του όπως έχει κινδυνέψει και έχει κοστίσει τη ζωή σε άλλους ανθρώπους οι οποίοι μάλλον γνωρίζανε και τη ζωή τους την έχασαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Νομίζω όμως, εδώ πέρα μας ακούει ο κόσμος…..

Μισό λεπτό. Είσαστε σίγουροι; Διότι εδώ πέρα βγαίνουν και κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες που ο ισοβίτης, ο κ. Γιαννουσάκης υποστηρίζει ότι δέχθηκε πιέσεις για να δώσει συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Άμα έχει κανείς στην πλάτη ισόβια ότι θέλετε λέει. Μπορεί να ισχυριστεί το οτιδήποτε ο κ. Γιαννουσάκης. Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι μέλος της κυβέρνησης και θα μιλήσω πολιτικά. Πολιτικά στην συγκεκριμένη υπόθεση το μείζον είναι να διευκολυνθεί η δικαιοσύνη να βρει ποιος είναι ο μάγκας ο οποίος θεώρησε ότι μπορεί να φέρει στην Ελλάδα 2 τόνους ηρωίνη, πρώτον. Το δεύτερο πολιτικό στοιχείο το οποίο βάζω στη συζήτηση είναι ότι απεγνωσμένα η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να αλλάζει την κουβέντα από τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής.

κ. Παππά σας τηλεφωνεί εσάς ένας ισοβίτης για μια βαριά υπόθεση και ο οποίος θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, θα παρέμβετε να του πείτε ‘στη δικαιοσύνη ότι έχεις να πεις’ ; Θέλω να πω είναι αυτή πρακτική που δεν γεννά ερωτήματα;

Θέλετε να κάνουμε μια υπόθεση εργασίας; Φανταστείτε λοιπόν να μην είχε βοηθήσει ο Πάνος ο Καμμένος, φανταστείτε να είχε σιωπήσει, να είχε κλείσει το τηλέφωνο, να είχε αδιαφορήσει. Για φανταστείτε το! Τι θα με ρωτούσατε τώρα; Τι πήγε να συγκαλύψει! Αυτό δεν θα με ρωτούσατε; Αλλά σας λέω εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι για το θέμα τοποθετήθηκα. Το μείζον στην συγκεκριμένη υπόθεση και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν αναδεικνύεται αυτό από την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ποιος είναι ο ναρκέμπορος!

Εσείς είσαστε σίγουροι για το ποιος είναι ο ναρκέμπορος;

Δε μπορεί να το γνωρίζει κανείς! Πρέπει να βοηθήσουμε τη διακαιοσύνη να το κάνει και όχι να σηκώνουμε αχό και σκόνη γύρω από την υπόθεση.

Πάντως κάποιοι λένε ότι εφόσον δεν έχετε κάποιο πρόβλημα γιατί δεν τη δέχεστε την εξεταστική. Να έρθουν αυτές οι συνομιλίες στο φως και να γίνει μια έρευνα.

Σας εξήγησα ότι εδώ υπάρχει μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και δεν θα επιτρέψουμε αυτή η πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών –η μεγαλύτερη υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών ενδεχομένως της τελευταίας δεκαετίας, δεν είμαι σίγουρος εάν υπάρχει μεγαλύτερη υπόθεση εισόδου ηρωίνης στη χώρα- να μετατραπεί σε ένα θέμα εντυπώσεων που εξυπηρετεί τις ανάγκες της αντιπολίτευσης.

κ. Παππά είσαστε κατανοητός. Να πάμε λίγο στην υπόθεση Βαρουφάκη επειδή εσείς ήσασταν Υπουργός από την πρώτη μέρα. Εσείς ήσασταν μπροστά στην παρουσίαση του παράλληλου συστήματος.

Εντάξει, έχει ο κ. Βαρουφάκης μια δυνατότητα να εξιστορεί αληθή και αναληθή γεγονότα….

Τον επιβεβαιώνουν και Υπουργοί όμως…

Ήσασταν μπροστά;

Σε ποιο απ’ όλα κα. Τσικρίκα και κα. Ιωάννου αν ήμουνα μπροστά; Σε υπουργικά συμβούλια που συζητούσαμε όλα τα ενδεχόμενα; Λοιπόν τι; Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά. Τι ακριβώς πάει να πει η αξιωματική αντιπολίτευση; Ότι είχαμε ένα καταχθόνιο σατανικό σχέδιο που ποτέ δεν εφαρμόσαμε ενώ είχαμε πάρει και την καταστροφική εντολή του όχι. Μα επιτέλους λίγη σοβαρότητα. Η χώρα προχωράει προς το αύριο και αντί να καταθέσουν ένα πρόγραμμα να μας πούνε πως θέλουνε η χώρα να προχωρήσει μπροστά, λένε άλλα αντ’ άλλων ! Και γιατί λένε άλλα αντ’ άλλων; Διότι είναι κολλημένοι στις συνταγές οι οποίες κατέστρεψαν τη χώρα. Η αφήγηση περί success story αυτό καταμαρτυρά. Εάν ήταν success story ο Σαμαράς, θέλουνε να ζητήσουν λαϊκή εντολή και να γίνουν εκλογές για να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Εάν δεν είναι έτσι να μας πούνε τι δεν θέλουν να κάνουνε.

κ. Παππά επί της ουσίας- στην πραγματικότητα- το ερώτημα είναι αν προετοιμαζόταν η κυβέρνηση για μια ενδεχομένως μετατροπή νομίσματος. Νομίζω αυτή είναι όλη η συζήτηση.

Η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα σε κάθε περίπτωση. Είχε την υποχρέωση. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό; Καλώς το έκανε. Ήταν απαρέγκλιτη η απόφασή της σε κάθε περίπτωση να μην ακολουθηθούν άλλοι δρόμοι; Ήτανε! Λοιπόν τι ερχόμαστε να κρίνουμε 2 χρόνια μετά; Αντί να συζητήσουμε ‘γιατί βρε παιδάκι μου αυτό το πρόγραμμα δείχνει να πετυχαίνει και η οικονομία μας να ανασαίνει σιγά-σιγά’ ….

Για να πάμε σε αυτό και να σας ρωτήσουμε. Υπάρχει μια κινητικότητα και έτσι τουλάχιστον ψιθυρίζεται τα τελευταία 24ωρα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βγει στις αγορές και μάλιστα τις επόμενες μια ή δύο εβδομάδες. Είναι έτσι; Θα το επιχειρήσετε;

Θα ήταν <<μη πρέπον>> από μέρος μου να το προαναγγείλω σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη και μάλιστα τη στιγμή που δεν έχω και την αρμοδιότητα.

Είμαστε έτοιμοι;

Οι αγορές αποτιμούνε τα ελληνικά ομόλογα και τα αποτιμούνε με τις χαμηλότερες τιμές από την αρχή της κρίσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την οποία είναι νομίζω αναντίρρητη και οφθαλμοφανής, εξόφθαλμη και η απόφαση για την έξοδο στις αγορές πρέπει να γίνει με τρόπο συγκροτημένο με τρόπο συστηματικό, χωρίς βιασύνες, χωρίς να είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς. Διότι τότε ο κ. Σαμαράς είχε ακολουθήσει μια πολιτική η οποία κόστισε στην εθνική οικονομία 250.000 θέσεις εργασίας.

Ο κ. Στουρνάρας το αμφισβητεί αυτό, ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδας. Λέει ότι είναι νωρίς.

Εντάξει, ο καθένας έχει μια γνώμη. Δεν θα απαγορεύσουμε στον κ. Στουρνάρα ο οποίος ήταν και Υπουργός του κ. Σαμαρά να έχει γνώμη για το πότε θα βγούμε στις αγορές.

Ναι αλλά είναι ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος. Φαντάζομαι έχει κάποια βαρύνουσα σημασία η άποψή του

Βεβαίως. Και ήταν και Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, έχει άποψη για την οικονομία. Έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι άποψη για την οικονομία και διεθνώς. Δεν θεωρώ ότι η τοποθέτηση σε αυτό το ερώτημα τοποθετεί τους ανθρώπους ούτε στον άξονα αριστεράς-δεξιάς, ούτε στον άξονα φίλων ή εχθρών της παρούσας κυβέρνησης.

Ο κ. Τόμσεν είπε για παράδειγμα ότι είναι καλοδεχούμενη μια έξοδος στις αγορές. Εσείς θεωρείτε ότι το timing τώρα θα ήταν κατάλληλο;

Δεν θα βγάλω είδηση γι’ αυτό το ζήτημα, σας το λέω. Σας προειδοποιώ. Είστε πολύ πιεστικές και οι δύο αλλά γι’ αυτά τα πράγματα πρέπει να μιλάμε λίγο. Ειδικά οι Υπουργοί οι οποίοι δεν έχουμε αρμοδιότητα πρέπει να μη μιλάμε σχεδόν καθόλου. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η ομαλοποίηση της δυνατότητας της Ελλάδας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις είναι μια προϋπόθεση για να διατηρήσουμε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική. Ομαλοποίηση της δυνατότητας να εξυπηρετούμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις σημαίνει ένα μείγμα ιδιωτικού και δημόσιου δανεισμού τέτοιο που ακριβώς να μην υπονομεύει την παρούσα αναπτυξιακή δυναμική. Νομίζω ότι έχουμε άξιους ανθρώπους και στον ΟΔΔΗΧ και άνθρωποι οι οποίοι αξιοποιήθηκαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το γνωρίζετε νομίζω, έτσι δεν είναι; Μπορούν αυτοί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές στον κατάλληλο χρόνο.

Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα, καλό υπόλοιπο.

Γεια σας.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo