Ακούστε:

 

Κύριε Παππά καλό σας μεσημέρι.
Καλό μεσημέρι κυρία Χριστακάκη, καλό  μεσημέρι και στους ακροατές.
Σας βρίσκουμε απ’ ότι βλέπω εδώ από ένα δελτίο τύπου στην περιφέρεια. Γιατί βλέπω ότι είχατε συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΑΒ και με μίας άλλης εταιρείας σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά που λέμε του διαστημικού οργανισμού. Πού είστε; Κοζάνη;
Αυτό ήταν χθες. Σήμερα είμαστε στην Κοζάνη, ξεκινήσαμε από το χωριό της Ποντοκώμης  και πιο μετά θα είμαστε στο Πεντάλοφο το οποίο είχαμε επισκεφθεί και κάποιους μήνες πριν διότι το επισκεπτόμαστε με την ευκαιρία της διοργάνωσης της ψηφιακής  εβδομάδας που διοργανώνουμε μαζί με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Και γιατί επιλέξατε τα χωριά αυτά;
Κοιτάξτε να δείτε αυτό ήταν τυχαίο καταρχήν αλλά σκόπιμο τη δεύτερη φορά που επισκεφθήκαμε, διότι θέλουμε όταν βρισκόμαστε στην περιφέρεια να μη βρισκόμαστε για να υποσχόμαστε κάτι αλλά να βρισκόμαστε με την ευκαιρία της πραγματοποίησης κάποιου έργου, κάποιας δέσμευσης.
Να γίνετε μία δράση.
Ακριβώς και αυτή τη φορά έχουμε όπως σας είπα και πριν τη διοργάνωση της ψηφιακής εβδομάδας. Είναι μία αλυσίδα εκδηλώσεων που με την υποστήριξη και τη διοργάνωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου ο κόσμος εξοικειώνεται με τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και οι διασυνδέσεις και η σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο. Είναι κάτι εξαιρετικό.
Θέλω μία κουβέντα να μου πείτε για την ΕΑΒ γιατί εδώ πολλές φορές είχαμε βγάλει και εργαζόμενους, είναι μία ταλαιπωρημένη ιστορία. Θέλω λοιπόν να μου πείτε στη συνάντηση που προφανώς είχατε στο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη ε;
Όχι αυτή ήταν μία συνάντηση η οποία έγινε χθες και αφορούσε την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του cluster των επιχειρήσεων διαστημικών εφαρμογών.
Πέστε μου λοιπόν το μνημόνιο να το πω έτσι αυτό τι περιλαμβάνει;
Περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες συνεργασίας που μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν οι δύο φορείς, διότι ξέρετε ο τομέας ο διαστημικός δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε κάποια χώρα ξέχωρα αποκομμένος από τον τομέα της άμυνας. Είναι αυτό που παρατηρείται ευρέως και σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι ότι υπάρχει μία ζεύξη μεταξύ των δύο τομέων και νομίζω αυτό το πράγμα σηματοδοτεί και η χθεσινή συνάντηση για υπογραφή του μνημονίου. Η Ελλάδα ήδη έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία, δηλαδή έχει μία βιομηχανία διαστημικών εφαρμογών η οποία κάνει 150 εκατομμύρια εξαγωγές, να σας δώσω να καταλάβετε μία τάξη μεγέθους αλλά αυτό δυστυχώς γίνεται μόνο με το μεράκι και την προσπάθεια των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί.
Όχι με προγραμματισμό λοιπόν;
Χωρίς προγραμματισμό, χωρίς εθνικό σχεδιασμό, χωρίς προτεραιότητες, χωρίς ιεράρχηση, χωρίς αυτό που πρέπει να κάνει κάθε σοβαρό κράτος διότι πέραν όλων των άλλων προβλημάτων έχουμε διαπιστώσει και στην πορεία αυτής της διακυβέρνησης ότι ο τιμαριωτισμός είναι ενδημικό φαινόμενο δυστυχώς στη δημόσια διοίκηση το οποίο πρέπει να εκλείψει.
Και να κλείσουμε με αυτό. Πολλές φορές η ΝΔ σας τρολάρει στη συζήτηση που γίνεται για την περιβόητη διαστημική ανάπτυξη. Γιατί κατά τη γνώμη σας; Δηλαδή το δούλεμα πάει σύννεφο το ακούω και κυρίως από το ΣΚΑΙ.
Αυτό νομίζω ότι είναι της προτεραίας κατάστασης, οι πρωτοβουλίες μας έχουν αγκαλιαστεί και από την κοινότητα την ερευνητική και από την κοινότητα την επιχειρηματική που είναι στις εφαρμογές του διαστήματος και από διεθνείς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους ολόκληρη στο να δουλεύουν δυστυχώς για διαστημικές υπηρεσίες άλλων χωρών και όχι την ελληνική, διότι ποτέ δεν υπήρχε. Και αυτού του τύπου η κριτική έτσι περνάει και σκάει σαν τη φούσκα και δεν αφήνει κανένα αποτύπωμα εκτός από το να πορώνει ας πούμε ένα πάρα πολύ περιορισμένο κοινό.
Στοχευμένο κοινό.
Ναι.
Κύριε Παππά απ’ ότι φαίνεται το Σεπτέμβρη το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Μαρινάκης απέκτησε ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, ο Ιβάν Σαββίδης αποκτά Έθνος, Έθνος της Κυριακής, Ημερησία, γίνονται πολύ συγκεκριμένες λοιπόν επιχειρηματικές αλλαγές, το ΕΣΡ ακόμα πάει με τον αραμπά δεν προχωράει σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και απ’ ότι βλέπουμε όταν για πρώτη φορά βγαίνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να ζητήσουν από το ΕΣΡ μερικά ζητήματα σημαίνει ότι υπερασπίζονται ταξικά με νύχια και με δόντια κατά τη γνώμη μου τα συμφέροντά τους. Πάμε λοιπόν να δούμε αυτά που ισχυρίζονται. Οι καναλάρχες λοιπόν χθες στο ΕΣΡ είπαν ότι δε θέλουν να πληρώσουν τίποτα για τις τηλεοπτικές άδειες, καλό θα ήταν να μη δοθούν καν άδειες ή τέλος πάντων οι ίδιοι να αποφασίσουν ένα ψιλοτίμημα που θα ορίσει το ΕΣΡ έτσι για τιμή εκκίνησης και να το καταβάλουν εκεί.
Κοιτάξτε να δείτε νομίζω ότι από τη μεριά της κυβέρνησης, από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτή τη στάση με έκπληξη.
Όχι βέβαια.
Πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και βεβαίως με την αποφασιστικότητα εφαρμογής του νόμου και του Συντάγματος, διότι δεν μπορεί κανείς το Σύνταγμα να το επικαλείται αλα καρτ και τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλα καρτ. Εμείς όταν βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έλεγε ότι δεν έπρεπε να έχουμε διεξάγει ως Υπουργείο και βγήκε με οριακή πλειοψηφία το μοναδικό διαγωνισμό και τη μοναδική απόπειρα αδειοδότησης, η οποία υπήρξε στην Ελλάδα, αμέσως κάναμε τις νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες επαναφέραν τις αρμοδιότητες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι από τότε, η αρμοδιότητα είναι στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει βγάλει την απόφαση να δημοπρατήσει επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου και βεβαίως επειδή υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν υπηρετήσει τον τομέα της δικαιοσύνης και γνωρίζουν να διαβάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θέλουν να διασφαλίσουν ένα τίμημα. Δεν μπορεί προφανώς να υπάρχουν άδειες χωρίς τίμημα. Αυτό όχι μόνο το έχει αποδείξει η αγορά αλλά νομίζω προκύπτει και από τους τελευταίους ισχυρισμούς κάποιων εκ των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένα μιλάω για την εταιρεία, η οποία μας έχει κάνει και την αγωγή για 32 εκατομμύρια ευρώ.
Και επί του προσωπικού μάλιστα η αγωγή.
Ναι εντάξει ως εκπρόσωποι του δημοσίου αλλά ξέρετε δηλαδή απλά είναι λίγο οξύμωρο όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει απώλεια εσόδων από μισή σεζόν και από ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο της τάξης των 30 εκατομμυρίων δεν μπορεί ταυτοχρόνως να  ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να καταβάλει ούτε ένα ευρώ για την άδεια.
Εγώ να το προχωρήσω και άλλο. Δεν μπορεί λοιπόν να λέει ότι είναι χρεωμένος, άρα λοιπόν δε βγάζει από αυτή την επιχείρηση αλλά με νύχια και με δόντια θέλει να ξαναπάρει την συχνότητα. Αυτό είναι αντιφατικό.
Κυρία Χριστακάκη κοιτάξτε να δείτε εμείς δεν έχουμε ούτε εμπάθεια ούτε προσωπικά με κανέναν. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προασπιστούμε τα συμφέροντα του δημοσίου και τις θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και νομοθετήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει το ελάχιστο όριο των 400 εργαζομένων ανά τηλεοπτικό σταθμό  και γι’ αυτό βεβαίως διευκολύνουμε από την αρχή αυτής της διαδικασίας το νεοσυσταθέν μετά το 2002, προσέξτε μετά το 2002 Εθνικό Συμβούλιο  Ραδιοτηλεόρασης  να προχωρήσει με γοργά  βήματα στην τήρηση του Συντάγματος. Η κάθε εταιρεία, ο καθένας μπορεί να προασπίζετε τα συμφέροντά του όπως νομίζει και εμείς οφείλουμε να προασπίζουμε και να διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του δημοσίου και εμείς ως κυβέρνηση και βεβαίως μαζί μας και οι ανεξάρτητες αρχές ως δημόσιοι λειτουργοί.
Κύριε Υπουργέ χθες ο κύριος Κυριακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την ένωση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και υπάγεται στο star, δίνοντας τη συνέντευξη είπε ότι είναι ανεφάρμοστα και αντισυνταγματικά όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάσατε προχθές στους φορείς σε ότι αφορά την πλατφόρμα διάθεσης του τηλεοπτικού χρόνου. Πώς εσείς απαντάτε σε αυτό;
Είστε και εσείς δημοσιογράφος και είμαι βέβαιος ότι θα το έχετε ξανακούσει ότι στο χώρο κατανομής των χρημάτων της διαφήμισης υπάρχουν πάρα πολλές γκρίζες ζώνες.
Ακριβώς.
Υπάρχουν οι λεγόμενες επιστροφές οι οποίες είναι αδιαφανείς, οι οποίες είναι συναλλαγές οι οποίες δεν μπορούν πρώτον να χαρτογραφηθούν εύκολα και δεύτερον θα σας έλεγα διαμορφώνουν και συνθήκες οικονομικής πίεσης στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι  οποίοι στον τηλεοπτικό χώρο είναι οι οργανισμοί, οι επιχειρήσεις οι οποίοι δημιουργούν και απασχόληση. Διότι το να είναι βιώσιμοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι προς το συμφέρον όχι μόνο μίας ιδιοκτησίας αλλά και των εργαζομένων και της πολιτείας για να εισπράττει τη φορολογία, των καλλιτεχνών, των τεχνικών οι οποίοι ενδεχομένως θα απασχολούνται σε παραγωγές τις οποίες θα κάνουν τα κανάλια. Είναι κάτι για το οποίο ευχόμαστε και εργαζόμαστε, γι’ αυτό θέλουμε να εξορθολογιστεί και αυτός ο κλάδος. Συνεπώς νομίζω είμαστε ενώπιον μιας κατάστασης όπου υπάρχουν δυνατότητες να περάσουμε σε μία φάση όπου και αυτός ο τομέας ρυθμίζεται. Δεν υπάρχει καμία απολύτως παραβίαση κανενός δικαιώματος στην πλατφόρμα αυτή. Βεβαίως θα υποχρεούνται να κάνουν όλες τις συναλλαγές εκεί αλλά θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε τιμολογιακή πολιτική θέλουν, να συναλλάσσονται με όποιον επιλέγουν απλώς και νομίζω αυτό δεν μπορεί να ξενίζει ή να κάνει κάποιον να έχει αρνητικά αντανακλαστικά θα γίνονται όλες οι συναλλαγές πάνω στο τραπέζι.
Άρα λοιπόν γιατί απειλούν με προσφυγή στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Λεονταρισμοί;
Νομίζω ότι κάτι δεν κατάλαβαν στην αρχή. Έχουμε ήδη κάποιες τοποθετήσεις οι οποίες μας δείχνουν ότι μπορούν οι διαφορές που έχουν διατυπωθεί να γεφυρωθούν. Εμείς θα δείξουμε και τις μέρες που απομένουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εξαντλήσουμε βεβαίως τα περιθώρια των συναινέσεων. Νομίζω είναι κάτι  που θα διευκολύνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, την πολιτεία, το δημόσιο συμφέρον και νομίζω ότι σε αυτή την πρωτοβουλία μας θα πρέπει να συναινέσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βλέπω ότι σιγά σιγά και μέσα από  το διάλογο ο οποίος διεξάγεται στη Βουλή το καταλαβαίνουν.
Μάλιστα για να δούμε λοιπόν αν θα κλείσουν οι διαφορές, εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Να είστε καλά, καλό σας μεσημέρι κύριε Υπουργέ.
Ευχαριστώ. Γειά σας.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo