Ακούστε:

Κ. υπουργέ, καλό σας μεσημέρι.

Καλό μεσημέρι.

Ομόφωνη η απόφαση του ΕΣΡ που καταγράφει πως ρητά έλαβε υπόψη τον προηγούμενο διαγωνισμό και τονίζει ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο κόντρα στη θέση της αντιπολίτευσης, αλλά και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Την αναμένατε; Τη βλέπετε σαν πολιτική δικαίωση την απόφαση καταρχάς;

Νομίζω ότι είναι μία δικαίωση για όλους όσους έλεγαν ότι το φάσμα είναι ένας σπάνιος εθνικός πόρος για τη χρήση του οποίου πρέπει να καταβάλλεται τίμημα. Είναι μία απόφαση τομή νομίζω στα τηλεοπτικά πράγματα, διότι πρώτον η χώρα δυστυχώς είχε ένα τοπίο αναρχίας και μία ρυθμιστική Αρχή η οποία δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί στο ρόλο της και ως εκ τούτου νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, το οποίο έχει και την επιπρόσθετη θετική πτυχή ότι ήταν, όπως και εσείς αναφέρατε, μία απόφαση ομόφωνη. Δηλαδή υποστηρίχθηκε και από τα πρόσωπα τα οποία προτάθηκαν και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Είναι νομίζω εξαιρετικά σημαντική και θέλω μέσα από τη συχνότητά σας να καλέσω τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την απόφαση του ΕΣΡ και να βοηθήσουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις, ούτως ώστε να περάσουμε στην επόμενη μέρα της ρύθμισης, της τακτοποίησης αλλά και της ανάπτυξης του τηλεοπτικού κλάδου, διότι είναι κάτι που το έχει η χώρα ανάγκη.

Άρα, λοιπόν, το στοιχείο της ομοφωνίας, το οποίο προτάξατε, ενδέχεται ίσως και να κατεβάσει τους τόνους της Αντιπολίτευσης και να αφήσει ένα έδαφος διακομματικής συναίνεσης τουλάχιστον σε αυτό το θέμα και να στηριχτούν οι προσπάθειες του ΕΣΡ.

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε εσείς κάτι από το ρεπορτάζ. Δεν έχω υπόψη μου κάποια αντίδραση κομμάτων μέχρι στιγμής για τη απόφαση του ΕΣΡ. Νομίζω ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει τοποθετηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θετικό τρόπο. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια άλλη τοποθέτηση. Αν μου διαφεύγει, να το δούμε. Αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει και η αντίληψη στο πολιτικό σύστημα ότι αυτή η απόφαση του ΕΣΡ θεωρείται αυτονόητη.

Και τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό, αλλά τα χρονοδιαγράμματα, για να το αποσαφηνίσουμε, τα ορίζει το ΕΣΡ, έτσι;

Ναι, έχει την πλήρη αρμοδιότητα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ταυτόχρονα ότι στους λίγους μήνες της συγκρότησής του έχει κάνει πολλά περισσότερα βήματα από όσα είχαν γίνει από συστάσεως του και μετά. Αυτό νομίζω συνιστά και μία τομή σε σχέση με τις λειτουργίες του παρελθόντος.

Ένα πιο τα πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της απόφασης είναι και οι 2.800 εργαζόμενοι minimum, δηλαδή κατώτατος αριθμός 400 εργαζομένων ανά κανάλι.

Κ. Σαββόπουλε, ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει στα αδειοδοτημένα κανάλια να υπάρχουν 400 εργαζόμενοι ανά τηλεοπτικό σταθμό. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας θα αυξηθούν, διότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν γύρω στους 2.000 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι και πολλές φορές με πολλές καθυστερήσεις πληρωμών ή με πάρα πολύ δυσμενείς σχέσεις εργασίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει εγερθεί ζήτημα από κάποιον ενδιαφερόμενο στην αγορά ή από κάποιο πολιτικό κόμμα για να αλλάξει αυτή η ρύθμιση. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουμε ένα πλαίσιο στην πορεία προς την αδειοδότηση, το οποίο προδιαγράφει νομίζω μία πορεία πάρα πολύ ξεκάθαρη. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο ότι θα είναι 2800 οι εργαζόμενοι στα κανάλια εθνικής εμβέλειας, διότι η πρόνοια του νόμου 4339 μιλάει για 400 εργαζόμενους. Συνεπώς αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, γιατί όπως κι εσείς γνωρίζετε στα τηλεοπτικά κανάλια δυστυχώς έχουμε μία καμπύλη απασχόλησης, η οποία βαίνει μειούμενη τόσο ως προς το απόλυτο αριθμό των απασχολουμένων όσο και ως προς τις αμοιβές τους και τις σχέσεις εργασίας, με τις οποίες απασχολούνται.

Τα επτά κανάλια γενικού περιεχομένου αφήνουν χώρο και για θεματικές άδειες στο μέλλον;

Νομίζω ότι είναι δύσκολο να χωρέσουν με βάση και το πεπερασμένο του φάσματος και τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις της χώρας για απόδοση ενός κομματιού του φάσματος στην κινητή τηλεφωνία μετά το 2020, αλλά αυτή είναι μία μελλοντική συζήτηση, η οποία θα γίνει στην ώρα της.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo