Είστε σε συνεννόηση με το ΕΣΡ για το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες;

Με το ΕΣΡ είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και εξ όσων γνωρίζω βρίσκεται στη φάση συγκρότησης της προκήρυξης. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και μέσα στο 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

Το τίμημα θα είναι υψηλό. Θα γίνουν κάποιες διευκολύνσεις προς τους αγοραστές;

Έχει ήδη νομοθετηθεί ότι το τίμημα θα καταβληθεί σε δέκα δόσεις. Τα κανάλια έχουν πληρώσει 90 εκ. κατά τη δική μας διακυβέρνηση. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές, οπότε επαναλαμβάνω ότι θα επανεξετάσουμε το φορολογικό τους καθεστώς, εάν προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για αυτά από μια διαφαινόμενη συμφωνία εργαζόμενων – εργοδοτών για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.

Θα ισχύσει η πρόβλεψη για τετρακόσιες θέσεις εργασίας ανά κανάλι;

Βεβαίως. Ψηφίστηκε, μάλιστα και από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θα είναι θέσεις αορίστου χρόνου και θα ρυθμίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Βλέπουμε να αναδύεται ένα νέο τοπίο στην ενημέρωση με προέδρους ποδοσφαιρικών ομάδων να επιχειρούν να μεταφέρουν τη “γηπεδική κουλτούρα” στα μέσα τους και στην πολιτική ζωή...

Το να έχεις έναν πρόεδρο ΠΑΕ, ο οποίος κατηγορεί για ένα ατυχές αποτέλεσμα την κυβέρνηση, νομίζω ότι αγγίζει τα όρια του γελοίου.

Σας κατηγορούν προσωπικά ότι ενορχηστρώνεται μια νέα διαπλοκή με τον κύριο Σαββίδη για λογαριασμό της κυβέρνησης...

Η διαπλοκή υφίσταται όταν η πολιτεία δέχεται να μην θεσπίζει κανόνες και να απονέμει κατ’ επιλογή στους ευνοούμενούς της ειδικά προνόμια για να κερδίζουν επιρροή στην κοινή γνώμη ή χρήμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε αντιστροφή της λογικής που επικράτησε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μπαίνουν κανόνες, αδειοδοτούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί, πληρώνουν τους φόρους τους και είμαι βέβαιος ότι και ως προς το περιεχόμενο, το οποίο βεβαίως είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ, θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει, πάντως, στο θεσμικό οπλοστάσιο τρόπος να αποκλείσεις τη συμμετοχή από οποιαδήποτε άλλη ταυτόχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν είναι τωρινό αυτό το ζήτημα. Να θυμηθούμε τους κυρίους Βαρδινογιάννη και Κόκκαλη. Ήταν άνθρωποι που είχαν ισχυρές θέσεις και στα μίντια και στο ποδόσφαιρο.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σας εδώ στο υπουργείο

Τις επόμενες μέρες η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αναμένετε να λάβει τα εκκαθαρισμένα στοιχεία κυκλοφορίας των εφημερίδων, που σε συνδυασμό με το μπαρκόουντ, το οποίο θα υπάρχει πια υποχρεωτικά, θα λύσει το πρόβλημα της αξιοπιστίας της κυκλοφορίας τους.

Στο ραδιόφωνο, που έχουμε μια κατάσταση πολλαπλώς πιο άναρχη από την τηλεόραση., θα συνδυάσουμε την αύξηση της χωρητικότητας και το πέρασμα στο ψηφιακό ραδιόφωνο, με τη ρύθμιση του τοπίου, μέσω αδειοδότησης που θα οργανώσει το ΕΣΡ.

Επίσης, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε, μέσω δορυφορικών συνδέσεων, όχι από χρήματα των φορολογουμένων, αλλά από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών), τους κατοίκους της χώρας που δεν μπορούν να δούν τηλεόραση. 

Θα υπάρξει κάποια επένδυση μεγάλης κλίμακας, που αφορά χαρτοφυλάκιο του υπουργείου σας;

Πάρα πολύ γρήγορα θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε στις λεπτομέρειές του το πρόγραμμα της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών υπέρ-υψηλών ταχυτήτων σε όλη την επικράτεια, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, το λεγόμενο Super Fast broadband. Θα αφορά και οικιακή σύνδεση αλλά και επιχειρήσεις.

Θα δαπανηθεί σε αυτό το πρότζεκτ μισό δισ. ευρώ και θα απασχολήσει πολύ κόσμο διάφορων ειδικοτήτων. Όταν ολοκληρωθεί, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έχουν αναβαθμίσει τις ταχύτητες επικοινωνίας τους, το οποίοσημαίνει βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, τηςπροώθησης των προϊόντων τους, του τρόπου με τον οποίο ο πολίτης συναλλάσσεται με το δημόσιο, που προσλαμβάνει τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας κτλ. Όλα αυτάείναι ένας πάρα πολύ κρίσιμος παράγοντας για την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων.

Τέλος Σεπτέμβρη – αρχές Οκτώβρη θα ξεκινήσουμε, ελπίζουμε.

Πόσο γρήγορα πιστεύετε ότι θα προχωρήσει η διείσδυση των ψηφιακών συστημάτων στη Δημόσια Διοίκηση, στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός την Τετάρτη;

Μπορούμε να έχουμε ολοκληρώσει την σχετικά σύντομα ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, γεγονός που θα αλλάξει ριζικά την παραγωγικότητα του δημοσίου.

Να επισημάνω, πάντως, πως έως τώρα κάθε φορέας παράγγελνε τα έργα που νόμιζε ότι του κάνουν, χωρίς να υπάρχει ενιαίος κεντρικός σχεδιασμός. Το αποτέλεσμα ήταν τα έργα να γίνονται για να εξυπηρετούν τους εργολάβους και όχι τις ανάγκες του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει νοσοκομείο που έχει τρία συστήματα, τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!

Η κυβέρνηση θέτει στόχο να κλείσει γρήγορα την Τρίτη αξιολόγηση. Είναι αυτό εφικτό ή πρέπει να περιμένουμε νέους εκβιασμούς;

Τα πολιτικά ευαίσθητα θέματα είναι πολύ λιγότερα και η βούλησή μας για εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν επερωτάται. Ταυτόχρονα, η πεισματάρα δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα κλείνει κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερα στόματα καταστροφολόγων.

Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Θα εξελιχθούν όλα έτσι ομαλά;

Σε ένα χρόνο η μακροοικονομική κατάσταση στη χώρα μας θα είναι ακόμη καλύτερη και θα έχει βοηθήσει τη συνολική πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη. Οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς στόχους της. Επίσης, οι έξοδοι στις αγορές θα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της πορείας.

Η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του χρέους αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές ή στο τέλος του προγράμματος;

Η συζήτηση αυτή θα αποκτήσει τη δική της δυναμική. Έχει αποδειχθεί ότι τα καλά συμβαίνουν εκτός της τροϊκανής μηχανικής, στην ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση των ιδεών, της πολιτικής διαπραγμάτευσης και της γενίκευσης του διαλόγου στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει πυροδοτήσει ήδη αυτή τη συζήτηση.

Σε αυτή τη διαδικασία συμπεριλαμβάνετε και την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα;

Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι θα έλθει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί, με την ατζέντα την οποία ήδη ο ίδιος έχει θέσει και τα ζητήματα του σκληρού πυρήνα της εφαρμοζόμενης ευρωπαϊκής πολιτικής θα μείνουν εκτός συζήτησης;

Μπορείτε να αποκλείσετε κατηγορηματικά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί ένα ακόμη μνημόνιο;

Η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και αυτό θα καταγραφεί ιστορικά. Έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι το τελευταίο και το οποίο θα υλοποιηθεί στην ώρα του εξασφαλίζοντας την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας. Παράλληλα, προχωρούμε την τεράστια διαρκή προσπάθεια να γιατρευτούν οι πληγές που άνοιξαν στην κοινωνία και την οικονομία οι πολιτικές της ύφεσης.

Βλέπουμε να αποκλίνει η ρητορική ΔΝΤ – Ευρώπης για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ ζητά μέτρα για δημοσιονομικά, τράπεζες κτλ, ενώ η Ευρωπαίοι μιλούν για success story. Μήπως το Ταμείο προετοιμάζεται για έξοδο;

Μπορούμε, πλέον, να αποτιμήσουμε με ψυχραιμία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η είσοδός του Ταμείου ήταν μεγάλο λάθος, το οποίο εμείς κληρονομήσαμε και κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Νομίζω, όμως, ότι, εντέλει, θα παραμείνει έως το τέλος του προγράμματος. Έχουμε διανύσει, εξάλλου, τα δύο τρίτα του.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, ασκείται κριτική από μερίδα των ΜΜΕ και τη ΝΔ ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Ότι, δηλαδή, μιλά για επενδύσεις, αλλά στην πράξη τις μπλοκάρει. Πως σχολιάζετε;

Πέραν των τίτλων, που έχουν πολιτική στόχευση, τελικά το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων αναγκάζεται να παρουσιάζει την πραγματικότητα. Έχουμε μια μεγάλη επένδυση, με τετρακόσια άτομα προσωπικό (σ.σ. Παπαστράτος) και πήγε εκεί ο πρωθυπουργός για να τονίσει τη σημασία της. Τα γεγονότα δεν μπορούν πια να αποσιωπηθούν.

Παραλάβαμε μια χώρα σε βαθιά κρίση και με θηριώδη ανεργία. Προτεραιότητα μας είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με σεβασμό στον εργαζόμενο. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση σε αυτό. Υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα, όπου αριστερές ή προοδευτικές κυβερνήσεις έδωσαν κίνητρα σε επενδυτές για να ανακάμψει η οικονομία.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα σημαντικά προβλήματα, φέρνοντας στην επικαιρότητα ζητήματα όπως η εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού...

Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και είναι λογικό, διότι ηΝΔ είχε εκφράσει τη στρατηγική ότι θα εκτροχιαστεί η οικονομία και θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, ενώ παρατηρούμε τα ακριβώς αντίθετα να συμβαίνουν.Λανσάρει, λοιπόν, τώρα διάφορα αφηγήματα ανάσαρανταοκτάωρο για να συντηρήσει το κλίμα έντασης.Είναι εγκλωβισμένη σε αυτή στρατηγική γιατί η ακροδεξιά ομάδα έχει πάρει κεφάλι στο εσωτερικό τηςκαι επηρεάζει τις προτεραιότητές της. Θα έδινα έλεγα στην ηγεσία της ΝΔ να μην προκαλεί σύγχυση στους οπαδούς της και να σταματήσει να λέει ότι είμαστε ένα σταλινικό καθεστώς, τπυ οποίου η οικονομία αναβαθμίζεται από την Fitch. Είναι γελοίο.

Θεωρώ, πάντως, ότι είναι πάρα πολύ θετικό ότι υψώθηκε πολύ σαφές τείχος που έδειξε ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρα πολύ βαθιά αντιφασιστικά αντανακλαστικά που εδράζονται σε συγκεκριμένες ιστορικές εμπειρίες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ΣταύροςΚοντονής, έκανε αυτό που θα έκανε ο καθένας μας.Δικαιώθηκε όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά και Ευρώπης, αν κρίνουμε από τις συμμετοχές στην Εσθονία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θα διεκδικήσει την πρωτιά στις επόμενες εκλογές. Το πιστεύετε αυτό ή το λέτε για να διατηρηθεί το προφίλ κόμματος εξουσίας;

Ας σκεφτούμε λίγο ποια θα είναι η πραγματική εικόνα στις επόμενες εκλογές. Η χώρα θα έχει ομαλοποιήσει τη διαδικασία χρηματοδότησής της, τα μακροοικονομικά της δεδομένα θα είναι θετικά, θα έχουν δημιουργηθεί 400.000 – 500.000 νέες θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ θα αυξάνεται, οι επενδύσεις θα προχωρούν. Αυτή, λοιπόν, η σύγκριση του πού βρισκόταν η οικονομία και πού θα φθάσει την ώρα της ολοκλήρωσης της τετραετίας θα είναι συντριπτική. Αυτή θα κρίνει τη στάση του λαού και αυτή θα μας δώσει και τη νίκη για μια δεύτερη τετραετία, η οποία θα ολοκληρώσει τη μετάβαση από την ανωμαλία της υψηλής ανεργίας σε μια ομαλή κατάσταση συνολικά για την ελληνική κοινωνία.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση και πάμε σε δεύτερες εκλογές, με απλή αναλογική, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ; Διακινούνται ξανά τέτοια σενάρια...

Προφανώς και το αποκλείουμε. Η καλλιέργεια του ως ενδεχόμενο είναι δείγμα των αδιεξόδων κάποιων κέντρων. Συγκρούονται δυο στρατηγικές και με όρους ιστορικούς καλείται ο λαός να επιλέξει. Ή θα κάνει μια επιλογή παλινδρόμησης σε πολιτικές ακραίου υφεσιακού νεοφιλελευθερισμού και σε εμφυλιοπολεμικά αφηγήματα ή θα μπει στον δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης με μακροχρόνια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση.

Η δήλωση του κυρίου Βούτση, ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός πριν το τέλος της τρίτης αξιολόγησης απηχεί προσωπικές του απόψεις ή εκφράζει κάτι πιο συλλογικό για την κυβέρνηση;

Μολονότι ο μόνος αρμόδιος για το θέμα αυτό είναι ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να επισημάνω ότι ο πρόεδρος της βουλής είναι ένα σημαίνων στέλεχος που έχει αποδείξει ότι ξέρει πολύ καλά πότε πρέπει να μιλάει και τι να λέει.

Στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς για την μετά το μνημόνιο εποχή. Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση;

Νομίζω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σε εξέλιξη διαδικασία στη ΔΗΣΥ για την εκλογή νέου αρχηγού. Οι υποψήφιοι θα πουν αν προσβλέπουν σε συνεργασία με τη ΝΔ, αν θεωρούν ότι πρέπει η Ελλάδα να έχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πολλά άλλα. Ο κόσμος, που παρακολουθεί την κεντροαριστερά, αναμένει. Είναι δυνατό ένας άνθρωπος προοδευτικός να υποστηρίξει έναν σχηματισμό, αν αυτός  πάρει εκ νέου πορεία συνεργασίας με τους κυρίους Γεωργιάδη και Βορίδη, οι οποίοι είναι νοσταλγοί των χειρότερων στιγμών της ιστορίας μας; Κεντροαριστερά με Μητσοτάκη, Βορίδη και Γεωργιάδη δε γίνεται. Η Κεντροαριστερά οφείλει να δικαιώσει την ιστορία της ως παράταξη προόδου και αλλαγής και όχι ως παρακολούθημα της ΝΔ. Με μια τέτοια Κεντροαριστερά ασφαλώς και ο δρόμος των συγκλίσεων είναι ανοιχτός.

 

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo