Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Πρόεδρος Obama ήρθε για να απευθύνει από την Ελλάδα τον αποχαιρετιστήριο λόγο του προς την υφήλιο και να εξάρει τη Δημοκρατία. Σήμερα, είναι ο Emmanuel Macron που, που έρχεται για να παρουσιάσει στην Πνύκα το όραμά του για την επανίδρυση της Ευρώπης από την Πνύκα… Η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής όταν γίνεται λόγος για τη Δημοκρατία…

 Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα σύμβολο. Η Ελλάδα είναι σημαντική για την Ευρώπη, χάρη στη γεωστρατηγική της κατάσταση. Πίσω από αυτήν την επίσκεψη υπάρχει ουσία. Καταρχάς, η Γαλλία πάντα ήταν με το μέρος μας. Την κρίσιμη στιγμή, στην ταραχώδη περίοδο του 2015, χάρη στη Γαλλία διασφαλίστηκε η επιβίωσή μας εντός του ευρώ. Σήμερα, υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη που λέει ότι όλα πάνε καλά σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υφίσταται ένα πραγματικό πρόβλημα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και οφείλουμε να μιλάμε για αυτά τα προβλήματα. Οφείλουμε να αναπτύξουμε μηχανισμούς για να αποφύγουμε μελλοντικές κρίσεις. Θεωρούμε ότι ο Emmanuel Macron θέλει να  μεταφέρει τις ιδέες του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και στηρίζουμε αυτήν την κίνηση. 

 Είστε μια αριστερή Κυβέρνηση ενώ ο Emmanuel Macron έχει μια οικονομική ατζέντα για τη Γαλλία που χαρακτηρίζεται μάλλον φιλελεύθερη. Τι περιμένετε πραγματικά σαν αλλαγή δυναμικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως όσον αφορά το θέμα της λιτότητας, η οποία σας έχει επιβληθεί τα τελευταία επτά χρόνια; 

 Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα δύο αυτά πράγματα. Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τις πολιτικές που επιλέγει ο καθείς στο εσωτερικό της χώρας του. Η ατζέντα αναφορικά με την ευρωπαϊκή λειτουργία αποτελεί ένα άλλο ζήτημα. Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη αλλάζει. Οφείλουμε να αποφασίσουμε αν (η αλλαγή αυτή) θα λάβει τη μορφή περισσότερης δημοκρατίας, μεγαλύτερης διαφάνειας των θεσμών ή τη μορφή αλλαγών που προτείνει η δεξιά και θα οδηγήσουν σε άνοδο του εθνικισμού και του προστατευτισμού. Πρέπει να ξανακάνουμε ελκυστικό το ευρωπαϊκό σχέδιο για τους λαούς της Ευρώπης και χρειαζόμαστε περισσότερη σύγκλιση. Χρειαζόμαστε θάρρος για να κατευθυνθούμε σε ένα φεντεραλισμό της προόδου. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από έναν κοινό προϋπολογισμό, έχει ανάγκη από μηχανισμούς που θα μειώσουν το χάσμα ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της. 

Η Ελλάδα μπορεί να έχει άποψη σε αυτή τη διαδικασία;

 Φυσικά και η Ελλάδα έχει άποψη!  Θα μπορούσατε να φανταστείτε εδώ και δύο χρόνια ότι η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Νότου στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2016 θα ήταν με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα; Εδώ και ένα χρόνο, έχουμε υποδεχτεί τον Ρώσο Πρόεδρο, τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον Πάπα κα. Διεξάγουμε μια ανοιχτή διεθνή διπλωματία. Η Κίνα είναι ένας εταίρος. Οι ΗΠΑ είναι ένας εταίρος, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας και είμαστε ένα πιστό μέλος αυτής της Ένωσης.

Περιμένετε από τον Macron να κάνει νέες ανακοινώσεις αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους σας;

Κερδίσαμε κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια του Eurogroup του Ιουνίου και η θέση της Γαλλίας, η οποία υποστηρίζει αυτά τα μέτρα, μας ικανοποιεί σε αυτά τα σημεία. Πήραμε μια παράταση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση των πληρωμών) για 15 επιπλέον χρόνια και κυρίως την ρήτρα ανάπτυξης, η οποία αλλάζει τη λογική της αποπληρωμής του χρέους. Αρχικά, πρέπει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και στη συνέχεια να εξυπηρετήσουμε το χρέος. Πριν, η λογική ήταν: όποιο και να είναι το επίπεδο ανάπτυξης πρέπει να εξυπηρετείται το χρέος, ακόμη και εις βάρος της απασχόλησης.

Υποστηρίζετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ομαλοποίησης. Και όμως το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης ζητά καθημερινά πρόωρες εκλογές και οι ευρωπαίοι εταίροι σας εξακολουθούν να μην πιστεύουν στην πολιτική σταθερότητα…

  Προφανώς διαφωνώ. Πιστεύω ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης, που θα ολοκληρώσει τη θητεία του το 2019. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι η χώρα ομαλοποιείται. Αν η ανάπτυξη φθάσει πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ φέτος, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Τσίπρας να είναι ο Πρωθυπουργός που θα πετύχει να δημιουργήσει 400.000 θέσεις απασχόλησης από τώρα έως το τέλος της θητείας του. Και τότε οι άνθρωποι θα βρεθούν μπροστά σε μια επιλογή: είτε να επιστρέψουν στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, είτε να παραμείνουν στο δρόμο της ομαλοποίησης με μια ισχυρή κοινωνική πτυχή. Η επίσκεψη του Προέδρου Macron αποτελεί για εμάς μια ένδειξη ισχυρής εμπιστοσύνης.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo