Καλή σας μέρα, κ. Παππά.

Καλημέρα κ. Σχοινά. Καλημέρα στους ακροατές.

Λοιπόν να ξεκινήσουμε με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

Να ξεκινήσουμε.

Στο οποίο εκλεγήκατε σε πολύ υψηλή θέση στη νέα Κεντρική Επιτροπή και συγχαρητήρια για αυτό, αλλά ποιο ήταν για εσάς το βασικό μήνυμα που βγαίνει από το Συνέδριο, που προκύπτει; Τα βασικά διακυβεύματα εκπληρώθηκαν; Τι ήταν αυτό που χαρακτηρίζει κατά την άποψή σας το Συνέδριο;

Κοιτάξτε να δείτε. Νομίζω ότι καταρχήν είχε ένα χαρακτήρα ιστορικότητας αυτό το Συνέδριο, διότι είναι το πρώτο Συνέδριο το οποίο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ένα κόμμα της αριστεράς, όντας στη διακυβέρνηση της χώρας.

Όντως δεν έχει ξαναγίνει αυτό.

Καλείται, λοιπόν, εκ των πραγμάτων να απαντήσει σε ερωτήματα, τα οποία είναι πρωτόγνωρα για τη στελέχωσή του, για τα μέλη του, για τους ανθρώπους που το υπηρετούν και αυτό ήταν μία τομή στην ιστορία της αριστεράς πέρα από το ότι ήταν τομή στα ιστορικά πράγματα της χώρας. Νομίζω ότι έγινε ένας πάρα πολύ πλούσιος διάλογος. Είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι για το πώς εξελίχθηκε και το βάθος του διαλόγου, το οποίο υπήρξε σε αυτές τις τρεις μέρες. Θα πρέπει, βεβαίως, να συζητήσουμε το πώς θα οργανώνουμε τα συνέδριά μας και επειδή είναι πολυπληθή να διασφαλίζουμε ότι σε διάρκεια και σε οργάνωση- ενδεχομένως και με προσυνέδρια- να διασφαλίζεται ότι ο διάλογος θα είναι ακόμη πιο βαθύς, πλούσιος, οργανωμένος και παραγωγικός. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να το κάνουμε, αλλά νομίζω ότι είναι ένα Συνέδριο, το οποίο ακριβώς ήταν ένα τεράστιο βήμα αυτοσυνείδησης και για το ΣΥΡΙΖΑ και για την ηγεσία του και για τα μέλη του. Ένα τριήμερο, στο οποίο αναμετρηθήκαμε με την πραγματικότητα της διακυβέρνησης, συζητήσαμε ανοιχτά μεταξύ μας με το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εφαρμόζεις πολιτική σε ένα δυσμενές διεθνές πλαίσιο με κατεστημένους μηχανισμούς σε κάθε γωνιά των θεσμών του κράτους ή και της οικονομίας να προσπαθούν να υπονομεύσουν το έργο μας και νομίζω αναδείχθηκαν και οι προτεραιότητες στις οποίες έχουμε πραγματικά υπάρξει παραγωγικοί και σηματοδοτούν τη διαφορετικότητα της δικής μας εφαρμοσμένης πολιτικής. Το στοίχημα το ιστορικό για το επόμενο διάστημα είναι να οικοδομήσουμε ένα κόμμα αντάξιο του ιστορικού χρέους το οποίο έχουμε. Και το ιστορικό χρέος το οποίο έχουμε είναι να φτιάξουμε ένα κόμμα το οποίο θα είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς. Της μεγάλης αριστεράς, που θα είναι κορμός μιας αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το ζητούμενο επίσης είναι να μπορέσει η αριστερά να αποκτήσει πολύ πιο οικοδομημένες και στενές επαφές με την οργανωμένη κοινωνία, να ανοίξει τις πόρτες της, βεβαίως, με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια, αλλά χωρίς να έχει σύνδρομα που ενδεχομένως στο παρελθόν να μη μας επέτρεψαν να είμαστε όσο ανοιχτοί θα έπρεπε σε ανθρώπους που προσπάθησαν να μας προσεγγίσουν και να φτάσουμε πραγματικά να έχουμε ένα κόμμα αντάξιο των καθηκόντων τόσο σε επίπεδο μαζικότητας αλλά και σε επίπεδο ποιότητας.

Συνομιλούμε με τον κ. Ν. Παππά, Υπουργό Επικρατείας. Ακούσατε την άποψή του για το συνέδριο. Κ. Παππά να μείνουμε λίγο ακόμα στο συνέδριο. Σε ό,τι αφορά την πολιτική, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι παρεμβάσεις αλλά και το κείμενο της πολιτικής απόφασης θεωρείται ότι βάζουν νέα ζητήματα; Υπάρχει κάτι που πρέπει να αλλάξει; Υπάρχουν σημεία στα οποία πρέπει να επιμείνει με ένα ιδιαίτερο τρόπο; Ποια είναι η άποψή σας;

Νομίζω αν υπάρχει κάτι, ενδεχομένως να υπάρχει η ανάγκη να επιταχύνουμε τη δράση μας τόσο στους τομείς εντός της συμφωνίας όσο και στους τομείς εκτός της συμφωνίας.

Εννοείτε το παράλληλο πρόγραμμα;

Ξέρετε κάτι; Και μέσα στη συμφωνία υπάρχουν πράγματα τα οποία σηματοδοτούν την αριστερή προοδευτική κατεύθυνση, όπως είναι τα ζητήματα που έμειναν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση και πετύχαμε ρυθμίσεις, οι οποίες προστατεύουν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Να σας πω ένα παράδειγμα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι εντός της συμφωνίας. Προέκυψε από τη διαπραγμάτευση. Δεν είναι παράλληλο πρόγραμμα. Είναι όμως μία παρέμβαση, η οποία σηματοδοτεί ακριβώς τον προσανατολισμό το δικό μας. Εκτός της συμφωνίας είναι η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 2.500 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Εκτός της συμφωνίας είναι η παρέμβασή μας στο τηλεοπτικό τοπίο και η άρση της ασυδοσίας, η οποία υπήρχε για τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα. Άρα νομίζω ότι αν έχουμε κάτι να κάνουμε είναι να επιταχύνουμε και να κάνουμε ακόμη πιο αποτελεσματική τη δράση μας στους τομείς εκείνους, οι οποίοι και νοηματοδοτούν και σηματοδοτούν την παρουσία της αριστεράς στη διακυβέρνηση, αλλά και δικαιώνουν την επιλογή των αριστερών πολιτών και του προοδευτικού κόσμου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Εκεί νομίζω είναι το μεγάλο στοίχημα. Μπορούμε και πρέπει κάθε μέρα να απαιτούμε από τον εαυτό μας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Επιτρέψτε μου να πω , κ. Σχοινά, ότι πρέπει να φύγουμε από μία συνήθεια τα πράγματα να τα περιγράφουμε με χειρότερους όρους από ό,τι πραγματικά είναι. Διότι η ιστορία αυτού του κόμματος είναι μία ιστορία αγώνα για την επιβίωση τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Τώρα βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση. Μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες, λέει ο λαός μας . Βεβαίως, αλλά και την αυτοκριτική μας και τα λάθη μας και τις καθυστερήσεις μας θα τα συζητάμε επάνω στον καμβά της ιστορικής μας δικαίωσης. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, η απαράγραπτη αλήθεια ότι αυτό το κόμμα από ένα μικρό κόμμα της αριστεράς έχει γίνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και θα είναι για πολλά χρόνια η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αν εμείς ανταποκριθούμε στα καθήκοντα, τα οποία το συνέδριο, το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μας έχει αναθέσει.

Κ. Παππά, να πιάσουμε τώρα το νήμα των εξελίξεων και είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και στα οποία νομίζω ότι με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο προέκυψε από το συνέδριο ότι πρέπει να επιμείνει και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση η κυβέρνηση είναι το θέμα της μάχης κατά της διαπλοκής και κομμάτι της μάχης αυτής είναι, βεβαίως, και η ιστορία με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και των συχνοτήτων εν γένει. Υπήρχαν κάποιες εξελίξεις. Η μία από αυτές είναι ότι, ενώ υπήρξε μία πρωτοβουλία εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, του κ. Βούτση, για το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, είχαμε πάλι, αν δεν κάνω λάθος, από τη Ν.Δ. μία ηχηρή άρνηση. Θα ήθελα το σχόλιό σας, γιατί υποτίθεται το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη αρχή από πλευράς Ν.Δ. έχει αναγορευθεί ως βασικό μέσο για την όποια εν πάση περιπτώσει παρέμβαση στο τηλεοπτικό τοπίο.

Καταρχήν θέλω να υπογραμμίσω μία θεμελιώδη αντίφαση στη ρητορική και στη γραμμή της Ν.Δ. Η Ν.Δ. έχει δύο πυλώνες επιχειρημάτων εναντίον μας σε σχέση με την αδειοδότηση. Ο πρώτος πυλώνας είναι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, δηλαδή λένε ότι ο Υπουργός δεν έπρεπε να έχει, η κυβέρνηση συνολικά δεν έπρεπε να έχει την αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και την απόφαση κυρίως για τον αριθμό των αδειών. Προσέξτε τι σας λέω ο αριθμός των αδειών ήταν υπουργική απόφαση σε όλους τους νόμους, οι οποίο έχουν ψηφιστεί για τα μέσα ενημέρωσης μέχρι στιγμής, αλλά μόνο την ώρα που εμείς αναλάβαμε προέκυψε μεγάλο ζήτημα. Λένε, λοιπόν, το θέμα των αρμοδιοτήτων και από τη άλλη μιλούν για τον αριθμό των αδειών. Και λένε ταυτόχρονα ότι όταν και εάν γίνουν ποτέ αυτοί κυβέρνηση θα απελευθερώσουν τον αριθμό των αδειών, θα δώσουν περισσότερες άδειες. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει μία θεμελιώδη αντίφαση. Ή ισχυρίζονται ότι πρέπει η απόφαση για τον αριθμό των αδειών να είναι στο ΕΣΡ και άρα δεν μπορούν να τάξουν περισσότερες άδειες ή τάζουν περισσότερες άδειες και άρα υποκριτικά υποστηρίζουν ότι θίγονται λόγω της αρμοδιότητας, που έχουμε πάρει.

Θεωρώντας ίσως δεδομένο ότι το ΕΣΡ θα το ελέγχουν και θα το έχουν του χεριού τους.

Ούτε αυτό είναι. Είναι δεδομένο ότι θα ψηφίζονταν νόμοι και δεν θα εφαρμόζονται, διότι έχουν ψηφιστεί 11 νόμοι στην Ελλάδα, 4 εκ των οποίων προέβλεπαν διαγωνιστική διαδικασία για τα κανάλια και ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ψηφίστηκαν φόροι και ποτέ δεν καταλογίστηκαν και ποτέ δεν εισπράχτηκαν λεφτά. Θα έρθει, λοιπόν, η Ν. Δ., αν ποτέ βρεθεί στην κυβέρνηση στο βαθύ και απώτερο μέλλον θα έρθει και θα πει, θα αναγνωρίσει ένα status quo και με κάποιο τρόπο θα αρχίσουν πάλι τις παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας και τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Περί αυτού πρόκειται. Τώρα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Είδα και μία συνέντευξη της κ. Μπακογιάννη χθες που λέει ότι κακώς δεν είχε κάνει η Ν.Δ. διαγωνισμό. Λοιπόν, αντί όμως να παριστάνουν τη μετανοημένη Μαγδαληνή, να κοιτάξουν να βγάλουν οριστικά από μέσα τους τα δαιμόνια της διαπλοκής. Να κάτσουν στο τραπέζι στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να συναινέσουν στον ορισμό ΕΣΡ, να αποκτήσει η χώρα ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση και να κλείσει οριστικά αυτός ο φαύλος κύκλος της ντροπής και της αναξιοπρέπειας, όπου ο αέρας της χώρας είχε υποκλαπεί από μία κλίκα καναλαρχών. Σε αυτό το πράγμα πρέπει να μπει ένα τέλος και ήρθε η ώρα και η συντηρητική παράταξη, αντί να πολιτεύεται ως ουρά των καναλαρχών να συμβάλλει.

Τώρα υπήρξαν και οι εξελίξεις στο συμβούλιο της Επικρατείας. Πότε περίπου εκτιμάτε ότι θα έχουμε μία τελική απόφαση; Έχετε εικόνα;

Δεν μπορώ να το εκτιμήσω αυτό και δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω οποιοδήποτε σχόλιο, το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί ως απόπειρα επηρεασμού της δικαιοσύνης. Ξέρετε γιατί είναι ευαίσθητοι και πονηροί καιροί και πανέτοιμοι και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να διαστρεβλώσουν. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι βλέπουμε μία αδιάκοπη προσπάθεια πιέσεων από την αντίπερα όχθη και όταν λέω αντίπερα όχθη όχι τόσο τη Ν.Δ., διότι, καθώς κυλάει νερό στο αυλάκι, το τι λέει η Ν.Δ. δεν παίζει και πάρα πολύ ρόλο με την έννοια ότι μηρυκάζει τα επιχειρήματα των καναλαρχών. Βλέπουμε ότι εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι πιέσεων προς τους δικαστές από τους μιντιακούς βραχίονες, από την πλευρά των καναλιών, για να αποφασίσουν έτσι ώστε να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των συγκεκριμένων καναλιών. Εν πάση περιπτώσει όλοι έχουμε την υποχρέωση να σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αυτό έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα και γι’ αυτό στη βάση των αποφάσεων της δικαιοσύνης ακριβώς έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Ελπίζουμε να το πάρει κάποια στιγμή απόφαση και η Ν.Δ.

Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Παππά. Καλή σας μέρα.

Εγώ σας ευχαριστώ κ. Σχοινά.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo