Ακουστε:

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, κύριο Νίκο Παππά. Καλό μεσημέρι.

ΠΑΠΠΑΣ: Καλό μεσημέρι κύριε Παπαδόπουλε. Καλό μεσημέρι κύριε Ξενάκη.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Δεν σας είχαμε προαναγγείλει, γιατί υπήρχε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι πριν από λίγη ώρα και δεν ήμασταν βέβαιοι ότι θα μπορούσαμε να σας έχουμε. Ο κ. Παππάς, λοιπόν, μαζί μας, ένα από τα μέλη της αποστολής που φεύγουν απόψε το βράδυ για τις ΗΠΑ, μαζί με τον Πρωθυπουργό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από αυτό, όμως, αν θέλει ο Υπουργός να κάνει ένα σχόλιο για το χθεσινό αποτρόπαιο περιστατικό της δολοφονίας του δικηγόρου Ζαφειρόπουλου.

ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω ότι είναι ένα πραγματικά αποτρόπαιο, απεχθές, μια εν ψυχρώ δολοφονία και δεν πρέπει να γίνει αφορμή για να εξαχθεί πολιτική υπεραξία. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να αφήσουμε τις Αρχές να κάνουν το καθήκον τους, ώστε να εξιχνιαστεί πάρα πολύ γρήγορα η υπόθεση, όσο κι αν αυτό είναι προφανές ότι δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των οικείων του.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Για να μην μπούμε παραπάνω σε αυτή τη συζήτηση, να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, όπως είπατε. Ξεκινάτε για ένα ταξίδι, μια αποστολή υπό τον Πρωθυπουργό επικεφαλής, για το Σικάγο και τις ΗΠΑ. Να σας ρωτήσω, με τι προσδοκίες πηγαίνετε και πηγαίνουμε ως χώρα σε αυτό το ταξίδι; Τι περιμένετε, δηλαδή;

ΠΑΠΠΑΣ: Είναι μια επίσκεψη, η οποία συμβαίνει σε μια πάρα πολύ κρίσιμη, σε μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή. Μια στιγμή, για την Ελλάδα, στην οποία έχει συνειδητοποιηθεί από το σύνολο των εταίρων, ότι η χώρα μας παίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, αλλά βρίσκεται και σε μια οικονομική στιγμή, κατά την οποία περνά στη φάση της σταθερής ανάκαμψης. Συνεπώς, έρχεται και «δένει» αυτή η επίσκεψη μέσα σε αυτό τον καμβά. Τον καμβά, δηλαδή, μιας Ελλάδας, η οποία ανακτά και το διεθνές της εκτόπισμα, αλλά και την οικονομική της ισορροπία. Οι ΗΠΑ, από την άλλη, είναι ένας παραδοσιακός παίκτης ασφαλείας στη δική μας περιοχή, αλλά -και καλώς, κατά τη γνώμη μας- τελευταίως γίνεται και οικονομικός παίκτης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, είναι δύο παράμετροι. Το ένα είναι το γεωπολιτικό και θέλω να σας ρωτήσω, εάν έχετε κάποια ανησυχία, δεδομένου ότι αυτό το ταξίδι γίνεται σε μια φάση όξυνσης των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ.

ΠΑΠΠΑΣ: Το εκτόπισμα της Ελλάδας αυξάνεται και διευρύνεται, ακριβώς διότι έχει καταφέρει με τις πρωτοβουλίες, στο διπλωματικό επίπεδο και στην εξωτερική πολιτική, να αποτελέσει βήμα σταθερότητας. Δηλαδή, την ώρα που έχουμε εστίες αστάθειας στην περιοχή γύρω μας, αν παρατηρήσετε τον χάρτη, θα δείτε ότι γύρω-γύρω από την Ελλάδα, αλλά και στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ακόμα και πιο πάνω στην Ουκρανία, είχαμε όλο το τελευταίο διάστημα καταστάσεις πάρα πολύ σοβαρής αστάθειας. Αλλά η Ελλάδα με τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες, με τις τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και τις πρωτοβουλίες της στα Βαλκάνια, με τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει πρωταγωνιστική δύναμη για την εμπέδωση ενός κλίματος και μιας κατάστασης σταθερότητας στην περιοχή. Από την κατάκτηση σταθερότητας, πρέπει, δε, να σας πω, εκτιμάμε ότι μπορεί να ωφεληθεί πάρα πολύ και η Ελλάδα και οι γείτονές της. Δηλαδή, η Ελλάδα, αν δείτε τον χάρτη, είναι σε ένα σημείο, όπου από πάνω της έχει μια ώριμη αγορά 400 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία τα επόμενα χρόνια θα έχει ανάγκη για υπηρεσίες μεταφορών, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, ενέργεια και από κάτω, εντελώς σχηματικά μιλώντας, όπως βλέπουμε τον χάρτη, υπάρχει και η Βόρεια Αφρική. Έχουμε κάθε συμφέρον, λοιπόν, κάθε λόγο, να εργαζόμαστε, ούτως ώστε να σταθεροποιηθεί εκ νέου αυτή η περιοχή και να διαμορφωθούν τεράστιες ευκαιρίες συνανάπτυξης.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, πράγματι, όπως το λέτε, αν είχαμε μια χώρα σε κανονικότητα. Εδώ, δεν μιλάμε για χώρα σε κανονικότητα. Εδώ μιλάμε για μια χώρα, που για επτά χρόνια οι κάτοικοί της περνούν τα πάνδεινα, που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ζει πάρα πολύ δύσκολα, φυτοζωεί, ακόμα και τώρα που μιλάμε. Και αναρωτιέμαι, πώς μπορεί να παίξει αυτόν τον τόσο σημαντικό ρόλο που περιγράφετε, μια χώρα στην κατάσταση της σημερινής Ελλάδας.

ΠΑΠΠΑΣ: Θέλω να σας καλέσω να έρθετε, μαζί με μένα και με άλλους ανθρώπους, στο στρατόπεδο της αισιοδοξίας. Διότι, η χώρα, βεβαίως, έχει τα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα που περιγράφετε, αλλά είναι στη φάση της ανάκαμψης. Είναι σε μια φάση όπου καταγράφονται συνεχόμενα τρίμηνα με ρυθμούς ανάπτυξης, διαρκώς αποκλιμακωμένη ανεργία, αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των επενδύσεων, αύξηση των εισοδημάτων και αυτή η πορεία δεν πρέπει…

ΞΕΝΑΚΗΣ: Αύξηση των εισοδημάτων πού καταγράφεται;

ΠΑΠΠΑΣ: Και των μισθών.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Πού καταγράφονται; Στην κανονική ζωή αυτά;

ΠΑΠΠΑΣ: Στην κανονικότατη. Απλώς, έχουν αυξηθεί οι αμοιβές και για το 2016. Θα διαπιστώσετε ότι αυτό το στατιστικό στοιχείο θα είναι πάλι στη θετική σφαίρα, στο θετικό ρυθμό και στο τέλος του 2017.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; Μου θυμίζει λίγο την περίοδο Σαμαρά, το 2014.

ΠΑΠΠΑΣ: Όχι, να μην σας το θυμίζει, κ. Ξενάκη. Να σας πω γιατί.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Αναφέρεστε σε δείκτες οικονομικούς και πολύ καλά κάνετε και λέτε για την ανεργία. Και πραγματικά, όντως, η ανεργία πέφτει. Όμως, οι εργασιακές σχέσεις χειροτερεύουν, δεν καλυτερεύουν. Υπάρχουν 60% εργασιακές σχέσεις, ελαστικές αυτή τη στιγμή, χωρίς συμβάσεις εργασίας. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά.

ΠΑΠΠΑΣ: Εκ περιτροπής, βεβαίως. Η έκρηξη αυτή, ήταν το στατιστικό στοιχείο του τελευταίου μήνα, αν δεν κάνω λάθος. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αντίστροφη. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχει αρχίσει και ανατρέπεται μια ισορροπία πάρα πολύ αρνητική, η οποία ξεκίνησε από τότε που υπήρξε η πράξη υπουργικού συμβουλίου, που καταργούσε επί της ουσίας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις οποίες εμείς επαναδιαπραγματευόμαστε. Τότε, οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνταν, εκτινάχθηκαν στο 66% αυτές που αφορούσαν εκ περιτροπής και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Άρα, λοιπόν, είμαστε σε μια πορεία όπου, θα σας έλεγα και ακριβώς με αφορμή την ερώτησή σας, θα πρέπει να υπάρξει μια ύψιστη ενότητα και σύγκλιση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην ανάγκη να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα λοιπά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν είναι κυρίως θέμα νόμου. Είναι θέμα πραγματικότητας και δυστυχώς…

ΠΑΠΠΑΣ: Δεν θα διαφωνήσω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χάλασαν, όχι γιατί δεν υπήρχε το προστατευτικό, ο νόμος να προστατεύει, αλλά δυστυχώς γιατί η κατάσταση ήταν τέτοια.

ΠΑΠΠΑΣ: Όχι, μισό λεπτό. Εδώ υπήρξε ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ευνοούσε και επέτεινε την τάση αύξησης της ανεργίας. Δηλαδή, καθώς έρχεται μια οικονομική κρίση, οι εταιρείες βρίσκονται μπροστά σε αποφάσεις, εάν θα απολύσουν προσωπικό ή αν θα προσπαθούν μέσω μιας ανασυγκρότησής τους να επιβιώσουν με το συγκεκριμένο επίπεδο απασχόλησης. Όταν έχεις, λοιπόν, πάνω στην κρίση μια απόλυτη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ευνοείς την τάση των απολύσεων, η οποία γιγαντώθηκε και έφτασε την ανεργία στο 27%. Αυτή είναι η απλή πραγματικότητα. Τώρα, είναι πάρα πολύ σωστή η επισήμανση που έκανε πριν ο κ. Ξενάκης και είπε «περνά αυτό στην καθημερινότητα του πολίτη;». Αυτό είναι το κρίσιμο. Βεβαίως. Και εξηγούμαι και λέω: εάν είναι ο ακροατής που μας ακούει ένας από τους 500.000 ευνοούμενους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, να έχει περάσει. Εάν είναι κάποιος από τα 90% των αγροτών που πληρώνει χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά, λέμε, βεβαίως, κατά μέρος έχει περάσει. Εάν είναι κάποιος από το 80% των αυτοαπασχολούμενων που πληρώνουν χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά, βεβαίως έχει περάσει. Εάν είναι κάποιος συμπολίτης μας, κύριε Ξενάκη και κύριε Παπαδόπουλε, που έχει συνταγογραφηθεί ή απολαύσει υπηρεσίες υγείας χωρίς να έχει ασφάλιση, με βάση το νόμο που περάσαμε, ναι έχει περάσει.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Εάν είναι ένας από αυτούς του χίλιους, κάθε μέρα, που τους κάνουν κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, έχει περάσει;

ΠΑΠΠΑΣ: Ναι, βεβαίως. Και αυτοί. Εγώ δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν δυσκολίες.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να αντιδικήσω για να αντιδικήσω. Προς Θεού. Πράγματι, αναφέρεστε σε πραγματικά στοιχεία. Όμως, αυτό είναι μια πολιτική, που την έχω μάθει να λέγεται «επιδοματική πολιτική», η οποία πριμοδοτείται από αυτούς που πληρώνουν φόρους. Νομίζετε ότι θα υπάρχει δυνατότητα απεριόριστης πριμοδότησης από φορολογούμενους για να ασκούνται αυτές οι επιδοματικές πολιτικές ή θα σκάσουν κάποια στιγμή και αυτοί που έχουν ακόμα και μπορούν ακόμα. Γιατί σε λίγο δεν θα μπορούν ούτε και αυτοί.

ΠΑΠΠΑΣ: Δώσαμε μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη για να μειώσουμε τις απαιτήσεις, που υπήρχαν συμφωνημένες για τις αξιώσεις πρωτογενών πλεονασμάτων και τις συνεπακόλουθες φορολογικές επιβαρύνσεις. Κανείς δεν αρνείται ότι πολύ συγκεκριμένα στρώματα της κοινωνίας έχουν δυσανάλογα επιβαρυνθεί. Αυτό δεν είναι μια πραγματικότητα…

ΞΕΝΑΚΗΣ: Την οποία αποδέχεστε.

ΠΑΠΠΑΣ: …ούτε εμείς έχει νόημα να κρυβόμαστε, ούτε εσείς να κάνετε ότι δεν το βλέπετε και να μην μας ρωτάτε. Προς Θεού, δηλαδή. Αλίμονο. Αλλά εδώ πρέπει να δούμε όλοι μαζί σε ποιο καμβά μέσα υπάρχουν οι οικονομικές εξελίξεις. Και αυτή η κυβέρνηση, επειδή πλησιάζουμε και ημερολογιακά το τέλος του έτους, θα είναι έτοιμη σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να ανακοινώσει το πού θα διοχετευθεί το λεγόμενο «υπερπλεόνασμα». Διότι, για άλλη μια φορά…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φοβάστε, όμως, μην χρειαστούν, βλέποντας ότι είμαστε σε μια φάση νέας αξιολόγησης, περιμένουμε την έκθεση του ΔΝΤ άμεσα, μήπως ακόμα και σε αυτό τον Προϋπολογισμό, πρόσθετα μέτρα. Και κάποιοι λένε ότι μπορεί να ζητηθεί, για παράδειγμα, η κατάργηση του αφορολόγητου να έρθει ακόμη και πιο κοντά, το 2019.

ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα. Είναι ένα σενάριο, το οποίο, εσείς καλά κάνετε και με ρωτάτε, διακινείται από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, θα πρέπει να πω, κύριε Παπαδόπουλε. Αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν θα συμβεί, όχι μόνο γιατί χθες το υπογράμμισε και ο πιο απαισιόδοξος και «αυστηρός» εκ των δανειστών, του ΔΝΤ, αλλά διότι έχει πάρα πολύ συγκεκριμένη πορεία και η οικονομία μας και τα δημοσιονομικά μας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κλείσει αυτή η αξιολόγηση; Γιατί η εμπειρία δείχνει, όχι μόνο των δικών σας κυβερνήσεων, ότι από το 2010 πάει πολύ πιο μακριά η βαλίτσα και στο τέλος μπορεί να χρειάζονται πρόσθετα μέτρα εξαιτίας και αυτής της εκτεταμένης καθυστέρησης.

ΠΑΠΠΑΣ: Ναι. Θα σας πω το εξής: Στις δύο πρώτες αξιολογήσεις είχαμε προβλήματα, τα οποία πήγαζαν –και αυτό εκ των υστέρων αποδείχθηκε- από τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Έχουμε μια σύγκλιση στην άποψη ότι η Ελλάδα ανακάμπτει, ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια πέραν των συμφωνημένων. Και νομίζω ότι αυτές είναι οι προϋποθέσεις πάνω στις οποίες μπορούμε πολύ γρήγορα και εμείς να κάνουμε ό,τι πρέπει και να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα, να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα και να μην ανακοπεί αυτή η αναπτυξιακή δυναμική.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να έρθουμε λίγο και στο φιλέτο των αρμοδιοτήτων σας; Να σας ρωτήσω, με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τι γίνεται; Έχετε κάποιον χρονικό ορίζοντα;

ΠΑΠΠΑΣ: Αυτή τυπικώς είναι μια ερώτηση, η οποία πρέπει να απευθυνθεί στο ΕΣΡ. Θα επαναλάβω, όμως, ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά, λίγες ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης. Αυτή είναι μια ιστορία, η οποία νομίζω κλείνει και θα κλείσει αισίως, διότι αποδείχθηκε ότι και τίμημα πρέπει να καταβληθεί και ορισμένος αριθμός αδειών πρέπει να υπάρξει και αδειοδότηση να γίνει κατά πώς επέτασσε το Σύνταγμά μας εδώ και δεκαετίες και ποτέ δεν εφαρμόζονταν.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Άρα, μέσα στις επόμενες ημέρες λέτε ότι είναι πιθανόν να έχουμε την προκήρυξη. Το άλλο που είπατε, είναι δική σας εκδοχή, γιατί προσφάτως είχαμε προσφυγή από τους καναλάρχες, από (δεν ακούγεται)

ΠΑΠΠΑΣ: Όχι όλους. Να το σημειώσουμε και αυτό.

ΞΕΝΑΚΗΣ: ΣΚΑΪ και STAR, λοιπόν, υπάρχει προσφυγή και για τον αριθμό των αδειών και για τα 35 εκατομμύρια. Να κάνω το ερώτημα και να μου απαντήσετε συνολικά. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο στον διαγωνισμό αυτό να μην συμμετέχουν καναλάρχες; Δηλαδή, να μη δείξουν ενδιαφέρον;

ΠΑΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα, διότι αυτό ήταν ένα σενάριο, το οποίο διακινούνταν και πέρυσι, κατά την προετοιμασία του διαγωνισμού που διεξήχθη από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Υπουργείο μας, δηλαδή.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Βέβαια, να σας πω ότι πέρυσι διακινούνταν και το σενάριο ότι το ΣτΕ θα απορρίψει και απέρριψε τελικά.

ΠΑΠΠΑΣ: Εντάξει. Νομίζω ότι είχαμε πάρα πολλές συμμετοχές, ακόμα και με το δεδομένο ότι αυτό το σενάριο ήταν υπαρκτό.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Το θεωρείτε…

ΠΑΠΠΑΣ: Φέτος, δεν θέλω να πω εγώ τίποτα. Θέλω να πω ότι έχουμε μια απόφαση του ΕΣΡ. Έχει λυθεί, δηλαδή, το θέμα των αρμοδιοτήτων, το οποίο υποτίθετο ότι για κάποιους ήταν το μείζον και εννοώ και τις ιδιοκτησίες των καναλιών. Το ΕΣΡ, λοιπόν, με ομόφωνη απόφασή του, υπογραμμίζω ομόφωνη απόφασή του, και οι άνθρωποι που πρότεινε η Ν.Δ. να το στελεχώσουν, ψήφισαν ακριβώς το ίδιο. Είπε ότι θα δημοπρατηθούν επτά άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και το ελάχιστο τίμημα θα είναι 245 εκατομμύρια, το ποσό που εμείς καταφέραμε να κλειδώσουμε πέρυσι με τον διαγωνισμό μας. Αυτή ήταν η μοναδική αποτύπωση, η οποία έχει γίνει, κύριε Ξενάκη και κύριε Παπαδόπουλε για τις άδειες. Και νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας ιστορίας, η οποία ήταν μια διαρκής πληγή.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Αν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός μέσα στις επόμενες ημέρες και συμβεί αυτό που εσείς εκτιμάτε ότι τελικά θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, δεν θα το «μποϊκοτάρουν» κάποιοι. Πότε βλέπετε να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία;

ΠΑΠΠΑΣ: Μετά είναι οι τυπικές προθεσμίες από τον Νόμο. Νομίζω είναι 45 ημέρες. Νομίζω ότι τέλος του έτους, αρχές του επόμενου, θα έχουμε τις άδειες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κίνησε το ενδιαφέρον, κ. Παππά, ένα άρθρο που γράψατε στην «ΑΥΓΗ». Ανοίγετε το θέμα των προοδευτικών συνεργασιών. Γιατί ξαφνικά; Βλέπετε να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες  -για παράδειγμα, άκουσα κάποιοι να το εκτιμούν κιόλας και αναλυτές- στις σχέσεις σας με τους ΑΝΕΛ. Βλέπω, επίσης, να έχουν προκύψει και κάποια θέματα με τους λεγόμενους «πασοκογενείς», την αποχώρηση Χρυσόγονου, τη στάση που κράτησαν κάποιοι εξ αυτών, στην πρόσφατη ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου. Γιατί ανοίγετε τώρα, σε αυτή τη φάση, αυτό το θέμα;

ΠΑΠΠΑΣ: Όποιος μας παρακολουθεί θα καταλάβει ότι δεν ανοίγουμε τώρα αυτό το θέμα. Είναι ένα θέμα διαρκείας. Ένα θέμα διαρκείας, το οποίο –επιτρέψτε μου να σας πω- είναι και κατά μια έννοια αυτονόητο για μας, αλλά και εισαγόμενο. Με την έννοια ότι οι προοδευτικές δυνάμεις, σε επίπεδο Ευρώπης, αναζητούν κοινό βηματισμό. Υπάρχουν πρωτοβουλίες από την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών, η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό συμβαίνει κάθε φορά που έχουμε Σύνοδο Κορυφής, μέχρι την προοδευτική συμμαχία, η οποία αναπτύσσεται μεταξύ ευρωβουλευτών…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά αυτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΑΠΠΑΣ: Εδώ, οι ΑΝΕΛ έχουν μια συμμαχία μαζί μας. Αυτή η συμμαχία έχει παράξει τη συγκρότηση μιας κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε και κύριε Ξενάκη, είναι αυτή που έχει κάνει όλες τις μεγάλες θεσμικές τομές στο επίπεδο των ατομικών δικαιωμάτων και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με τις ψήφους των άλλων κομμάτων.

ΠΑΠΠΑΣ: Όχι, μισό λεπτό. Εδώ, δεν εμπόδισε κάπου η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ, να προχωρήσουν αυτές οι σοβαρές τομές. Δεν ψηφίστηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η προχθεσινή μας πρωτοβουλία, για παράδειγμα. Δεν ψηφίστηκε η συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα, το οποίο θέλει να τοποθετείται στο προοδευτικό φάσμα, δεν θέλει να υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα και αποιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Διότι εκεί χαλάει τα λεφτά του ο κόσμος, όταν χρειάζεται έναν γιατρό και πρέπει να τον καλέσει σπίτι, επειδή δεν υπάρχει μια Μονάδα για την πρώτη επαφή του με το Σύστημα Υγείας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που σας έχουμε πρόχειρο, θα σας δεσμεύσουμε να τα πούμε μόλις γυρίσετε από την Αμερική.

ΠΑΠΠΑΣ: Να τα πούμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε φεύγετε;

ΠΑΠΠΑΣ: Φεύγουμε σήμερα το απόγευμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό ταξίδι να έχετε. Να πάνε τα πράγματα καλά για την Ελλάδα.

ΠΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ. Να είστε καλά.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo