• Επειτα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες με τους 6 συνολικά υποψηφίους για τις τηλεοπτικές άδειες, μήπως τελικά ήταν λάθος η επιμονή σας πέρυσι για 4 άδειες;

Κάθε άλλο. Ο περυσινός διαγωνισμός επιβεβαίωσε τη δυνατότητα είσπραξης τιμήματος και απέτρεψε εναρμονισμένες πρακτικές οι οποίες θα έφερναν στο Δημόσιο απλώς την τιμή εκκίνησης. Θυμίζω ότι πέρυσι ήταν 3 εκατ. Φέτος αποδείχθηκε και ότι η αγορά μπορεί να «σηκώσει» συγκεκριμένο αριθμό αδειών: με 7 υπό δημοπράτηση άδειες, κατατέθηκαν 6 αιτήσεις συμμετοχής. Τώρα θα έχουμε ρυθμισμένη αγορά και κανάλια που πληρώνουν για άδειες με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τους 400.

• Εσείς κλείνετε το Mega;

Μόνο για τις 10 πληγές του Φαραώ δεν έχει κατηγορηθεί τελικά αυτή η κυβέρνηση. Η μη συμμετοχή του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού στη διαδικασία αποτέλεσε επιχειρηματική απόφαση. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τίποτα άλλο.

• Μήπως μπορούσε να κάνει κάτι η κυβέρνηση για το Mega και δεν το έκανε;

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

• Θέλετε να εγκαθιδρύσετε καθεστώς Βενεζουέλας στα ΜΜΕ;

Νομίζω ότι με όσα έχουν συμβεί αυτό ακούγεται πραγματικά αστείο. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, δεν είναι μόνο το τι λέγεται αλλά και «ποιοι το λένε». Η αντιπολίτευση και όσοι διετέλεσαν υπουργοί Ενημέρωσης ας εξηγήσουν γιατί δεν τόλμησαν αυτό που εμείς καταφέρνουμε. Ρύθμιση, αδειοδότηση, τίμημα, προστασία εργαζομένων.

• Είστε ευχαριστημένος από την ΕΡΤ; Πιστεύετε πως είναι πραγματικά ανεξάρτητη;

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η δημόσια τηλεόραση δεν παίζει παιχνίδια και δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, όπως συμβαίνει με τα ιδιωτικά κανάλια. Δεν κρύβει σπίτια στο Παρίσι, «πόθεν έσχες» ή δάνεια σε επιχειρήσεις πολιτικών. Η ΕΡΤ είναι παντού, από τον Εβρο ώς τη Γαύδο. Οχι μόνο δεν έχει την πολυτέλεια να υποκλέπτει εικόνα από άλλους σταθμούς, αλλά έχει υποχρέωση να οδηγεί τον κλάδο στην επόμενη ημέρα, όπως έκανε με τη μετάβασή της στην εποχή της υβριδικής τηλεόρασης. Η ΕΡΤ είναι σε καλό δρόμο.

Και συνεχίζει με τον νέο πρόεδρο, τον Χρήστο Λεοντή, και συμπληρωμένο το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Και επειδή πολλά ακούγονται για τη δήθεν κοστοβόρα ΕΡΤ, θα ήθελα να σημειώσω ότι η ΕΡΤ έχει έσοδα 180 εκατ. ευρώ από ανταποδοτικά τέλη, από τα οποία εισέφερε 55 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό το 2017 και θα εισφέρει ακόμα περισσότερα, περίπου 64 εκατ. ευρώ, το 2018.

• Εχετε πει ότι το barcode στις εφημερίδες θα εφαρμοστεί τον Μάιο, ώστε να βγαίνουν οι πραγματικές κυκλοφορίες, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καν ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό.

Την Τετάρτη εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων η χρηματοδότηση -ύψους 15,6 εκατ. ευρώ- του έργου που αναφέρατε. Και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί το τεύχος της προκήρυξης του διαγωνισμού, η σύνταξη του οποίου έχει ολοκληρωθεί.

• Θα προλάβετε;

Θα προλάβουμε την προθεσμία και θα καταφέρουμε να βγάλουμε τα «καπέλα» από τις κυκλοφορίες των εφημερίδων μια και καλή.

• Ωστόσο έχετε ζητήσει από τα πρακτορεία διανομής Τύπου (από το καλοκαίρι) να σας στείλουν τα λογιστικά στοιχεία για τις κυκλοφορίες και δεν το έκαναν... Θα το αφήσετε έτσι;

Τίποτα δεν μπορεί να μείνει «έτσι». Θα ήθελα να θυμίσω επίσης ότι το καλοκαίρι στείλαμε μαζί με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, μια επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η πολιτεία ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από την ύπαρξη ενός και μόνο πρακτορείου διανομής Τύπου. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί καθυστερεί να απαντήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

• Τι θα γίνει με το ραδιόφωνο; Δεν είναι πολύ φιλόδοξο το σχέδιο για το ψηφιακό ραδιόφωνο, μη σας πω και ουτοπία ακόμα, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμα σταθεί καν στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Το πλαίσιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, η οποία θα προχωρήσει με ευθύνη του ΕΣΡ, είναι από την περασμένη Δευτέρα νόμος του κράτους. Ο χάρτης συχνοτήτων δημοσιεύτηκε και η προκήρυξη για τον πάροχο δικτύου ψηφιακού ραδιοφώνου δημοσιεύτηκε και αυτή.

Η μετάβαση στη νέα εποχή θα γίνει σίγουρα, σταδιακά και ομαλά, με στόχο να μας δοθεί η δυνατότητα -από τη νέα τεχνολογία- για εκπομπή άνω των 1.300 ραδιοφωνικών σταθμών πανελληνίως. Χωρίς αλληλοκαλύψεις, χωρίς προβλήματα εκπομπής και ακρόασης. Με βελτίωση της ποιότητας ακρόασης, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινό και μείωση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας.

• Είναι σωστό να εξαιρεθούν από την αδειοδότηση τα δημοτικά και εκκλησιαστικά ραδιόφωνα, όπως το ζητούν τα ίδια;

Καλό είναι να μην μπλέκουμε τη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών με αυτή των τηλεοπτικών, διότι οι δυνατότητες θα είναι πολλαπλάσιες και το οικονομικό τίμημα για την απόκτηση μιας άδειας αμελητέο. Κανένας ραδιοσταθμός δεν θα πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα καταφέρει να αποκτήσει νόμιμη άδεια. Οσον αφορά σταθμούς με ιδιαίτερο κοινωνικό ρόλο, οφείλω να πω ότι η διαπραγμάτευση για τη διασφάλιση μιας ειδικής μεταχείρισης συνεχίζεται. Το ποια θα είναι αυτή, θα το δούμε.

• Επειδή το διαστημικό πρόγραμμα σηκώνει πολύ «τρολάρισμα», αν και πρόκειται για σοβαρή υπόθεση, μπορείτε να μας πείτε τρία απτά παραδείγματα που δείχνουν ότι όντως αποτελεί κέρδος για τη χώρα μας;

Τα πράγματα εδώ είναι και σοβαρά και πολύ απλά. Μου ζητάτε τρία απτά παραδείγματα, θα μπορούσα να σας πω 30, αλλά σας δίνω ακριβώς όσα ζητήσατε:

• Οι Ελληνες επιστήμονες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε μεγάλα προγράμματα που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας, απορροφώντας τεχνογνωσία και ευρωπαϊκούς πόρους. Διότι συγκροτείται ο κόμβος επιχειρηματικής τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

• Η Ελλάδα διασφάλισε και διεύρυνε τα δικαιώματά της στο Διάστημα με τον Hellas SAT.

• Η αγροτική παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, με μείωση κόστους από 30% ως 45% μέσω αξιοποίησης δορυφορικών δεδομένων.

Προχωράμε, λοιπόν, σε πείσμα πολλών, φέρνοντας το αύριο, σήμερα για όλους.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo