Μετά το Νταβός πόσο αισιόδοξος είστε για λύση του Σκοπιανού; Τι πρέπει να γίνει στο εξής;


Πατριδοκάπηλοι εμείς δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε ποτέ. Ως πολιτικός χώρος αγωνιζόμαστε, παραδοσιακά, να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς. Και στην περίπτωση του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κινούμαστε με γνώμονα αυτή την αρχή. Όπως και με την μέχρι πρότινος αποδεκτή από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα εθνική θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes.
Mετά και τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και των λεωφόρων αποδεικνύεται πως και από τις δύο πλευρές υπάρχει καλή θέληση για βήματα προς τα εμπρός. Η αδράνεια και η μετάθεση ενός ζητήματος στο μέλλον, δεν βοηθά κανέναν, δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας θέματα.
Αποδείχθηκε ότι εάν εμείς επιλέγουμε να μένουμε στασιμοι, δε μένουν στάσιμα και τα πράγματα γύρω μας.
Αντίθετα, όπως έχει αποδειχθεί, η πολιτική της «καθυστέρησης» οδηγεί σε διαιώνιση των ανοιχτών θεμάτων και σε απώλεια –πολλές φορές- όσων επιχειρούμε να κερδίσουμε ή να διασφαλίσουμε. Επίσης, οδηγεί σε απώλεια κρίσιμων ευκαιριών που μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε πραγματικά πανίσχυρο παίκτη στην περιοχή.

Ο κυβερνητικός σας εταίρος, πάντως, εξακολουθεί να δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει λύση με το όνομα «Μακεδονία». Η αντιπολίτευση, μάλιστα, προειδοποιεί πως σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται θέμα δεδηλωμένης. Ποιο το σχόλιό σας;


Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μετά την τελευταία τοποθέτηση του επικεφαλής της, φοβάμαι πως χάνει κάθε δικαίωμα κριτικής στο θέμα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε σε συνέντευξή του τη γραμμή του Βουκουρεστίου ως «εθνική». Μεσολάβησαν ένα συλλαλητήριο, κάποιες ακραίες τοποθετήσεις, αλλά και η παλαιότερη θέση της κ. Μπακογιάννη περί «Νέας Μακεδονίας» και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έφτασε σε σημείο να αναιρέσει τον ίδιο του τον εαυτό. Σε αντίθεση με αυτό το «κουμφούζιο» σκέψεων, στρατηγικής και απόψεων περί των εθνικών θεμάτων, που δεν θα ξεχαστεί ούτε σε δέκα χρόνια, οι ΑΝΕΛ έχουν αποδείξει την εθνική υπευθυνότητα και εντιμότητά τους.


Κάποιοι, πάντως, κ. Υπουργέ το πάνε παραπέρα, εκτιμώντας πως με αφορμή το Σκοπιανό ο Πάνος Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση.


Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής. Επιπλέον, εκτιμώ πως θα υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή όταν φτάσει η ώρα να συζητηθεί η συνολική λύση στο θέμα της ονομασίας στο Κοινοβούλιο. Αφενός, ο κόσμος θα καταλάβει ποιοι μας έχουν οδηγήσει στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το συνταγματικό της όνομα από δεκάδες χώρες, αφετέρου οι πολίτες θα αντιληφθούν ποιες είναι οι πραγματικά -και όχι οι κατ’ επίφαση- προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.


Αλήθεια, σε ποιους υπολογίζετε και επιμένετε ότι αν φέρετε λύση στη Βουλή, αυτή θα συγκεντρώσει πάνω από 151 ψήφους, ακόμα και αν δεν την ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ;


Νομίζω ότι και η κυβερνητική πλειοψηφία και άλλες δυνάμεις θα στηρίξουν μια λύση που θα είναι λειτουργική. Σας καλώ να παρακολουθήσετε δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων και βουλευτών και θα συμφωνήσετε μαζί μου. Οι προοδευτικές δυνάμεις θα κληθούν να πάρουν θέση. Το να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, που εδώ και δεκαετίες προκαλεί αστάθεια, θα βάλει τέλος σε έναν διχασμό ο οποίος είναι επιζήμιος για τα εθνικά συμφέροντα.


Τη στάση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στο Σκοπιανό πώς την κρίνετε; Εκτιμάτε ότι έρχεστε πιο κοντά; Και τι τελικά εκτιμάτε ότι θα πράξουν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι;


Ο κ. Θεοδωράκης δεν κρύφτηκε πίσω από ίσες αποστάσεις. Πήρε θέση. Το ίδιο θα περίμεναμε και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Έχουμε υπομονή. Θα περιμένουμε να καλωσορίσουμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στην θέση που παγίως έχει εκφραστεί από όλες τις κυβερνήσεις από το 1995 και μετά.

Τι στάση της Νέας Δημοκρατίας πώς την κρίνετε;


Τη στάση της Νέας Δημοκρατίας την έκρινε εκτός από εμάς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το «μητρικό» κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι εξαιρετικά θετική και ξεκάθαρη θέση της ηγεσίες του ΕΛΚ η οποία χαιρετίζει το «παράθυρο ευκαιρίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα». Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα για την εγχώρια Δεξιά. Η ευρωπαϊκή απομόνωση, που βιώνει και σε αυτό το θέμα –μετά την οικονομία- ο κ. Μητσοτάκης, λόγω της μικροπολιτικής και του τυχοδιωκτισμού που επιδεικνύει, είναι βαριά. Δυστυχώς για την παράταξη που εκπροσωπεί, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο έχει παραδώσει τα κλειδιά του κόμματός του στον ΛΑΟΣ, αλλά και ότι δεν διστάζει να «τζογάρει» με σοβαρά εθνικά θέματα, καταρρίπτοντας γραμμές που το ίδιο του κόμμα χάραξε το 2008 και τις οποίες εμφάνιζε ως «εθνική γραμμή της χώρας» μέχρι πριν λίγες ημέρες. Η ΝΔ αναμετριέται με τον χειρότερο εαυτό της και χάνει.

Τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, γιατί τον στοχοποιείτε; Σύμφωνα με όσα του καταλογίζετε, είναι τουλάχιστον συνεπής στη θέση του για μη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία».


Συνεπή, δεν μπορούμε να τον πούμε, η αλήθεια είναι. Σε συνέντευξή του στις 28 Νοεμβρίου 2009 ανέφερε πως εάν η ΠΓΔΜ δεχθεί το erga omnes «να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω» και πως «είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις. Αλλά θα ήθελα να πάμε και πιο πίσω, τον Δεκέμβριο του 1991 όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Σαμαράς, συναντήθηκαν για να εγκρίνουν την εγκαινίαση εμπορικών σχέσεων με τις δημοκρατίες που είχαν προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Οι αποφάσεις τους αποτυπώθηκαν στον κανονισμό 3567/1991 και δημοσιεύτηκαν. Γράφουν τα επίσημα έγγραφα: «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 3567/91 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ας Δεκεμβρίου 1991 περί του καθεστώτος που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής των Δημοκρατιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας». Αυτός ο κανονισμός που αναφέρει τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ χωρίς συνθετικά, γεωγραφικά ή χρονικά, φέρει την υπογραφή και του κυρίου Σαμαρά. Όψιμος και καιροσκοπικός ο πατριωτισμός του. Ο Σαμαράς λοιπόν είχε δεχτεί το Μακεδονία σκέτο για την ΠΓΔΜ.


Εκτιμάτε ότι με αφορμή το Σκοπιανό μπορεί να συγκροτηθεί νέο κόμμα στη χώρα και μάλιστα στα δεξιά του πολιτικού συστήματος; Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, άλλωστε, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Η «γαλάζια πολυκατοικία» έχει και πάλι θέματα. Κάτι τα «κοινόχρηστα» κάτι οι «κόντρες μεταξύ των γειτόνων», δείχνουν ότι ο «διαχειριστής» της δεν στέκεται καλά στη θέση του. Προφανώς, ο τελευταίος, ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή, θα προσπαθήσει να βρει χώρο στο «ρετιρέ της ΝΔ» για όλους. Ακόμα και για εκείνους που εκφράζουν μισαλλόδοξη ρητορική. Το πείραμα έχει επαναληφθεί. Με τα γνωστά, βεβαίως, αποτελέσματα.


Το συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στην Αθήνα θεωρείτε πως βοηθάει την Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση;


Σεβόμαστε τις ευαισθησίες μερίδας του κόσμου, αλλά –παράλληλα- τον καλούμε να μην γίνει βορά πατριδοκάπηλων που θέλουν να διχάσουν το λαό προς ίδιον όφελος. Και βέβαια αυτό το σοβαρό θέμα δεν αφορά όσους έχουν τη σβάστικα στο μπράτσο, στη γλώσσα, η στο μυαλό. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, πάνω στην εθνική γραμμή.
Ήθελα, επίσης, το σχόλιό σας για τη στάση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, που δέχεται βολές και από το εσωτερικό της Ιεραρχίας.
Η δική μας «ευχή» είναι: Ψύχραιμια και νηφαλιότητα, χωρίς κορώνες. Η Εκκλησία οφείλει να ενώνει και όχι να διχάζει. Σε αυτό το πνεύμα, εκτιμώ ότι κινήθηκε –πολύ σωστά- και ο Αρχιεπίσκοπος.


Η Κυβέρνηση, κ. Υπουργέ, εάν χρειαστεί, θα φέρει νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς; Πώς ακριβώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις των δανειστών στο θέμα;


Παρά τα fake news που διαρρέουν συγκεκριμένα κέντρα, η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλήρως από πλειστηριασμούς έναντι απαιτήσεων τόσο των τραπεζών όσο και του Δημοσίου μέχρι τα τέλη του 2018. Επαναλαμβάνω και ξεκαθαρίζω ότι η πρώτη κατοικία είναι πλήρως προστατευμένη για όσους έχουν εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και με αντικειμενική αξία μέχρι 270.000 ευρώ. Όσον αφορά την περίοδο μετά το 2018, θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα, όταν έρθει η ώρα, με αναζήτηση λύσης προς όφελος των πολλών.


Τυχόν έξοδος από το Μνημόνιο τελικά, κ. Υπουργέ, θα είναι «καθαρή»; Η κυβέρνηση συζητά -και μπορεί να δεχθεί- την ύπαρξη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης;


Η χώρα οδεύει προς το τέλος των Μνημονίων και της βαριάς επιτροπείας. Τον Αύγουστο ανοίγει μια καθαρή από νέα μέτρα ολοκλήρωση του προγράμματος. Τακτοποιημένα δημοσιονομικά, αναπτυξιακή δυναμική, και η ευρωπαϊκή ομπρέλα που διεκδικήσαμε και πετύχαμε για το χρέος, δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης, και ρίχνουν τα επιτόκια. Κάποιοι θέλουν αυτή την ομαλή πορεία να την υπονομεύσουν. Δε θα τους περάσει. Όλα θα πάνε καλά. Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται πρόγραμμα χωρίς να ζητούνται νέα μέτρα, τα επιτόκια είναι χαμηλά, κοντά στο ύψος του 2006, η οικονομία ανακάμπτει, όπως φαίνεται από συγκεκριμένα στοιχεία: Ανάπτυξη του 2%, μείωση της ανεργίας κατά 6%, δημιουργία 320 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, κ.ά. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα μεταφερθούμε αυτομάτως στη Γη της Επαγγελίας αλλά θα μπορούμε να βαδίσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία στο δικό μας δρόμο και να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.


Η Κυβέρνηση θα συγκροτήσει εθνικό σχέδιο για μετά από έξοδο από τα Μνημόνια, όπως ζητά το Eurogroup; Και αν ναι, ποια χαρακτηριστικά εκτιμάτε ότι θα έχει;


Η Κυβέρνηση σχεδιάζει το αύριο, ήδη από σήμερα. Το ζητά ο τόπος, οι άνθρωποί του. Τα περιφερειακά συνέδρια που έχουν γίνει ως τώρα και αυτά που ακολουθούν, δεν είναι μέρος ενός σόου. Οι προτάσεις που κατατίθενται από τους κατά τόπους φορείς, τους ανθρώπους που ζουν τις ανάγκες και τις ελπίδες κάθε περιοχής, αποτελούν ψηφίδες στο σχέδιο της επόμενης μέρας. Στη συγκρότηση του νέου σχεδίου, περιλαμβάνεται η φωνή κάθε πολίτη. Και αυτό το σχέδιο αφορά κάθε πολίτη. Για εμάς δεν περισσεύει κανείς. Και το δικό μας σχέδιο αλλεπάλληλων ρήξεων και μεταρρυθμίσεων θα είναι αυτό που θεμελιώσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα.


Κάποιοι σύντροφοί σας φέρονται να θεωρούν ότι  την έξοδο από το Μνημόνιο θα επιστρέψουμε στις παλαιές εποχές και κυρίως σε νέες παροχές. Τι ακριβώς θα σημάνει τυχόν έξοδος από τα Μνημόνια;


Η έξοδος από τα Μνημόνια θα προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης πολιτικής. Αν με τον όρο παροχές αναφέρεστε στην ενίσχυση της Παιδείας, την αναβάθμιση της Υγείας με πρόσβαση για όλους, τα σχολικά γεύματα, τις δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους, τότε πρέπει να σας πω πως οι παροχές γίνονται ήδη και εντός προγράμματος.
Την ίδια στιγμή, οικοδομούμε ένα νέο κράτος, απαλλαγμένο από τις πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος. Ακόμα και πριν τελειώσει το πρόγραμμα προχωρούμε σε τομές που φέρουν την υπογραφή της Αριστεράς, κάτι που κάναμε και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo