16698569

«Η κωλοτούμπα του κ. Μητσοτάκη
στο Σκοπιανό είναι επικών διαστάσεων»

 

 

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την υπόθεση της Novartis, βάσει των πρώτων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας;

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των «ενδιαφερομένων» να παρουσιάσουν την υπόθεση αυτή ως σκευωρία της κυβέρνησης, το γεγονός ότι πρόκειται για μια διεθνή έρευνα, η οποία έχει και ελληνικό παρακλάδι, καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί «στημένης υπόθεσης». Αν συνυπολογίσουμε δε τις δημόσιες σπασμωδικές αντιδράσεις συγκεκριμένων προσώπων, που εξαπολύουν τη μια στιγμή απειλές κατά των μαρτύρων, την άλλη απειλές κατά της κυβέρνησης και την τρίτη κάνουν λόγο για υπόγεια συνέργεια της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε βεβαιότητες. Δεν μπορεί σε όλο τον κόσμο οι υποθέσεις αυτές να είναι σκάνδαλα και εδώ σκευωρία. Είναι αστείος ο ισχυρισμός.

Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πρόκειται για μια περίπτωση κατά την οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάζει εμπόδια στη δικαστική έρευνα. Ούτε, φυσικά, να σπεύδει να φορτωθεί στις πλάτες του αμαρτήματα του παρελθόντος, κοιτώντας προς τον Υμηττό και βλέποντας εξωγήινους.

Πολλοί λένε ότι, αν δεν υπάρξουν καταδίκες πολιτικών προσώπων, η κυβέρνηση θα βγει χαμένη.

Μιλάμε για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, το επαναλαμβάνω. Και μιλάμε για μια υπόθεση που δεν αφορά μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στη χώρα και τους πολίτες της. Η κυβέρνηση θα βγει χαμένη αν κάνει ότι δεν βλέπει. Ζητά από την πρώτη ώρα να πέσει φως σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς.

Η κυβέρνηση αυτή ποτέ δεν στρουθοκαμήλισε, ποτέ δεν συγκάλυψε ή έθαψε υποθέσεις και, κυρίως, ποτέ δεν έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, όπως μπορεί να έκαναν άλλοι. Ο δρόμος προς τη νομιμότητα δεν μπορεί να κάνει παρακάμψεις σε βαλίτσες, μαύρες σακούλες, offshore, άφαντα «πόθεν έσχες» και σπίτια στο εξωτερικό που δεν ξέρουμε πώς αποκτήθηκαν.

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τον τρόπο εξέτασης της υπόθεσης από τη Βουλή;

Εγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο επ’ αυτού.

Ας πάμε τώρα στο θέμα των Σκοπίων. Ποια είναι η άποψή σας για τον κόσμο που κατέβηκε στα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;

Ο σεβασμός μου στην πατριωτική ευαισθησία του συνόλου των πολιτών είναι δεδομένος. Φοβάμαι, ωστόσο, ότι η πλειονότητα όσων επιλέγουν αυτό τον τρόπο αντίδρασης γίνεται άθελά της το υπόστρωμα για την ανάδειξη μιας μισαλλόδοξης ρητορικής, που μόνο κακό κάνει. Τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στα συμφέροντα της χώρας.

Μην απαντάμε στον αλυτρωτισμό των γειτόνων με δικό μας αλυτρωτισμό. Τα διπλωματικά ζητήματα δεν προσφέρονται για μικροπολιτική και εύπεπτα επιχειρήματα, που μπορεί να μοιάζουν πατριωτικά, αλλά, αν ξύσει κανείς την επιφάνεια, θα δει ότι είναι μόνο πατριδοκαπηλία.

Η κυβέρνηση προχωρά με την εκπεφρασμένη από το 2008 εθνική θέση επί του θέματος. Και να σας πω και κάτι ακόμα: η χώρα μπορεί, θέλει και πρέπει να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική της θέση. Μπορεί, θέλει και πρέπει να ηγηθεί της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, εφόσον επιλυθεί το «Μακεδονικό» ζήτημα.

Στην παρούσα φάση, εκτός από κατάλληλες συνθήκες στη γείτονα χώρα, υπάρχει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση με βούληση και βαθιά πίστη πως η αδράνεια δεν αποτελεί λύση. Το «όπισθεν ολοταχώς» που ζητά ο κ. Μητσοτάκης παίχτηκε ως στρατηγική και ηττήθηκε. Με βαρύ κόστος για την Ελλάδα. Η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των χωρών που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Μεταξύ αυτών, και χώρες με τις οποίες μας συνδέουν ιστορικοί και φιλικοί δεσμοί.

Μια λύση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο όνομα της γείτονος και διευθέτηση των συνακόλουθων ζητημάτων αλυτρωτισμού θα οδηγήσει -και θα το επιδιώξουμε αυτό- στην αντίστροφη πορεία ως προς την αναγνώριση της ΠΓΔΜ υπό το νέο της όνομα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί έως τώρα το ζήτημα με στόχο να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ...

Η ΝΔ το 2008 είχε συγκεκριμένη θέση. Μια θέση που κατέστη εθνική με την αποδοχή της από την πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων. Περιμέναμε ότι θα μείνει σε αυτή τη θέση.

Η ΝΔ το 2018 αποφάσισε να κινηθεί αντίθετα προς την εθνική γραμμή, ως αποτέλεσμα της εσωκομματικής της τρικυμίας. Και στην παρούσα φάση έχει μπλέξει τις γραμμές της.

Ποιος, λοιπόν, τηρεί εθνική στάση; Ποιος δεν ενημερώνει ποιον, ειδικά τον τελευταίο μήνα που ο κ. Μητσοτάκης παίζει ένα παιχνίδι εσωκομματικών ισορροπιών; Και δεν είναι μόνο ότι το παίζει, αλλά φαίνεται και να το χάνει.

Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να μας λέει ότι άλλο ήταν το 2008 και άλλο είναι το 2018, αλλά στα εθνικά θέματα δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν περιθώρια ή στρατηγικές μικροπολιτικής πλειοδοσίας.

Η κυβέρνησή μας δεν λειτούργησε έτσι. Η «κωλοτούμπα» του κ. Μητσοτάκη είναι επικών διαστάσεων.

Μπορούν να συνεχίσουν να συγκυβερνούν οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν οι εταίροι σας αρνηθούν να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές σε ένα τόσο κομβικής σημασίας θέμα;

Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής. Για το συγκεκριμένο θέμα εκτιμώ, επίσης, πως θα υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, όταν φτάσει η ώρα να συζητηθεί η συνολική λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οσον αφορά στους ΑΝΕΛ, οφείλω να θυμίσω ότι δεν ξεκινήσαμε από την ίδια αφετηρία. Συναντηθήκαμε στον δρόμο της αλλαγής. Διαφωνίες, βεβαίως, υφίστανται, όπως υφίστανται και συνθέσεις.

Είδαμε για πρώτη φορά έπειτα από μήνες το Κέντρο να συγκλίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι αναπτύσσεται δυναμική συνεργασίας, έστω σταδιακά;

Ο λαός τον Σεπτέμβρη του 2015 εμπιστεύτηκε σε συγκεκριμένο σχήμα την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Στην επόμενη περίοδο το δίπολο που θα συναντάμε μπροστά μας δεν είναι άλλο από το πρόοδος - συντήρηση. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε υπομονή απέναντι σε όσους έρχονται προς το μέρος μας. Και γι’ αυτό τον λόγο περιμένουμε να καλωσορίσουμε και το Κίνημα Αλλαγής στον δρόμο της προόδου. Αν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελέσει όχημα για την έναρξη ενός διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση, ας είναι. Θα πρέπει από κοινού να επιλύσουμε μια εκκρεμότητα που χρονίζει και ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα.

Αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις επόμενες εκλογές, προτιμάτε για συγκυβερνήτη σας τους ΑΝΕΛ ή κάποια έκφανση της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές. Πολιτική γίνεται με τις ξεκάθαρες αποφάσεις, με τη στήριξη των προγραμμάτων υπέρ των πολλών και όσων πλήρωσαν βαρύτατα την κρίση, με την επιμονή στην πάταξη της αδιαφάνειας. Οι ΑΝΕΛ στέκονται με τόλμη σε όσα ζήτησε ο λαός το 2015. Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη μεγάλων προοδευτικών συμμαχιών.

Οδεύουμε προς την καθαρή έξοδο από την επιτροπεία. Δώστε μας ένα περίγραμμα του τι σημαίνει καθαρή έξοδος. Το Χίλτον θα τελειώσει;

Το Χίλτον τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Οπως τελείωσαν -ας μην ξεχνάμε- τον Γενάρη του 2015 οι επιδρομές αλαζόνων τεχνοκρατών στα υπουργικά γραφεία. Μετά τον Αύγουστο θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης πολιτικής. Οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, οι μάχες, στις οποίες θα εκκινούμε από πλεονεκτικότερη θέση, θα κερδίζονται. Οπως επί ΣΥΡΙΖΑ κερδίζονται και εντός του πλαισίου του τρίτου προγράμματος.

Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα, τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και η οικονομία ανακάμπτει, όπως φαίνεται από συγκεκριμένα στοιχεία: ανάπτυξη 2%, μείωση της ανεργίας κατά 6%, δημιουργία 320.000 νέων θέσεων εργασίας, νέα αύξηση στις εξαγωγές κ.ά.

Την τελευταία εβδομάδα βρεθήκατε στις ΗΠΑ. Ποιος ήταν ο σκοπός των εκεί επαφών σας;

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης 2018, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ. Στόχος μας είναι η προσέλκυση και η συμμετοχή σημαντικών αμερικανικών εταιρειών ως εκθετών, καθώς και η ενημέρωση των μεγάλων παραγωγών που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα για τις πρόσφατες ρυθμίσεις-κίνητρα που νομοθετήθηκαν από το υπουργείο μας. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη νέα εποχή της Ελλάδας, όπως ανοίγεται μπροστά μας, καθώς και τον κομβικό ρόλο της χώρας στην περιοχή σε πλήθος υποψήφιων επενδυτών.

Δώστε μας ένα χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων για τον καταλογισμό των τηλεοπτικών αδειών. Πότε θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία;

Αρχικά, να επαναλάβω ότι το ΕΣΡ έχει αναλάβει πλήρως τη διενέργεια της διαδικασίας, ολοκληρώνοντας σε σύντομο χρόνο όσα δεν έγιναν για χρόνια. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, στην παρούσα φάση διενεργείται έλεγχος των δικαιολογητικών των έξι υποψηφίων και πολύ σύντομα θα αναρτηθεί -με βάση όσα ορίζει η προκήρυξη του ΕΣΡ- ο πίνακας με όσους πληρούν τις προϋποθέσεις απόκτησης μιας άδειας. Θα δοθεί, βεβαίως, χρόνος για ενστάσεις από πιθανούς αποκλεισθέντες και αμέσως μετά θα χορηγηθούν οι άδειες. Θεωρώ ότι τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα αδειοδοτηθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας.

Θα εκπλειστηριαστεί η έβδομη άδεια;

Σύμφωνα με την προκήρυξη, αν κάποια από τις προκηρυσσόμενες άδειες παραμείνει αδιάθετη, το ΕΣΡ υποχρεούται να την επαναπροκηρύξει με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία, εφόσον -μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών- εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο, με την κατάθεση σχετικής αίτησης και εγγυητικής επιστολής. Αρα η Αρχή θα προχωρήσει όπως ορίζει η προκήρυξη. Βεβαίως, εδώ γεννώνται και άλλα ερωτήματα: Για ποιον λόγο δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την έβδομη άδεια; Γιατί, παρότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζητούσαν τη δημοπράτηση απεριόριστου αριθμού αδειών, η ζήτηση ήταν χαμηλότερη της προσφοράς; Αν συνδυάσουμε τα ερωτήματα, θα διαπιστώσουμε ότι στρατηγική των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν η υποστήριξη του «τζάμπα» των καναλαρχών.

Παρατηρούμε μια αναταραχή στα επίσημα κομματικά μίντια (Κόκκινο και «Αυγή»). Θεωρείτε ότι, παρά την ιστορικότητά τους, είναι ξεπερασμένα ή παραμένουν χρήσιμα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ;

Η «Αυγή» και το Κόκκινο είναι σάρκα από τη σάρκα του χώρου. Είναι Μέσα -ιδίως η «Αυγή»- ιστορικότητας που ξεπερνά στενά κομματικά όρια. Βούλησή μας είναι να επιβιώσουν στη νέα εποχή και μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλος ο χώρος. Προβλήματα υπάρχουν σε όλο τον Τύπο. Και η προσπάθειά μας στρέφεται στη στήριξη κάθε εκδοτικής προσπάθειας και κάθε θέσης εργασίας. Μιλήσαμε πρόσφατα για τη δημιουργία Ταμείου στήριξης του Τύπου, συστήνουμε το Μητρώο Περιφερειακού Τύπου, επιβάλαμε την εφαρμογή της κατανομής του 30% της διαφημιστικής δαπάνης στα μέσα της περιφέρειας, θεσπίσαμε μίνιμουμ 400 θέσεων εργασίας και πλήρους απασχόλησης σε κάθε κανάλι, διασώσαμε τον ΕΔΟΕΑΠ. Συνεχίζουμε. Για όλα τα Μέσα. Και για την ανεξαρτησία τους.

Εχετε μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη εμβάθυνσης της ΕΕ, κάνοντας λόγο για ομοσπονδιοποίηση. Οι συσχετισμοί όμως είναι πολύ αρνητικοί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Βλέπουμε τη Δεξιά αυστριακού τύπου να κερδίζει έδαφος.

Η αποπολιτικοποίηση της πολιτικής οδηγεί σε φαινόμενα τύπου Αυστρίας. Ωστόσο, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης που είναι πλέον πίσω μας όσο και λόγω του προσφυγικού ζητήματος, αναδεικνύεται η ανάγκη για υπερίσχυση των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων, που θα επαναφέρουν την κοινωνική Ευρώπη στο προσκήνιο. Πλέον η ΕΕ έχει μάθει από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, που, όταν δεν οδηγούν στην άνοδο μορφωμάτων τύπου Χρυσής Αυγής, οδηγούν σε μια πιο «εκλεπτυσμένη» εκδοχή νεοφιλελεύθερης ακρότητας χωρίς κοινωνικά αντανακλαστικά.

Στην Ελλάδα η Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να φύγει από τον εναγκαλισμό της με τη νεοφιλελεύθερη και ακραία Δεξιά, αλλά στη Γερμανία πρέπει να ξανασυνεργαστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες. Εξηγήστε την κυβερνητική θέση.

Εμείς θα θέλαμε στη Γερμανία να προκύψει πλειοψηφία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Μετά την ψήφο του γερμανικού λαού, όπου αυτό δεν κατέστη εφικτό, το ζητούμενο για την Ελλάδα ήταν να μην υπάρχει αυξημένη επιρροή των δυνάμεων της λιτότητας και του νεοανθελληνισμού. Οι εξελίξεις στη Γερμανία είναι θετικές. Η Ευρώπη δεν θα άντεχε μια νέα κρίση.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo