-          Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον Υπουργό, τον κύριο Παππά. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

-          Καλημέρα σας κύριε Παπαδάκη. Καλημέρα και στους καλεσμένους, τον κύριο, την κυρία Αντωνοπούλου.

-          Καλημέρα σας.

-          Να είστε καλά.

-          - Κύριε Υπουργέ υπάρχει μία αβεβαιότητα στην ελληνική κοινωνία. Πέρα από τη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να πούμε ότι θα ζητήσουμε επίδομα ανθυγιεινής εργασίας γιατί έχουμε βομβαρδιστεί από non paper, μηνύματα, mail με αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ίδια στιγμή που έχουμε μία κοινωνία, η οποία βιώνει δραματικές στιγμές και δεν υπερβάλλουμε. Στοιχεία τα οποία έχουν δοθεί από την κυρία Αχτσιόγλου για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, που αμείβονται με πεντακόσια ευρώ και κάτω. Οχτακόσιες ογδόντα χιλιάδες άνεργοι, οι οποίοι δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ, συμπολίτες μας, οι οποίοι ζουν κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας και υπολογίζονται στα τρεισήμισι με τέσσερα εκατομμύρια. Δεν αντέχουν άλλο κύριε Υπουργέ. Το έχετε συνειδητοποιήσει αυτό;

-          Το έχουμε συνειδητοποιήσει κ. Παπαδάκη, αν επιτρέπετε, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας το Γενάρη και γι’ αυτό ξεκινήσαμε και την διαπραγμάτευση που ξεκινήσαμε, γι’ αυτό παλέψαμε και καταφέραμε να μειώσουμε τα πλεονάσματα, ούτως ώστε να μην απομυζάτε η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία, ούτως ώστε να εξυπηρετεί πρωτίστως τα χρέη, τα οποία συσσώρευσαν οι προηγούμενες διακυβερνήσεις αλλά να προσπαθήσουμε να διοχετεύσουμε πόρους στην προστασία των αδυνάμων και στις προοπτικές ανάπτυξης της κοινωνίας. Νομίζω όμως επειδή παρακολουθώ την εκπομπή σας από το πρωί.

-          Χαίρομαι.

-          -Ναι την παρακολουθώ. Κοιτάξτε ο Τύπος είναι από τη φύση του αντιπολιτευόμενος και έτσι πρέπει να είναι. Πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση, την εξουσία.

-          Έτσι ακριβώς.

-          Και αυτή είναι η φύση και υη θέση του. Αλλά εδώ βλέπω ότι εσείς έχετε δαπανήσει, όχι δαπανήσει μάλλον αξιοποιήσει, επενδύσει πολύ από τον τηλεοπτικό σας χρόνο για αν εξηγήσετε στους τηλεθεατές σας τι έχουν να λαμβάνουν. Έχουμε ζήσει πέντε χρόνια τώρα..

-          Δεν πρέπει και αυτό να το κάνουμε; Αλλά όμως και τις εξαιρέσεις.

-          Και θα επισημαίνετε και τις αδυναμίες.

-          Τις αδικίες.

-          Θα μας κάνετε και κριτική και θα παροτρύνετε. Στις αδυναμίες αυτές επάνω εμείς θα δουλέψουμε. Αλλά εδώ έχουμε νομίζω μία δομική μεταβολή. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί, ένα πρόγραμμα το οποίο υπεραπέδωσε και τους καρπούς αυτής της υπεραπόδοσης αυτή η κυβέρνηση στέλνει ένα καθαρό μήνυμα για το που αξιολογεί και που πιστεύει ότι πρέπει να διοχετευτούν. Αυτά τα εξακόσια εκατομμύρια κύριε Παπαδάκη, τα οποία θα παραλάβουν, θα λάβουν οι συνταξιούχοι αύριο, μεθαύριο θα πέσουν όλα στην αγορά.

-          Δεν είναι σίγουρο κύριε Υπουργέ.

-          Θα γίνουν χαρτζιλίκι για το εγγόνι. Θα καλύψουν βασικές ανάγκες.

-          Δεν είναι σίγουρο κύριε Υπουργέ.

-          Και στην εφορία μπορεί να καταλήξουν.

-          Θα πάνε στον ΕΝΦΙΑ, θα πάνε στα τέλη κυκλοφορίας.

-          Θα καλύψουν βασικές ανάγκες. Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία.

-          Δόθηκαν πάρα πολύ πρόχειρα κύριε Υπουργέ.

-          Όχι δεν θα συμφωνήσω.

-          Δεν έχουμε εισοδηματικά κριτήρια. Και εσείς και εγώ έχουμε γνωστούς, οι οποίοι εισπράττουν ενοίκια ή έχουν κάποια άλλα εισοδήματα και παίρνουν μία μικρή σύνταξη. Μας αναφέρθηκαν περιπτώσεις ανθρώπων με τεράστια περιουσία που θα πάρουν όλο το επίδομα. Μετά ούτε ένα ευρώ για τους άνεργους.

-          Ακούστε με λίγο κύριε Παπαδάκη. Αυτές οι περιπτώσεις είναι υπαρκτές αλλά δεν είναι ο κανόνας. Εδώ πέρα είχαμε ένα δομικό πρόβλημα στη δομή της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και του ασφαλιστικού συστήματος, όπου ακριβώς δεν υπήρχε καμία διασταύρωση των εισοδηματικών ή των άλλων περιουσιακών στοιχείων με την καταβολή των επιδομάτων. Εδώ πάμε τώρα σε πραγματικά πάρα πολύ σοβαρές μεταρρυθμίσεις και στο σύστημα πρόνοιας και αυτές τις αδυναμίες νομίζω ότι πρέπει να τις καλύψουμε. Αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν αυτές τις γιορτές αυτό το βοήθημα, την 13η σύνταξη, την οποία φιλοδοξούμε και του χρόνου με την υπεραπόδοση να μπορέσουμε να καταβάλουμε.

-          Είναι όμως χρήματα, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από το συνταξιούχο και όχι μόνο από την αρχή των μνημονιακών κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα, με το νόμο Κατρούγκαλου.

-          Θα ήταν νομίζω υπερβολή και θα ήταν ανήθικο από μέρους της κυβέρνησης να υποκριθεί ότι γιατρεύονται οι πληγές που άνοιξαν από το 2010 και μετά. Δεν πρόκειται περί αυτού.

-          Έτσι είχατε δεσμευτεί βέβαια.

-          Πρόκειται όμως για μία σημαντική ανακούφιση και ένα καθαρό σήμα αναστροφής της πορείας.

-          Βέβαια αυτό δεν το συμμερίζονται οι συνταξιούχοι γιατί την ώρα που ψηφιζότανε ανεξάρτητα από τη θέση των κομμάτων, αν ήταν έτσι ή αλλιώς, αν την άλλαξαν τελευταία στιγμή, αυτό είναι μία άλλη υπόθεση και το συζητάμε αν θέλετε. Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι ήταν έξω από τη Βουλή και φώναζαν, ότι ξέρετε κάτι, μας δίνετε ψίχουλα από αυτά που μας πήρατε. Έχουν δίκιο κύριε Υπουργέ.

-          Η διαμαρτυρία και η διαδήλωση είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία μας. Αυτό ήταν η άποψη των συνταξιούχων που κατέβηκαν στο δρόμο, μπορεί και άλλοι εκτός από αυτούς να έχουν αυτή την άποψη. Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που θα λάβει αυτό το βοήθημα το αξιολογεί ως θετικό, ένα βήμα πολύ σημαντικό. Αλλά ξέρετε κάτι κύριε Παπαδάκη τώρα, μου δίνεται την ευκαιρία να πω το εξής, ότι πρέπει και εμείς και εσείς, όλοι μας να σταματήσουμε πλέον να γενικεύουμε. Δηλαδή όπως λέμε οι συνταξιούχοι το βλέπουν αρνητικά ή οι Ευρωπαίοι δεν το θέλουν. Έχουμε περάσει σε άλλη φάση. Η ενεργή διπλωματία της ελληνικής κυβέρνησης έχει κάνει τομές, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις, έχει θέσει διλήμματα πολιτικής σε επίπεδο της Ευρώπης και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Δεν έγινε λόγω έτσι μίας τυχαιότητας. Έγινε διότι υπήρξε συστηματική δουλειά, αυστηρή προσήλωση στο στόχο μας και μεθοδική διπλωματία από τη μεριά μας. Σας θυμίζω ότι τα ζητήματα της συμμετοχής του Ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα τα έθεσε πρώτη η ελληνική κυβέρνηση και έγιναν αποδεκτά. Σας θυμίζω επίσης ότι το ζήτημα των λανθασμένων υπολογισμών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν η ελληνική κυβέρνηση, η οποία τα έθεσε στο τραπέζι. Και αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο αιχμηρές από οποιαδήποτε τοποθέτηση μέλους της ελληνικής κυβέρνησης.

-          Κύριε Υπουργέ είμαι ο τελευταίος και ας χαρακτηρίζομαι, μπορεί να με χαρακτηρίζεται και εσείς λαϊκιστή, ο οποίος θα ήθελε και για το βήξιμο στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε την άδεια των δανειστών αλλά για αυτό δεν είμαι υπεύθυνος εγώ. Για αυτό είσαστε υπεύθυνος εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις συμφωνίες στις οποίες έχετε ψηφίσει, έχετε ψηφίσει και αναφέρεται με σαφήνεια η οποιαδήποτε μονομερής πρωτοβουλία θα πρέπει να έχει την έγκριση των δανειστών. Γιατί το ψηφίσατε αυτό; Γιατί το δεχτήκατε αυτό;

-          Επανέρχομαι. Υπάρχει αυτή τη στιγμή…

-          Να ολοκληρώσω αν θέλετε. Και μετά ερχόσαστε και λέτε ότι ξέρετε κάτι, μα θα ζητάμε εμείς άδεια για το που θα δώσουμε τα λεφτά; Μα εσείς το υπογράψατε. Εσείς το δεχτήκατε.

-          Ψηφισμένο το τρίτο μνημόνιο όμως

-          Υπάρχει όμως, ακούστε με λίγο. Υπάρχει ήδη η σαφής πρώτον ρήτρα ότι το πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς μπορεί να μοιράζετε με συγκεκριμένο τρόπο και βεβαίως βεβαιότατα όταν έχουμε υπεραπόδοση κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι στην κρίση της ελληνικής κυβέρνησης για το πώς θα τα μοιράζει.

-          Ωστόσο κύριε Υπουργέ δεν έχουν οι δανειστές την ίδια άποψη.

-          Επιτρέψτε μου. Ξέρετε κάτι, θέλω να πω είναι πάρα πολύ κρίσιμο για το πώς διεξάγεται η κουβέντα μέσα στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι κάνουν σφοδρή επίθεση στη πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Το τελευταίο αποκούμπι του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ξέρετε ποιο είναι; Η ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει δεσμούς αίματος με το κόμμα του κυρίου Σόιμπλε και δεσμούς πολιτικοδημοσιογραφικής αιμομιξίας με συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα τα οποία και την έσυραν, μαζί με τα τηλεφωνήματα από το εξωτερικό, στην αλλοπρόσαλλη στάση που είχε κατά την ψήφιση του επιδόματος.

-          Δηλαδή λέτε ότι την αντίδραση την προκάλεσε, την αντίδραση για τα χρήματα αυτά του έκτακτου βοηθήματος, που σε καμία περίπτωση πιστεύω και εσείς να έχετε την άποψη ότι πρόκειται για 13η σύνταξη, είναι ένα εφάπαξ βοήθημα, προκλήθηκε μετά από τηλεφώνημα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Σόιμπλε και του είπε, κάνε κάτι γιατί ο Τσίπρας πάει να χαλάσει εδώ την πιάτσα και δίνει επίδομα στους συνταξιούχους;

-          Νομίζω αυτό είναι προφανές. Όπως επίσης γνωστό είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης

-          Πιστεύετε ότι έγινε ακριβώς έτσι.

-          Επιτρέψτε μου λίγο. Λέω ο κύριος Μητσοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποκάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ανήθικο. Δεν ξέρω αν αυτή είναι μία εθνικά υπεύθυνη στάση. Είναι ανηθικότητα την υπεραπόδοση των εσόδων να την κατευθύνουμε εκεί που εμείς αξιολογούμε ότι υπάρχει ανάγκη να κατευθυνθεί; Ποιο είναι το ανήθικο; Να ασκούμε ενεργή διπλωματία με αποτέλεσμα: Σοσιαλιστές, Αριστερά, Πράσινοι, Κομισιόν αυτή τη στιγμή να υποστηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση και να έχει μείνει μόνη της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας να φωνάζει ότι εκτροχιάζεται το πρόγραμμα. Αυτό είναι το ανήθικο; Αυτή είναι η εθνικά υπεύθυνη στάση και θα σας έλεγα και αποτελεσματική.

-          Κύριε Υπουργέ χθες και προχθές βαρέθηκα και βαρέθηκαν και οι πολίτες να βλέπουν non paper, να συγκρούεστε..

-          Είναι ο κύριος Στραβελάκης;

-          Ναι ο Νίκος.

-          Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

-          Καλημέρα κύριε Στραβελάκη.

-          Εγώ κουράστηκα τουλάχιστον, το έλεγε πριν και ο Γιώργος ο Παπαδάκης και οι πολίτες να βλέπουμε non papers να συγκρούεστε. Εγώ καταγράφω τις δικές σας απόψεις και τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Εγώ μένω στην ουσία αυτή που ενδιαφέρει τους πολίτες. Λέω ότι καλώς δώσατε αυτό το βοήθημα.

-          Έστω και ένα ευρώ καλό είναι.

-          Μακάρι να μπορούσαν να το πάρουν και άλλοι τόσοι συνταξιούχοι και άνεργοι και όλοι. Το ερώτημα είναι: οι δανειστές ή κάποιοι από τους δανειστές.

-          Κάποιοι από τους δανειστές.

-          Ο Σόιμπλε, ο Ρέγκλινγκ.

-          Τώρα το βάλατε σε πιο σωστή βάση.

-          Αυτοί όμως φοβάμαι ότι κάνουν κουμάντο αυτή τη στιγμή, θα δούμε.

-          Μη φοβάσαι, υπογεγραμμένο είναι. Βλέπω τις δηλώσεις αυτών που σας λέω, που λένε ότι δεν έπρεπε να το δώσετε, ότι έχετε συμφωνήσει, ότι έπρεπε πρώτα να ρωτήσετε, να συνεννοηθείτε. Ακούω ότι η κυρία Μέρκελ είπε στον Πρωθυπουργό πρώτα να ρωτάτε. Βλέπω ότι είπε Ντομπρόβσκις στην <<Καθημερινή>> μα ξέρουν ότι είναι ξεκάθαρο από τη συμφωνία ότι πρέπει να ρωτήσουν και ότι τώρα θα καθυστερήσουμε, γίνεται ταραχώδης διαπραγμάτευση, πάμε τον Απρίλιο.

-          Εγώ λέω κακώς έγινε αυτό.

-          Το ερώτημα είναι μήπως το πληρώσουμε διπλά αυτό το βοήθημα;

-          Όχι τώρα νομίζω αυτήν την καταστροφολογία πρέπει να την αποφύγουμε.

-          Όχι σας λέω τι λένε οι ίδιοι, τι λέει ο Ντομπρόβσκις.

-          Δεν λένε έτσι όμως.

-          Λέει τους επόμενους μήνες.

-          Επιτρέψτε μου να σας πω. Ο κύριος Ντομπρόβσκις είπε ότι οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φαίνονται.

-          Ο κύριος Ντομπρόβσκις είπε περιττή και άχρηστη κατάσταση πιο ταραχώδης, τώρα μπορούμε να κάνουμε συμφωνία τους επόμενους μήνες ενώ ήμασταν κοντά και ο κύριος Δραγασάκης έλεγε στη Βουλή ότι είναι κρίσιμο τώρα να προλάβουμε.

-          Όχι μα κύριε Στραβελάκη διαβάστε τη σας παρακαλώ.

-          Το έχω μπροστά μου.

-          Ο κύριος Ντομπρόβσκις επίσης λέει πέρα από τον τίτλο, τον οποίο επέλεξε η εφημερίδα ότι τις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να έχουμε καταλήξει.

-          Δεν πάει για Μάρτη, Απρίλη δηλαδή.

-          Λέει μπορούμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τους επόμενους μήνες κύριε Υπουργέ.

-          Δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις.

-          Όμως εγώ θέλω να επανέλθω για το πώς δημιουργήθηκε κύριε Υπουργέ αυτό το πλεόνασμα. Εδώ είναι κάτι που εκνευρίζει τον ελληνικό λαό και επιτρέψτε μου να πω και εμένα. Προήλθε από υπερφορολόγηση και μέτρα που και επί των ημερών σας έχουν επιβληθεί. Έτσι δεν είναι; Όταν κάποιος περηφανεύεται ότι κατάφερα να συγκεντρώσω αυτά τα χρήματα, τα οποία έχει πάρει από εκείνους τους οποίους υποτίθεται ότι θέλει να ανακουφίσει, φαίνεται λίγο υποκριτικό.

-          Λοιπόν στο ζήτημα της φορολογίας δύο πράγματα πρέπει να είναι τα κριτήριά μας, ο όγκος της, το μέγεθός της και η κατανομή της στα εισοδηματικά στρώματα, στα κοινωνικά στρώματα, τα οποία φορολογούνται. Εμείς τι παραλάβαμε; Παραλάβαμε δεσμεύσεις για είκοσι δις περισσότερους από 2015 μέχρι το 2018. Αυτό καταφέραμε όχι όσο θα θέλαμε, πραγματικά όχι όσο θα θέλαμε να το βγάλουμε ως βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού, τα είκοσι δις εξτρα για τα οποία είχε δεσμευτεί η ΝΔ.

-          Δεν φαίνεται αυτό στην καθημερινότητα των πολιτών.

-          Θα σας απαριθμήσω που φαίνεται.

-          Που φαίνεται δημοσκοπικά;

-          Θα σας πω επιτρέψτε μου. Φαίνεται στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, φαίνεται στους ανθρώπους , οι οποίοι μπορούν και έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φαίνεται στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης, στα χαμηλά εισοδήματα τα οποία πλήρωσαν φέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ, φαίνεται σε μία σειρά από τομείς, φαίνεται στις 125.000 νέες θέσεις εργασίας. Αρχίζουν λοιπόν τα δείγματα της ελληνικής οικονομίας να συμποσούνται σε μία εικόνα θετική και αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.

-          Δεν πλήρωσαν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα εγώ ρώταγα προηγουμένως και την κυρία Παπανάτσιου. Εάν μέσα στα μέτρα της Κυβέρνησης είναι να απαλλαγούν οι άνεργοι από τον ΕΝΦΙΑ, δεν πλήρωσαν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι μικρότερο ΕΝΦΙΑ, τον ίδιο ΕΝΦΙΑ πλήρωσαν…

-          Όχι πλήρωσαν οι χαμηλότερες και οι μικρότερες περιουσίες λιγότερο ΕΝΦΙΑ κύριε Παπαδάκη.

-          Λέτε επειδή άλλαξαν οι αντικειμενικές.

-          Τι σημασία έχει. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό.

-          Όσοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίθηκε αντισυνταγματικός ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε ο ΕΝΦΙΑ.

-          Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας πω εγώ ότι υπάρχουν οι κοινωνικές τάξεις και τα εισοδηματικά στρώματα, τα οποία αντιλαμβάνονται και βλέπουν και στην τσέπη τους ότι αυτή η κυβέρνηση προτεραιοποιεί την ανακούφισή τους. Εντάξει κάποιοι μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι. Βεβαίως η μεσαία τάξη πιέζεται, το γνωρίζουμε, δεν εθελοτυφλούμε, θα θέλαμε τα πράγματα να είναι πολύ διαφορετικά αλλά είναι ξέρετε αλλοπρόσαλλο η κριτική περί φορολογίας να εκτοξεύεται από αυτούς που είχαν δεσμευθεί για τα πολλαπλάσια.

-          Οι έμμεσοι φόροι πάντως κύριε Υπουργέ δεν διαχωρίζουν φτωχό-πλούσιο.

-          Αλήθεια είναι αυτό.

-          Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, την 13η και 14η σύνταξη κάποιοι άλλοι την έκοψαν. Και εσάς σας κατηγορούν γιατί δεν την επαναφέρατε. Όμως προσέξτε, είναι κάτι το οποίο σας βαρύνει ως κυβέρνηση της αριστεράς. Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ τόσο κατά τη διάρκεια πριν από τις εκλογές του 2015 όσο και στο μεσοδιάστημα μεταξύ των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2015, ήταν τέτοια που άφηνε περιθώρια ότι σε καμία περίπτωση εσείς δεν θα μας λέγατε ότι αυτό το έκαναν οι προηγούμενοι, γιατί είχατε δεσμευτεί να καταργήσετε αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι και σε ότι αφορά τις συντάξεις και…

-          Το καταργούμε βήμα βήμα.

-          Πώς κύριε Υπουργέ; Ο νόμος Κατρούγκαλου κάνει μικρότερες τις συντάξεις.

-          Όχι επιτρέψτε μου να σας πω, με συγχωρείτε, ο νόμος για το ασφαλιστικό, τον οποίο ψηφίσαμε έχει δύο δομικές αλλαγές. Πρώτον αντιμετωπίζει όλους τους εργαζόμενους με τον ίδιο τρόπο χωρίς πατρικίους και πληβείους, χωρίς τους ευνοούμενους και δεύτερον και πάρα πολύ σημαντικό εντάσσει και τους αγρότες στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

-          Θεωρείτε ευνοούμενο τον άνθρωπο, ο οποίος δουλεύει σαράντα χρόνια και έχει πληρώσει τις εισφορές του, τις οποίες έφαγαν η Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς επιτόκιο, το Χρηματιστήριο, το PSI, τα δομημένα ομόλογα, η κακή διαχείριση και τώρα το ξεπούλημα της περιουσίας τους.

-          Όχι δεν λέω αυτό. Να σας πω ένα παράδειγμα ευνοούμενου των προηγούμενων ρυθμίσεων;

-          Ναι.

-          Ήταν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δεν είχαν κανένα κίνητρο να δηλώνουν τα εισοδήματά τους και πήγαιναν απλώς στην ανώτερη κλίμακα των ασφαλιστικών εισφορών για να απολαμβάνουν μεγάλη σύνταξη.

-          Υποχρέωση της πολιτείας να τους βρει.

-          Βεβαίως.

-          Αλλά όμως δεν τα βάζεις με τον άνθρωπο, ο οποίος δούλευε 40 χρόνια στη σκαλωσιά ή 40 χρόνια στη θάλασσα και τώρα έρχεσαι και του λες οτι κοίταξε να δεις, αυτός θα υποστεί τις συνέπειες.

-          Κάθε άλλο.

-          Θα το δείτε και από 1/1/2017.

-          Νομίζω πραγματικά ότι ακριβώς και η αιτία και η αφορμή των συζητήσεων των τελευταίων εβδομάδων που είναι το έκτακτο επίδομα, η 13η σύνταξη, η οποία καταβάλλεται μεθαύριο είναι ακριβώς το σημάδι ότι αρχίζει μία αντιστροφή της πορείας. Και αυτή την αντιστροφή της πορείας αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την εγγυηθεί. Να σας πω κάτι κύριε Παπαδάκη, αυτή τη στιγμή η ΝΔ τι ευαγγελίζεται; Γιατί ζητάει εκλογές και τη λαϊκή ψήφο; Για να κάνει τι ακριβώς;

-          Και εσείς απειλείτε με εκλογές.

-          Όχι ποιος απειλεί με εκλογές;

-          Το έχετε αφήσει να πλανάται.

-          Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν. Εκλογές φαντασιώνεται ο κ. Μητσοτάκης και το αναπαράγει για να τιθασεύει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αυτή είναι η αλήθεια.

-          Εγώ προχθές άκουσα ένα Υπουργό, τον κύριο Ζουράρη, ο οποίος έλεγε ότι λύση είναι οι εκλογές.

-          Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν, εκλογές θα γίνουν το 2019 και τότε θα είναι πάρα πολύ απτά τα αποτελέσματα στην κοινωνία.

-          Ο πρωθυπουργός γιατί γυρίζει την Ελλάδα; Αύριο πάει στην Κρήτη. Η αίσθηση που δίνει είναι ότι κάνει μία οιονεί προεκλογική εκστρατεία.

-          Και ο Μητσοτάκης το ίδιο.

-          Γιατί γελάτε;

-          Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ίδιο.

-          Γελάω γιατί οποιαδήποτε κίνηση του Πρωθυπουργού μπορεί να ερμηνευτεί ως προεκλογική. Δεν είναι έτσι τα πράγματα…

-          Μα πήγε στην Κρήτη μετά πάει στην Θεσσαλονίκη χριστουγεννιάτικα. Με συγχωρείτε, δεν είναι συνηθισμένο.

-          Ο Πρωθυπουργός και όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να αποδεικνύουμε τα σημεία της πολιτικής μας τα οποία βάζουν την Ελλάδα σε μια νέα τροχιά. Στην Κρήτη θα γίνει το ίδιο, στη Θεσσαλονίκη το ίδιο, με τα σχολικά γεύματα.

-          Πόσο μάλλον, κάνει και εξαγγελίες…

-          Μα δεν είναι εξαγγελίες. Είναι η εφαρμογή της πολιτικής για την οποία είχαμε δεσμευτεί.

-          Κύριε Υπουργέ, κάτι άλλο το οποίο έχει να κάνει και με το περιεχόμενο αυτής της εκπομπής και που δεν αποτελεί η εμμονή μας στις λεπτομέρειες γιατί οι λεπτομέρειες αυτές δεν αφορούν τον Μήτσο και τον Θανάση, αφορούν ένα εκατομμύριο, δύο εκατομμύρια, τρία εκατομμύρια πολιτών και στο θέμα με τις αποδείξεις όπου υπάρχουν τρανταχτές αδικίες δηλαδή εξαιρούνται εισοδήματα, εξαιρούνται δαπάνες για τον Έλληνα πολίτη, οι οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ….πάει να γίνει φοροεισπρακτικό. Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στον Έλληνα πολίτη είναι να μην καταφέρει να κτίσει το αφορολόγητο γιατί του εξαιρείτε πάρα πολλές από τις δαπάνες του. Φως, νερό, τηλέφωνο, νοίκι, κοινόχρηστα, έξω είναι όλα αυτά! Εσείς εάν συντηρείτε ένα σπίτι, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σας ..βέβαια εγώ και εσείς μπορεί να παίρνουμε λίγο παραπάνω αλλά μιλάμε για εκείνους οι οποίοι τα φέρνουν πάτσι-πόστα, δεν τα δίνουν φως, νερό, νοίκι, κοινόχρηστα; Αυτά τα εξαιρείτε. Πώς θα κτίσουν το αφορολόγητο;

-          Κοιτάξτε δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή -εγώ επειδή παρακολούθησα και την Κατερίνα Παπανάτσιου που είχατε πιο πριν- να πω τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτό που διατύπωσε…

-          Είναι αδικία όμως…

-          Νομίζω ότι θα μπορέσουμε και πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ούτως ώστε όλες οι αδικίες αυτές να διορθωθούν. Από κει και πέρα επαναλαμβάνω, νομίζω ότι το οικονομικό επιτελείο το χειρίζεται με τρόπο άρτιο και θα έρθει και η σχετική εγκύκλιος που θα θέσει σε εφαρμογή τον συγκεκριμένο νόμο

-          Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές δηλαδή από ότι αντιλαμβάνομαι

-          Επαναλαμβάνω κ. Παπαδάκη είδηση για τα φορολογικά δεν είναι δυνατόν να βγει από τη δική μας τη συνέντευξη.

-          Δεν είστε τυχαίος τώρα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Δεν είσαστε ένας τυχαίος Υπουργός τώρα. Αν και ακούγεται ότι δεν έχετε ακριβώς την ίδια επιρροή που είχατε πριν από το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών.

-          Έχω πολλούς <<φίλους>> που θέλουν να διαδίδουν διάφορα πράγματα. Έχω ένα χαρτοφυλάκιο ιδιαίτερα βαρύ και προσπαθώ όπως όλοι μας να ανταποκριθώ

-          Λοιπόν, αποκλείετε το ενδεχόμενο να έχουμε εκλογές ή ένα δημοψήφισμα –προσέξτε- γιατί έχετε μια εμπειρία και την τεχνογνωσία απ’ ότι έχω ακούσει και τον κ. Πουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών να το κάνετε μέσα σε δύο-τρεις μέρες. Εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως λέτε, εάν αυτός ο έντιμος συμβιβασμός και η κόκκινη γραμμή για μέτρα μετά το 2018 δεν περάσει και το ΔΝΤ μαζί με τον Σόιμπλε –μετά από μασάζ που θα κάνει η μία πλευρά στην άλλη- καταλήξουν στην ίδια γραμμή ….

-          Είναι στην ίδια γραμμή..ΔΝΤ και ο κ. Σόιμπλε είναι στην ίδια γραμμή εδώ και καιρό.

-          Χάθηκε το θέμα της πολιτικής λύσης με την κα. Μέρκελ, γιατί το ξεκαθάρισε η Μέρκελ.

-          Επιτρέψτε μου, πολιτική θα είναι η λύση ούτως ή άλλως. Θα είναι πολιτική λύση όπως ήταν και τον Ιούλιο του 2015, όπως ήταν και με το κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης όπου η μεριά των δανειστών που μόλις αναφέρατε –το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε- δεν κατάφεραν να περάσουν τις θέσεις τους. Σας θυμίζω ότι τότε –τον Ιούλιο του 2015- δεν θέλανε συμφωνία, θέλανε ένα πρόγραμμα-γέφυρα για λίγους μήνες με οριακή χρηματοδότηση. Όπως κάνανε τα πάντα για να μην κλείσει η 1η αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή λοιπόν ένας ψύχραιμος αναλυτής, ο οποίος δεν κοιτάει τα πράγματα με βάση την πολιτική σκοπιμότητα, θα έβλεπε ότι η Ελλάδα έχει πολλαπλάσιους συμμάχους στη διεθνή και ευρωπαϊκή κονίστρα. Αυτή την πραγματικότητα εμείς θα την αξιοποιήσουμε και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε για άλλη μια φορά

-          Για το δημοψήφισμα δεν απαντάτε. Το αποκλείετε;

-          Τι να απαντήσω; Βεβαίως, η ιστορική εμπειρία μας δείχνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε εκτροπή. Εγώ είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα και με κλείσιμο ευνοϊκό για τις ελληνικές θέσεις.

-          Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα. Μέρκελ είπε στον Πρωθυπουργό ‘χωρίς το ταμείο αντίο. Δεν υπάρχει περίπτωση, δεν την περνάμε την αλλαγή στο πρόγραμμα από το γερμανικό κοινοβούλιο’. Εσείς πως βλέπετε το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ;

-          Επιτρέψτε μου κ. Στραβελάκη, εμείς δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση.

-          Και συμπληρωματικά με εκλογές κάποιων ευρωπαϊκών χωρών -και αυτών οι οποίες είναι με το μέρος μας αυτή τη στιγμή- μέσα στο 2017

-          Επιτρέψτε μου, λέω ότι αυτοί που επιμένουν ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα λιγοστεύουν μέρα με την ημέρα.

-          Είπε η κα. Μέρκελ ότι ‘χωρίς το ταμείο, αντίο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, έχει δίκιο ο Σόιμπλε’;

-          Αυτή είναι μία γνωστή θέση την οποία εκφράζει σε κάθε στιγμή ο κ. Σόιμπλε, το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

-          Η κα. Μέρκελ –έχει σημασία αυτό- το είπε;

-          Το ΔΝΤ όμως κόμιζε την παρουσία του ως χρήσιμη στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή υποτίθετο ότι κατέχει την τεχνογνωσία και ξέρει να μετρά. Έχετε δει ότι έχουν εκτοξευθεί ρουκέτες εναντίον των τρόπων υπολογισμού των οικονομικών δεδομένων που έκανε το ΔΝΤ.

-          Συμφωνούμε, αλλά δεν απαντάτε στο ερώτημα: η κα. Μέρκελ είπε στον κ. Τσίπρα ότι έχει δίκιο ο Σόιμπλε και ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει συμφωνία;

-          Εξηγώ ότι λιγοστεύουν πάρα πολύ αυτοί που θεωρούν την παρουσία του ΔΝΤ απαραίτητη.

-          Δεν απαντάτε.

-          Κλείνοντας μετά από όσα μας είπατε, έχουμε να κάνουμε με έναν αχάριστο ελληνικό λαό, ο οποίος δεν έχει αναγνωρίσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, όπου όπως μας είπατε μέχρι στιγμής τα έχει πάει καλά, δίκαια φορολογεί, δίκαια έφτιαξε ένα ασφαλιστικό και ότι ο λαός περνάει καλύτερα. Μάλιστα είπατε στη Βουλή ότι για βγείτε έξω να πάτε σε μια λαϊκή, δεν τολμάτε. Βέβαια έχω την εντύπωση ότι ούτε εσείς τολμάτε να πάτε σε μια λαϊκή

-          Πριν μας κατηγορούσατε ότι γυρνάμε την Ελλάδα κ. Παπαδάκη όμως

-          Για λαϊκή είπα όμως. Υπάρχουν και συγκεντρώσεις και το ξέρετε πολύ καλά-είστε αητός σε αυτά- όπου μπορούμε να φτιάξουμε, εγώ να σας φτιάξω μια συγκέντρωση που να είναι 3000 άνθρωποι που να λένε ΖΗΤΩ. Από τα ΖΗΤΩ καήκαμε σε αυτό τον τόπο. Αλλά εδώ λένε ότι ‘είμαστε δυσαρεστημένοι εμείς που ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ή ότι προβληματιζόμαστε γιατί δεν είναι μεγάλο και το ποσοστό και της ΝΔ. Κανονικά η ΝΔ με τη δυσαρέσκεια του κόσμου θα έπρεπε να έχει πάνω από 35-36% κατά την εκτίμησή μου. Δεν έχει. Όμως είναι ένας κόσμος ο οποίος απομακρύνεται από εσάς και πολύ δύσκολα θα γυρίσει. Αχάριστοι είναι όλοι αυτοί;

-          Θα σας πω. Ένα μικρό σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις: Πάρα πολλές δημοσκοπήσεις είναι σαφές ότι έχουν μια πολιτική προδιάθεση, η οποία δεν τις αφήνει να κρυφτούν και είναι σαφές ότι δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

-          Ήταν και κάποιες δημοσκοπήσεις όμως από κάποιες εταιρείες που ήταν φιλικά διακείμενες ως προς εσάς.

-          Είναι προφανές βεβαίως ότι κομμάτι των ψηφοφόρων οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν τον Σεπτέμβρη είχαν προσδοκίες μεγαλύτερες από αυτά που συμβαίνουν.

-          Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας

-          Εγώ νομίζω ότι με το πέρασμα του χρόνου και με το γεγονός ότι η οικονομία μας αυτή τη στιγμή ανακάμπτει και με το γεγονός ότι εμείς έχουμε την απαραίτητη προτεραιότητα στο να εφαρμόζουμε την πολιτική την οποία έχουμε εξαγγείλει…

-          Οι πολίτες δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. Το 93% είναι απαισιόδοξο

-          Μην γενικεύετε

-          Δεν γενικεύω. Επειδή μιλάμε για δημοσκοπήσεις το 93% είναι απαισιόδοξοι.

-          Αν δεν περνάει η ανάκαμψη μέσα από την κοινωνία κ. Υπουργέ δεν το συμμερίζεται

-          Ξέρετε πόσοι είναι αισιόδοξοι; 0,6%

-          Ο άλλος κοιτάει την οικονομία της οικογένειάς του και το ξέρετε.

-          Αυτό το στοιχείο το αμφισβητώ, καταλαβαίνουμε βεβαίως ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι τα βάρη που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλές φορές δυσβάσταχτα, αλλά εδώ πέρα έχουμε πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις αντιστροφής της πορείας. Αυτά τα πράγματα οφείλουμε και να τα λέμε και να τα αναδεικνύουμε και να δουλεύουμε ούτως ώστε αυτές οι ενδείξεις οι οικονομικές να περνάνε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην τσέπη του Έλληνα πολίτη.

-          Μακάρι η αισιοδοξία η δική σας να περάσει στην κοινωνία. Πάντως από τα μηνύματα τα οποία λαμβάνουμε εμείς κ. Υπουργέ δεν έχει περάσει στην κοινωνία.

-          Θέλει δουλειά πολλή.

-          Ένα από αυτά θα σας πω. Είναι εδώ ένας φίλος εδώ ο οποίος λέει το εξής: ‘θα δώσω εγώ στον κ. Παππά να μεγαλώσει 3 παιδιά και να ζήσει με τα 500 ευρώ του εισοδήματός μου. Τότε να δούμε αν θα λέει τα ίδια πράγματα εκείνος και αν εγώ ήμουν στη θέση του, θα έλεγα τα ίδια πράγματα με αυτόν’. Ενδεικτικό έτσι;

-          Έχει απόλυτο δίκιο. Εδώ με συγχωρείτε όμως, εμείς παραλάβαμε μια οικονομία, η οποία είχε δομικά προβλήματα.

-          Και συνεχίζονται

-          Όχι, με συγχωρείτε

-          Κύριε Υπουργέ ακόμη στο ‘παραλάβαμε’ είστε; Είστε ενάμιση χρόνο στη διακυβέρνηση.

-          Όχι δεν είμαστε καθόλου στο ‘παραλάβαμε’ και διαρκώς απαιτούμε από τον εαυτό μας περισσότερα. Σας εξηγώ ότι υπάρχουν κοινωνικές κατηγορίες και κοινωνικά στρώματα, τα οποία έχουν δει έμπρακτα την εφαρμοζόμενη πολιτική να τους βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση. Μιλάω για τους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν και μπήκαν στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, τους ανθρώπους οι οποίοι επωφελήθηκαν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τους ανθρώπους οι οποίοι επωφελήθηκαν από τη ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ, τους ανθρώπους που απέκτησαν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-          Πάντως δεν αναφέρεστε καθόλου κ. Υπουργέ στα μέτρα που έρχονται από 1/1/2017.

-          Δεν θα πανηγυρίσω

-          Καθόλου σαν να μην υπάρχουν

-          Από 1/1/2017 έχουν μείωση του εισοδήματός τους και επί των ημερών σας κ. Υπουργέ. Ούτε με την ανεργία ξεκαθαρίσατε τα πράγματα…

-          Μισό λεπτό κ. Παπαδάκη, μην το λέτε αυτό. 27% παραλάβαμε την ανεργία, 22,6 είναι.

-          Και τι είναι οι περισσότεροι από αυτούς που βρήκαν δουλειά; Μερική απασχόληση.

-          Βεβαίως. Μα αυτή είναι η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ακούστε να δείτε, εδώ δίνουμε μια μάχη εμείς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Έχει τοποθετηθεί η ΝΔ αν είναι υπέρ ή κατά;

-          Αυτό είναι άλλη υπόθεση. Να τη ρωτήσετε και τη ρωτάω και εγώ

-          Δεν είναι άλλη! Όποιος διαμαρτύρεται για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα πρέπει ταυτόχρονα να συμπαραταχθεί στην εθνική θέση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-          Κύριε Υπουργέ μας αδικείτε αν δεν ακούτε όλες τις μέρες την εκπομπή. Είπαμε ότι το θέμα της μερικής απασχόλησης ξεκίνησε το 2010 με νόμο του Λοβέρδου και σιγά σιγά αλλά και επί των ημερών σας πήρε μια μορφή γενίκευσης. Αυτή τη στιγμή 62 στους 100 από αυτούς που δουλεύουν, δουλεύουν εκ περιτροπής ή με μερική απασχόληση. Δίωρα, τρίωρα και με 100-200-300 ευρώ.

-          Επανέρχομαι και λέω ότι αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα στην αγορά εργασίας.

-          Δεν την αποτρέψατε όμως

-          Άρα μην καμαρώνετε ότι μειώνεται η ανεργία όταν η μείωση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δουλεύουν με 200-300 ευρώ

-          Δεν θα σταματήσουμε να το λέμε. Όχι κ. Στραβελάκη, δεν το λέμε με καμάρι. Το λέμε διατυπώνοντας και αποτυπώνοντας την πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, διότι εδώ πέρα έχουμε μια σειρά από δυνάμεις, οι οποίες πολιτεύονται με την προσδοκία και την παπαγαλία της καταστροφής, η οποία ποτέ δεν έρχεται. Η οικονομία μας έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει σε μια πορεία ανάκαμψης και αυτή την πορεία είμαστε αποφασισμένοι να τη διαφυλάξουμε.

-          Κύριε Υπουργέ εάν ο στόχος είναι –όπως είναι ο στόχος ορισμένων, του ΔΝΤ για παράδειγμα- η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, η βουλγαροποίηση στον τομέα των εργασιακών σχέσεων –να έχουμε εργαζόμενους με 100,200,300 ευρώ και πολλά είναι – δυστυχώς επί των ημερών σας αυτό έχει επιτευχθεί.

-          ‘Επί των ημερών μας’, νομίζω υπερβάλλετε κ. Παπαδάκη

-          Όχι, και επί των ημερών σας να το διορθώσω.

-          Κορυφώνονται και μήνα με το μήνα –σύμφωνα με τα στοιχεία- γίνονται και χειρότερα.

-          Νομίζω ότι υπερβάλλετε. Αυτή τη στιγμή εάν συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτή η κακή πραγματικότητα στην αγορά εργασίας μπορεί να αναστραφεί εάν θεσπιστούν μηχανισμοί προστασίας των εργαζομένων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, πρέπει να καλέσουμε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την εθνική θέση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-          Μακάρι. Δεν θα διαφωνήσουμε πάνω σε αυτό αλλά την ευθύνη της διαχείρισης αυτή τη στιγμή την έχει η σημερινή Κυβέρνηση.

-          Βεβαίως

-          Ένα τελευταίο ερώτημα. Επειδή κάποιοι από τους δανειστές λένε ότι αυτή η έκτακτη επιχορήγηση, το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους φέρνει πίσω την συμφωνία επειδή υπάρχουν οι ακραίες θέσεις του ΔΝΤ, επειδή από το Βερολίνο λένε ότι συμφωνία χωρίς το ταμείο δεν γίνεται, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Εσείς βλέπετε το ταμείο στη συμφωνία ή όχι; Είναι μέσα ή έξω το ΔΝΤ;

-          Να σας πω. Δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω πρόβλεψη αλλά θέλω να σας επαναλάβω με σαφήνεια το εξής…

-          Τι θέλει η Κυβέρνηση;

-          Η Κυβέρνηση δέχτηκε την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα όχι επειδή το επιθυμούσε η ίδια. Επειδή το ζητούσαν άλλοι εταίροι.

-          Όχι, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το θέλαμε πριν από ενάμιση χρόνο.

-          Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ οφείλει να απαντήσει εάν επιθυμεί την παρουσία του. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Άλλοι το έχουν το πρόβλημα και ξέρετε ποιοι είναι αυτοί κ. Στραβελάκη και κ. Παπαδάκη και κ. Σιωμόπουλε και κα. Αντωνοπούλου; Αυτοί που επιθυμούν νέο εκτροχιασμό για να μην αναγκαστούν υπό το φως του ήλιου να παραδεχθούν ότι στα 2 πρώτα μνημόνια τα κάνανε μαντάρα! Καταστρέψανε την Ελλάδα με τους υπερφιλόδοξους στόχους, με την εμμονή στις περικοπές και βέβαια με τις απαράγραπτες ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών που ούτε μεταρρυθμίσεις ψήφισαν και προχώρησαν και είχαν και μια στοχο-προσήλωση

-          Αυτό το λέγατε και όταν ήσασταν αντιπολίτευση και υπήρχε η δέσμευση από στελέχη σας ότι όλα αυτά θα αλλάξουν όταν έρθετε στην εξουσία. Αλλά όμως αυτό δεν έγινε

-          Και αλλάζουν σιγά σιγά, βεβαίως.

-          Αλλά ξέρετε κάτι; Εδώ δεν είναι φυτώριο μια κυβέρνηση, να βάλουμε τον σπόρο και σιγά σιγά να γίνει το δέντρο ή το φυτό. Είσαστε ώριμοι υποτίθεται.

-          Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή, λέει ο στίχος.

-          Αυτό είναι τραγούδι όμως

-          Βεβαίως. Και είναι και η πραγματική ζωή. Κάθε εκατοστό, κάθε μέτρο κατακτιέται με κόπο.

-          Ο ποιητής εμπνέεται από τις συνθήκες, ο πολιτικός διαμορφώνει καλές συνθήκες

-          Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, ακριβώς. Αλλά σας λέω ποια είναι η πορεία μας …

-          Επειδή μου είπατε ‘Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή’ , εγώ θα σας πω και ένα άλλο στίχο που λέει ‘Δεν πάει άλλο’ .

-          Ναι, βεβαίως δεν πάει άλλο και όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε για να ελαφρύνουμε ακόμη περισσότερο τα βάρη.

-          Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ

-          Και γω σας ευχαριστώ κ. Παπαδάκη, καλημέρα.

-         

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo