Προσκαλέσαμε στην εκπομπή μας τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τον κύριο Νίκο Παππά για να μας πει, είναι ο αρμόδιος, καλησπέρα κύριε Παππά.

Καλησπέρα κύριε Παναγιωτόπουλε, καλησπέρα και στην παρέα σας, και τη δημοσιογραφική παρέα και τους τηλεθεατές.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησης. Βέβαια εγώ θα έπρεπε να ξεκινήσω με τα ΜΜΕ, θέλω να σας ρωτήσω όμως αν έχουμε κανένα νέο από τις Βρυξέλλες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και όλο αυτό που γίνεται.

Εγώ νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι, νομίζω ότι όλοι αυτοί που επιθυμούν να υπάρξουνε καθυστερήσεις προς κόμματα και επανάληψη κακών σεναρίων είναι μειούμενοι τον αριθμό και κυρίως μειώνεται και η δυνατότητά τους να επιβάλλουν τις λύσεις τις οποίες επιθυμούν. Η Ελλάδα μετά από πάρα πολύ συστηματική προσπάθεια έχει διευρύνει τον κύκλο των χωρών και των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται ότι εδώ πέρα γίνεται μία προσπάθεια πάρα πολύ συστηματική η οποία αποδίδει, μία προσπάθεια η οποία βεβαίως είναι δύσκολη για πολλά κομμάτια του ελληνικού λαού κι αυτό κάθε στιγμή το λέμε και το αναγνωρίζουμε αλλά εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι όσοι επιθυμούν τον εκτροχιασμό και όσοι ονειρεύονται ότι η Ευρώπη θα κινείται μονίμως στον αστερισμό της λιτότητας και στις προτεραιότητες της γερμανικής ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας νομίζω ότι θα διαψευστούν για άλλη μια φορά, όπως διαψεύστηκαν πέρσι το καλοκαίρι που πάρα πολύ συγκεκριμένοι κύκλοι δε θέλανε να ολοκληρωθεί η συμφωνία, όπως διαψεύστηκαν, θα σας έλεγα, και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Συνεπώς έχουμε αυτή τη στιγμή κάποια δεδομένα, μία πολιτική χαρτογράφηση η οποία μας κάνει με ψυχραιμία και αισιοδοξία και επιμονή όχι μόνο να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας σε διεθνές επίπεδο αλλά να διεκδικούμε και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να σταθούνε στο πλευρό, όχι της κυβέρνησης, αλλά της χώρας υποστηρίζοντας την εθνική θέση.

Ο Σεραφείμ Κοτρώτσος θέλει να ρωτήσει κάτι, για να πάμε στο θέμα με τα ΜΜΕ.

Εάν κύριε Υπουργέ, έτσι για να έχουμε μία εικόνα γιατί από το πρωί υπάρχει μία αγωνία και ενδεχομένως υπάρχει και παραπληροφόρηση. Πρώτον, έχει σταλεί επιστολή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, από το υπουργείο οικονομικών που να λέει ότι αυτό ήταν έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και ότι δε θα ισχύσει και του χρόνου και δεύτερον, έχετε εικόνα εάν πάμε σε μία απεμπλοκή της δεύτερης αξιολόγησης από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για την οικονομία αναμφισβήτητα.

Θα μου επιτρέψετε να μην τοποθετηθώ εν είδει ρεπορτάζ, θα διατυπώσω μία κρίση. Νομίζω ότι η επιστολή για την οποία πάρα πολύς λόγος γίνεται λέει αυτό που είναι αυτονόητο. Είναι ότι είναι ένα μέτρο το οποίο είναι έκτακτο, το οποίο βεβαίως επιθυμούμε να έχουμε τα καλά οικονομικά αποτελέσματα και του χρόνου για να το επαναλάβουμε και πιστεύουμε ότι θα τα έχουμε, προφανώς δεν είναι ένα έργο το οποίο de facto και δια νόμου επαναλαμβάνεται από τώρα και για τα επόμενα έτη. Αυτή τη χρονιά τα καταφέραμε και το δώσαμε, πιστεύουμε βαθιά ότι θα τα καταφέρουμε και του χρόνου και νομίζω ότι υπάρχει ένα επίπεδο κατανόησης τέτοιο που ακριβώς θα απεμπλέξει και τα τετελεσμένα των αποφάσεων για την εκκίνηση της αναδιάρθρωσης του χρέους από αυτή την ιστορία.

Το δεύτερο; Το δεύτερο αν υπάρχει απεμπλοκή αξιολόγησης;

Ναι, αυτό λέω. Αυτό νομίζω ότι είναι η πιο λογική τροπή των πραγμάτων αυτή. Δηλαδή να μείνουμε στα συμφωνημένα επί της ουσίας, αυτό περιγράφετε κύριε Κοτρώτσο, και τα συμφωνημένα νομίζω πρέπει να τηρηθούν από όλες τις πλευρές. Αλλά ξέρετε κάτι εδώ υπάρχει μία νέα πραγματικότητα και εντός των θεσμών και διεθνώς την οποία πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε. Υπάρχουν οι δημόσια διατυπωμένες διαφωνίες μεταξύ των θεσμών όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τα μεγέθη των κοινωνικών δαπανών. Αυτό είναι μία νέα πραγματικότητα και διαμορφώνει θα σας έλεγα και το ειδικό βάρος που παίζει ο κάθε θεσμός, το ειδικό βάρος που έχει ο κάθε θεσμός, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Έχουμε δύο τετελεσμένα δηλαδή, ότι υπάρχει μια αμφισβήτηση εκ μέρους της κομισιόν στην αποτύπωση των αριθμών της ελληνικής οικονομίας που έκανε το ΔΝΤ και το δεύτερο πολιτικό τετελεσμένο είναι ότι ξεκίνησε η αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς να έχει συναινέσει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. Αυτά είναι δύο γεγονότα τα οποία πρέπει να μας κάνουν όλους να σκεφτούμε, να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε το ποια στάση πρέπει να έχουμε από ‘δω και μπρος. Και δε μιλάω για την ελληνική κυβέρνηση η οποία, κατά τη γνώμη μου, είχε μία πάρα πολύ συνεπή στάση σε σχέση με το τι θα ήθελε να γίνει και το πώς δεσμεύτηκε και τίμησε και την υπογραφή της και το λόγο της προς όλες τις κατευθύνσεις, τώρα είναι η σειρά άλλων να τηρήσουν το λόγο τους και, θα σας έλεγα, μπορούμε πλέον με έμφαση και ευκρινώς σε όλο τον κόσμο που παρακολουθεί τις εξελίξεις να πούμε ότι δεν επιθυμούμε και να δε θα θέλαμε να αποτελέσουν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αφορμή για καθυστερήσεις.

Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ να περάσουμε τώρα και στα θέματα της αρμοδιότητάς σας, γιατί η ενημέρωση, ο τύπος είναι στις αρμοδιότητές σας. Υπάρχει αναβρασμός, υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις, δε βγήκαν φύλλα ιστορικών συγκροτημάτων και υπάρχει κατηγορία προς την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει σε τράπεζες, κλείνει εφημερίδες, ότι ευθύνεστε διότι δεν ξεμπλοκάρουν κάποιοι λογαριασμοί και γενικότερα έχετε ένα σχέδιο να κλείσετε εφημερίδες. Και προσωπικά σας το λένε, σας επιτίθονται και προσωπικά.

Κοιτάξτε να δείτε. Για δύο λόγους δε θα την αξιολογήσω αυτή την κατηγορία. Εντάξει, καλά. Για δύο λόγους δε θα την αξιολογήσω ως σοβαρή αυτή την κατηγορία. Πρώτον για λόγους πραγματικών δεδομένων. Υπάρχουνε τα δεδομένα ότι υπήρχανε πάρα πολύ σοβαρές καθυστερήσεις μισθών και εκεί πέρα προφανώς, προφανέστατα δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση. Τώρα, αν κάποιοι επιθυμούν η κυβέρνηση να κάνει ότι κάνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να σηκώνει τα τηλέφωνα και να ζητάει από τις τράπεζες να καμφθούν οι τραπεζικοί κανόνες επειδή κάποιοι θέλουν να το παίζουνε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες χωρίς να βάζουνε το χέρι στην τσέπη, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Και πολύ περισσότερο αυτό που δεν πρόκειται να γίνει είναι να επωμισθεί ο ελληνικός λαός βάρη τα οποία άλλοι δημιούργησαν. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι αυτές ακριβώς οι κατηγορίες εκστομίζονται   από διάφορους χρυσοκάνθαρους της διαπλοκής οι οποίοι δεν είχανε ούτε λέξη να πουν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους όπου οι συνάδελφοί τους για τη δουλειά ολόκληρης χρονιάς πληρώθηκαν για τη μισή. Άρα λοιπόν θα μου επιτρέψετε να αξιολογήσω ότι αυτού του τύπου οι διατυπώσεις και αυτού του τύπου η γραμμή είναι μία γραμμή η οποία δεν πείθει ούτε τους στενούς τους φίλους.

Η Νικόλ Λειβαδάρη θέλει να σας κάνει μία ερώτηση κύριε Υπουργέ.

Γεια σας κυρία Λειβαδάρη.

Υπουργέ, άλλη μία κατηγορία που δέχεται η κυβέρνηση είναι ότι δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει το μέλλον των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ακούγεται και από στελέχη και από εργαζόμενους των μέσων τα οποία τελούν στον πυρήνα της κρίσης ότι αφενός θα μπορούσε να δώσει κάποια φορολογικά κίνητρα για να διασωθούν τα μέσα, η κυβέρνηση, εν είδει απαλλαγών είτε από την άλλη πλευρά να πάρει μια πρωτοβουλία όπως έγινε στην περίπτωση του Μαρινόπουλου για να μπορέσει να διασωθεί, να βρεθεί ένα βιώσιμο σχήμα και να λειτουργήσουν αυτά τα μέσα.

Κοιτάξτε να δείτε, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη φάση που καλώς αναφέρατε, τη φάση της εκκαθάρισης, όπως υπήρχε στην περίπτωση του Μαρινόπουλου. Εάν φτάσουμε εκεί πέρα αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει κι ένα δεδικασμένο, δηλαδή της αποχώρησης της τρέχουσας ιδιοκτησίας και της εξεύρεσης ενός σχήματος. Προφανώς, προφανέστατα εμείς θα ενθαρρύνουμε οποιαδήποτε λύση διασώζει τις θέσεις εργασίας και στην περίπτωση του απευκταίου, όπως αποδείξαμε και όταν συζητιόταν ο πολυσυζητημένος νόμος για τα κανάλια και το ενδεχόμενο κάποιοι να απολυθούν, είμαστε σε θέση αμέσως να ενεργοποιήσουμε ρυθμίσεις οι οποίες θα προστατεύουνε την εργασία. Να σας θυμίσω ότι εκεί είχαμε συζητήσει και είχαμε δεσμευτεί σε εκείνη την περίπτωση για ένα χρόνο να καλύπτεται η διαφορά μεταξύ επιδόματος ανεργίας και συλλογικής σύμβασης εργασίας και για το δεύτερο χρόνο να καλύπτεται η ασφαλιστική εισφορά. Άρα, η κυβέρνηση θα λειτουργήσει για την προστασία των θέσεων εργασίας κυρία Λειβαδάρη. Δε θα λειτουργήσει προκαταβολικά   για να προστατέψει συγκεκριμένες ιδιοκτησίες.

Ναι, όμως κύριε Παππά η κυβέρνηση έχει φτιάξει το πλαίσιο, δηλαδή ο ανταγωνισμός λειτουργεί στο χώρο του τύπου; Διαβάζω σήμερα μία ανακοίνωση του εκδότη του δημοκρατικού τύπου, του κυρίου Φιλιππάκη, που μιλάει ότι εδώ γίνονται πράγματα και θαύματα. Δεν ξέρω οι καταγγελίες αν θα πάνε στον εισαγγελέα για να διερευνηθούν, ότι εδώ υπάρχουν κυκλοφορίες πλασματικές.

Να ζητήσω συγνώμη γιατί δεν έχω δει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση αλλά ολοκληρώστε και θα σας πω.

Ότι είναι κατασκευασμένες οι κυκλοφορίες των εφημερίδων που βγαίνουν. Δηλαδή υπάρχει ένα θέμα με τα στοιχεία που βγαίνουν, που σημαίνει ότι αν είναι πλασματικά παίρνουν κρατική διαφήμιση. Επίσης υπάρχει ένα θέμα με τις μετρήσεις, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο. Υπάρχει μία ρύθμιση ώστε να ξέρουμε ότι όλα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός; Γιατί εδώ μπαίνουν πολύ βασικά θέματα. Έχει κάνει κάτι η κυβέρνηση ή τα αφήνει έτσι, ξέφραγο αμπέλι;

Ακούστε. Νομίζω ότι το πρόβλημα για το οποίο συζητάτε και το πρόβλημα το οποίο παραθέτετε τώρα έτσι σε πανελλαδική εμβέλεια συζητιέται διαρκώς πίσω από κλειστές πόρτες και καλό είναι και εμείς ως πολιτική ηγεσία αλλά και τα πολιτικά κόμματα και οι δημοσιογράφοι να μην κρυβόμαστε. Γνωρίζουμε τι συζητιέται και τι εικάζεται. Εμείς λοιπόν τι κάνουμε. Εμείς είχαμε δεσμευτεί να εισάγουμε το σύστημα του γραμμικού κώδικα, το λεγόμενο barcode στις εφημερίδες και αυτή τη στιγμή μπορώ να σας ανακοινώσω ότι είμαστε στο τελικό στάδιο για τη συγκρότηση της προκήρυξης, όπου να γίνει ένας διαγωνισμός για να βρεθεί ο ανάδοχος που θα εκτελέσει αυτό το έργο, το οποίο έχει νομοθετηθεί. Εκεί νομίζω θα έχουμε μία πάρα πολύ καθαρή εικόνα και σε πραγματικό χρόνο μάλιστα για τις κυκλοφορίες των εφημερίδων και θα πρέπει να συζητήσουμε και άμεσα να προχωρήσουμε και θα συνηγορήσω στο ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μία αντίστοιχη ρύθμιση με ισχυρή δημόσια παρέμβαση στα θέματα των μετρήσεων του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Μάλιστα. Μανώλης Κοττάκης.

Γειά σας κύριε Κοττάκη.

Καλησπέρα. Ο Πρωθυπουργός στην τελευταία ομιλία για την διαφάνεια την προ ημερησίας στη Βουλή αξιοποίησε πολλά από τα ευρήματα της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο κοινοβούλιο για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής λοιπόν, επειδή η Εξεταστική Επιτροπή βρίσκεται στο πέρας των εργασιών της, είναι ακριβές αυτό που γράφτηκε στην Realnews νομίζω την Κυριακή, ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί στο κοινοβούλιο τη συγκρότηση προ ανακριτικής επιτροπής για τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης και των κομμάτων;

Κύριε Κοττάκη θα σας πω μόνο ότι ακούστηκαν εκεί μέσα σημεία και τέρατα και τα σημεία και τα τέρατα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί και επιτρέψτε μου σε αυτή τη στιγμή να μείνω σε αυτό. Νομίζω όλοι αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.

Δηλαδή να ερμηνεύσουμε την τοποθέτησή σας, το αυτή τη στιγμή ως ανοιχτό το ενδεχόμενο προανακριτικής;

Απολύτως.

Μάλιστα. Έλα Έρρικα. Έρρικα Βαλλιάνου.

Γειά σας κυρία Βαλλιάνου.

Αν τελικά κλείσουν κάποιες εφημερίδες ή κάποιοι σταθμοί σίγουρα συμφωνείτε και εσείς ότι πλήττεται η πολυφωνία. Εάν όμως σε κάποιες εταιρείες πια εφημερίδων ή σταθμών γίνει μία κάθαρση θα έλεγα, στα οικονομικά τους, δηλαδή γίνει μία υγιής επανεκκίνηση, γιατί σίγουρα τα δάνεια με αέρα κλπ τα ακούσαμε όλοι από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Η Κυβέρνηση μέσω έστω θα βοηθήσει με κάποιο καινούριο νόμο ή μέσω τραπεζών θα μπορέσουν αυτές οι νέες εταιρίες να βοηθηθούν; Ακριβώς όπως ξεκίνησα στην αρχή για να μην πληγεί η πολυφωνία στον τύπο.

Επαναλαμβάνω κυρία Βαλλιάνου και συμφωνώ απόλυτα ότι όταν κλείνει μία εφημερίδα ή ένα κανάλι βεβαίως αυτό είναι κάτι, το οποίο είναι απευκταίο. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα ενθαρρύνουμε οποιαδήποτε λύση διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Αν αύριο κοιμηθεί από το άλλο πλευρό ο ένας ή ο άλλος ιδιοκτήτης και ξεκινήσει να πληρώνει και εξοφλήσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, είναι μία λύση την οποία και αυτή θα την καλωσορίσουμε. Το πρόβλημα για μας είναι ότι ακριβώς ορισμένοι χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα που τους δίνει το δημόσιο βήμα και η κατοχή εφημερίδας ακριβώς για να ασκούν πιέσεις ούτως ώστε να κάμπτονται οι τραπεζικοί κανόνες και οι κανόνες των πολιτικών ορίων θα σας έλεγα για να εξασφαλίζονται δάνεια με τρόπο που δεν θα έπρεπε να εξασφαλίζονται.

Σεραφείμ Κοτρώτσος.

Κύριε Υπουργέ σας έχω ακούσει επανειλημμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα και κατά τη διάρκεια μάλιστα αυτής της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ κατά κύριο λόγο για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών να λέτε ότι δεν θα παρανομήσετε. Φοβάμαι ότι πρέπει να σας πω ότι είστε ήδη παράνομος, υπό την έννοια ότι από τη μία με βάση παλιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξακολουθούν και εκπέμπουν και λειτουργούν τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν έχουν ούτε καν προσωρινή άδεια, εσείς υπό την πίεση της ακύρωσης του άρθρου του συγκεκριμένου στο νόμο σας από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν προχωρείτε στην παραχώρηση προσωρινών αδειών, το δε νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ευτυχώς που το έχουμε μετά από πολλά πολλά χρόνια, ωστόσο είναι ένα όργανο, το οποίο απ’ ότι φαίνεται θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, κάποιοι λένε και πάνω από ένας χρόνος, μέχρις ότου προκηρύξει τις τηλεοπτικές άδειες και εις επίρρωσιν όλων αυτών έχουμε συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος ήταν υπερθεματιστής στην διαδικασία, την δημοπρασία μέσω της Γενικής Γραμματείας και αναφέρομαι στον κύριο Βαγγέλη Μαρινάκη, να θέλει να λειτουργήσει τον τηλεοπτικό σταθμό και σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ή χθες, αν δεν κάνω λάθος, να του απαντά πως δεν μπορεί και να υπάρχει μάλιστα και μία έτσι ανακοίνωση από την πλευρά του. Το λέω γιατί αυτή τη στιγμή πάλι στον αέρα είμαστε και εσείς τυπικά παράνομος είστε.

Απολύτως. Έχετε απόλυτο δίκιο, θα μας δώσετε όμως την ανοχή να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ελπίζω να μην καθυστερήσει.

Την καθαρογραφή της.

Παρεμπιπτόντως σας λέω το ρεπορτάζ μου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δέκα Ιανουαρίου είναι καθαρογραμμένη η απόφαση με το σκεπτικό της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.

Άρα τι θα πράξετε;

Προσέξτε. Καταρχήν να πούμε τα εξής. Είναι προφανές προφανέστατο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η παράταση της νόμιμης λειτουργίας την οποία σκανδαλωδώς και άνευ ανταλλάγματος και τιμήματος απέδιδαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα ήδη λειτουργούντα κανάλια. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει, άρα στο νομικό σύμπαν και αυτοί παρανομούν και εμείς οριακά πολιτευόμαστε για όσο διάστημα δεν υπάρχει αυτή η νόμιμη λειτουργία. Θα ήθελα να ξέρω και τη νομική τεκμηρίωση της αλληλογραφίας, την οποία αναφερθήκατε πιο νωρίς και να μπορώ να τοποθετηθώ έτσι με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα από την ώρα που θα καθαρογραφεί η απόφαση;

Εμείς θα κινηθούμε άμεσα. Η κυρία Λειβαδάρη ή η κυρία Βαλλιάνου μίλησε;

Η κυρία Λειβαδάρη.

Ναι η κυρία Λειβαδάρη. Εμείς θα κινηθούμε άμεσα. Κοιτάξτε να δείτε, εδώ πέρα υπάρχει ένα τεκμήριο και το τεκμήριο είναι ότι η υπηρεσία πανελλαδικής εμβέλειας πάνω στο τηλεοπτικό φάσμα αποτιμάται από του συμμετέχοντες σε αυτή την αγορά με ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο. Συνεπώς εμείς αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι το δημόσιο θα διασφαλίσει τα συμφέροντά του δια των δικών μας αποφάσεων και δεν θα συνεχιστεί αυτή η ασυδοσία και η κατοχή φάσματος άνευ ανταλλάγματος και πανελλαδική εμβέλεια άνευ ανταλλάγματος. Είπατε για καθυστερήσεις, εγώ πρέπει να σας πω ότι δεν βλέπω λόγους να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για την αδειοδότηση, διότι η πολιτεία αυτή τη στιγμή δεν ξεκινάει από το μηδέν. Έχει αναπτύξει και ανθρώπινο δυναμικό και λογισμικό και υποδομές και τεχνογνωσία πλέον για να γίνει η αδειοδότηση πάρα πολύ γρήγορα.

Τα χρήματα που έδωσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές θα επιστραφούν στους ίδιους ή όχι;

Αυτό νομίζω ότι με τη διατύπωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα επιστραφούν βεβαίως και τα χρήματα και εδώ πέρα νομίζω θα ακολουθηθούν και οι τυπικές διαδικασίες που αφορούν τη σχέση κάθε εταιρίας με τις φορολογικές αρχές.

Και μία τελευταία ερώτηση από την Αναστασία Γιάμαλη γιατί ξέρω Υπουργέ ότι πρέπει να σας αποδεσμεύσουμε, θα πάτε στη Βουλή, υπάρχει ψηφοφορία. Έλα Αναστασία.

Καλησπέρα κύριε Υπουργέ.

Καλησπέρα σας.

Ακούμε κάποιους, κάποιες προτάσεις μάλλον περί κρατικής επιδότησης στις εφημερίδες. Πώς σας ακούγονται εσάς αυτές οι απόψεις;

Μου ακούγονται λίγο μακρινές πρέπει να σας πω. Επειδή είδα και αναφέρθηκε από ορισμένους το παράδειγμα της Ιταλίας, εκεί πέρα έχουμε μία εμπειρία, η οποία δεν είμαι βέβαιος ότι είναι αποτελεσματική, μία επιδότηση η οποία δεν διαρκώς μειούμενη και δίνει λαβές για κριτικές και πολεμικές περί ευνοιοκρατίας. Θα σας έλεγα ότι βεβαίως εδώ πέρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και ο τύπος δεν είναι ακόμα μία επιχείρηση. Είναι οριακά θα σας έλεγα μία δημόσια υπηρεσία, η οποία παρέχεται από ιδιώτη και η οποία αφορά την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Συνεπώς η πολιτεία πρέπει να σκύψει με πολύ μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον πάνω από το πρόβλημα, να λάβει τα μέτρα της αλλά προς θεού δεν πρόκειται να πάμε εμείς σε καταστάσεις, όπου δια των αποφάσεων και χειριζόμενοι έτσι με όρους ανοιχτοχέρη τα λεφτά του ελληνικού λαού θα προστατέψουμε συγκεκριμένες ιδιοκτησίες. Λοιπόν ιδιοκτησίες χωρίς χρήματα δεν μπορούν να συνεχιστούν. Κατά τεκμήριο οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων, οι οποίες παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα έχουν πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Το θεωρώ απολύτως ανήθικο αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, πρέπει να σας αποδεσμεύσουμε για αν πάτε στη Βουλή. Είναι μεγάλα τα θέματα αυτά. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος, έτσι επιφυλασσόμαστε να σας καλέσουμε ακόμα μία φορά, όταν θα υπάρχει και η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο και τον ανταγωνισμό μέσα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και για την ψηφιακή πολιτική, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για μία άλλη φορά.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo