DSC01316Καλησπέρα μετά από 15’ καθυστέρηση, που οφείλεται στη ζεύξη με το Ε TV, καθώς μεταδίδεται κι από εκεί. Το τηλεοπτικό μας εγχείρημα φαίνεται να μεγαλώνει. Φαίνεται ότι προκαλείται ενδιαφέρον με όλες αυτές τις συζητήσεις. Ξεκινήσαμε δυναμικά κι έχουμε να συζητήσουμε ακόμη περισσότερα.

Δεν θέλουμε να παράξουμε τηλεοπτικές ατάκες, αλλά επιδιώκουμε μία πραγματικά νηφάλια συζήτηση. Θα το διαπιστώσετε και κυρίως θέλουμε να μεσολαβήσουμε στις αγωνίες σας και στην πολιτική εξουσία. Να μεταφέρουμε δηλαδή πραγματικά αυτά που ενδιαφέρουν τον πολίτη.

Λοιπόν , να συμμετέχετε κι εσείς στις ερωτήσεις. Εμείς θα ξεκινήσουμε από τη Δευτέρα που ήταν προγραμματισμένη να βγει αυτή η εκπομπή, αλλά λόγω της μαραθώνιας συζήτησης στη Βουλή αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε τη συζήτηση που είχαμε κανονίσει. Παρ’ όλα αυτά εσείς στέλνετε τις ερωτήσεις.

Ο σημερινός μας καλεσμένος, ο άνθρωπος που γύρισε από τα χαρακώματα των Βρυξελλών με πολύ δυσκολία , όπως μας εξομολογήθηκε προτού βγούμε στον αέρα, ένας άνθρωπος που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ και θα ξαναβρεθεί πολύ σύντομα λόγω του νομοσχεδίου που συντάσσεται για το νέο τοπίο στα Μ.Μ.Ε., ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο κ. Ν. Παππάς. Καλησπέρα.

Καλησπέρα και στους δύο. Ευχαριστώ για την πρόσκληση και συγγνώμη από τους πολίτες-τηλεθεατές που περίμεναν από τη Δευτέρα να μας δουν. Φαντάζομαι να παρακολούθησαν την Επιτροπή της Βουλής. Θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο συγκεκριμένο εγχείρημα και δημοσιογραφικά και λόγω τεχνολογίας, που είναι πολύ πιο δημοκρατική. Η τεχνολογία δίνει πολλές δυνατότητες και είναι καλό να γίνει κατανοητό.

Εσείς έχετε αυτή την ευχέρεια με τις νέες τεχνολογίες.

Όχι, δεν θα το έλεγα. Είμαι κάτω του μέσου όρου.

Να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας και δυστυχώς να πούμε ότι ο κ. Παππάς δεν έχει στη διάθεσή του όλο το χρόνο που θα θέλαμε να έχει, θα προσπαθήσουμε όμως να του θέσουμε τις πιο βασικές μας ερωτήσεις. Θα χωρίσουμε τη συζήτησή μας σε 3ενότητες, τη διαπραγμάτευση, τις τηλεοπτικές άδειες και την ΕΡΤ. Θα ξεκινήσουμε με τη διαπραγμάτευση. Χθες ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία και να μην ακούμε τις Κασσάνδρες. Πριν από λίγο η κ. Λαγκάρντ μιλάει για Grexit. Είναι Κασσάνδρα η κ. Λαγκάρντ;

Ο κάθε θεσμός, ο κάθε πολιτικός προϊστάμενος των θεσμών έχει το δικό του πολιτικό σχεδιασμό, τις δικές του πολιτικές προτεραιότητες κινείται με αυτές και θα έλεγα ότι δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Για παράδειγμα μετά από κάθε Σύνοδο Κορυφής υπάρχει μία δήλωση του κ. Σόϊμπλε, η οποία προσπαθεί να αποδείξει…

Σήμερα υπήρξε μία τηλεφωνική ομιλία του πρωθυπουργού…

Ναι. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των τριών, του πρωθυπουργού, της κ. Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας. Εγώ θέλω να τονίσω, όμως , ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό. Υπάρχουν τα πολιτικά κέντρα, που έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς , τις δικές τους ανάγκες για απολογία στα δικά τους εσωτερικά ακροατήρια και κινούνται με βάση αυτών των κριτηρίων. Είναι σαφές, βέβαια, ότι όλα αυτά τα κέντρα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας. Αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται ψυχραιμία, γνωρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μία λύση όχι απλά μία συμφωνία. Οι προηγούμενες συμφωνίες είχαν πού συγκεκριμένα προβλήματα , τα οποία εμείς προσπαθούμε να υπερβούμε.

Εκτός από το πολιτικό κομμάτι, να αναφερθούμε και τεχνικό μέρος. Διαφαίνεται, μετά κι από τις δηλώσεις Βαρουφάκη να μην ασχολούμαστε άλλο με τον Brusselsgroup, ότι το ένα μέρος υπονομεύει το άλλο. Υπάρχει κάποιο ζήτημα εμπιστοσύνης; Υπάρχει ζήτημα ασυνέχειας;

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντίληψης. Στο Brusselsgroup υπάρχουν τεχνοκράτες, οι οποίοι στο μυαλό τους έχουν το προηγούμενο πρόγραμμα και μία κεκτημένη ταχύτητα, ώστε κάθε αλλαγή να την ονομάζουν πισωγύρισμα.

Εντός της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις;

Όχι, γίνεται μία συλλογική δουλειά. Οι διαφορετικές αντιλήψεις συγκεράζονται και υπάρχει και η κεντρική πολιτική ευθύνη. Η εικόνα είναι πάρα πολύ καλή. Βέβαια υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες. ο τεχνοκράτης γνωρίζει το προηγούμενο μνημόνιο και δεν ασχολείται, δεν αναρωτιέται πολιτικά αν κάτι πήγε στραβά, τι πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι δική του δουλειά. Η δική του δουλειά είναι να συντάξει μία αναφορά και να την πάει στον πολιτικό του προϊστάμενο.

Ξέρετε δημοσιογραφικά έχουμε άλλη εντύπωση. Φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Από τη μία ο κ. Βαρουφάκης να λέει δεν υπογράφουμε συμφωνία, αν δεν είναι βιώσιμη και αν δεν περιλαμβάνει ρύθμιση χρέους και από την άλλη τον κ. Σακελλαρίδη να λέει ότι την Κυριακή υπογραφούμε συμφωνία. Εσείς επίσης είστε λίγο πιο αισιόδοξος τις περισσότερες φορές. Δεν έχει η κυβέρνηση μία ενιαία παρουσία.

Δεν είναι το ζήτημα ο βαθμός αισιοδοξίας. Το ζήτημα είναι αν η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και μένει σταθερή στις συγκεκριμένες αρχές και προϋποθέσεις που πρέπει να έχει μία συμφωνία.

Αναφέρεστε στις αρχές που έφερε ο πρωθυπουργός στην κεντρική επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα; Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ότι δεν θα πληρωθεί η δόση, αν δεν πληρωθούν πρώτα μισθοί και συντάξεις.

Αυτό είναι μία πάγια αρχή μας. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπόψη της τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι οποίες έρχονταν για την άνοιξη ιδιαίτερα για το Μάρτιο, γεγονός που ο κ. Σταϊκούρας το έχει παραδεχτεί δημόσια στη Βουλή, και με βάση αυτά τα οικονομικά δεδομένα έκαναν τον πολιτικό τους σχεδιασμό. Δηλαδή έφεραν πιο κοντά την προεδρική εκλογή, έβαλαν ένα κομματικό πρόσωπο, ούτως ώστε να αποτύχει και να υπάρχει οικονομική δυσκολία κι ένα κρεσσάρισμα οικονομικό, ώστε να επανέλθουν. Είναι πάγια θέση μας ποιες είναι οι προτεραιότητες μας και σε κάθε περίπτωση καταθέτω την αισιοδοξία μου ότι η ομαλότητα στη χρηματοδότηση της χώρας θα αποκατασταθεί και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Προσωπικά έχω ζήσει κι εγώ μέσα στις συζητήσεις και μπορώ να πω με ευθύτητα ότι τους απασχολεί πολύ το τι θα γίνει μέσα στην Ελλάδα. Δεν θα δαπανούσαν τόσες ώρες. Δεν είναι η Ελλάδα το μοναδικό πράγμα στην ατζέντα αυτών των ηγετών, όταν εξελίσσεται ένας πόλεμος στα ανατολικά τους, όταν έχουν μία κρίση παγκοσμίου επιπέδου στη Συρία και όταν έχουν τόσα εσωτερικά προβλήματα. Το ελληνικό ζήτημα και τους απασχολεί και είναι τουλάχιστον αστήριχτη η άποψη ότι η ελληνική κρίση είναι διαχειρίσιμη και η ευρωζώνη μπορεί να την ξεπεράσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Επανήλθαμε με αντικείμενο τη συμφωνία.

Πριν φτάσουμε στο περιεχόμενο της συμφωνίας να δούμε τη μορφή. Ένα από τα θετικά στοιχεία της είναι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια. Για πόσο χρόνο μιλάμε;

Νομίζω ότι σε αυτή τη στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση, η οποία να μας πηγαίνει τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο χρόνο και να έχουμε και την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Συζητάμε δηλαδή και την τελική ρύθμιση χρέους που λέει ο κ. Βαρουφάκης; Συζητάμε δηλαδή συνολικά το πρόβλημα;

Βεβαίως θα πρέπει να βρεθεί μία συνολική ρύθμιση, λύση με το χρέος. Κάτι πρέπει να γίνει , αφού στη δομή που είναι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Προεκλογικά μιλάγατε απόλυτα για διαγραφή χρέους.

Το κρίσιμο για μία οικονομία είναι το πόσους χρειάζεται για την ετήσια εξυπηρέτησή του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πολιτικά βιώσιμοι στην Ευρώπη για να βρεθούν λύσεις. Αυτούς αναζητούμε. Χρειάζεται επιμονή, εξυπνάδα, χρειάζεται να εφευρίσκεις πράγματα. Νομίζω, όμως, ότι έχει γίνει αντιληπτό κι από τους εταίρους.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να υπάρχουν με τη ρύθμιση της κ. Βαλαβάνη. Η ρύθμιση για τις 100δόσεις είναι πολύ εποικοδομητική. Φέρνει χρήματα, αλλά δεν μπορεί να φέρνει για πάντα. Έχετε χρησιμοποιήσει ένα έξτρα εργαλείο, για να βρίσκετε χρήματα να πληρώνετε.

Αυτό το εργαλείο όμως έχει και μια διπλή χρησιμότητα. Δεν είναι μόνο ότι τα χρήματα τα οποία καταβάλλει αυτός που πάει και ρυθμίζει είναι το γεγονός ότι αυτός που πάει και ρυθμίζει αρχίζει και δουλεύουν 20.000 επιχειρήσεις οι οποίες…

Ξέρετε τώρα η εμπειρία δείχνει ότι οι περισσότεροι ρυθμίζουν , παίρνουν τη φορολογική ενημερότητα και σταματάνε!

Ναι αυτό συνέβαινε όταν οι ρυθμίσεις ήταν τέτοιες που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οπότε πηγαίναν καταβάλλανε την πρώτη δόση….εδώ δεν πρόκειται περί αυτού νομίζω . Είναι πάρα πολλές –αν θυμάμαι καλά τα στοιχεία με πάσα επιφύλαξη και συγνώμη από τη Νάντια τη Βαλαβάνη-νομίζω είναι πάνω από 500.000 αιτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί και ήδη πάνω από 400.000 έχουν εγκριθεί . Αυτό διαμορφώνει ένα πλέγμα άρσης της καταστολής της οικονομίας δηλαδή οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες….

Θα έχει δηλαδή χρήματα από κει και πέρα το ελληνικό δημόσιο;

Δεν είναι ότι θα έχει μόνο από αυτούς που πάνε και καταβάλλουνε . Θα αποκτήσει από την οικονομική δραστηριότητα η οποία θα αναζωογονηθεί. Φανταστείτε δηλαδή ότι κάποιος κράταγε το καπάκι στην ελληνική οικονομία και αυτό το απελευθερώνεις. Άρα δεν είναι μόνο η καταβολή των δόσεων

Απλώς τα στοιχεία τα οποία διέρρευσε ο κ. Στουρνάρας δείχνουν ότι από τέλη Γενάρη μέχρι τώρα το καπάκι μένει χαμηλά, στεγνώνει περισσότερο

Προσέξτε να δείτε, η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία αναχρηματοδοτεί το χρέος της , μάλλον βγάζει από το ταμείο για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και δεν της επιτρέπεται να τις αναχρηματοδοτεί δυστυχώς λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ οι οποίες κατά τη γνώμη μας δεν θα έπρεπε να είναι αυτές που είναι αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα προφανέστατα δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί κανείς την οικονομική κατάσταση η οποία διαμορφώνεται και το κλίμα να το ερμηνεύει πέραν του γεγονότος και των επιλογών αυτών .Δεν ξέρω τι είπε ο κ. Στουρνάρας αλλά προφανώς προφανέστατα το κακό οικονομικό κλίμα δεν είναι επειδή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αρνείται να απελευθερώσει τις απολύσεις σε μία οικονομία η οποία έχει 25-30% ανεργία καταγεγραμμένη, έτσι; Και έχουμε μία εμμονή, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε κάποια κομμάτια της άλλης πλευράς είναι απολύτως ιδεολογική , δεν έχει κανένα νόημα. Δεν μας ζητάνε μια ρύθμιση που ισχύει στη Γαλλία μια ρύθμιση που ισχύει στη Γερμανία. Θέλουν απελευθέρωση των απολύσεων! Και γι’ αυτό έλεγα πριν ότι είναι πολιτικό το ζήτημα.

Αυτό είναι ένα από τα θέματα που προφανώς κολλάμε. Να βάλουμε το γενικό ερώτημα που νομίζω πως όλα τα άλλα το εξειδικεύουν στην πραγματικότητα. Η ερώτηση είναι: αν τελικά έρθει η συμφωνία θα είναι καλή συμφωνία; Μου φαίνεται να είναι μακριά από τη ΔΕΘ και είμαστε σχεδόν έτοιμοι να πανηγυρίσουμε μια συμφωνία που βάζω τα χαρτιά κάτω και δεν μου φαίνεται πως αντιμετωπίζετε την ανεργία ούτε τη δυσκολία ούτε τη δυστοκία που είχε η ελληνική οικονομία. Με την έννοια την επίδραση που έχει στην καθημερινότητα του πολίτη.

Αυτό είναι το κεντρικό μας κριτήριο. Δηλαδή, έξω από τα πλαίσια της συζήτησης και της συμφωνίας φέραμε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και κάναμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων . Αυτό έχει αλλάξει τη ζωή 700.000 ανθρώπων τουλάχιστον

Πολύ λιγότερων απ’ ότι υπολογίζατε όμως….

Μισό λεπτό. Τι εννοείται πολύ λιγότερων;

Με την έννοια ότι είχε πολύ πιο μειωμένη χρηματοδότηση από αυτή που είχε εξαγγελθεί

Βεβαίως, εντάξει δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν, σας εξήγησα και τους λόγους νομίζω πριν αλλά εδώ πέρα θα πρέπει να κάνουμε το εξής και θα πρέπει να το κάνουμε λίγο συστηματικά στην πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα: να ξεχωρίσουμε τα πράγματα τα οποία δεν μας επιτρέπει το πλαίσιο το ευρωπαϊκό και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να κάνουμε και τα πράγματα που δεν μας επιτρέπει το πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων να κάνουμε. Για παράδειγμα εάν έχεις ένα έλλειμα τριών ή τεσσάρων δις αυτό κάπως πρέπει να το καλύψεις. Το καλύπτεις ή βγαίνοντας στις αγορές ή το καλύπτεις βάζοντας κάποια φορολογία ή έρχεσαι σε συμφωνία με τους θεσμούς και δανείζεσαι.

Μπορούμε να δανειστούμε; Διάβασα μία ανάλυση χτες που έλεγε πως δεν μπορούμε, νομικά δεν γίνεται να μας ανεβάσουν το όριο για να δανειστούμε περισσότερα.

Δεν ανεβαίνει, προφανώς εννοείται , το όριο των τραπεζών που έχουν για να κρατάνε στο…..δεν το ανεβάζουν αυτή τη στιγμή αλλά αυτός ήταν ένας έμμεσος τρόπος δανεισμού δηλαδή συμφωνημένες λύσεις όπου παίρνανε κάποια έντοκα γραμμάτια οι τράπεζες. Αυτή τη στιγμή, εντάξει, μπορείς να βγεις στις αγορές αλλά δεν έχει κανένα νόημα προφανώς. Θα αναγκαστείς να πληρώσεις πάρα πολύ

Οπότε πρακτικά τι μας λέτε; Αυτή η συμφωνία τι θα δώσει στην καθημερινότητα του απλού ανθρώπου;

Στην καθημερινότητα του απλού ανθρώπου –και εμείς θα επιμείνουμε να μην έχει τα υφεσιακά μέτρα-προφανώς θα έχει μεγάλη επιρροή και θα έχει μεγάλη επιρροή εάν τη σύγκρινε κανείς με τι θα συνέβαινε αυτή τη στιγμή εάν δεν είχε επισυμβεί η πολιτική αλλαγή. Δηλαδή εάν τα ψηφισμένα μέτρα Σαμαρά ήταν σε εφαρμογή με τη ΄ρήτρα πολιτικού ελλείματος, με την απελευθέρωση των απολύσεων , με όλο το πακέτο των ρυθμίσεων , με τη μη ρύθμιση των 100 δόσεων , με όλο το πακέτο λοιπόν των μέτρων και των παρεμβάσεων που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση και των παρεμβάσεων που έχει αποτρέψει επίσης θα σας έλεγα το που θα βρισκόταν η κατάσταση.

Παρόλα αυτά ακούγεται ότι θα έχει μέτρα που θα αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα . Κάποια τώρα και κάποια αργότερα.

Τώρα με φέρνετε ξανά στην υποσημείωση που έκανα εχθές. Η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα. Γιατί; Γιατί έχει μεγάλη ανεργία, έχει πολύ αρνητικά δημογραφικά δεδομένα και έχει και κατεστραμμένα αποθεματικά στα ασφαλιστικά της ταμεία κυρίως λόγω του PSI. Αυτό το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα το οποίο είτε ήμασταν σε πρόγραμμα είτε δεν είμαστε το είχαμε. Είτε ήμασταν στην ΕΕ είτε δεν είμαστε θα το είχαμε. Θα έπρεπε κάτι να κάνουμε. Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δε έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που ήταν ένα ασφαλιστικό σύστημα κατατεμαχισμένο .με ειδικές πρόνοιες για ειδικές επαγγελματικές ομάδες , με ειδικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν είναι εύκολα εξηγήσιμες σε ένα διεθνές πλαίσιο , δηλαδή υπάρχουνε συστήματα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων τα οποία δεν είναι πολύ εύκολα υπερασπίσιμα ….

Δεν εξηγούνται με την υψηλή ανεργία που έχουμε; Δεν είναι κατανοητό αυτό;

Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ; Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχουν το εξής πρόβλημα : ο άνθρωπος που φεύγει νωρίς διαμορφώνει υποχρεώσεις και σταματά να καταβάλλει και τις εισφορές του, άρα είναι μία επιπλέον επιβάρυνση στο σύστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπει ποτέ αυτή η κυβέρνηση στη λογική των θεσμών που λένε στο ασφαλιστικό σύστημα δεν με νοιάζει τι δίνει , θέλω να έχει ισοσκελισμένο ταμείο. Άρα να αποσυρθεί το δημόσιο από τη χρηματοδότηση του για να μη διαμορφώνονται και δημοσιονομικές ανισορροπίες .

Το θέμα είναι – θα ήθελα να ρωτήσω εγώ- εάν το ασφαλιστικό ισχύει όπως είδαμε τον κύριο Πρωθυπουργό στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή να λέει πως δεν μπορεί να συζητηθεί καν γιατί δεν έχω αναλογιστικές μελέτες , θέλω χρόνο θα πρέπει να μιλήσω με τους κοινωνικούς φορείς εάν είναι στο Brusselsgroup….

Τις αναλογιστικές μελέτες εμείς τις διαμορφώνουμε, θα είναι έτοιμες τις επόμενες μέρες. Κρατάμε το εξής: Αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι το σύστημά μας έχει πρόβλημα είτε είμαστε σε συζήτηση με τους θεσμούς είτε δεν είμαστε . Είτε πάμε στη ρήξη την περιβόητη είτε δεν πάμε .

Να βγάλω εγώ δηλαδή μία είδηση ότι στις επόμενες μέρες θα έχουμε μία λύση με κάποιον τρόπο είτε δική μας είτε δική τούς;

Το ασφαλιστικό σύστημα θέλει μία λύση μακροχρόνια. Αυτή τη στιγμή μπορούν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες να μην επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο. Είναι σαφές αυτό.

Θα είναι λοιπόν μέσα στην συμφωνία αυτές λογικά…

Θα είναι , ναι. Μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και αυτή τη στιγμή Δηλαδή, επί της αρχής να σας πω ένα παράδειγμά. Δεν είναι κακό να έχεις ένα ενιαίο ταμείο ή λίγα ταμεία ή να μην έχεις ειδικά προνόμια για ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες . Δεν είναι κακό . Κακό είναι να πηγαίνεις σε μια διαδικασία ενοποιήσεων η οποία συμπιέζει προς τα κάτω όλα τα δικαιώματα.

Μετά από αυτό που είπατε θα γίνει το trend, το hashtag . Θα αρχίσουν να ρωτάνε ποια ταμεία ακριβώς θα…

Α, δεν το ‘χω αυτό … (γέλια)

Νομίζω ότι θα είναι το επόμενο θέμα, τις επόμενες ώρες. Πάμε παρακάτω. Θυμίζει πάντως επιχειρηματολογία του μνημονιακού παρελθόντος όλο αυτό

Κοιτάξτε να δείτε τώρα. Το μνημόνιο είχε ως κεντρικό του χαρακτηριστικό μέτρα βαθιάς ύφεσης και εκκαθάρισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων , των αυτοαπασχολούμενων , των ασφαλισμένων και ένα περιτύλιγμα ευγενών τίτλων και μεταρρυθμίσεων που είναι εύηχες. Δηλαδή το να έχουμε αποτελεσματικό κράτος δεν είναι κάποιος που δεν το θέλει. Δεν είναι κανείς αριστερός ή δεξιός- πολύ περισσότερο αριστερός- που δεν καταλαβαίνει ότι όταν έχεις ένα πλέγμα γραφειοκρατίας που εμποδίζει μία σειρά από πράγματα έχεις τον πυρήνα που γεννά αδικίες, έτσι δεν είναι;

Αναφερόμουν κυρίως στην ενοποίηση των ταμείων. Συνήθως οι ενοποιήσεις έχουν την τάση προς τα κάτω

Ναι αυτό είναι το κακό. Δεν είναι το κακό να αποδίδει το κράτος καθολικά τα δικαιώματα που αποδίδει. Αυτό είναι καλό, δηλαδή να αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο και τον πολίτη με όρους ισότητας και όχι με όρους ειδικών ρυθμίσεων επαγγελματικών ομάδων που λόγω της θέσης τους είχαν τη δυνατότητα να ασκούν πολιτικές πιέσεις και να καταφέρνουν μόνο για τον εαυτό τους-εντός εισαγωγικών- ένα ευνοϊκότερο καθεστώς

Ωραία, οπότε να προχωρήσουμε λίγο την υπόθεση λέγοντας ισχύει η δήλωση του κυρίου Σακελαρίδη ότι πάμε μέχρι την Κυριακή για συμφωνία, γιατί έχουμε ακριβώς αντίθετη εικόνα από το εξωτερικό

Τώρα θα σας πω κάτι. Έχω δει τόσους δημοσιογράφους να αναπαράγουν ως αποκλειστική βόμβα , δήλωση που αλλάζει τα πράγματα επειδή σηκώθηκε ένα τηλέφωνο κάποιος τους είπε κάτι από δεν ξέρω και εγώ ποια βαθμίδα του εξωτερικού και στο ίδιο ρεπορτάζ –εγώ δεν λέω να κάνουν κρίση- αλλά να μη δίνουν και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που με έχει σοκάρει.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η Κυριακή;

Ναι, είναι ότι πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρώσουμε. Αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι μπορεί να βγει τώρα κάποιος να πει Σάββατο βράδυ-Δευτέρα πρωί …δεν είναι εκεί το ζήτημα

Η κα. Μπακογιάννη ας πούμε που είναι της ΝΔ άνθρωπος , πολύ συγκεκριμένη , έχει ψηφίσει και όλα τα μνημόνια, ήταν και μνημονιακή σε περίοδο που δεν ήταν οι άλλοι, συνεπής λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να πάμε στο τριήμερο αυτό ….επισημαίνει την ημερομηνία , δημιουργεί ένα κλίμα. Εσείς το διαβεβαιώνετε; Και εμείς ανησυχήσαμε όταν είδαμε τον ELA να λέει δεν θα πάρετε ούτε ένα ευρώ για πρώτη φορά , ήταν ανησυχητικό.

Δεν είναι ρε παιδιά, εντάξει τώρα. Εδώ υπάρχουν κινήσεις και συμβολισμοί οι οποίοι παίζουν το ρόλο τους προφανώς. προφανέστατα….

Σε αυτό να κάνω μία τελευταία ερώτηση. Εμείς σας pressproject δημοσιεύσαμε-διαρεύσαμε ένα έγγραφο που έφτασε στα χέρια μας από το ΔΝΤ που έδειχνε 3 πράγματα . Το ένα που έγινε μεγάλος χαμός ήταν που δεν θα πληρώναμε τη δόση την 5η του μηνός που για μένα δεν ήταν το ουσιαστικό σημείο. Το σημαντικό ήταν ότι βλέπαμε ένα ΔΝΤ να διαφωνεί κάθετα με την Ευρώπη , να λέει ότι φτιάχνετε τα νούμερα , τα πειράζετε προκειμένου να σας βγουν τα νούμερα και πρέπει επιτέλους να κάνετε κάτι. Αυτό ενώ στην πρώτη ανάγνωση φαινόταν να είναι υπέρ της Ελλάδας σαν να έλεγε κόψτε τη λιτότητα στην Ελλάδα, κάντε κάτι πιο αναπτυξιακό , είδαμε την κυβέρνηση να χτυπάει περισσότερο το ΔΝΤ. Να του λέει πρέπει να συμφωνήσετε, πρέπει να τα βρούμε , εκεί έχουμε πρόβλημα.

Ναι δεν έχετε…..διότι το ΔΝΤ έχει έναν τρόπο με τον οποίο δουλεύει , ξεκινάει από τη βιωσιμότητα του χρέους και από αυτό απορρέουν όλες οι πολιτικές, όλοι οι στόχοι κτλ. . Αυτό που ήθελα να πω εγώ-το είδα το ρεπορτάζ, είναι νομίζω πολύ αξιόλογο- είναι το εξής: ότι διαπιστώσαμε ότι και στο επίπεδο των απλών δεδομένων υπάρχουν λάθη μέσα στους θεσμούς και υπάρχουν και εσφαλμένη εικόνα στα πολύ υψηλά κλιμάκια.

Και διχόνοια…..

Τώρα η διχόνοια…… . Το ΔΝΤ είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει πολύ λίγα πολιτικά καλώδια να το τραβάνε . Αυτό δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις. Για τις κυβερνήσεις ας πούμε το ζήτημα της διαχείρισης και του κουρέματος του χρέους είναι πολύ πιο δύσκολο διότι πρέπει να πάνε στα κοινοβούλιά τους και να…. . Για το ΔΝΤ δεν είναι. Η αίσθηση η δική μου είναι ότι….να μην το πω γιατί μας παρακολουθεί και κόσμος εντός και εκτός αλλά μου κάνει εντύπωση ο τόνος με τον οποίο συμμετέχει στις συζητήσεις ο οποίος είναι θα σας έλεγα, σχεδόν…..προσέχω και τα λόγια μου τώρα ….δεν αφήνει κανένα περιθώριο ότι θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία υπογραμμίζοντας βέβαια ότι αν οι Ευρωπαίοι τα βρουν δεν θα μπει εμπόδιο ώστε να εφαρμοστεί το συμφωνημένο.

Εντάξει και ο κ. Κορωνάκης το είπε πρόσφατα και ευθέως ότι αν δεν υπήρχαν στη μέση αυτή πιθανότατα τώρα να είχαμε έρθει σε συμφωνία

Ποιοι;

To ΔΝΤ

Εδώ θα σας έλεγα και κάτι άλλο. Κάποιοι το χρησιμοποιούν και ως δικαιολογία για να κρύβονται πίσω του. Δηλαδή ένας από τους τρεις εταίρους σηκώνει τους τόνους για να μπορέσει να τραβηχτεί αυτός που δεν θέλει να εκτεθεί δύο βήματα πιο πίσω και να δείξει προς την μεριά του ΔΝΤ ως δικαιολογία.

Καθώς προχωράει ο χρόνος λίγο πιο γρήγορα και για να μπούμε λίγο να ανοίξουμε τη θεματική . Ξεκινάμε με μία ερώτηση που μας ήρθε από το διαδίκτυο. Είσαστε Τσάρος κύριε Παππά;

Εγώ;

Γιατί βλέπω ότι έχετε υπερσυγκεντρώσει μερικές….δηλαδή βλέπω ότι είσαστε υπεύθυνος για την τηλεόραση, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, συμμετέχετε στα Brusselsgroups σχεδόν από αρχηγική θέση , έχετε την ΕΥΠ υπό την…

ΌΧΙ, όχι δεν ισχύει . Ούτε στα Brusselsgroupσυμμετέχω και βεβαίως δεν έχω καμμιά αρμοδιότητα στην ΕΥΠ.

Οπότε είναι λάθος η ερώτηση

Καμία αρμοδιότητα, ναι. Είναι το χαρτοφυλάκιο μου τα ΜΜΕ και αν δείτε την ανάθεση αρμοδιοτήτων στο προεδρικό διάταγμα-που έχει την ανάθεση αρμοδιοτήτων-υποτίθεται συνεπικουρώ τον Πρωθυπουργό στις αρμοδιότητες του. Όλοι οι Υπουργοί Επικρατείας γενικώς το κάνουν αυτό και γι’ αυτό και η συμμετοχή μου με τον ένα ή τον άλλο βαθμό στα θέματα των διαπραγματεύσεων.

Θέλεις να μιλήσουμε για τα κανάλια;Tί;- Όχι σκεφτόμουν πριν να μην αφήσουμε έξω το θέμα του ΦΠΑ. Είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλο τον κόσμο. Έχουμε και τη δήλωση Βαρουφάκη….Η ερώτηση που θέλω να κάνω πριν από αυτό είναι ότι το χουν πει στελέχη του Σύριζα : ο ΦΠΑ από τη φύση του είναι ένας φόρος ο οποίος πληρώνεται από τη μέση λαϊκή οικογένεια . Πως γίνεται να μιλάμε για αναδιανεμητικό χαρακτήρα της φορολογίας αποκλειστικά μέσω του ΦΠΑ και επίσης τι γίνεται και στη διαπραγμάτευση.

Θα σας πω. Νομίζω είμαστε πολύ κοντά σε μια λύση, δεν θα ήθελα να πω νούμερα αυτή τη στιγμή, δεν έχει κανένα νόημα. Θα σας πω με ποιες αρχές εμείς κινούμαστε. Προφανώς θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα με αυτή τη ρύθμιση που θα κάνουμε, να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και κυρίως η βασική μας μέριμνα είναι- επειδή το προφίλ της κατανάλωσης ανάλογα με το εισόδημα είναι διαφορετικό , δηλαδή τα είδη τα βασικά….

Ο φτωχός να ενισχύσει τον εξαθλιωμένο;

Όχι δεν θα γίνει αυτό. Εδώ είναι σαφές πως όσοι έχουμε από ένα εισόδημα και πάνω, να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Θα σας ρωτήσω ευθέως αυτό. Ποιο είναι αυτό το εισόδημα;

Α δεν υπάρχει περίπτωση να πάρετε τέτοια είδηση από μένα, δεν ξέρω αν με παρακολουθείτε.

Όχι σαν αίσθηση περισσότερο , όχι να μου πείτε αριθμό.

Εγώ, όχι δεν θα πω αριθμό. Εγώ σας λέω ποιες είναι οι αρχές με βάση τις οποίες κινούμαστε. Και δεν το λέω τώρα γιατί. Διότι το μόνο που θα καταφέρω να κάνω εάν πω έναν συγκεκριμένο αριθμό είναι να δυσκολέψω τη δουλειά των ανθρώπων, των παιδιών που έχουν καταθέσει την ψυχή τους, την αγωνία τους και την τελευταία ικμάδα των προσπαθειών τους σε αυτή τη δύσκολη ιστορία της διαπραγμάτευσης. Την τελική συμφωνία βεβαίως έχει την ευθύνη η κυβέρνηση να την υπογράψει και εδώ θα είμαστε –σας υπόσχομαι να ξανάρθω αφού ολοκληρωθεί- να το ξανασυζητήσουμε .

Εγώ θέλω να κάνω μια παρατήρηση, να κάνω την ερώτηση και μετά να πάμε στο διαφημιστικό διάλλειμα το δεύτερο και να μου απαντήσετε αμέσως μετά. Είναι ένας προβληματισμός που έχω από την αρχή , από τα τέλη Φεβρουαρίου. Είπατε και σεις πριν από λίγο δεν θέλω να πω νούμερα τώρα, δεν θα πάρετε νούμερα από μένα, αυτά είναι η διαπραγμάτευση, δεν έχει κανένα νόημα. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Στις 21/2/2015 βγήκε ο κύριος Τσίπρας και είπε ‘’τέρμα πια όλα στο φως , τέρμα πια τα emails Χαρδούβελη , τέρμα πια αυτές οι συζητήσεις κάτω από το τραπέζι. Ο ελληνικός λαός θα ξέρει τι συμβαίνει.’’ Και έκτοτε έχω παρευρεθεί εγώ τουλάχιστον σε 6 briefings που έχει κάνει ο κ. Σακελαρίδης και κάθε φορά που ρωτάμε οτιδήποτε λέει αυτά είναι μέρος της διαπραγμάτευσης , δεν μπορούμε να σας τα πούμε τώρα, θα ήταν και λίγο άβολο να ξέρουμε και να συζητάμε και να αναιρούμε κτλ. Μήπως δεν θα ήταν άβολο; Μήπως θα ήταν ένα μέσο πίεσης εάν ο κόσμος αντιδρούσε σε πραγματικά πράγματα που προτείνονται ή δεν προτείνονται. Μήπως δηλαδή πρέπει να είμαστε λίγο πιο ανοιχτοί; Μην το απαντήσετε ακόμα …

Να πω κάτι όμως. Κοιτάξτε, σε αυτές τις ιστορίες το πιο εύκολο είναι να διαμορφώσεις αδιέξοδα, το πιο εύκολο από όλα. Να κάνεις μία δήλωση, να πιαστείς –ας πούμε- από το άγριο ταπεραμέντο κάποιου ανθρώπου από την αντίπερα όχθη , να βγεις να απαντήσεις στους ίδιους τόνους , να διαμορφώσεις τετελεσμένα. Δεν είναι εύκολα πράγματα οι στροφές για τις κυβερνήσεις –όπως καταλαβαίνετε- άρα διαμορφώνεις τετελεσμένα και εντάξει δεν είμαστε σε αυτό το…

Απλώς κάνω την παρατήρηση γιατί δεν είναι μία οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είσαστε μια κυβέρνηση , η ‘πρώτη φορά αριστερά’ κυβέρνηση.

Ακούστε, εδώ εμείς δεν θα αποκρύψουμε κάτι αλλά δεν θα βάλουμε και εμπόδια στη δουλειά που κάνουν τα παιδιά εκεί. Έχουνε πάρει τις κατευθύνσεις δουλεύουν πάνω σε συγκεκριμένα σενάρια. Το να βγω εγώ σε μία τηλεοπτική εκπομπή ή ένας Υπουργός και να πει τρία νούμερα και να αποφασίσουμε –ας πούμε- ότι το επόμενο 24ωρο θα ελιχθούμε και θα πάμε σε άλλα νούμερα και θα βρούμε έναν άλλο φόρο δεν έχει νόημα. Θα βγαίνουν μετά και θα μας λένε είχατε πει αυτό και κάνατε το άλλο.

Ωραία, θα τη συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση. Να πάμε λίγο στο control γιατί υπάρχει το διαφημιστικό διάλλειμα προγραμματισμένο. Θα επιστρέψουμε αμέσως. Σε 5 λεπτά ακριβώς. Μείνετε συνδεδεμένοι.

Επιστρέψαμε λοιπόν και αυτό είναι το τρίτο μέρος μιας συζήτησης που έχουμε ξεκινήσει με τον κ. Παππά. Τον έχουμε εδώ τον Υπουργό Επικρατείας και τον ρωτάμε ως τώρα για την διαπραγμάτευση και νομίζω ότι πριν πάμε σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που περιμένει πολύς κόσμος να μάθει που έχει να κάνει με τις τηλεοπτικές άδειες και τον κόσμο των media να ρωτήσουμε λίγο για τα εσωκομματικά; Υπήρχε κεντρική επιτροπή το Σαββατοκύριακο . Παρατηρημένα, αυξήθηκαν οι φωνές που με τον α’ ή τον β’ τρόπο –δεν ήταν ενιαία η έκφραση κατ’ ανάγκη- μιλούν για ρήξη. Που οφείλεται το φαινόμενο αυτό; Σε κάτι που συμβαίνει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ; Έναν προβληματισμό;

Θα σας πω. Κοιτάξτε να δείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό , συζητάει τα πάντα ανοιχτά, πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής .Όταν είσαι ένα κόμμα κυβερνητικό το πόσο δημοκρατία έχεις στο εσωτερικό σου αντανακλά και πόσο δημοκρατικά λειτουργείς στο σύνολο. Εντάξει, μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν

Δείχνουν να ενισχύονται, με αυτή την έννοια ρωτάω

Εντάξει, ακούστε να δείτε όμως να σας πω κάτι; Επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από μας έχουμε και κυβερνητική ευθύνη και κρινόμαστε όχι από αυτά που θα πούμε εδώ-εκεί, σε ένα κομματικό όργανο, σε ένα παράθυρο της τηλεόρασης. Κρινόμαστε από την τελική μας απόφαση. Η συμφωνία η οποία θα έρθει στην Βουλή θα έχει την υπογραφή μας , την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι απαξάπαντες θα κριθούμε ενώπιων των ευθυνών μας

Θα είναι μία τόσο αριστερή συμφωνία που θα είναι τόσο εύκολο να συμφωνήσουν όλοι μέσα και να υπάρχει τέτοιο δίλλημα; Γιατί εγώ αντιλαμβάνομαι η συμφωνία θα είναι μία επώδυνη-ήδη το έχετε πει-ένας έντιμος συμβιβασμός, έχουμε χάσει το αμοιβαία επωφελής

Αμοιβαία επωφελής θα είναι. Και γιατί θα είναι αμοιβαία επωφελής; Διότι σας είπα και πριν αναγνωρίζουμε-ξέρουμε-βλέπουμε ότι και οι εταίροι θέλουν να συμφωνήσουν. Ουδείς θέλει ένα σενάριο του οποίου τους κινδύνους δεν είναι σε θέση να υπολογίσει.

Αυτό είναι η δική σας ανάγνωση αλλά εμείς ανησυχούμε. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε αυτό που αναγνωρίζετε εσείς

Τι εννοείτε;

Ότι υπάρχει ένας φόβος , μια διάσταση….

Όχι κάνετε λάθος που δεν το αναγνωρίζετε. Σας έφερα και στο τραπέζι κάποια συγκεκριμένα επιχειρήματα. Σας λέω, ο χρόνος αυτών των ηγετών είναι πολύτιμος δεν θα ασχολιόντουσαν με μία περίπτωση η οποία θα είχε μηδενικό αρνητικό αποτέλεσμα συνολικό. Και θα σας έλεγα κιόλας και ένα έτσι πολιτικό bonus με την έννοια ότι θα είχαν ένα παράδειγμα τιμωρίας μιας χώρας η οποία αποβάλλεται και πολύ απλά γίνεται και το παράδειγμα προς αποφυγή για τους άλλους για να μπούνε στο δρόμο των ενάρετων μνημονίων. Δεν είναι λοιπόν έτσι. Είναι προς το συμφέρον όλων η συμφωνία και μ ’αυτή την έννοια θα είναι αμοιβαία επωφελής. Απαράβατος όρος για μας είναι να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος. Να μην επιστρέφει δηλαδή την ελληνική οικονομία στην ύφεση. Τον τρόπο για να προστατέψουμε τον κόσμο ο οποίος έχει πληγεί ακραία από το μνημόνιο τον γνωρίζουμε και προσπαθούμε στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων -οι οποίες δυνατότητες επηρεάζονται από μια σειρά από πράγματα και το διεθνές περιβάλλον και τις αντικειμενικές εσωτερικές δυνατότητες- αυτό τον κόσμο να τον καλύπτουμε.

Σας είδα πολύ αυστηρό ως προς το ενδεχόμενο, ως προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ , το τι θα πράξει κανείς στις ψηφοφορίες. Προφανώς αναφερόσασταν και στην κοινοβουλευτική σας ομάδα.

Κύριε Λιβιτσάνο, εκεί κρινόμαστε όλοι, έτσι; Εκεί δεν …

Σημαίνει ότι θα τεθεί θέμα πειθαρχίας;

Προφανέστατα μη το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος , να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε μία ρύθμιση στην οποία να έχουμε όλοι μας μία ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κτλ. .

Από την πλευρά της ΝΔ έχει ειπωθεί με σαφήνεια ή τουλάχιστον από κάποια στελέχη της ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει υπερψήφιση ή υπάρξουν απώλειες τίθεται θέμα δεδηλωμένης

Δεν θεωρείτε και εσείς ότι τίθεται θέμα δεδηλωμένης; Αν δηλαδή υπάρξει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ούτως ώστε το 150 να μην είναι ένα νούμερο το οποίο πιάνεται δεν είναι παράλογη αυτή η τοποθέτηση

Αν χρησιμοποιήσετε και τις ψήφους του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ή ανθρώπων που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί….

Ναι, κοιτάξτε να δείτε, τώρα αυτό….θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει Παπαδήμος….! Δηλαδή να γίνει Πρωθυπουργός που θα τον στηρίζει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία άλλη από αυτή που προέκυψε στις εκλογές . Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σενάριο απευκταίο. Όχι για τον πρώτο αριστερό Πρωθυπουργό. Συνολικά για τη δημοκρατία μας. Νομίζω είναι παραδείγματα προς αποφυγή αυτά, δεν μπορεί ερήμην του λαού να δίνονται αυτές οι λύσεις. Αν υπάρχει πλειοψηφία καλώς έχει και θα προχωρήσουμε.

Μάλιστα, καθώς πλησιάζουμε λοιπόν προς το τέλος γιατί είπαμε είναι λίγο πιο πιεσμένος ο χρόνος μας να μπούμε στη 2η θεματική που έχει να κάνει με τους τηλεοπτικούς σταθμούς . Είδαμε τον κ. Πρωθυπουργό να είναι πολύ αυστηρός με τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίες αναμένεται…θα έρθει και ένα νομοσχέδιο νομίζω τις αμέσως επόμενες μέρες .Πότε περίπου το προσδιορίζετε;

Ε νομίζω μέσα στο μήνα που θα ξεκινήσει

Περιμένουμε λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο. Να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι όταν μιλάμε για να ανανεωθούν οι τηλεοπτικές άδειες αυτέ πρέπει να διεκπεραιωθούν μέσα από το ΕΣΡ. Το ΕΣΡ είναι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Και να εξηγήσω ότι αυτή τη στιγμή είναι ακέφαλο καθώς έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι ήταν παράνομη η σύνθεσή του, πράγμα που δημιουργεί ένα πρόβλημα στο πως θα φέρετε το νομοσχέδιο και πως ακριβώς θα αναλάβει το ΕΣΡ να το διεκπεραιώσει καθώς για να μπορέσει να το περάσει πρέπει να διορίσετε ένα ΕΣΡ το οποίο χρειάζεται τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων. 4/5 μιλάμε για τις πλειοψηφίες, για όλους πλην της Χρυσής Αυγής στην πραγματικότητα.

Νομίζω ότι οι πλειοψηφίες αυτές μπορούν να διαμορφωθούν και, ναι, έχετε δίκιο ότι πρέπει να αποκατασταθεί η νόμιμη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Δεν μπορούμε να κάνουμε μία ρύθμιση της οποίας η νομιμότητα εκ των υστέρων να μπορεί να νομιμοποιηθεί, ακριβώς γιατί ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να προσφύγει με βάση την απόφαση την οποία αναφέρατε και να πει με μη μόνιμο τρόπο αποδόθηκαν οι άδειες.

Άκουσα τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι τα κανάλια είναι της διαπλοκής και έπαιζαν παιχνίδια με την εξουσία και την έλεγχαν κι αναρωτιέμαι αυτές οι πλειοψηφίες πώς θα διαμορφωθούν, όταν θα χρειαστεί την πλειοψηφία της Ν.Δ. και των υπολοίπων.

Θα πω κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκπληξη στο ακροατήριο κυρίως του κόμματός μας. Δεν είναι και στη Ν.Δ. όλες οι φωνές υπέρ μιας λογικής ότι αυτός ο υπό σκιά τρόπος λειτουργίας στο τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να συνεχιστεί στο διηνεκές. Υπάρχουν φωνές, οι οποίες νομίζω ότι θα συμβάλλουν στο να διαμορφωθούν καθαροί όροι του παιχνιδιού.

Θα σας κατηγορήσουν ότι υποστηρίζετε τον ιδρυτικό νόμο της ιδιωτικής τηλεόρασης το ’89.

Δεν ξέρω αν με κατηγορήσουν. Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ιστορική δυνατότητα να μπει μία τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και να σπάσει αυτός ό φαύλος κύκλος διαπλοκής, ο οποίος ενέπλεκε τηλεοπτικούς σταθμούς , κόμματα και τράπεζες.

Ευθεία ερώτηση. Πώς θα γίνει αυτό χωρίς ονομαστικοποίηση μετοχών;

Είναι μία πολύ καλή ερώτηση.

Άρα δεν έχετε βρει ακόμη άκρη.

Όχι . Είναι ένα ζήτημα πραγματικό.

Στο παρελθόν τέτοιες προσπάθειες έχουν αποτύχει, έχοντας προσκρούσει στην Κομισιόν και σε όργανα που φάνηκαν ότι είχαν πολύ συγκεκριμένους διαύλους στο εσωτερικό.

Κι αλλά θέματα έχουν προσκρούσει, άλλα έχουν περάσει. Εδώ είμαστε όλοι και θα δοκιμαστούμε.

Για πόσες άδειες μιλάμε;

Προκλήθηκε μία συζήτηση σχετικά με μία αναφορά που έκανα στην Επιτροπή της Βουλής, η οποία μας στέρησε και τη δυνατότητα να είμαστε μαζί τη Δευτέρα. Έκανα την εξής πολύ λογική σκέψη. Εφόσον η διαφημιστική πίτα είναι μικρή θα πρέπει να μεριμνήσουμε να σχηματιστούν σχήματα, τα οποία θα είναι βιώσιμα και να μην ανακυκλώσουμε ένα σχήμα, όπου ζημιογόνες λειτουργίες διαμορφώνουν ανάγκες για νέο δανεισμό και ο νέος δανεισμός πιέσεις προς τράπεζες και πολιτικά κόμματα, για να καλυφθεί και να συνεχίσει έτσι ο ένας ή ο άλλος σταθμός να ζει πάνω από τις δυνατότητες του. Τι ωραία φράση; Πόσες φορές την έχουμε ακούσει για το μισθωτό και το συνταξιούχο;

Επί του συγκεκριμένου. Είχαμε μία τροπολογία, την οποία έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον περασμένο Αύγουστο και την οποία κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φωτογραφίζει τη συγχώνευση δύο πολύ μεγάλων συγκεκριμένων ομίλων, του ΔΟΛ και του ΠΗΓΑΣΟΥ. Θα καταργηθεί αυτή η τροπολογία ή θα προκρίνετε τέτοιου είδους λύσεις;

Το παιχνίδι θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. Δεν έχουμε εμείς να προκρίνουμε κάτι. Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του.

Θα είναι στις καταργούμενες διατάξεις;

Δεν έχει κανένα νόημα.

Η μηδενική βάση με προβληματίζει στο εξής, μήπως πάμε στην άλλη πλευρά. Μήπως ο κ. Μπόμπολας, που είναι μέτοχος ενός οργανισμού, ΤΥΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., και κλείσει, χρεοκοπήσει ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, ο κ. Μπόμπολας θα μπορέσει να ανοίξει ένα άλλο κανάλι. Θα λειτουργήσει δηλαδή όλο αυτό ως η κολυμπήθρα του Σιλωάμ;

Όχι, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε σε καμία των περιπτώσεων. Σας κοιτάω στα ματιά. Επ’ ουδενί δεν υπάρχει περίπτωση το νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει απλώς να σβήνει τα προηγούμενα και να λέει σφουγγάρι, παιδιά, τα ξεχνάμε κι αυτός που είχε οφειλές προς το δημόσιο και χρέη προς τις τράπεζες να τα πετάξει στη θάλασσα κι ας ξεκινήσει από την αρχή. Αυτό δεν πρόκειται.

Αυτό σας το λέω, γιατί όταν περάσατε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, περάσατε το άρθρο 20, το οποίο διαβάσαμε πολύ προσεκτικά και το οποίο σας δίνει το έννομο συμφέρον , το δικαίωμα του έννομου συμφέροντος να δώσετε τη λύση , να προσφύγετε, αν χρωστούν σε τράπεζες,..Αυτό είναι μία διάταξη που λειτουργεί πολύ δεικτικά, σηκώνει το δάκτυλο και δείχνει τι επιπλέον δυνατότητα έχω. Αυτό θα το χρησιμοποιήσετε σαν μοχλό; Ένα από τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση είναι η προηγούμενη συμφωνία με την DIGEA, που έχει κάνει μία συμφωνία , έχει πάρει τις 6 συχνότητες που θα ήταν απαραίτητες στην ΕΡΤ, αν ήθελε να γίνει πάροχος δικτύου, το οποίο προβλέπει το νομοσχέδιο που καταθέσατε. Συνεπώς η ΕΡΤ θα ήθελε πίσω κάποιες συχνότητες από την DIGEA, που τις έχει πάρει με ένα σκανδαλώδη τρόπο.

Η ΕΡΤ έχει δύο μπουκέτα. Θα μιλήσω λίγο γενικά. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να μεριμνά εκτός των άλλων, ούτως ώστε το πλήρες φάσμα να αξιοποιηθεί. Και υπάρχουν τρόποι να γίνει και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε ή καλύτερα να εμποδίσουμε το δικαίωμα της ΕΡΤ να γίνει πάροχος δικτύου για το πρόγραμμα της και το πρόγραμμα τρίτων. Αυτό είμαστε σε θέση να το εγγυηθούμε και είμαστε και αισιόδοξοι ότι πάρα πολύ γρήγορα αυτά θα δρομολογηθούν και θα σταματήσει το μονοπώλιο στο ψηφιακό φάσμα.

Καταλογίσατε ένα ποσό που πρέπει να εισπραχθεί από τα ιδιωτικά κανάλια, 24εκατ. Ευρώ για τα τέλη συχνοτήτων.

Κι άλλα 16εκατ. Ευρώ τα συνδρομητικά κανάλια.

Αμφισβητηθήκατε από τις διευθύνσεις των καναλιών δεν ξέρω αν έχουν προσφύγει και δικαστικά. Έχετε εισπράξει κάτι από αυτό;

Έχουν καταβάλλει τα πρώτα ποσά τα συνδρομητικά κανάλια. Εμένα η αρμοδιότητα μου τελειώνει στη διακρίβωση ότι δεν έχει καταβληθεί το τέλος και στον καταλογισμό του. Τα άλλα αφορούν την εφορία.

Εγώ αναφέρομαι στην πολιτική βούληση. Υπάρχει η πολιτική βούληση;

Υπάρχει ένα προηγούμενο. Το 2012 είχε γίνει μία ερώτηση από το Δ.Παπαδημούλη στη Βουλή προς τον κ. Κεδίκογλου. Ο κ. Κεδίκογλου είχε πει ότι τα τέλη από το 1995 έως το 2010 δεν έχουν καταβληθεί και είπε επίσης ότι το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 105εκατ. Λοιπόν ψάχνουμε, εξακριβώνουμε τι έχει καταβληθεί, γιατί δεν έχει καταβληθεί. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Βλέπουμε στη λίστα Βαρουφάκη προϋπολογισμένα έσοδα από την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών αδειών 350εκατ. εντός του 2015. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό, όταν η DIGEA έχει δώσει 18,5εκατ. για τις συχνότητες για τα επόμενα 15 χρόνια ; Θα τα δώσουν μπροστά όλα τα κανάλια; Θα εμφανιστούν άνθρωποι με τόσα χρήματα;

Δεν θα διαφωνήσω ότι είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Οι δικοί μου συνεργάτες στις συζητήσεις με τους θεσμούς ανέδειξαν αυτό το ποσό ως το συνολικό ποσό, το οποίο μπορεί να καταβληθεί και από το μη καταλογισμένο και εισπραχθέντα φόρο, τέλος, για τη χρήση των συχνοτήτων και τις μελλοντικές τηλεοπτικές άδειες.

Έχετε μιλήσει πολλές φορές για τον ομφάλιο λώρο , μια στρεβλή σχέση, που υπήρχε μεταξύ τραπεζικού συστήματος και ΜΜΕ. Παρ’ όλα αυτά και τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούσει για δανειοδοτήσεις μεγάλων ομίλων ακόμη και της DIGEA με δεδομένο το καθεστώς που ισχύει στο τραπεζικό σύστημα, καθώς στις τράπεζες το δημόσιο έχει πιο αυξημένο ρόλο. Πώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο;

Δεν έχω υπόψη μου να έχει δοθεί κάποιο μεγάλο δάνειο. Δεσμεύομαι να κοιτάξω, γιατί δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα. Νομίζω ότι αυτή η μέθοδος κλείνει ως μέθοδος επιβίωσης επιχειρήσεων στα ΜΜΕ. Όπως επίσης και οι τράπεζες θα πρέπει να συμπεριφέρονται στα ΜΜΕ, όπως και στους άλλους πελάτες τους. Να μην υποκύπτουν σε οποιουδήποτε τύπου πιέσεις και να έχουν προνομιακή μεταχείριση σε συγκεκριμένα συγκροτήματα του Τύπου.

Ρωτούν αν έχετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Προσπαθούμε να φέρουμε ένα νομοσχέδιο και να το θωρακίσουμε πολιτικά, τυπικά και νομοθετικά. Δεν είναι το τέλος του κόσμου να περιμένουμε άλλες 3εβδομάδες.

Ο κ. Σπίρτζης , αρμόδιος για την ΕΡΤ, σε μία συνέντευξή του…

Είναι εξαιρετικός και έχουμε καθημερινή άψογη συνεργασία. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό.

…αναφέρει ότι πρέπει να κοιτάξουμε ξανά πώς η DIGEA πήρε τις συχνότητες. Εγώ από τη εμπειρία μου, σκεπτόμενος το βασικό μέτοχο, θεωρώ πως αν μπούμε σε μία τέτοια διαδικασία, διαμάχη, τα κανάλια θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα υπάρχει μία χρονοβόρα διαδικασία, αφού τελεσιδικούν αρκετά αργότερα και μάλιστα τις περισσότερες φορές κατά του ελληνικού δημοσίου. Θα προσπαθήσετε, λοιπόν, με τη διάταξη του άρθρου 20 να συζητήσετε , να πιέσετε να βρεθεί κοινός τόπος με την DIGEA, να επαναδιαπραγματευθείτε;

Ο κ. Σπίρτζης έκανε πολύ συγκεκριμένες διαπιστώσεις για την ανάληψη της DIGEA.

Ο χάρτης των συχνοτήτων άλλαξε, ενώ πέρασε τη διαβούλευση κι εγκρίθηκε, όταν πήγε στο νομοσχέδιο ήταν άλλος και μάλιστα σε πολλά σημεία διαφορετικός.

Λόγω αντικειμένου και αρμοδιότητας κάθισα και είδα τη συζήτηση στη Βουλή. Νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσουν έτσι. Δηλαδή πώς αλλάζουν όλα αυτά;

Πείτε μου δεν θα θέλατε τη Ζ. Κωνσταντοπούλου για πρόεδρο σε εκείνη την Επιτροπή;

Παρεμπίπτοντος τι έχετε να πείτε για την πρόταση μομφής που ακούστηκε για την Πρόεδρο από το ΠΟΤΑΜΙ;

Δεν μπορώ να πω τίποτα. Αυτό αφορά το ΠΟΤΑΜΙ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στη Ζωή πολλές φορές γίνεται άδικη κριτική. Έχει το δικό της τρόπο να υποστηρίζει με έμφαση τις θέσεις τηςκαι στοχοποιείται. Να μιλάμε για την ουσία και όχι για τον τρόπο.

Είχατε μία δεκάωρη εμπειρία . Δέκα ώρες είπατε αρκετά πράγματα. Είπατε ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο, το οποίο έπρεπε να κρατήσει τις θέσεις των εργαζομένων και δεν φτιάξατε ένα νέο ανεξάρτητο οργανισμό, αλλά δώσατε αρμοδιότητες στο νέο Δ.Σ. να φτιάξει μία νέα ΕΡΤ . Στην αρχή, όταν ήρθε το νομοσχέδιο πρόβλεπε ένα νέα ενδιάμεσο Δ.Σ. του ενός χρόνου. Αυτό έφυγε και βγήκε μία πεντάχρονη θητεία και αυτή καλύφθηκε από τον κ. Ταγματάρχη , για την οποία υπήρχαν πολύ έντονες διαφωνίες και από το δικό σας κόμμα, και από τους βουλευτές σας και από τους εργαζόμενους. Εσείς τελικά είστε ικανοποιημένος από όλο αυτό;

Εγώ ήμουν υποχρεωμένος να κάνω μία ανοιχτή διαδικασία, όποιος επέλεξε να κάνει την αίτησή του, την έκανε, όποιος επέλεξε να μείνει εκτός, έμεινε εκτός και ήμουν υποχρεωμένος να μην κρίνω με κριτήρια κομματικής ιδεολογίας και πολιτικής εγγύτητας. Για μένα δεν ήταν κριτήριο οι κομματικές ταυτότητες.

Ο κ. Ταγματάρχης κατακρίθηκε, γιατί ήταν πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ σε μία περίοδο όπου αμφισβητήθηκε το έργο της πέρα των οικονομικών και σίγουρα δεν συμβόλιζε το νέο. Αυτό ήταν η πιο βασική κριτική. Δεν νομίζω ότι ασκήθηκε κριτική για το πόσο αριστερός ήταν.

Να προσθέσω κάτι που μου έκανε εντύπωση. Το άκουσα σε μία συνέντευξη που δώσατε στον κ. Αρβανίτη για το ίδιο θέμα, ότι δηλαδή δεν έχουμε στελέχη σε αφθονία που να ξέρουν από διοίκηση. Τελικά τόση σημασία έχει η εμπειρία, με την έννοια ότι έχουμε ένα πρωθυπουργό και υπουργούς –με εξαίρεση τον κ. Δραγασάκη- χωρίς προηγούμενη εμπειρία ;

Βεβαίως η εμπειρία παίζει το ρόλο της, αλλά αν δεν έκανα αυτές τις επιλογές θα ήμουν πολύ πιο ευάλωτος στις κριτικές, όχι μόνο από την εσωκομματική πλευρά.

Θα αναρτηθούν τα ονόματα των άλλων υποψηφίων στη Διαύγεια;

Περιμένουμε την άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να μπορεί όποιος βουλευτής θέλει να έρθει να δει τα στοιχεία.

Να μου κάνετε ένα τελευταίο σχόλιο. Το όνομα του κ. Ταγματάρχη ακουγόταν πολύ καιρό πριν την τελική επιλογή και φάνηκε σαν προαποφασισμένο.

Ακούστηκαν κι άλλα ονόματα και δεν μπορώ να σχολιάσω αυτό το γεγονός.

Μας ρωτούν αν θα υπάρχουν οι ίδιες δομές στην ΕΡΤ. Θυμάμαι ότι όταν πρωτοβγήκατε, είπατε ότι θα πάτε το ανταποδοτικό τέλος στα 4 ευρώ. Αυτό πέρασε και θα είναι τελικά στα 3ευρώ, αν και πάλι ήταν το χαμηλότερο στη Ευρώπη. Γιατί;

Σκεφτήκαμε ότι η συζήτηση θα μετατοπιστεί στο ανταποδοτικό τέλος, ενώ η ουσία δεν είναι αυτή. Μπορεί να κάναμε και λάθος. Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας. Η ουσία είναι να επιστρέψει ο κόσμος στη δουλειά του και να δώσουμε τη δυνατότητα να καταξιωθεί η ΕΡΤ. Αν θα καταξιωθεί ή όχι η ΕΡΤ εξαρτάται από τον κόσμο που θα δουλέψει εκεί .

Τα χρήματα φτάνουν;

Ναι , τα χρήματα μπορούν να βγουν και εδώ υπάρχει μία παρανόηση . Το 2014 τα προϋπολογισμένα χρήματα , οι προϋπολογισμένες δαπάνες για τη μισθοδοσία της ΝΕΡΙΤ ήταν 36εκατ., απολογιστικά πήγαν στα 53 και εμείς μετά από βασανιστική διαδικασία σε συνεργασία με το Λογιστήριο του Κράτους και τα οικονομικά δεδομένα και με βάση του νέου νόμου το υπολογίζουμε στα 50-60εκατ. Είναι παραπλήσια ποσά. Δεν πρόκειται για κάτι το ακραίο. Αυτή τη στιγμή δεν γνώριζε ο κόσμος ότι στη ΝΕΡΙΤ δούλευαν 1000 άτομα. Η μισθοδοσία ήταν 1000ατόμων, δεν ήταν 300.

Θα ξεκινήσουν όλα τα κανάλια;

Θα δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν, όταν γυρίσει όλος ο κόσμος στις δουλειές τους. Να πούμε ότι υπάρχουν πολλά περιφερειακά ραδιόφωνα. Δεν θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό αν περιφερειακά ραδιόφωνα που γειτνιάζουν έκαναν συνέργειες, εμπλούτιζαν το πρόγραμμα τους, το έκαναν πιο δυναμικό, πιο ανταγωνιστικό; Κανένας δεν χάνει τη δουλειά του. Δεν συζητάμε αυτό. Συζητάμε τους τρόπους που το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το παραγόμενο αποτέλεσμα να είναι ποιοτικό, δυναμικό και να διεκδικεί το μερίδιό του στην ακροαματικότητα και να τιμά και το τελευταίο ευρώ του ανταποδοτικού τέλους. Οφείλουμε να παράγουμε προϊόν άξιο των προσδοκιών του ελληνικού λαού.

Αυτό που δεν μας τιμά είναι το ανταποδοτικό τέλος να μην πηγαίνει στη μαύρη τρύπα του χρέους.

Αυτό εξαρτάται από συνολικό πακέτο της διαπραγμάτευσης .

Δεν μιλάω μόνο για φέτος.

Η προσδοκία μας είναι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα τ 3 τουλάχιστον πρώτα χρόνια. Με βάση τις προηγούμενες δεσμεύσεις ένα μέρος θα πάει στο χρέος. Αναμένουμε την καινούρια συμφωνία.

Ο κ. Στουρνάρας αρνείται να δώσει τα στοιχεία του πόσο χρωστούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί; Μήπως έχει έρθει η ώρα να γίνει δημόσια η συζήτηση για τα μεγάλα κόκκινα δάνεια;

Νομίζω ότι θα έρθουν όλα στο φως. Φαντάζομαι και ελπίζω ότι και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα ανταποκρίνονται στο κεντρικό του ρόλο και θα πληροί τα καθήκοντα του με τον τρόπο που πρέπει.

Στη Βουλή υπάρχει μία Επιτροπή για το χρέος. Το πόρισμα αυτής της επιτροπής θα είναι εργαλείο στα χέρια σας;

Σε κάθε περίπτωση όλα μπορούν να αξιοποιηθούν. Ο έλεγχος του χρέους πρέπει να γίνει. Δεν θα το απεμπολήσουμε στηριζόμενοι στα πορίσματα μιας επιτροπής. Αυτό το πολιτικό αίτημα υπάρχει και έχει μία πολύ ισχυρή πολιτική βάση και είναι πολύ σημαντικό για την αναδιάρθρωση του χρέους, για να μπορέσει η Ευρώπη να μπει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

Το ενδεχόμενο συμφωνίας-γέφυρας για περιορισμένο χρόνο είναι μέσα στις σκέψεις σας;

Η συμφωνία πρέπει να έρθει με ενιαίες προϋποθέσεις και για το τώρα και για μετά, για να ανακάμψει η οικονομία μας και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και όχι να παρατείνουμε μία κατάσταση, να κλείσουμε με κάποια προαπαιτούμενα και μετά να έρθουμε με καινούργια.

Θα μπορούσε να αξιοποιηθούν τα ψηφιακά μέσα και στην περίπτωση της ΕΡΤ. Θα μπορούσε να συσχετιστεί με τον κοινωνικό έλεγχο και με την κοινωνική συμμετοχή στην ΕΡΤ;

Απολύτως. Η δική μας φιλοδοξία είναι η ΕΡΤ να αποτελέσει την αιχμή στο νέο πεδίο. Έτσι κι αλλιώς το μέσο είναι συλλογικό και πολύ πιο δημοκρατικό. Το pressprojectδεν έχει μεγαλομετόχους και μεγάλους δανεισμούς, ώστε να πιέζει τις επιλογές της ΕΡΤ. Πρέπει όμως να αλλάξει και ο τρόπος προσέγγισης μας απέναντι στα media.

Πιστεύετε ότι νέο νομοσχέδιο έχει αρκετά σημεία συλλογικότητας; Υπάρχουν συλλογικά προγράμματα;

Αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν, να αποτελέσουν μέρος του προγράμματος. Στο θέμα όμως της δημοκρατικότητας και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε προβλέπεται διαβούλευση σε κάθε επίπεδο και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην ψηφοφορία με δύο αντιπροσώπους.

Ο κ. Καλφαγιάννης το επικρίνει πολύ αυτό.

Κι εμένα προσωπικά, αλλά δεν πειράζει.

Θα ήθελα να επιτρέψω στο θέμα του Φ.Π.Α. Έχει γίνει μεγάλο θέμα για παράδειγμα ο Φ.Π.Α. στα νησιά. Τελικά αυτό είναι σημαντικό θέμα, τη στιγμή που εσείς είχατε κατακρίνει τον τότε Υπουργό. Γ.Στουρνάρα για το Φ.Π.Α. στο γάλα. Αυτό είναι το θέμα;

Εδώ φταίει η πολιτική εξουσία, η οποία δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει για να βελτιώσει την εισπραξιμότητα και να κατανείμει πιο δίκαια τα βάρη. Θα ήταν ευκταίο ο Φ.Π.Α. να μη συμμετέχει τόσο πολύ στον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί βαραίνει άδικα τους ώμους αυτών που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Και γενικά να βελτιώνεται η εισπραξιμότητά του. Εμείς στη συμφωνία αυτή προσερχόμαστε με αυτές τις αρχές. Τα βασικά είδη κατανάλωσης πρέπει να μείνουν χαμηλά και δεν θα πρέπει να γίνουν τέτοιες επιλογές που να χτυπήσουν με τρόπο ανάστροφο τις όποιες δυνατότητες ανάπτυξης.

12.000 αφορολόγητο 751 ευρώ κατώτατος μισθός

Σε κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης οφείλουμε να διακρίνουμε τι αφορά τις δικές μας δυνατότητες. Το αφορολόγητο δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε φέτος. Μακάρι να διαψευστούμε προς το καλύτερο. Για τον κατώτατο μισθό ισχύει η δέσμευσή μας. Έχουμε κάνει τη διαβούλευση με τους θεσμούς και το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις , έχει δεσμευτεί ο αρμόδιος Υπουργός και το αντιμετωπίζουμε ως αναπτυξιακό μέτρο, αν και συναντούμε από την άλλη πλευρά κατά τη γνώμη μου ιδεολογικού τύπου αντιστάσεις, δηλαδή αν κανείς κάτσει να συζητήσει με την αποτελεσματικότητα και όχι με την εκκίνηση που θα έχει μία αριστερή κυβέρνηση, αφού με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και να μην ποντάρουν για τη βιωσιμότητά τους στο φθηνό εργατικό δυναμικό και στην ευκολία να απολύουν και να παράγουν χωρίς μεγάλο κόστος. Δεν στέκεται από πουθενά η συζήτηση και με τα τυπικά επιχειρήματα των εγχειριδίων της κυρίαρχης οικονομικής σκέψης.

Μιλάτε για μία διαπραγμάτευση που τελειώνει, λέτε, σύντομα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζήσουμε ένα ακόμη δράμα;

Δεν σκεφτόμαστε για το αρνητικό σενάριο. Εργαζόμαστε για το θετικό σενάριο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κέντρα τα οποία δεν το επιθυμούν.

Το pressproject πριν από περίπου ένα μήνα δημοσίευσε ένα απόρρητο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με το οποίο αποδεικνύονταν από εσωτερικά κείμενα ότι ήταν όλο το σενάριο στημένο για το πώς ακριβώς θα πήγαινε η κρίση της Κύπρου βήμα βήμα πως ακριβώς θα πάνε οι τράπεζες στα χέρια των Ελλήνων τραπεζιτών. Αποκλείεται να υπάρχει ένα αντίστοιχο σενάριο;

Οι θεσμοί και τα όργανά τους διαρκώς δουλεύουν σενάρια . αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με τη βεβαιότητα που έχω κι εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση ότι η πολιτική βούληση είναι να φτάσουμε σε συμφωνία. Κανένα πολιτικό κέντρο δεν θέλει να παραδεχθεί δημόσια ότι έκανε λάθος και εδώ αυτό είναι το κουμπί διότι αν δικαιωθεί ακόμη και στα μάτια ολίγων ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσουν κάποιοι τι πήγε λάθος με το προηγούμενο πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι σε θέση να το κάνουν.

Είσαστε τώρα Κυβέρνηση υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξεταστούν για το παρελθόν και έχετε ξεκινήσει και μια συγκεκριμένη επιτροπή στη Βουλή για να γίνει έλεγχος για το μνημόνιο.

Το πρόγραμμα αυτό είχε μια λάθος φιλοσοφία κατά τη γνώμη μου. Ήταν έναν πρόγραμμα που έκανε την πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου, η οποία έχει συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα με τρόπο πολύ ακραίο, με τρόπο αντιδημοκρατικό γιατί είχε από πίσω του τη φιλοσοφία της εσωτερικής υποτίμησης δηλαδή θα πέσουν οι τιμές, θα πέσουν οι αξίες, θα πέσει η αξία της εργασίας, των επιχειρήσεων, των οικοπέδων στην Ελλάδα και θα τρέξουν οι επενδυτές.

Μια φιλοσοφία που παραμένει κυρίαρχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ναι βεβαίως παραμένει αλλά εδώ τώρα διεκδικούμε το άλλο υπόδειγμα και χώρο για να ανασάνει. Οι πρώτες κινήσεις οι δικές μας, μονομερείς ενέργειες θυμίζω σε σχέση με την αποφασιστικότητα μας, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το άνοιγμα της ΕΡΤ , η ρύθμιση των 100 δόσεων. Όπου θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η οικονομία μας να ανορθωθεί ή όπου θεωρούμε ότι ένα μέτρο το οποίο μπαίνει από την άλλη πλευρά, το οποίο θα έχει πάρα πολύ αρνητικά αποτελέσματα δεν θα περάσει.

Διάβασα μια ανταπόκριση του κυρίου Μιχάλη Ιγνατίου του δημοσιογράφου από την Ουάσιγκτον ότι το ΔΝΤ ζητάει να απολυθούν οι καθαρίστριες.

Αυτό δεν το άκουσα.

Μας λέτε είναι φυσιολογικό να περιγράψουμε τα σενάρια, παρόλα αυτά ένας από τους έντονους προβληματισμούς και αρκετή κριτική που έχουμε ασκήσει και εμείς οι δημοσιογράφοι έχει να κάνει με το εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι για όλα αυτά, μήπως τελικά δεχτήκαμε πολλές προφορικές συμφωνίες ή περιμέναμε κάτι άλλο, περιμέναμε τον κύριο Ντράγκι ή τον κύριο Γιούνκερ να συμπεριφερθεί διαφορετικά σε εμάς και δεν προετοιμαστήκαμε αρκετά γι’ αυτή τη διαπραγμάτευση, γιατί είμαστε τέσσερις μήνες σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

Δεν μπορώ να δεχθώ σε καμία περίπτωση ότι τις δυσκολίες δεν τις γνωρίζαμε. Εδώ όμως κάποιοι έχουν υπερβεί τα θεσμικά τους εσκαμμένα. Η μη κανονικότητα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν είναι κάτι το οποίο έπρεπε να ισχύει. Δεν είναι αυτό το γράμμα των κανόνων. Το γράμμα των κανόνων και ο διπλός σεβασμός . Περιμέναμε και περιμένουμε και τώρα να τηρηθούν οι κανόνες. Έχουμε πει ότι εμείς θα κινηθούμε στη βάση του διπλού σεβασμού, που είναι σεβασμός στους κανόνες , σεβασμός στη δημοκρατία. Είναι μία ισορροπία η οποία είναι δύσκολο να επιτευχθεί, παλεύουμε για αυτή. Αλλά θα πρέπει άπαντες τον ίδιο διπλό σεβασμό να τον επιδείξουν.

Να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Επικρατείας τον κύριο Παππά, οποίος διάλεξε ένα άλλο διαδικτυακό μέσο για να κάνει τη συζήτηση, να μιλήσει για καναλάρχες. Ίσως να μην ήσασταν και πολύ ευπρόσδεκτος σε μερικά κανάλια να τις κάνετε αυτές τις συζητήσεις.

Όχι δεν έχω τέτοιο πρόβλημα. Αλλά νομίζω οι Υπουργοί είναι περισσότερο για να κάνουν όχι για να λένε. Να ευχηθώ καλή επιτυχία και μακροπρόθεσμα, νομίζω ανοίγει ένα νέο πεδίο και σας εύχομαι πραγματικά να βάλετε τη σφραγίδα σας για το τι σημαίνει τηλεόραση για την επόμενη δεκαετία, εικοσαετία.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

04 01 2019

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo