Έχετε πει πως μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση θα αποφασίζει μόνη της για το πώς θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Έχετε χαρακτηρίσει τη μείωση των συντάξεων μη αναγκαία. Θα πείσετε τους εταίρους μας, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων; Και πότε θα το ξέρουμε;

Ο προϋπολογισμος του 2019 θα περιέχει όλες τις λεπτομέρειες. Όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, έτσι και η Ελλάδα θα αναμετρηθεί -ενώπιων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά απαραίτητη, είναι αντιαναπτυξιακή. Οι εταίροι θα αντιληφθούν σύντομα πως το άδικο μέτρο πρέπει να αρθεί. Και θα αρθεί.

Δε χρειάζεται να πάμε σε σύστημα «Πινοσέτ», το οποίο κατέστρεψε τα πάντα και λειτουργούσε στη λογική «σώζων εαυτόν σωθήτω».

Σε πρόσφατη ομιλία σας, καλέσατε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί επί των μέτρων ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Θα την φέρετε και προ ανάλογων διλημμάτων στη Βουλή, φέρνοντας για κάθε εξαγγελία ένα διαφορετικό νομοσχέδιο;

Το σημαντικό δεν είναι πως θα έρθουν τα μέτρα ελάφρυνσης της Κυβέρνησής μας στη Βουλή. Το σημαντικό είναι να καταθέσει κάθε κόμμα το πρόγραμμα του ενώπιον του λαού.

Να πει, δηλαδή, αν είναι με το κοινωνικό κράτος και με ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα ή με τις συντάξεις πείνας και την ιδιωτική ασφάλιση του Πινοσέτ. Αν είναι με τις ΤΟΜΥ και τη δημόσια Υγεία ή με το πεντάευρω στα νοσοκομεία. Αν είναι με τη Δημόσια Παιδεία , τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ.

Είναι εμφανές ότι η ΝΔ νοσταλγεί τις εποχές των μνημονίων, σχετικοποιεί δικτατορίες. Είναι ώρα να μετρηθούμε επί των προγραμμάτων. Ιδού η Ρόδος.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι το πρόγραμμά της ΝΔ είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό από τον ελληνικό λαό σε συνθήκες ομαλότητας. Ο Πρωθυπουργός είπε πως το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ. Μήπως το δίλημμα που θα θέσετε στις εκλογές είναι «ψηφίστε μας γιατί η ΝΔ θα μας ξαναγυρίσει στα μνημόνια»;

Το πρόγραμμα της ΝΔ του Μητσοτάκη ειναι καθαρό μνημόνιο. Για αυτό και δεν ήθελε την καθαρή έξοδο. Για να υπάρχει η απειλή των αξιολογήσεων και της χρεοκοπίας ώστε να πειθαρχούν οι πολίτες και τα κόμματα στις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Θυμηθείτε πως η περικοπή των συντάξεων του 2019 είναι μέρος του σχεδιασμού της ΝΔ, όπως έχει αποκαλύψει ο κ. Χατζηδάκης. Αρα, το δίλημμα προ της κάλπης δεν θα το μάθει ο λαός από εμάς, το ξέρει ήδη.

Κρίσιμο είναι να απαντηθεί αν θέλουμε να προχωρήσουμε με τη Δεξιά  της ύφεσης ή με την Αριστερά της Δίκαιης Ανάπτυξης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στη ΔΕΘ, πως ο στόχος είναι εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Ενδιαμέσως όμως υπάρχει ο σκόπελος των ευρωεκλογών. Πως θα τον ξεπεράσετε;

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα θα έχει ανακάμψει ακόμα περισσότερο και πολλές μεταρρυθμίσεις θα έχουν προχωρήσει.

Οι ευρωεκλογές δεν είναι σκόπελος. Είναι ευκαιρία να πουν για ακόμα μια φορά τα κόμματα σε ποια Ευρώπη πιστεύουν ότι πρέπει να ζούμε. Του φεντεραλισμού και της δημοκρατίας, ή των εθνικών αναδιπλώσεων, της μισαλλοδοξίας και των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων;

Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια διαρκή επίθεση φιλίας στην Κεντροαριστερά, εσείς ο ίδιος έχετε καλέσει σε προοδευτική συστράτευση. Πως κρίνετε την ανταπόκριση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού σε αυτό;

Το τέλος των μνημονίων πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, η οποία θα μπλοκάρει το δρόμο στο συνονθύλευμα ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού.

Πριν λίγες μέρες η δημοκρατική συμπαράταξη υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την καθολική τηλέοπτική κάλυψη. Θα θέλαμε να υπερψηφίσουν και όλα τα θετικά μέτρα που δρομολογούνται.

Τους καλούμε, επίσης, να συμβάλλουν θετικά στην αναγκαία συζήτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η προοπτική για τους προοδευτικούς πολίτες δεν μπορεί να είναι το ασφαλιστικό αλά Πινοσέτ, ούτε οι απολύσεις συμβασιούχων, ούτε βέβαια «θεσμικά μέτρα» -ποιά άραγε;- που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο να κυβερνά η αριστερά.

Με τις προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε να πάμε μαζί. Και τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να λειτουργήσουν διδακτικά. Η Ιστορία δεν θα περιμένει όποιον επιθυμεί επιστροφή στις πολιτικές που μας χρεοκόπησαν. Η υπό όρους συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Είναι επίμονο αίτημα του αριστερού και προοδευτικού κόσμου, είναι ανάγκη των καιρών.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη να γίνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών ή να κυρωθεί αυτή από τη βουλή μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Τι του απαντάτε;

Εκτιμώ τη στάση του Πάνου Καμμένου, παρότι διαφωνούμε στο θέμα. Είμαι βέβαιος πως δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο, ειδικά με τις προοπτικές που υπάρχουν.

Για την ψήφιση της συμφωνίας, υπάρχει μια ασφαλής πλειοψηφία. Όπως υπάρχουν και περιθώρια για να πειστούν συγκεκριμένες δυνάμεις για την ανάγκη να λάβει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή.

Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να αποφασίσει για τα πρόσωπα των τοπικών εκλογών. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε; Και τι θα προτείνετε σε Αττική, Αθήνα, Πειραιά και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αλλάζουν χαρακτήρα. Επιτρέπουν συνθέσεις και όχι στείρες αντιπαραθέσεις. Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αποφασίσει να συμπορευθούμε με όσους αγωνίζονται για τα συμφέροντα της κοινωνίας, το περιβάλλον, την οικολογία, τη Δημοκρατία και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Είτε προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από την Κεντροαριστερά, το κέντρο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, σειρά παίρνουν οι περιφερειακές και οι θεματικές άδειες. Ποια διαδικασία θα προηγηθει;

Η ολοκλήρωσης της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας σηματοδοτεί την επιστροφή της νομιμότητας σε ένα τοπίο όπου κυριαρχούσε επί 30 χρόνια η ανομία, η διαπλοκή και η ασυδοσία. Οδηγεί, επίσης, στην καταβολή σημαντικού τιμήματος, ύψους 175 εκατ. ευρώ, για τη χρήση ενός δημόσιου πόρου, του φάσματος.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καλείται –ως αρμόδια Αρχή- να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία αδειοδότησης περιφερειακών και θεματικών τηλεοπτικών σταθμών.

Επιτρεψτε μου να πω ότι δεν είδα ούτε μισή ανακοίνωση από την αντιπολίτευση, η οποία μας καθύβρισε όταν επιμέναμε να προχωρήσουμε με την αδειοδότηση. Τα στελέχη της έλεγαν ότι χωρούν άπειρα κανάλια και ότι η εισήγηση για περιορισμένο αριθμό προσιδιάζει απολυταρχικά καθεστώτα.

Χάθηκαν, όμως, οι φωνακλάδες τώρα. Τί επιθυμούν να κάνουν; Να ακυρώσουν τις άδειες; Να επιστρέψουν το τίμημα των αδειών στις ιδιοκτησίες; Να ακυρώσουν τη ρύθμιση για 400 εργαζόμενους ανα κανάλι;

Το γιατί και πως δεν εισπράχθηκαν από το δημόσιο τα χρήματα που έπρεπε να εισπραχθούν τόσα χρονια, είναι κάτι που αξίζει πολιτικής και άλλης διερεύνησης.

 

Όπως αποκάλυψε η Real News την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ παρήγγειλαν από ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο αξίας 319.000 ευρώ, ενώ η ΕΤΕ διαθέτει θωρακισμένα αυτοκίνητα. Πως κρίνετε τέτοιες συμπεριφορές;

Η πλειονότητα των συμπολιτών μας έχασε πολλά τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές και τα βασικά. Η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά πρόκληση για την κοινωνία. Καλά θα κάνουν να θυμούνται ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με λεφτά του λαού.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo