«Μητσοτάκης, Σημίτης και Στουρνάρας η Λερναία Ύδρα του μνημονίου»

 

 

Tι είναι αυτό που μένει από τη χρονιά που μόλις τελείωσε, το 2018;

Το 2018 αποτέλεσε έτος δικαίωσης των προσπαθειών του λαού μας. Η έξοδος από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια δικαίωσε, επίσης, τη δική μας πολιτική, που είχε ως συστατικά την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή και τα στοχευμένα μέτρα ανακούφισης ευπαθών ομάδων και ανόρθωσης βασικών υπηρεσιών, όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Από την  αρχή της συμφωνίας του 2015, υπήρξε μια πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Στοιχεία, όπως η δημιουργία των 400.000 νέων θέσεων εργασίας από τη χρονιά που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το επιβεβαιώνουν.

Το 2018 αποτέλεσε, παράλληλα, έτος-ταφόπλακα για την καταστροφολογία που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια η ΝΔ. Μια ΝΔ που είχε ψευδώς ντυθεί το «κόμμα του ευρώ», αλλά -τώρα πια- χωρίς αυτό το φόρεμα έμεινε γυμνός ο ακροδεξιός νεοφιλελευθερισμός της.

Τα τελευταία χρόνια, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων έγιναν ξεκάθαρες. Από τη μία πλευρά, βρίσκεται η παράταξη της ανασυγκρότησης και της απασχόλησης. Από την άλλη, η ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά, με τους Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη να έχουν βάλει στην τσέπη τον Μητσοτάκη.

 

Θα υπάρξει δεύτερο κύμα θετικών μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις δόσεις προς την εφορία και τα ταμεία; Υπάρχουν τα περιθώρια;

Ο ίδιος ο λαός κέρδισε το περιθώριο εφαρμογής μιας κοινωνικής πολιτικής, που ήταν άγνωστη ως το τέλος του 2014. Και η νυν κυβέρνηση το εκμεταλλεύεται για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Αυτή η εξέλιξη βρίσκει τη ΝΔ σε σύγχυση. Από τη μια μας κατηγορεί ότι ρίξαμε την οικονομία στα βράχια και από την άλλη ότι παροχολογούμε. Πως γίνεται, όμως, να έχουμε καταστρέψει τη χώρα αλλά να έχουμε και χρήματα; Πως γίνεται απλά να τάζουμε, όπως λένε, αλλά τελικά να δίνουμε μερίσματα, ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές εκεί όπου χρειάζονται;

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιδεικνύει απέχθεια σε μέτρα, όπως η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, το στεγαστικό επίδομα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όποια απαλλαγή δεν αφορά τους πολύ πλούσιους, της προκαλεί αλλεργία.

Η νέα χρονιά φέρνει αύξηση του κατώτατου μισθού, εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων που ψηφίστηκαν στο τελευταίο δίμηνο του 2018 και νέο κύμα ενισχύσεων όσο η οικονομία αποδίδει και τα οικονομικά του κράτους το επιτρέπουν.

Σύντομα θα έχουμε ένα νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ποιο είναι το βασικό χρονοδιάγραμμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών;

Στα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ. Σε εύλογο χρόνο, θα αποφασίσει η κυβέρνηση -με ευθύνη του πρωθυπουργού- την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου και θα κυρωθεί.

Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα αναμετρηθούν με την ιστορία. Θα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος που έφεραν τη γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» και να καπηλεύεται την ιστορία μας.

Οι πατριδοκάπηλοι κρύβουν πίσω από το όψιμο ενδιαφέρον τους για τη Μακεδονία άλλες αμαρτίες.

 

Αναφερθήκατε πρόσφατα σε επικείμενη ανοχή και όχι στήριξη των ΑΝΕΛ προς την κυβέρνηση. Θα φύγουν όλοι οι υπουργοί τους, περιλαμβανομένων και όσων ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών; Με ποια κριτήρια θα γίνει ο ανασχηματισμός των υπουργών των ΑΝΕΛ και των δύο που θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει με ευθύτητα και εντιμότητα ότι δεν συμμερίζεται τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι θα την καταψηφίσει. Παράλληλα, όμως, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στα μικροπολιτικά παιχνίδια Μητσοτάκη εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, ψηφίζοντας μία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Οι ΑΝΕΛ στάθηκαν συμμέτοχοι στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Δεν πρόκειται να βάλουν εμπόδια στην υλοποίηση των μέτρων κοινωνικής στήριξης ή στην απρόσκοπτη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη συμπλήρωση θέσεων που θα κενωθούν, έχει δείξει ότι μπορεί να δίνει μηνύματα συσπείρωσης, ανανέωσης και διεύρυνσης.

 

Ο κ. Σημίτης προέβλεψε ένα νέο μνημόνιο. Παράλληλα, αρνείται την πολιτική ευθύνη για σκάνδαλα της περιόδου διακυβέρνησής του.

Η έξοδος από τα μνημόνια έχει δώσει ανάσα στο λαό, αλλά έχει προκαλέσει και ασφυξία σε πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες ελευθερίας. Δεν μπορούν, σε τέτοιες συνθήκες, να επιβάλλουν πολιτικές που είναι τόσο σκληρές όσο οι μνημονιακές.

Ο λαός πέτυχε τον άθλο της εξόδου από τα μνημόνια και τώρα απολαμβάνει ακόμα περισσότερο τους καρπούς των προσπαθειών του. Δυστυχώς, κάποιοι θέλουν επιστροφή στα μνημόνια.

Μητσοτάκης, Σημίτης και Στουρνάρας, εν προκειμένω, ως Λερναία Ύδρα των μνημονίων. Και εκεί στηρίζονται διάφορες «κεφαλές»-κήρυκες των πολιτικών της λιτότητας, των απολύσεων, της καταβαράθρωσης του κοινωνικού κράτους.

Για τις γνωστές υποθέσεις των εξοπλιστικών, του πάρτι στην Υγεία και άλλων, συνιστώ ψυχραιμία σε όσους έχουν αρχίσει να σπαρταρούν. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να πω ότι ο κ. Σημίτης οφείλει να μιλήσει για το Μακεδονικό. Η σιωπή του είναι ένοχη. Ή απλά έχει ενοχές επειδή επέλεξε να σωπάσει.

 

Η οξεία σύγκρουση με τη Ν.Δ. πιστεύετε ότι διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει το έως τώρα έργο του και να προσεγγίσει μετριοπαθείς κεντρώους πολίτες, όπως επιδιώκει;

Μετά το τέλος των Μνημονίων, το οποίο κάθε άλλο παρά νομοτελειακό ήταν, έχουμε, κ. Κλαυδιανέ, την επιστροφή της πολιτικής.

Οι πολίτες βλέπουν στο τραπέζι δύο εκ διαμέτρου αντίθετα προγράμματα. Από τη μία το πρόγραμμα της Ν.Δ., που είναι κομμένο και ραμμένo στα μέτρα του ΔΝΤ, με παράδοση βασικών υπηρεσιών στους εργολάβους, ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις στο δημόσιο και επαναφορά του «1 προς 5» (1 πρόσληψη για κάθε 5 απολύσεις), μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, μείωση της φορολογίας μόνο για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και εργασιακό μεσαίωνα.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται ένα πρόγραμμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατάργηση του υποκατώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού, στοχευμένες ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις.

Οι πολίτες πρέπει, λοιπόν, να διαλέξουν με ποιο σχέδιο θα προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Ή με τα μνημόνια που σχεδιάζει η Ν.Δ. ή με τη δίκαιη ανάπτυξη που υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένες τις διαφορές μας, μιλούμε για σύγκρουση δύο θεμελιακά διαφορετικών προοπτικών για την κοινωνία.

Και αυτό αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

 

Η δήλωση του κ. Μαλέλη θεωρείτε ότι εκφράζει μια τάση στο ΚΙΝΑΛ που θα επιμείνει ή η πλειοψηφία της ηγεσίας του έχει στραφεί οριστικά προς τη Ν.Δ.;

Ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και η εφαρμογή του θα είναι ολέθρια για τη χώρα. Συμφωνώ απόλυτα.

Ειδικά τώρα, που οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι επαγγελματίες στέκονται και πάλι στα πόδια τους.

Δεν θα σχολιάσω τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ. Θα πω, όμως, ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την πορεία ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της απασχόλησης. Προϋπόθεση για τη συνέχιση αυτής της πορείας είναι μια αριστερή μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση. Και καλωσορίζουμε όσους συμφωνούν με αυτή την άποψη.

 

Ανησυχείτε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει τόσο αργά δημοσκοπικά;

Οι δημοσκοπήσεις είναι εντελώς απαξιωμένες στη συνείδηση των πολλών. Ούτε το 2012 ούτε το 2014, ούτε στις τρεις κάλπες του 2015 ζύγισαν σωστά την επιλογή της κοινωνίας, υποεκτιμώντας τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, όμως, και στις δημοσκοπήσεις που πηγαινοέρχονται μεταξύ Πειραιά και Πειραιώς και μαγειρεύονται πολλαπλώς πριν βγουν στα περίπτερα, καταγράφεται σταθερό κλείσιμο ψαλίδας και αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Έχετε στο χαρτοφυλάκιό σας την ανάπτυξη της ψηφιακής πολιτικής. Πως προχωρούν τα ψηφιακά έργα;

Εντός του Ιανουαρίου θα έχουμε την υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων στο Δημόσιο, ενώ στο τέλος του μήνα θα είναι στον «αέρα» η προκήρυξη του έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα. Λίγο νωρίτερα, εντός του μήνα δηλαδή, θα έχουμε την προκήρυξη για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΘ, που θα αποτελέσει πρότυπο και για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η οικονομική αξιολόγηση των προσφορών για το διαγωνισμό του VAR, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η ίδια διαδικασία για το Barcode στον Τύπο. Τα δύο έργα, που θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει γρηγορότερα, θα πάνε εντός του μήνα για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο σχεδιασμό μας βρίσκεται, επίσης, η δημιουργία ενός συστήματος «έξυπνης στάθμευσης», η οποία αφορά σε 20.000 σε μεγάλους δήμους της χώρας, ώστε να ενημερώνονται οι οδηγοί σε πραγματικό χρόνο για το πού υπάρχουν κενές θέσεις, αλλά και για να προστατεύονται οι θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία.

Η Ελλάδα αλλάζει. Όσα δεν έγιναν επί χρόνια, γίνονται σήμερα.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo