Πώς γίνεται να υποστηρίζετε πως δεν θα είναι υφεσιακό ένα πακέτο, που προβλέπει έσοδα 8 δισεκ. από φόρους, θα έχει επιπλέον κόστος στο φόρο προστιθέμενης αξίας από τις αλλαγές προϊόντων ανά κατηγορία, θα έχει μείωση μισθών και συντάξεων έστω και έμμεσα, επειδή αυξάνονται οι εισφορές;

Εμείς από την αρχή διαφωνήσαμε με το ύψος αυτών των στόχων και είπαμε ότι στη φάση που βρίσκετε η οικονομία μας ο στόχος θα πρέπει να είναι στο 0.5% για φέτος και 1.5% για το 2016 για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σε ένδειξη καλής θέλησης έχουμε μετακινηθεί και είπαμε ότι θα συμφωνήσουμε με τους στόχους που οι θεσμοί βάζουν στο τραπέζι. Εάν δείτε τα μέτρα, τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά, κύριε Τσιγουρή, θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι η πρώτη φορά, πραγματικά η πρώτη φορά όπου καλούνται να συμβάλουν κατά το μέγιστο και θα μπορέσουμε, νομίζω, να τα απαριθμήσουμε στην συνέντευξη μας, αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Ναι, αλλά ο Φ.Π.Α. τους επηρεάζει όλους. Επηρεάζει μία οικογένεια από το Κερατσίνι και μια οικογένεια από την Εκάλη.

Ο Φ.Π.Α. τους επηρεάζει όλους, η κατανομή όμως που γίνεται διασφαλίζει την ελάχιστη επιβάρυνση του οικογενειακού εισοδήματος. Και τι θέλω να πω; υπήρχε η πρόταση των θεσμών σε αυτό το κείμενο που μιλάμε για αύξηση του Φ.Π.Α. στα φάρμακα, για αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, για αύξηση του Φ.Π.Α. σε όλα τα τρόφιμα ακόμα και τα βασικά. Αυτά δεν έχουν γίνει αποδεκτά και νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει επιμονή των θεσμών σε αυτά για την περαιτέρω αύξηση των εσόδων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αλλά, επειδή γίνεται πάρα πολύ κουβέντα, θέλω να πω το εξής: από τα 8δις. της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η πρώτη φορά που τα μισά και πλέον καλούνται να καταβάλλουν οι έχοντες κι οι κατέχοντες με έναν έκτακτο φόρο στα κέρδη, με την αύξηση του συντελεστή –όχι μεγάλη από 26 στο 29- για τις επιχειρήσεις και την επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών στα επίπεδα που ήταν πέρυσι.

Πόσο εύκολο είναι μία τέτοια συμφωνία με τόσο μεγάλο δημοσιονομικό κόστος να περάσει με διαδικασίες εξπρές από τη Βουλή και πόσο εύκολο θα είναι για τον κάθε βουλευτή να την ψηφίσει, την ώρα που προεκλογικά έχει διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στη λιτότητα; Θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση η στήριξη ή όχι αυτής της συμφωνίας στη Βουλή; Θα υπάρξουν συνέπειες για τους βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν;

Κοιτάξτε… η κομματική πειθαρχία και η διαγραφή είναι ένα πράγμα δευτερεύον σε σχέση με το κεντρικό. Ποιο είναι το κεντρικό; το κεντρικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγεί με μία πλειοψηφία και μία εντολή, έχει συγκροτήσει μία κυβέρνηση, η οποία προέκυψε από τη λαϊκή εντολή. Ο Αλέξης ο Τσίπρας, όπως έχουμε πει επανειλημμένα δεν θα κάνει μαγειρέματα πίσω από την πλάτη του λαού. Είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί την πλειοψηφία, η οποία συγκροτήθηκε από τις εκλογές. Δεν θα ξαναδείτε κύριε Τσιγουρή σενάρια Παπαδήμου. Αυτά είναι οδυνηρά.

Αλλιώς κάλπες;

Τίποτα από αυτά δεν θα χρειαστεί. Σας βεβαιώ ότι η συμφωνία θα είναι τέτοια που θα κερδίσει και την εμπιστοσύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και του ελληνικού λαού.

Τελικά ποιός θα είναι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σ’ αυτή τη συμφωνία γιατί το Βερολίνο φαίνεται ότι μάλλον επιθυμεί τη συμμετοχή του .

Κοιτάξτε να δείτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μια ατζέντα η οποία σε πάρα πολλές πτυχές είναι εντελώς ασύμβατη με αυτό που η Ευρώπη γνωρίζει ως άσκηση πολιτικής που έχει τα στοιχεία του κοινωνικού κράτους, της επιδίωξης της κοινωνικής συνοχής ή τουλάχιστον αυτό που γνώριζε πριν την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Γι’ αυτό και δεν είναι και πολύ ικανοποιημένο αυτή τη στιγμή με το κείμενο το οποίο έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά. Το κείμενο το οποίο έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά έχει και την άρση της απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν γίνονται απολύσεις στον δημόσιο τομέα, δεν ανεβαίνει ο ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν γίνονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι ένα πακέτο θέσεων το οποίο ενδεχομένως μερικούς να τους κάνει να νιώθουν άβολα. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω νομίζω ότι είναι αυτή η κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης είναι και η στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να πάρουν ιστορικές αποφάσεις.

Θα τραβήξουν άλλο δρόμο δηλαδή από το ΔΝΤ;

Κοιτάξτε να δείτε ουδείς επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες σοκ. Αλλά εδώ πρέπει πραγματικά να συνειδητοποιήσουμε και εμείς και οι ευρωπαίοι εταίροι μας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει να καταβάλλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα και από την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης για πάρα πολύ καιρό. Εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κύριε Παππά στη διάρκεια αυτής της τετράμηνης διαπραγμάτευσης υπήρχαν πολλές διακυμάνσεις.Θέλω να μου πείτε, όπως τα ζήσατε από κοντά, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της διαπραγμάτευσης, η αποχώρηση των στελεχών του Δ.Ν.Τ., η κοινοποίηση ενός σκληρού κειμένου από την πλευρά των θεσμών για να αποτελέσει βάση της συμφωνίας; Ποια ήταν η στιγμή αυτή, όπου δυσκολευτήκατε περισσότερο και σκεφτήκατε ενδεχομένως ότι είναι η ώρα της ρήξης;

Νομίζω ότι ήταν πριν από κάποιες μέρες, όπου μας δόθηκε μία πρόταση εκ μέρους των θεσμών και η οποία έδειχνε ότι δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη της τα βήματα που είχαν γίνει στον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων στο BrusselsGroup, και να είναι ένα καθαρό πισωγύρισμα, καθαρόαιμο στις δεσμεύσεις του μνημονίου και του υπάρχοντος προγράμματος.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo