Επιμένει η κυβέρνηση σε συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, κ υπουργέ Και θα δεχθεί νέα προαπαιτούμενα σε δάνειο-γέφυρα;

Δεν πρόκειται για επιμονή της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τους εταίρους. Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο μέρος της ερώτησής σας. Τα προαπαιτούμενα λοιπόν προβλέφθηκαν στο κείμενο Eurosummit του Ιουλίου, τα οποία ήδη ψηφίστηκαν στη Βουλή και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα νέων προαπαιτούμενων.

Έχουμε πλέον μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα; Για πολλούς έγιναν μνημόνιακοί.

Να ξεκαθαρίσουμε: Η συμφωνία, για την οποία δεν πανηγυρίζουμε όπως έκαναν άλλοι το 2010 και το 2012, είναι αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων αμείλικτων διλημμάτων, αλλά και αμοιβαίων υποχωρήσεων. Συνδέεται όμως και άρρηκτα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο έθεσε το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, προκάλεσε να τοποθετηθούν οι προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις και ενίσχυσε την ελληνική διαπραγμάτευση. Και ας θυμηθούμε τελικά ποια ήταν η πρόταση των «θεσμών» πριν από το δημοψήφισμα και ποια είναι η επικείμενη συμφωνία: επιχειρήθηκε να μας δοθεί πεντάμηνη παράταση με τέσσερις αξιολογήσεις και εν συνεχεία νέα προαπαιτούμενα, ενώ τώρα έχουμε μια τριετή συμφωνία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, αναπτυξιακό πακέτο και τέλος στον εκβιασμό του Crexit και της κατάρρευσης της οικονομίας. Το διακύβευμα όμως τώρα είναι αδιαπραγμάτευτο. Η κυβέρνηση αυτή είναι η μόνη που θέλει και μπορεί να εφαρμόσει τα κοινωνικά δίκαια αντίμετρα, προκειμένου να κρατήσει όρθια την κοινωνία, να προστατεύσει τους αδύναμους, να πατάξει τη διαφθορά, να ανασυγκροτήσει τη δημόσια διοίκηση, να ενισχύσει την ανάπτυξη και την παραγωγή. Η κυβέρνηση αυτή δίνει μια ιστορική μάχη, ημέρα με την ημέρα, και θα συνεχίσει να τη δίνει όσο ο λαός μάς στηρίζει.

Η Αριστερή Πλατφόρμα λέει ότι ευρώ σημαίνει μνημόνιο και νέα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση θα φέρετε και εσείς μέτρα. Τι απαντάτε;

Είναι κρίμα που ακόμα και τώρα η συζήτηση αυτή γίνεται με κεκτημένες ταχύτητες. Υπάρχει η άποψη ότι όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στο κοινό νόμισμα. Και ότι εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από το κοινό νόμισμα, αυτό θα σήμαινε το τέλος της λιτότητας. Αυτή η άποψη είναι απολύτως ψευδής. Αρνείται να δει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, και δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό, κρύβει τους πολιτικούς και κοινωνικούς ανταγωνισμούς. Για παράδειγμα στο ασφαλιστικό μας σύστημα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, είτε σε αυτό είτε σε άλλο νόμισμα θα πρέπει κάτι να κάνουμε. Οποιος λέει ότι στο ασφαλιστικό υπάρχει ανάγκη παρέμβασης επειδή είμαστε στο ευρώ, απλώς λέει ψέματα. Αν ο σύντροφος Στρατούλης έμενε υπουργός και η χώρα ήταν στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επίπεδο ζωής των ασφαλισμένων και τη βιωσιμότητα του συστήματος, δεν νομίζω ότι ακόμα και ο ίδιος θα υποστήριζε κάτι τέτοιο. Εθνικό νόμισμα σε αυτές τις συνθήκες και χωρίς αποθεματικά ξένου συναλλάγματος θα σήμαινε τη σχεδόν άμεση προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μάλιστα σκέτο. Και τότε ούτε τη λιτότητα ούτε τη σκληρή μνημονιακή ατζέντα θα μπορούσε η χώρα να αποφύγει.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας να μην παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όταν αρχίσει να εφαρμόζει το μνημόνιο;

Πρέπει να παραδεχτούμε όλοι οπ το βήμα προς τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ δεν τελεσφόρησε. Το κόμμα έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν «να είναι κόμμα μέσα στο κόμμα». Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι το εσωκομματικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει στο Συνέδριο που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή και στο οποίο θα αντιμετωπισθούν οριστικά αυτά τα θέματα. Όμως, οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η επιδίωξη συγκρότησης μετώπου ενάντια στην κυβέρνηση στέλνουν σήμα χωριστής πορείας.

Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία τι θα γίνει;

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η ιδεολογική καθαρότητα δεν αποτελεί προνόμιο για κάποιους και φενάκη για κάποιους άλλους. Η κυβέρνηση αυτή έχει βρεθεί αντιμέτωπη και με τις πιο σκληρές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης. Καλό θα ήταν να μη βρεθεί αντιμέτωπη και με τους ίδιους τους βουλευτές της. Αν κάποιοι βουλευτές μας αποφασίσουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, το ρήγμα που προκλήθηκε στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή θα μετατραπεί νομοτελειακά σε κενό.

Τα σενάρια για πρόωρες κάλπες έρχονται και επανέρχονται. Συζητάτε ακόμα και για τον Σεπτέμβριο εφόσον είναι πολλοί οι «αντάρτες» στη συμφωνία;

Το πότε και για ποιους λόγους προκηρύσσονται εκλογές το καθορίζει το Σύνταγμα. Είμαι βέβαιος πάντως ότι, σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Και το κρίσιμο είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας και κυρίως η κοινωνική συνοχή, η συνέχιση δηλαδή της προσπάθειας του λαού μαζί με την κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση. Το σίγουρο είναι ότι η εκλογολογία δεν βοηθά

Σε περίπτωση εκλογών, η Αριστερή Πλατφόρμα και βουλευτές που θα καταψηφίσουν θα είναι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ;

Ποτέ η στράτευση στην Αριστερά δεν πήγαινε χέρι-χέρι με τις θέσεις και τα οφίτσια. Η κατάρτιση της λίστας των υποψήφιων βουλευτών μας είναι συλλογική και καταστατική διαδικασία. Και προφανώς προϋποθέτει την πολιτική ομοψυχία της επιλογής, αλλά και την προγραμματική συμφωνία για την επόμενη ημέρα διακυβέρνησης.

Ένα κόμμα υπέρ της δραχμής στον χώρο της Αριστεράς μπορεί να υπάρξει κοινοβουλευτικά;

Ο λαός είναι αυτός που εκλέγει τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Συνεπώς στο ερώτημα αυτό μπορεί να απαντήσει κυριαρχικά μόνο αυτός. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος. Η επιστροφή στη δραχμή δεν υπήρξε προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και το Grexit δεν υπήρξε ποτέ ούτε εντολή του ελληνικού λαού, ούτε σχέδιο της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο δεν μπήκε από εμάς ως ερώτημα στο δημοψήφισμα. Αντίθετα όποιος μιλά ακόμα και αυτή τη στιγμή για Grexit, υποστηρίζει ακούσια ή εκούσια τις ακραίες θέσεις μέρους των δανειστών που απεργάζονταν το σενάριο «δραχμή με μνημόνιο».

Υπάρχει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετακινηθεί και προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς; Το συζητάτε;

Οι ιδεολογικές μετακινήσεις δεν είναι αντικείμενο συζήτησης. Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα έχει επάρκεια κομμάτων, δεν χρειάζεται ακόμη ένα. Βέβαια, όλοι μας ανησυχούμε και μετράμε τις αντοχές μας. Οι σταθερές μας ιδεολογικές αρχές είναι ο οδηγός μας, σε κάθε φάση οι αποφάσεις δεν παίρνονται σε δοκιμαστικό σωλήνα. Παίρνονται εντός πραγματικών ελληνικών και διεθνών συσχετισμών, εντός μιας οικονομικής πραγματικότητας, εντός συνθηκών περιβάλλοντος και όχι εργαστηρίου. Η Αριστερά όμως σήμερα βρίσκεται στη διακυβέρνηση. Είναι συνηθισμένη στις προκλήσεις της Ιστορίας και καλείται πάντα να πάρει θέση στα πιο κρίσιμα σημεία της.

Στο Συνέδριο σας το κόμμα σας τι καλείται να επιλύσει;

Στο Συνέδριο μας θα κληθούμε να αποφασίσουμε για την επόμενη ημέρα του κόμματος, αλλά και της χώρας. Θα ελέγξουμε τα πεπραγμένα, θα μετρήσουμε τις αντοχές και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Το ερώτημα αν μπορεί, πρέπει και θέλει η Αριστερά να κυβερνήσει θα είναι κυρίαρχο.

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, υπό ποιες προϋποθέσεις συζητάτε;

Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης αποδείχθηκε πολιτικά ανίσχυρο. Σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως και ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε. Άρα δεν συζητάμε καμία προϋπόθεση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πού το πάει; Με συνεχείς συνεντεύξεις δείχνει να θέλει να βάλει τον πρωθυπουργό στο «κάδρο» διάφορων προβλημάτων…

Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφή απάντηση σε όσους χτυπούν τον σύντροφο Βαρουφάκη για να χτυπήσουν την κυβέρνηση.

Σας ανησυχεί η εικόνα της κυβέρνησης και μετά τον ανασχηματισμό; Πανούσης εναντίον άλλων υπουργών, Βούτσης κατά Πανούση, Μάρδας κατά στελεχών κ.ο.κ. Τι πρέπει να γίνει, κ. υπουργέ;

Ολοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί εργαζόμαστε ακατάπαυστα, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας. Κάποιες δημόσιες διαφωνίες είναι λογικές, αλλά και χρήσιμες, εφόσον βέβαια κινούνται προς την κατεύθυνση της καλύτερης λειτουργίας της κυβέρνησης προς όφελος της κοινωνίας. Οι συνεχείς δηλώσεις βέβαια δεν βοηθούν. Γενικώς είμαι της άποψης ότι οι υπουργοί είναι για να κάνουν, όχι για να λένε.

Για πολλούς ένα από τα αρνητικά προβλήματα της κυβέρνησης είναι ο χαμηλός βαθμός κυβερνησιμότητας. Τι, κατά τη γνώμη σας πρέπει να διορθωθεί ;

Η αλήθεια την οποία γνωρίζει η κοινωνία, είναι ότι επί μήνες η κυβέρνηση βρέθηκε στη δίνη της διαπραγμάτευσης. Η αλήθεια επίσης είναι πως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα σύστημα που έχει οδηγήσει την πλειονότητα της κοινωνίας στην απαξία, στη συκοφαντία και στην εξαθλίωση. Ο ελληνικός λαός έδωσε την εντολή, εμπιστεύθηκε μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, υπομένει και ελπίζει. Και είναι στο χέρι μας να αποδεικνύουμε, κάθε ημέρα και πιο σθεναρά, ότι αξίζει ο κόπος.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo