Η Ν.Δ. γενικεύει τις κατηγορίες προς τα στελέχη της κυβέρνησης για υποθέσεις -όπως υποστηρίζει- διαφθοράς. Πριν από λίγες μέρες καταγγελθήκατε κι εσείς με τον κ Σπίρτζη.

Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα Η Ν Δ είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο. Από το 2010 και μετά επένδυσε συστηματικά στην ιδέα ότι είναι η δύναμη που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ, ενώ αντίθετα η Αριστερά είναι η δύναμη που θα έβγαζε τη χώρα από το ευρώ. Πόνταρε στο ενδεχόμενο χρηματοπιστωτικού ατυχήματος και στην καταστροφή για να δικαιώσει αυτήν την κοντόθωρη και επικίνδυνη για την κοινωνία σύλληψη. Αυτή η σύλληψη ήταν η βάση της θεωρίας της αριστερής παρένθεσης

Υπάρχουν πιστεύετε παράγοντες που επιμένουν ακόμη σ αυτήν τη θεωρία;

Στα μυαλά ορισμένων αμετανόητων είναι ακόμα ζωντανή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. έφερε τη συμφωνία εξασφάλισε τη ρευστότητα δίνει διαρκώς τη μάχη για την προστασία των αδυνάτων. Όμως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη σταθεροποίηση της χώρας αυτό το αφήγημα εξαντλεί εκ των πραγμάτων την όποια του χρησιμότητα. Συνεπώς η Ν.Δ. ψάχνει εναγωνίως τρόπο να κάνει αντιπολίτευση.

Κάνατε λόγο στην ανακοίνωσή σας για σχέδιο…

Το παλιό αφήγημα κατέρρευσε. Καλύτερη συμφωνία δεν μπορούν να πουν ότι θα έφερναν. Τους μένει λοιπόν μια σκανδαλολογία. Συνιστώ απλώς προσοχή γιατί όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα της διαπλοκής τον τρώνε οι κότες των συμφερόντων.

Πώς είδατε τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση. Ως στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός γνωρίζατε από παλιά τα όσα ισχυρίζεται περί απειλών εναντίον του;

Δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερο να ξέρω, δεν νομίζω πως απειλήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Διερωτώμαι όμως: Τι έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καθ’ύλην αρμόδιος για την ασφάλεια; Πώς προκύπτουν αυτά που ισχυρίζεται; Πώς στήθηκαν τα γραφικά στα δελτία που μόνο ρεπορτάζ δεν ήταν; Η κατηγορία απέναντι στην εφημερίδα σας δε, νομίζω ότι είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Ασάφειες, αντιφάσεις και αναπάντητα ερωτήματα.

Οι καταγγελίες του όμως υπάρχουν...

Ο κ Πανούσης διαφοροποιεί τις εκδοχές της ιστορίας του ανάλογα με την περίσταση. Οι ημέρες αυτές είναι κρίσιμες για την κοινωνία, που δίνει μάχη να σταθεί όρθια και να προχωρήσει. Δεν αντέχει άλλες παραδοξότητες.

Προσωπικά συγκεντρώνετε τα πυρά της αντιπολίτευσης και ορισμένων μέσων ενημέρωσης. Γιατί θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό;

Στην πολιτική πρέπει να περιμένεις, να αντέχεις και να αντιμετωπίζεις τις επιθέσεις με ψυχραιμία. Η προέλευση ορισμένων εκ των επιθέσεων είναι σαφές ότι συνδέεται με τις επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Γιατί σας ενοχλεί η κριτική αυτή δεν είναι η υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης;

Ξέρετε η κριτική επί της ουσίας των πεπραγμένων μας είναι απαραίτητη, καλοδεχούμενη και πολλές φορές μας βοηθάει να βελτιωνόμαστε. Η λάσπη, η συκοφαντία και τα ψεύδη χαρακτηρίζουν όσους τα λέν,ε αλλά κυρίως αφήνουν γυμνή τη σκοπιμότητα και την κατάστασή τους. Εμείς δηλώνουμε εκ νέου, ότι οι διαδικασίες ελέγχου και αδειοδοτήσεων θα προχωρήσουν κανονικά. Εύχομαι επίσης, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. να συμβάλει, ώστε άμεσα να υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε συμβιβασμό για τους πλειστηριασμούς. Είστε ικανοποιημένος με την κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης; Αρκετοί επισημαίνουν με νόημα ότι με αριστερή κυβέρνηση κόσμος θα χάσει τα σπίτια του.

Η Ν.Δ. προσπαθεί να πείσει ότι υπήρχε στην Ελλάδα πλήρης προστασία και η κυβέρνησή μας την έκανε μερική. Θα έπρεπε να ντρέπονται. Οι οπαδοί και προπαγανδιστές των τρισχειρότερων μέτρων θα έπρεπε να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους. Εμείς προστατεύουμε τα χαμηλά εισοδήματα. Όσοι έχουν μπει στον νόμο Κατσέλη παραμένουν. Ξέρετε, μέχρι 35.000 ευρώ ετησίως έχει το 85% των φορολογουμένων και το 65% των δανειοληπτών. Κάτω από τις 20.000 υπάρχει πλήρης προστασία. Για πρώτη φορά οι δανειολήπτες θα καλούνται να πληρώνουν με βάση την εμπορική αξία, ενώ το σύνολο των χρεών τους δεν θα είναι κριτήριο πρόσβασης στον νόμο.

Φοβάστε ενδεχόμενες νέες «παγίδες» από μερίδα των εταίρων και των δανειστών στα επόμενα θέματα της διαπραγμάτευσης;

Κανείς δεν αμφιβάλλει για το ότι διάφορα πολιτικά κέντρα στην Ευρώπη θα θέλανε να δουν την κυβέρνησή μας να αποτυγχάνει. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι εργάζονται γι αυτό.

Και πώς προετοιμάζεστε για να το αντιμετωπίσετε;

Το θέμα είναι η Ελλάδα να αναπτύξει όλες τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες, να εξαντλήσει τα περιθώρια συμμαχιών, να ασκήσει και αυτή με τη σειρά της τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει, για να ευοδωθούν λύσεις που θα μειώνουν τις ανισότητες και θα μας ξαναβάλουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Χώρισαν οι δρόμοι σας με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Πώς ερμηνεύετε τη στάση του;

Για πρώτη φορά έγιναν εκλογές μετά τη συμφωνία. Γνώριζαν όλοι οι υποψήφιοι το πλαίσιο της συμφωνίας στο οποίο θα πορευτούμε. Εκτός και αν κάποιος ισχυρίζεται ότι ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης ήταν ακραία υποχωρητικοί, πράγμα το οποίο δεν άκουσα. Τον Γαβριήλ τον εκτιμώ, αλλά η επιλογή και κυρίως ο χρόνος που επέλεξε να το κάνει, είναι δύσκολο να εξηγηθούν πολιτικά. Επαναλαμβάνω. Πρώτη φορά έγιναν εκλογές μετά τη συμφωνία.

Θεωρείται ότι απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα; Μετράτε ήδη δύο απώλειες στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. έχει σαφές πλαίσιο και σχέδιο εγκεκριμένο πρόσφατα από τον λαό. Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις. Η χώρα έχει σταθερότητα, ανακάμπτει και προχωρά σε μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται βέβαια διάλογο και συναινέσεις

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo