Κ.Υπουργέ, σε ποιο σημείο βρίσκεται η εφαρμογή του πολιτικού σας προγράμματος;

 Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε τα προαπαιτούμενα για την αρχική αξιολόγηση από τους πιστωτές. Μας μένουν ακόμη μια σημαντική ψηφοφορία στη Βουλή και το ζήτημα των συντάξεων. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να είμαστε σε θέση να μην χρειαστεί να μειώσουμε τις συντάξεις. Και ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε και να στηρίξουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι να αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Πρέπει να υπολογιστεί ότι υπάρχουν αρνητικά δημογραφικά στοιχεία, υψηλή ανεργία, μέτρια φορολογικά έσοδα. Πρόκειται για προβλήματα που θα ήμασταν υποχρεωμένοι σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίσουμε, αλλά σε αυτό το στάδιο πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν θα κάνουμε περικοπές, διότι οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 40%, με έντεκα περικοπές, χωρίς αυτό να έχει λύσει τα προβλήματα. Ο στόχος, με τη μεταρρύθμισή μας, είναι να αποτραπεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία. Νομίζω ότι με έναν ανοιχτό πολιτικό διάλογο, και όχι έναν διάλογο τεχνοκρατών πίσω από κλειστές πόρτες, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Εν τω μεταξύ, ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις μπόρεσαν να επωφεληθούν από την ευκαιρία να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο σε εκατό δόσεις. Ένα ολόκληρο τμήμα του λαού μας έχει επιστρέψει σε ζωή υπό κανονικές συνθήκες, αποκτώντας εμπιστοσύνη και κερδίζοντας μεγαλύτερο εισόδημα.

 Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, πιστεύετε ότι μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο; Ο Υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 15% του ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους …

 Με βάση όσα έχουμε αποφασίσει, μετά από μια αρχική αξιολόγηση από τους πιστωτές, πρέπει να ανοίξει, και επισήμως, το ζήτημα του χρέους. Ο στόχος όλων, για να μην ματαιωθούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού αλλά ούτε και τα δάνεια που μας έχουν χορηγηθεί, πρέπει να κατευθύνεται στο να φύγει οριστικά από το τραπέζι των συζητήσεων, η περίπτωση να επανέλθει, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλές υποχρεώσεις για το 2021 και το 2022 και θα πρέπει να μπει στο κέντρο της συζήτησης μια λύση που να εξαλείφει από τον ορίζοντα κάθε είδους ανησυχία από το μυαλό των επενδυτών και των καταναλωτών. Στοχεύουμε στην επιστροφή ενός κλίματος εμπιστοσύνης. Όσον αφορά πιθανές λύσεις, υπάρχουν πολλές, αλλά το χρέος πρέπει να καταστεί πραγματικά βιώσιμο.

 Πιστεύετε ότι και ο σχηματισμός της νέας πορτογαλικής κυβέρνησης, με τη συμμαχία των δύο πτερύγων της αριστεράς, μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες της Ελλάδας;

 Αυτή τη στιγμή φυσάει ένας πολύ εμφανής άνεμος αλλαγής. Στις χώρες όπου έχει εφαρμοστεί η λιτότητα, κερδίζουν έδαφος προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις που αντιτίθενται στα προγράμματα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα. Είναι ένα στοιχείο μεγάλης ελπίδας για το σύνολο της Ευρώπης και νομίζω ότι μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις κατά τα προσεχή έτη.Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι ο πυρήνας όπου η πολιτική και η οικονομική πολιτική μπορούν να παρέμβουν υπέρ των ασθενέστερων τάξεων, σταματώντας τις απεριόριστες επιθυμίες των αγορών. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι, αν μια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, δεν έχει πλέον κανενός είδους προστασία από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, δεν μπορεί να υποστηρίξει το νόμισμά της και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να καταφύγει σε νέα μαζικά δάνεια από το εξωτερικό.

 Η Ελλάδα και οι μεσογειακές χώρες κινδυνεύουν πραγματικά να βρεθούν εκτός Σένγκεν;

 Πρόκειται για σενάρια που κυκλοφορούν από περιβάλλοντα που στοχεύουν μόνο στην αποσταθεροποίηση. Για εμάς το θέμα είναι ανύπαρκτο και μας ικανοποιούν πλήρως οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

 Με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γάλλος Πρόεδρος κ.Hollande έστειλε ένα μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει μια μεγαλύτερη προσέγγιση και από την πλευρά της Ιταλίας;

 Οι δυνάμεις και οι κυβερνήσεις που θέλουν να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους, την κοινωνική συνοχή και να καταπολεμήσουν την ανεργία πρέπει, εκ των πραγμάτων, να είναι σε θέση να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν αποτελέσματα. Δείξαμε ζωηρό ενδιαφέρον για τις θέσεις του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας σχετικά με το ελληνικό χρέος και τις πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος. Η Γαλλία υποστήριξε με σθένος την Ελλάδα και στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Αλλά και ο Matteo Renzi υποστήριξε ανοιχτά τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του φετινού καλοκαιριού. Όλοι μας, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, θα πρέπει να συντονίσουμε στο ίδιο μήκος κύματος την πολιτική μας ατζέντα και να την προτείνουμε με τέτοιο τρόπο που οδηγεί σε όλο και καλύτερα αποτελέσματα στην Ευρώπη.

 Αλλά μπορεί να υπάρξει μια κοινή διαδρομή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της Αριστεράς;

 Πιστεύω ότι το ερώτημα πρέπει να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Έχουν ενώπιόν τους πολλές επιλογές, έχουν πίσω τους μία εμπειρία πολύ σοβαρή, έχοντας προσεγγίσει – άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο - συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, από ένα ισχυρό κόμμα έχει μετατραπεί σε μια μικρή δύναμη που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων, ενώ οι πορτογάλοι σοσιαλιστές έχουν επιλέξει να πάνε πέρα ​​από τα παλιά όρια και να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση με την αριστερά. Η ιστορία θα δείξει ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την σοσιαλδημοκρατία είναι οι συμμαχίες με την αριστερά.

 Ο Αλέξης Τσίπρας μού είπε πριν από ένα χρόνο: «Θα προσπαθήσουμε να σύρουμε, με το άρμα μας, και τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις». Εξακολουθεί να ισχύει;

 Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε η εφαρμογή του προγράμματος που αφορά την Ελλάδα να αξιολογείται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια πρόταση που έγινε αποδεκτή από τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την Αριστερά, αλλά και από μέρος των φιλελευθέρων. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αντέδρασε αρνητικά, και στο τέλος δημιουργήθηκε μια επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αυτό το καθήκον. Για να αυξηθεί το περιθώριο της ελευθερίας στην άσκηση της πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη. Και πρέπει, ως εκ τούτου, να εργαστούμε αδιάκοπα για τη δημιουργία πλειοψηφιών ικανών να το επιτύχουν.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo