Πάμε τώρα πάντα μαζί με το Αντώνη Δελατόλα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τον κύριο Νίκο Παππά. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα κύριε Δελατόλα, καλημέρα και στους ακροατές.

Κύριε Υπουργέ σας είδαμε πιάσατε τα όρη και τα βουνά. Είναι ψηφιακές οι περιοδείες ή προεκλογικές;

Ήτανε και ψηφιακές γιατί βρεθήκαμε σε αυτά τα χωριά τα απομακρυσμένα της Δυτικής Μακεδονίας, με τη ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του προγράμματος Rural, το οποίο ήδη σε περίπου 200 οικισμούς έχει πάει διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων και φιλοδοξούμε μέσα στο 2017 να ολοκληρωθεί, όπου 3.500 οικισμοί θα έχουν πρόσβαση σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Νομίζω ότι είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο αλλάζει τις δυνατότητες αλλά υπάρχει και η προϋπόθεση για την αξιοποίησή του, να εκπαιδευτούμε όλοι ως κοινωνία, η πολιτική ηγεσία, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι πολίτες στο πως αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν. Διότι αν δεν το κάνουμε αυτό θα είναι σα να χτίσαμε ένα ωραίο, τεράστιο αυτοκινητόδρομο και να οδηγούμε μόνο πατίνι.

Τώρα λέγαμε πριν με το Νίκο στην αρχή της κουβέντας ότι είναι λίγο με ρίσκο μεγάλο η φράση του πρωθυπουργού με τέτοιο απόλυτο τρόπο ότι δεν θα ψηφίσει ούτε ένα ευρώ. Και διερωτάται κανείς, όταν έχετε συμφωνήσει βάζετε στο τραπέζι έστω για ένα χρόνο τον κόφτη, αυτός ο κόφτης δεν έχει περιεχόμενο, δεν έχει μία περιοχή όπου θα συμφωνηθούν κάποια μέτρα;

Θα συμφωνηθούν και θα ψηφιστούν.

Ο κόφτης θα έχει περιεχόμενο μόνο στην ελάχιστη πιθανότητα, την οποία θα ζητά να ενεργοποιηθεί. Τα οικονομικά δεδομένα αυτή τη στιγμή καταμαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή το ότι εάν συνυπολογίσει κανείς και τα εξακόσια εκατομμύρια, τα οποία δόθηκαν στους συνταξιούχους το Δεκέμβρη, είχαμε ένα πλεόνασμα κοντά στο 2%. Άρα λοιπόν τα στοιχεία από την οικονομία είναι θετικά και νομίζω ότι όσοι εύχονται την καταστροφή και ποντάρουν όλο τους το πολιτικό μέλλον στον εκτροχιασμό θα διαψευσθούν για ακόμη μία φορά. Είναι προφανές ότι υπάρχει η προσδοκία της ανάκαμψης και υπαρκτής σταθεροποίησης.

Κύριε Υπουργέ πέραν του κόφτη άλλα μέτρα, δηλαδή παράδειγμα εδώ βοά ο τόπος για το αφορολόγητο.

Ο τόπος βοά νομίζω από αυτούς που θέλουν να βοούν, διότι διαρκώς βοούν και προεξοφλούν υποχωρήσεις οι οποίες δεν γίνονται.

Δεν είναι όμως έτσι διότι οι διαρροές αυτές γίνονται από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία λένε ότι έχουν θέσει πάνω στο τραπέζι και κόψιμο συντάξεων και το αφορολόγητο κτλ. Και τώρα πριν από λίγη ώρα έσκασε ένα δημοσίευμα στο Politico, αυτό το γνωστό site, πανευρωπαϊκό site, το οποίο λέει αρχίζουν ξανά οι ψίθυροι για grexit. Θέλω να πω η Καθημερινή σήμερα γράφει ότι ξαναζούμε το θρίλερ του 2015. Τι γίνεται, τι από τα δύο ισχύει;

Να ρωτήσω τώρα και εσάς και τους ακροατές μας πόσες φορές έχουμε δει αυτό το χιλιοπαιγμένο έργο; Εδώ πέρα υπάρχει μία μόνιμη προσπάθεια από συγκεκριμένα κέντρα να εκτροχιαστεί αυτή η διαδικασία. Είμαστε βέβαιοι, διότι άκουγα πριν και τη συζήτησή σας για το πότε και αν η Ελλάδα ήταν πιο ισχυρή. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή αυτή τη φορά, διότι έχει συμμαχίες. Ο Πρωθυπουργός μας φεύγει σε δυο μέρες για να πάει στη δεύτερη σύνοδο του Νότου, δεν μπορούσε να τα φανταστεί κανείς αυτά υπό Σαμαρά, ο οποίος με Υπουργό το Μητσοτάκη, για να μην ξεχνιόμαστε, το μόνο πράγμα το οποίο εύχονταν και προσδοκούσε ήταν ένα νεύμα συγκατάβασης της γερμανικής ηγεσίας. Εδώ πέρα έχει πυροδοτηθεί και μία συζήτηση μέσα στην Ευρώπη, η Ελλάδα κερδίζει συμμάχους, αποδίδει οικονομικά, αυξάνει την απασχόληση, παρόλες τις ανοησίες που ακούγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει μπει στις ράγες, έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία και βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Κύριε Υπουργέ είναι απλό το ερώτημα και σαφές. Μπορεί να κλειδώσει δεύτερη αξιολόγηση χωρίς μέτρα ούτε ένα ευρώ;

Γιατί να υπάρξουν μέτρα κύριε Χατζηνικολάου;

Γιατί αυτό ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ λοιπόν να σας θυμίσω ότι προσπαθούσε να μη κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση. Προσπαθούσε να μην υπάρξει και η τριετή συμφωνία πέρυσι τον Ιούλιο. Εδώ πέρα ή θα πρέπει να οργανώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσουν αυτές οι ακραίες απόψεις, οι οποίες δεν έχουν και καμία αντικειμενική βάση και σας μιλώ στη βάση των οικονομικών δεδομένων και των θεμελιακών ας πούμε στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, της υπεραπόδοσης των εσόδων, του γεγονότος ότι θα κλείσει το 2016 με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, αυξήθηκε κοντά στο 2,5% η βιομηχανική μας παραγωγή, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 0,6, το ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας 10%, αυξήθηκαν οι επενδύσεις 12%, 230.000 νέες θέσεις από την αρχή του 2015. Θα μου πείτε να πανηγυρίσουμε; Όχι δε θα πανηγυρίσουμε αλλά δε θα σταματήσουμε και λεπτό να λέμε απέναντι σε αυτούς που περιγράφουν μία εικόνα καταστροφής και κατάρρευσης ότι απλώς προσδοκούν το status quo ante, το status quo δηλαδή των δεσμεύσεων και εδώ πέρα πρέπει να υπάρξει μία καθαρή εξήγηση από τη ΝΔ για τα πολύ υψηλά πλεονάσματα. Θέλουμε να ακούσουμε ποια είναι η θέση της ΝΔ, πρέπει να μειωθούν ή όχι.

Χαρακτήρισε υπερβολικές τις απαιτήσεις του ΔΝΤ γενικώς χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Ναι να αφήσουμε τα γενικώς και τα ειδικώς. Άρα λοιπόν εδώ πέρα η ΝΔ οφείλει να συνταχθεί με την εθνική θέση ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα και όχι να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να λέει η δική μας διαπραγμάτευση κάνει τους ακραίους εταίρους να εγείρουν νέες αξιώσεις. Εδώ κύλησε νερό στο αυλάκι κύριε Δελατόλα και κύριε Χατζηνικολάου. Μας κατηγορούσαν όταν δώσαμε τα 600 εκατομμύρια στους συνταξιούχους. Ρωτάω λοιπόν και λέγανε τότε ότι δεν θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος επειδή κάναμε αυτή την κίνηση. Τώρα λοιπόν που ενεργοποιήθηκαν τα μέτρα έχουν να ζητήσουν μία συγνώμη από τους συνταξιούχους;

Σήμερα έχουμε το eurogroup που θα δείξει λίγο το δρόμο για το Φλεβάρη μήπως κλείσει η διαπραγμάτευση το Φεβρουάριο, να σας ρωτήσω ξανά-έχει μία σημασία-μάλιστα σχετιζόμενη με τη δήλωση την τόσο καθαρή του Πρωθυπουργού. Όταν βάζουμε στο τραπέζι τον κόφτη, αυτός δεν έχει ένα περιεχόμενο; Και εάν πάει στη Βουλή, να ψηφιστεί ο κόφτης, δεν θα έχει ένα περιεχόμενο σε μέτρα; Συντάξεις, μισθούς, δαπάνες….

Ο κόφτης είναι ένα μέτρο που θα κόψει δαπάνες με τρόπο οριζόντιο. Και λέω ξανά ότι ενεργοποιείται, εάν και εφόσον και μόνο δεν πετύχουμε στόχους στα έσοδα. Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα. Προς Θεού, δηλαδή. Έχουμε ξεκινήσει εδώ πέρα και βλέπουμε αυτούς που υπέγραψαν τα πλεονάσματα του 6% και του 7% να διαμαρτύρονται για το 3,5%και να αρνούνται να συνταχθούν με την εθνική θέση, ότι πρέπει να μειωθεί το πλεόνασμα του ’18 και μετά από το 3.5% στο 2,5% και το 1% να πάει σε ελάφρυνση φόρων για τις επιχειρήσεις, για να ανακτήσουμε ένα κομμάτι της ανταγωνιστικότητας που έχουμε θέσει. Θέλω να σας πω, κ. Χατζηνικολάου και κ. Δελατόλα, ότι αυτή η θέση είναι μία θέση, η οποία αγκαλιάζεται σιγά σιγά και από τους παραγωγικούς φορείς, από τα επιμελητήρια, τις επαγγελματικές ενώσεις και μία σειρά από φορείς, οι οποίοι, βεβαίως, το γνωρίζουμε αυτό έχουν αυτή τη στιγμή δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη.

Κ. Υπουργέ, αν παρά ταύτα δεν πάει καλά η διαπραγμάτευση. Αν επιμείνει το ΔΝΤ στις παράλογες απαιτήσεις, στηλώσει τα πόδια και δεν κλειδώσει αυτή η διαπραγμάτευση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, τι γίνεται την επόμενη ημέρα; Υπάρχει ενδεχόμενοι εκλογών; Υπάρχει ενδεχόμενο δημοψηφίσματος; Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ή θα συρθούμε έτσι μέχρι το καλοκαίρι;

Θα σας πω. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που θέλουν μία καινούρια συμφωνία με παραπάνω μέτρα να περάσουν την άποψή τους. Και βεβαίως δεν θα γίνει και το χατίρι όσων αυτή τη στιγμή τοποθετούν τον εαυτό τους στο πολιτικό φάσμα ως τους προθύμους των νέων μέτρων. Κάποιοι δηλαδή και εννοώ την αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει θέση και λέει για τα παραπάνω μέτρα, μπορεί να αρνείται ο Τσίπρας, αλλά εδώ είμαι εγώ.

Θα πάμε σε ένα δίλημμα δηλαδή οι πρόθυμοι και οι απρόθυμοι; Κάνει και τίτλο αυτό.

Αυτό δεν αφορά τη δική μας επιλογή. Αφορά την επιλογή της Ν.Δ., η οποία δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν. Έχουμε επαναλαμβανόμενα ρωτήσει ποια είναι η θέση της για τα πλεονάσματα. Εάν καλώς επιμείναμε να μειωθούν ή όχι. Είχαν υπογράψει 45 και 4,5%. 5δις μέτρα θα είχαμε παραπάνω το 2016. Από πού θα τα έπαιρνε ο κ. Μητσοτάκης; Από την εξοικονόμηση πόρων; Ποιων πόρων; Μισθών και συντάξεων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε στο νου του να μειώσει το τίμημα για τους αυτοκινητόδρομους κατά 750εκατ. ευρώ.

Πάντως σε παλαιότερες ομιλίες του τον έχω ακούσει να μιλάει για πλεόνασμα 2% και όχι 3,5%. Το έχετε ακούσει κι εσείς.

Εδώ τώρα πάμε να δούμε τι σημαίνει αυτό. Αν ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι τα πλεονάσματα είναι απαραίτητο να είναι χαμηλά. Γιατί ήταν καταστροφική η δική μας διαπραγμάτευση, η οποία τα χαμήλωσε; Γιατί η Ν.Δ. με υπουργό τον κ. Μητσοτάκη είχε υπογράψει 4,5% πλεόνασμα; Και με δεδομένο ότι και ο Υπουργός τους των Οικονομικών , ο κ. Χαρδούβελης έχει παραδεχτεί ρητά, ανοιχτά ότι εκείνο το πρόγραμμα δεν έβγαινε, γιατί έχουν παπαγαλίσει τα μυαλά του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι υπήρχε success story το 2014; Κανένα success story δεν υπήρχε. Υπήρχαν δεσμεύσεις, οι οποίες ήταν ανυπέρβλητες. Ήταν μη εφικτές όχι μόνο κατά το ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τις υπέγραψε. Δεν μπορεί να κρύβεται πλέον. Εδώ πέρα έχουμε περάσει 2 χρόνια, στα οποία ο κ. Μητσοτάκης δύο φορές την ημέρα ζητάει εκλογές και προβλέπει καταστροφή.

Κάντε μας μία εκτίμηση με δεδομένες τις θέσεις, όπως τις ξέρουμε -βέβαια είμαστε σε κρίσιμη μέρα σήμερα- από το ΔΝΤ ΚΑΙ όπως αυτές έχουν εκφραστεί και από το Σόιμπλε στο Νταβός. Η εκτίμησή σας είναι ότι θα υπάρξει μία συμφωνία, έστω το Φεβρουάριο, ή βλέπετε και τις δύο πλευρές-εννοώ τη δική μας και τις άλλες- αμετακίνητες;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να υπονομεύσει κανείς την αναπτυξιακή πορεία και νομίζω ότι η συμφωνία θα μπορούσε ήδη να έχει κλείσει και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κλείσει σύντομα. Δύο τρόποι υπάρχουν για να υπονομεύσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας κανείς. Ο πρώτος είναι να λάβει τα μέτρα που ορισμένοι εισηγούνται και αποδέχεται προφανώς η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή. Να λάβει δηλαδή νέα υφεσιακά μέτρα, τα οποία θα υπονομεύσουν θεμελιακά τις όποιες προοπτικές. Ο δεύτερος τρόπος, ο οποίος θα ακυρώσει τη δυνατότητα για ένα αναπτυξιακό άλμα μέσα στο 2017 είναι αν υπάρξουν καθυστερήσεις. Καλούμε, λοιπόν, εμείς και τους παραγωγικούς φορείς και τα ελληνικά κόμματα και τις δυνάμεις, που τάσσονται ενάντια στη λιτότητα στην Ευρώπη, να συμπαραταχθούμε για να αποτρέψουμε ένα ενδεχόμενο καθυστερήσεων, το οποίο σας το λέω ευθαρσώς εάν προκύψει, πρόκειται για ένα προϊόν πολιτικής μεθόδευσης. Βλέπετε τι γίνεται στη Γερμανία; Ακόμη και το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα οριοθετείται και κάνει την αυτοκριτική του και κάνει κριτική στη Μέρκελ και το Σόιμπλε για τις επιλογές της λιτότητας στην Ευρώπη. Εμείς εδώ θα οργανώνουμε την πολιτική αντιπαράθεση στη βάση μιας ρητορικής, ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη, ότι η Ελλάδα είναι το κακό παιδί της Ευρώπης ή στην πραγματικότητα και στο πεδίο ότι έχει υπάρξει συνείδηση ότι στην Ευρώπη κάτι πάει στραβά και είμαστε ενώπιον μίας συνολικής πολιτικής αναμέτρησης μεταξύ των δυνάμεων που επιμένουν στην προοπτική και το πρότυπο της γερμανικής Ευρώπης της λιτότητας και των δυνάμεων που αναζητούν άλλους δρόμους ανάπτυξης και απασχόλησης.

Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Υπουργέ.

Και εγώ. Καλημέρα.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo