Ακούστε:

 

Καλημέρα σε όλες και σε όλους και πάλι μαζί, Νίκος Στραβελάκης στο μικρόφωνο του realfm και πάμε αμέσως να συνομιλήσουμε με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τον κύριο Νίκο Παππά. Κύριε Υπουργέ ευχαριστούμε για την υπομονή σας και πάμε αμέσως στο πρώτο ερώτημα. Έχετε πει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, οι δανειστές να αποφασίσουν ενιαία γραμμή για την Ελλάδα. Ωστόσο από τις πληροφορίες που υπάρχουν για τα όσα θα πει απόψε η κυρία Βελκουλέσκου στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάθε άλλο παρά ενιαία γραμμή φαίνεται. Η κυρία Βελκουλέσκου, το ΔΝΤ δηλαδή δεν συμφωνεί στις εκτιμήσεις του Σόιμπλε για υψηλά πλεονάσματα. Θέλει πολύ πιο γενναία ρύθμιση χρέους, το χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη βιώσιμο. Άρα καταγράφεται χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Επομένως;

Επομένως η ώρα της αλήθειας κύριε Στραβελάκη. Θα πρέπει όλοι οι θεσμοί και όλοι οι αντισυμβαλλόμενοι στη διαπραγμάτευση να πάρουν θέση σε σχέση με το ποια νούμερα, ποια θεμελιώδη μεγέθη σε σχέση με την ελληνική οικονομία είναι αυτά που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη συζήτηση μας. Διότι εδώ δεν μπορεί να παίζεται το θέατρο του παραλόγου, να υπάρχει τέτοια χαώδης διαφορά στις εκτιμήσεις για το που βρίσκεται και το που μπορεί να πάει η ελληνική οικονομία μεταξύ των θεσμών και ορισμένοι να κουνάνε το δάχτυλο προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει υπογράψει μία συμφωνία με τον ESM τη τηρεί αυτή τη συμφωνία, αυτή η συμφωνία αποδίδει και ως προς τα έσοδα και ως προς τη δυναμική της πραγματικής οικονομίας και αναμένουμε αυτή η δυναμική να μην υπονομευθεί. Υπάρχουν δύο τρόποι ξέρετε για να υπονομευθεί αυτή η δυναμική. Ο πρώτος είναι να πάρουμε υφεσιακά μέτρα τώρα και ο δεύτερος είναι να καθυστερήσει λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων η διαπραγμάτευση.

Ωστόσο υπάρχει ένα πλαίσιο απέναντι στο οποίο βρίσκεται η ελληνική πλευρά κύριε Υπουργέ που δείχνει αδιέξοδο. Θέλω να πω ο Σόιμπλε λέει μέρα παρά μέρα χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει συμφωνία, δεν κλείνει συμφωνία, δεν εκταμιεύεται η δόση, το ίδιο λέει και ο ESM. Το ΔΝΤ λέει εγώ έτσι όπως είναι δεν μπαίνω στη συμφωνία. Αυτό το αδιέξοδο θα σκάσει στην πλάτη μας.

Ο ESM είπε ότι είναι ευκταία η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μάλιστα ο κύριος Ρέγκλιν υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να συνεχίσει να έχει παρουσία χωρίς να χρηματοδοτεί.

Αυτό είναι η μία ερμηνεία. Υπήρξε και άλλη ερμηνεία.

Αυτή είναι η σαφής διατύπωση του κυρίου Ρέγκλιν και νομίζω ότι οι άλλες ερμηνείες είναι πολιτικώς μεροληπτικές. Θα μου πείτε βέβαια και εμείς πολιτικώς μεροληπτικοί είμαστε εξ ορισμού.

Όπως και να έχουν τα πράγματα το αδιέξοδο υπάρχει.

Αν δει κανείς τη δήλωση του κυρίου Ρέγκλιν θα καταλάβει ακριβώς τι εννοώ. Αλλά σε σχέση με αυτό νομίζω σήμερα έχουμε μία πολύ σοβαρή αποκάλυψη στην εφημερίδα των συντακτών, η οποία αφορά το εάν και κατά πόσο είναι νομικά δεσμευτική μία καινούρια ψηφοφορία οσαν να πρόκειται για νέο πρόγραμμα στην περίπτωση αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από την απάντηση στο die linke.

Ακριβώς. Από την απάντηση που δόθηκε από τη νομική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής της Bundestag στην ερώτηση του die linke για το αν χρειάζεται καινούρια ψηφοφορία στη περίπτωση αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν χρειάζεται είναι προφανές διότι έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ χώρας κράτους μέλους και του ESM. Αυτό που θα χρειάζονταν ενδεχομένως ήταν να ζητούνταν χρήματα, νέα χρήματα δε ζητούνται. Ίσα ίσα που έχει αποδειχθεί ότι χρειάζονται πολύ λιγότερα απ’ ότι ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις και νομίζω στη βάση αυτής της παραδοχής της πραγματικότητας πρέπει να προχωρήσουμε.

Το ζήτημα είναι όμως κύριε Υπουργέ ότι ακόμη και αν έτσι έχουν τα πράγματα ο Σόιμπλε το έχει πει με εκατό διαφορετικούς τρόπους, δεν κλείνει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ. Μάλιστα έδειξε και τον Ιούνιο αντιδρώντας στην επιστολή του Γκάμπριελ. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω, θεωρείτε ότι ο Σόιμπλε μας πάει όπως το καλοκαίρι του 2015; Οδηγεί την Ελλάδα να αποφασίσει με το πιστόλι στον κρόταφο; Θέλει grexit ο Σόιμπλε;

Θέλω να σκεφτούμε και εμείς και εσείς και οι ακροατές μας ότι εδώ είμαστε σε μία περίοδο προεκλογική στη Γερμανία και αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο έντονα αντικείμενο συζήτησης η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ένα ζήτημα δευτερεύον, είναι το παράδειγμα μιας αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης μέσα σε συνθήκες κρίσης και εντός μιας συμφωνίας ευρωπαϊκής. Συμφωνία ευρωπαϊκή που θέλω επίσης να θυμίσω στους ακροατές ότι κάποιοι δεν επιθυμούσαν ούτε να είναι τριετής με σαφή χρονοδιαγράμματα, ούτε βεβαίως επιθυμούσαν ακριβώς οι ίδιοι κύκλοι να κλείσει όπως έκλεισε και η πρώτη της αξιολόγηση. Άρα λοιπόν νομίζω ότι όλοι όσοι επιθυμούν την Ελλάδα να την απομονώσουν χάνουν διαρκώς ερείσματα. Οι σοσιαλδημοκράτες βλέπουμε ότι στη Γερμανία έχουν πλέον μία νέα δυναμική και βάζουμε δυναμικό τρόπο το ζήτημα της λιτότητας στην Ευρώπη στο τραπέζι της συζήτησης και θα σας έλεγα και το εξής, ότι οι υποστηρικτές του απαραίτητου της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν υποστεί ένα διπλό πλήγμα. Το πρώτο επειδή ακριβώς αμφισβητείται η τεχνοκρατική του επάρκεια από την ίδια την Κομισιόν και το δεύτερο διότι έχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωση χρέους, πράγμα που ήταν υποτίθεται το καλό και το αγγελικό όπλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συμμετοχή του στο πρόγραμμα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι μέσα. Συνεπώς οι υποστηρικτές του και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει πλέον να προσπαθεί πάρα πολύ για να πείσει για τη χρησιμότητα της παρουσίας του στο πρόγραμμα.

Συμφωνώ σε όλα όσα είπατε. Στο ερώτημα μου δεν απαντήσατε. Θεωρείτε ότι ο Σόιμπλε επιδιώκει grexit κατά βάθος;

Ακούστε έχω την αίσθηση ότι απάντησα, επαναλαμβάνω. Λέω ότι εδώ υπάρχουν πολιτικές προτεραιότητες, τις οποίες δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπονομεύσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Φανταστείτε ένα πετυχημένο ελληνικό πρόγραμμα με αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση, σας καλώ να το φανταστούμε μαζί, εμείς και οι ακροατές. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα είναι ένα επιχείρημα στα χείλη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στη Γερμανία ενόψει των εκλογών και αντιστρόφως κιόλας έτσι δεν είναι;

Επομένως μετά από όλα αυτά ποια βλέπετε να είναι η λύση που έχουμε μπροστά μας; Διότι εγώ λύση δεν βλέπω. Βλέπω να συνεχίζετε η συζήτηση, βλέπατε συμφωνία το Δεκέμβριο, μετά 20 Ιανουαρίου, μετά 20 Φεβρουαρίου θα περάσει και ο Φεβρουάριος και μετά θα έρθει το καλοκαίρι. Πρέπει να πληρώσουμε 7 δισεκατομμύρια.

Νομίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε εκείνο το σημείο. Όλες οι πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό το πράγμα δεν ευνοεί κανέναν και θα είμαστε πάρα πολύ σύντομα σε θέση να ολοκληρώσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 20 Φεβρουαρίου αυτό το πράγμα θα κλείσει και θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα.

Πώς θα κλείσει κύριε Υπουργέ, αφού δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ.

Όχι μισό λεπτό, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συμφωνία κι έχει κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι απλώς τεχνικός σύμβουλος. Δεν έχω ακούσει κάποια από τις πλευρές πλέον να υποστηρίζει ότι χωρίς και χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Σόιμπλε.

Όχι επιτρέψτε μου κύριε Στραβελάκη.

Επιστροφή.

Ο κύριος Σόιμπλε έκανε για πρώτη φορά δήλωση στην οποία περιέγραφε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και άρχισε να λέει τα δικά του περί αυστηρότητας προγράμματος, διότι ο ESM είναι ακόμη χειρότερος .

Κύριε Υπουργέ συγγνώμη μετά το τελευταίο eurogroup είδα τον Ντάισελμπλουμ , εγώ ο ίδιος τον είδα στη συνέντευξη τύπου να μιλά για χρηματοδοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Νομίζω ότι περιγράφουν το ευκταίο, δεν περιγράφουν το εφικτό.

Όχι είπε ότι είναι όρος για να κλείσει η συμφωνία.

Όχι νομίζω ότι περιγράφουν το ευκταίο, δεν περιγράφουν το εφικτό.

Άρα εσείς λέτε ότι μπορεί να κλείσει η συμφωνία;

Πρέπει να ξημερώσει και η αυριανή μέρα. Αύριο που θα είστε στην εκπομπή σας θα πρέπει να συζητήσουμε, να συζητήσετε με άλλους καλεσμένους προφανώς, τι σημαίνει δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η καταγραφή του χάσματος.

Μπράβο. Λοιπόν υπάρχει επίσημη καταγραφή του χάσματος, για το οποίο μιλάει η ελληνική πλευρά εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Άρα εσείς λέτε ότι μπορεί να κλείσει η συμφωνία με το Ταμείο να παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου χωρίς επιστροφή με χρήματα.

Ακριβώς.

Αυτό θεωρεί η ελληνική πλευρά.

Ακριβώς αυτό και θεωρώ ότι ακόμα και σε κύκλους πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό.

Θέλω να ρωτήσω αν είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης μία πληροφορία που μετέδωσα και την έχει και ο Βασίλης Σκουρής νωρίτερα. Μία πρωτοβουλία που φαίνεται να αναλαμβάνει ο Γιούνκερ, να αναλαμβάνουν οι Βρυξέλλες σύμφωνα με την οποία θα κλείσει τώρα η αξιολόγηση, το Staff Level Agreement, θα θεωρηθεί αυτό ως επαρκής συνθήκη για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ντράγκι και το θέμα των μέτρων μετά το 2018 και της συμμετοχής του ΔΝΤ θα παραπεμφθεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Θα ήθελα απλώς να πω ότι η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο. Η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε ο Γιούνκερ είναι και ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη στη θέση του εκ των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. Άρα περιμένουμε από τους θεσμούς, οι οποίοι έχουν και τη δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο.

Άρα καταλαβαίνω από τον τρόπο που μου απαντάτε, γιατί καταλαβαίνω ότι δεσμεύεστε, ότι είναι μία πληροφορία κοντά στην πραγματικότητα.

Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε σε αυτό.

Απαντήσατε. Εκλογές αν δεν πάνε καλά όλα αυτά, τα οποία περιγράφουμε βλέπετε;

Όχι δεν βλέπω. Οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019, η χώρα θα έχει μπει σταθερά στην τροχιά της ανάπτυξης και ο λαός μας μπορεί να συγκρίνει και να κρίνει ποιος είναι αυτός που βύθισε την ελληνική οικονομία και την κοινωνία και ποιος ανέλαβε να την ξελασπώσει και τα κατάφερε.

Δημοψήφισμα;

Σε καμία των περιπτώσεων.

Τον Τραμπ πως τον βλέπετε; Πώς θεωρείτε ότι θα επηρεάσει τα ελληνικά πράγματα και την Ευρώπη;

Κοιτάξτε να δείτε έχει φανεί ότι οι χώρες του μεγέθους και του εκτοπίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν συστήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τα οποία είναι αρκετά βαριά ως προς τις επιλογές και τους στρατηγικούς τους προσανατολισμούς. Νομίζω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή, σε κάθε περίπτωση θα είναι απευκταία οποιαδήποτε εξέλιξη δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Νομίζω όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση και τα συμφέροντά μας διεθνώς να τα υπερασπιστεί και κυρίως να συνεχίζει να διευρύνει και να αυξάνει το πολιτικό και διπλωματικό εκτόπισμα της χώρας.

Τώρα θέλω να κλείσω με δύο ερωτήματα που έχουν σχέση με την σεναριολογία για τα μέτρα, τα οποία θα έρθουν στη Βουλή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω αν η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να ψηφίσει την μείωση του αφορολόγητου και εννοώ όχι στον κόφτη να εφαρμοστεί το αφορολόγητο από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Είναι πληροφορία που έχω και από το ΔΝΤ και από τις Βρυξέλλες ότι σας το ζητούν.

Κύριε Στραβελάκη εδώ πέρα εμείς έχουμε μία συμφωνία, όποιος αυτή τη συμφωνία θέλει να την αλλάξει θα πρέπει να υποστεί τη βάσανο τη διπλωματική και τη διαπραγματευτική που υφίσταται όποιος επιθυμεί να καταλήξει σε μία συμφωνία μέσα στο έτσι εξαιρετικά πολύπλοκο θα έλεγα πλέγμα πολιτικό στο οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Λοιπόν καινούρια συμφωνία σημαίνει καινούρια συμφωνία μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα. Υπάρχει συμφωνία, η συμφωνία εφαρμόζεται, τηρείται από την ελληνική πλευρά. Εξηγώ η αυριανή μέρα είναι μία διαφορετική μέρα, θα πρέπει άπαντες να τοποθετηθούν και να εξηγήσουν με βάση ποιες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία προχωράει αυτή η συζήτηση.

Ναι είναι κόκκινη γραμμή για εσάς να μην περάσει από τη Βουλή νέα μείωση του αφορολόγητου;

Δεν μπορεί να αλλάξουμε τη συμφωνία αυτή, εδώ αυτό που μου περιγράφεται προϋποθέτει καινούρια συμφωνία κύριε Στραβελάκη. Αυτό το μέτρο δεν είναι στα συμφωνηθέντα, δεν υπάρχει κανένα οικονομικό επιχείρημα για να προωθηθεί. Δυστυχώς αυτό το μέτρο ρίχνει, αν εφαρμοστεί, όλα τα βάρη σε ανθρώπους με χαμηλότερα εισοδήματα και δεν υπάρχει κανένα λόγος απολύτως να εφαρμοστεί.

Άρα δεν το συζητάτε.

Όχι βέβαια.

Και το τελευταίο είναι αν αναγκαστεί η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή μία συμφωνία, ένα πακέτο, όπως λένε πολύ συχνά οι Υπουργοί σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά, που θα περιλαμβάνει και κάποια επώδυνα μέτρα. Θεωρείται ότι αυτό το πακέτο θα περάσει από τη Βουλή ή θα έχετε παραιτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραδώσουν την έδρα;

Ακούστε να δείτε είναι άλλο να αλλάζεις τη συμφωνία τη ψηφισμένη, η οποία διαρκεί μέχρι το 2018 και άλλο να βάζεις στο τραπέζι σενάρια για το τι θα μπορούσε να γίνει, αν η συμφωνία δε λειτουργήσει.

Μάλιστα, κύριε Παππά σας ευχαριστώ θερμά για τη συνομιλία.

Και εγώ κύριε Στραβελάκη, καλή επιτυχία ξανά.

Ευχαριστώ να είστε καλά. Ήταν ο Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo