typou

Αθήνα, 18/12/2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, Ν. ΠΑΠΠΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ
ESA, JOHANN DIETRICH WOERNER – ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΗΒ

  • Ν. Παππάς: «Η Ελλάδα επανακάμπτει σε έναν τομέα που είχε αφεθεί στην “τύχη του” από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πλέον, μπορούμε να ξανακερδίσουμε το στοίχημα της υψηλής τεχνολογίας και της επιστροφής του -υψηλής κατάρτισης- προσωπικού της χώρας»

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (European Space Agency- ESA), Johann Dietrich Woerner, για τη δημιουργία Κέντρου Ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων (Bussiness Incumbation Center - BIC) της ESA στην Ελλάδα.

Το Κέντρο θα προσφέρει υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες, ώστε να αξιοποιήσουν τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από την ESA, για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Τα παραγόμενα προϊόντα, που θα ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής, θα απευθύνονται –μεταξύ άλλων- και σε παραδοσιακούς οικονομικούς τομείς, κάνοντάς τους πιο αποδοτικούς και ανταγωνιστικούς.

Η ίδρυση του ελληνικού ESA BIC εντάσσεται στο πλαίσιο ανάπτυξης των διαστημικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας, η οποία αναμένεται να αναβαθμιστεί σημαντικά σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν 18 ESA BIC σε 15 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία), έχοντας ήδη παράσχει υποστήριξη σε περισσότερες από 500 νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς δήλωσε σχετικά: «Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την Ελλάδα. Η χώρα μας επανακάμπτει σε έναν τομέα που είχε αφεθεί στην “τύχη του” από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πλέον, μπορούμε να ξανακερδίσουμε το στοίχημα της υψηλής τεχνολογίας και της επιστροφής του –υψηλής κατάρτισης- προσωπικού της χώρας που έχει αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ESA, Johann Dietrich Woerner, ανέφερε: «Είναι σημαντικό να στηριχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες. Οι επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους καθώς και πολύτιμη τεχνογνωσία, με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξή τους».

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της γερμανικής εταιρείας OHB SE, Fritz Merkle. Αντικείμενο της συμφωνίας αποτελεί η ίδρυση κοινής εταιρείας, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στην κατασκευή δορυφορικών και άλλων διαστημικών συστημάτων, με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.

Από τη συνεργασία του Δημοσίου με την ΟΗΒ, η οποία αποτελεί μία από τις τρεις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες στο χώρο του Διαστήματος, έχοντας ως κύριο αντικείμενο την κατασκευή δορυφόρων χαμηλής τροχιάς καθώς και γεωστατικών δορυφόρων, αναμένεται να δοθεί στη χώρα μας η δυνατότητα να σχεδιάσει και να κατασκευάσει δορυφορικά συστήματα και εφαρμογές με βάση τις δικές της ανάγκες, να αναβαθμιστεί από καταναλωτή τεχνολογίας αιχμής σε παραγωγό και, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του ελληνικού επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, τόνισε: «Η συνεργασία μας με την ΟΗΒ αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία για την Ελλάδα. Είναι μία απόδειξη ότι οι επενδύσεις έρχονται στη χώρα και μάλιστα έρχονται πολύ πιο γρήγορα από τη στιγμή που το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του Διαστήματος με συγκροτημένο τρόπο».

Κατά τον εκπρόσωπο της OHB, Fritz Merkle, «η συνεργασία που υπεγράφη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η γερμανική εταιρεία έρχεται για να στηρίξει τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις με τεχνογνωσία ώστε να μετάσχουν στις δραστηριότητες του μέλλοντος.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:

  1. O Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υποδέχεται τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσία (ESA), Johann Dietrich Woerner.
  2. Οι Νίκος Παππάς και Johann Dietrich Woerner υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση Κέντρου Ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων της ESA στην Ελλάδα.
  3. Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της γερμανικής εταιρείας OHB SE, Fritz Merkle, υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για τη σύσταση κοινής εταιρείας, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στην κατασκευή δορυφορικών και άλλων διαστημικών συστημάτων.

20171218 npappas jwoerner 1

20171218 npappas jwoerner 2

20171218 vmaglaras fmerkle 3

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo