Αθήνα, 28/02/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, Ν. ΠΑΠΠΑ, ΣΤΟ
LONDON SCHOOL OF ECONOMICS

  • Ν. Παππάς: «Δεν ευθύνονται μόνο τα νέα media για τα fake news. Πολύ συχνά είναι τα παραδοσιακά media που αρχίζουν τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Όπως ο τηλεοπτικός σταθμός που επέλεξε να παρουσιάσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αντιστρέφοντας τον άξονα του χρόνου για να δώσει την εντύπωση της ύφεσης»

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συμμετείχε εχθές, ως κεντρικός ομιλητής, σε δημόσια διάλεξη που διοργάνωσε στο Λονδίνο το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με συντονιστή τον Καθηγητή Kevin Featherstone και θέμα: «Fake News, Προπαγάνδα και Media στην Ελλάδα».

Στα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του, ο Νίκος Παππάς ανέφερε:

  • «Που βρισκόμαστε σήμερα; Τα ΜΜΕ είναι άπειρα. Η διαφημιστική βιομηχανία δεν επιλέγει καμπάνιες μεγάλης κλίμακας, αλλά μικρότερες στοχευμένες διαφημίσεις. Και, επίσης, οι πολιτικοί δεν έχουν πλέον ανάγκη τους δημοσιογράφους για να μεταφέρουν τις θέσεις τους στο κοινό, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Twitter ή το Facebook. Αυτές οι μνημειώδεις διαφορές με το χθες θα ήταν αρκετές για να ξεπεραστεί η θεωρία των Τσόμσκι-Χέρμαν και κατά συνέπεια θα μπορούσαμε να ζούμε σε έναν πιο δημοκρατικό μεταμοντέρνο κόσμο, με πλουραλισμό και πολυφωνία στις ειδήσεις. Και ως ένα βαθμό αυτό είναι αληθές. Ή θα μπορούσε να είναι αληθές».
  • «Σήμερα όλοι μπορούν να πουν οτιδήποτε και αυτό να φτάσει τους πάντες. Το “οτιδήποτε”, δυστυχώς, δεν αφορά μοναχά σε καινοτόμες και εποικοδομητικές ιδέες».
  • «Το μοντέλο αντεστράφη τη στιγμή που πιστέψαμε πως η πληροφορία πραγματικά θα μπορούσε να παρέχεται άνευ τιμήματος. Ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην είδηση χωρίς κόστος. Νομίζαμε ότι δεν έχουμε πλέον ανάγκη τους δημοσιογράφους ως μεσάζοντες, γιατί μπορούμε να πάμε απευθείας στην πηγή. Ωστόσο, αποβάλλοντας τους δημοσιογράφους, αποβλήθηκε και η αξιολόγηση, η κατάταξη, η επικύρωση και η διασταύρωση των ειδήσεων και, σε κάποιο βαθμό, η λογοδοσία».
  • «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα το 2012, μια συστηματική καμπάνια παραπληροφόρησης ενορχηστρώθηκε από τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ της χώρας. Καθώς η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην τότε κυβέρνηση αυξάνονταν, αυτή η καμπάνια αναπτυσσόταν παράλληλα. Αυτό που ο Τσόμσκι αποκαλούσε “εθνική συναίνεση” είχε δημιουργήσει ένα “σφιχταγκαλιασμένο” πολιτικό-οικονομικό και μιντιακό σύστημα στην Ελλάδα και αυτό ακριβώς το σύστημα ήταν έτοιμο να παλέψει, με κάθε δυνατό μέσο, ώστε να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτή η προσέγγιση επεκτάθηκε και εκτός ελληνικών συνόρων και εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση κατεδάφισης του ΣΥΡΙΖΑ από σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά μέσα Ενημέρωσης».
  • «Δεν ευθύνονται μόνο τα νέα media για τα fake news. Πολύ συχνά είναι τα παραδοσιακά media που αρχίζουν τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Όπως ο τηλεοπτικός σταθμός που επέλεξε να παρουσιάσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αντιστρέφοντας τον άξονα του χρόνου για να δώσει την εντύπωση της ύφεσης».
  • «Όσοι αλγόριθμοι και να εφευρεθούν, όσοι δημοσιογράφοι και αν διασταυρώνουν διαρκώς τις ειδήσεις, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Τα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες περνούν περισσότερο χρόνο, χρησιμοποιώντας νέα μέσα. Πολλά από αυτά συνδυάζουν τα νέα μέσα με τα παραδοσιακά, χρησιμοποιώντας το λάπτοπ, το τάμπλετ, το κινητό τηλέφωνο και βλέποντας παράλληλα τηλεόραση. Μεγαλώνοντας, όμως, θα πρέπει να αναλάβουν το ρόλο των ενημερωμένων πολιτών και να βοηθήσουν στην ενίσχυση και όχι στην υποβάθμιση της Δημοκρατίας».
  • «Στην Ελλάδα οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν χωρίς άδεια και μάλιστα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους είναι και ιδιοκτήτες του παρόχου δικτύου. Πλέον, θεωρώ ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν η ανεξάρτητη Αρχή ολοκληρώσει για πρώτη φορά την αδειοδότηση των σταθμών».
  • «Έχουμε συστήσει το Μητρώο On Line Media, όπου έχουν εγγραφεί 582 εταιρείες και 1.000 ενημερωτικές ιστοσελίδες. Μόνο τα μέλη του Μητρώου έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση. Ασφαλώς, δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης να “αστυνομεύσει” τα media, αλλά θέτουμε στη διάθεση της κοινότητας αυτό το εργαλείο ώστε να αυτορυθμιστεί, ώστε να αντιμετωπίσει τα fake news, αποβάλλοντας τους διασπορείς των ψευδών ειδήσεων από το μητρώο».
  • «Σύντομα θα εφαρμόσουμε το σύστημα του barcode στα έντυπα, ώστε να επέλθει διαφάνεια στις κυκλοφορίες εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και αξιοκρατία στην κατανομή της διαφήμισης. Σήμερα, οι κυκλοφορίες που ανακοινώνονται αποτελούν απλά εκτιμήσεις των πρακτορείων διανομής Τύπου, που ελέγχονται από ανταγωνιστές των περισσότερων εκδοτών εντύπων».

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο βήμα της εκδήλωσης-δημόσιας διάλεξης που διοργάνωσε εχθές στο Λονδίνο το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με συντονιστή τον Καθηγητή Kevin Featherstone και θέμα: «Fake News, Προπαγάνδα και Media στην Ελλάδα».

20180228 npappasLSE

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo