Αθήνα, 28/04/2018


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΠΤΕ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ,
ΣΤΗΝ 5Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ –
PATRAS IQ

 • Ν. Παππάς: «Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων, που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, δίνουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονες και ερευνητές της χώρας μας να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες τους. Να κάνουν δική τους υπόθεση την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας»


Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συμμετείχε εχθές, ως κεντρικός ομιλητής, στην εναρκτήρια εκδήλωση της 5ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras IQ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος» Πατρών και η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας.

Στα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, ανέφερε:

 • «Καθώς βγαίνουμε από την κρίση, δεν έχουμε να ζηλέψουμε και να φοβηθούμε απολύτως τίποτα και κανέναν. Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά».
 • «Βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας του συμφωνητικού συνεργασίας για την ανάπτυξη υποδομών πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη της Πάτρας. Αντίστοιχο συμφωνητικό υπογράψαμε ήδη με την πόλη των Τρικάλων».
 • «Με την ανάπτυξη του 5G, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ, οι οποίες θα φθάνουν μέχρι τα 10 Gbps, όταν το 4G μπορεί να φτάσει -θεωρητικά- έως 300 Mbps, ενώ τα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών είναι τώρα στα 100 Mbps και στην επόμενη φάση τους θα “ανέβουν” στο 1 Gbps».
 • «Η εμπορική ανάπτυξη του 5G θα φέρει καταιγιστικές αλλαγές σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Θα αποτελέσει τον καταλύτη και το απαραίτητο "όχημα" για τον ραγδαίο ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της οικονομίας και την ανάπτυξη εντελώς νέων αγορών, επιχειρηματικών μοντέλων, ευκαιριών».
 • «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μετατραπεί από αγοραστής δορυφορικών υπηρεσιών σε παραγωγό μικροδορυφόρων. Από τη χώρα δεν λείπει τίποτα. Όπως δεν λείπει τίποτα από τα τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κατασκευάσουν μια συστοιχία 11 μικροδορυφόρων, μέσα από πρόγραμμα προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ».
 • «Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων, που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, δίνουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονες και ερευνητές της χώρας μας να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες τους. Να κάνουν δική τους υπόθεση την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
 • «Στηρίζουμε τις καινοτόμες επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους με το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), το οποίο έχει στο “ταμείο” του 500 εκατ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς, εθνικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους. Μέσω του Ταμείου, συμβάλλουμε στη διάχυση της καινοτομίας σε όλο το εύρος της οικονομίας».
 • «Με το πρόγραμμα “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ” και κονδύλια συνολικού προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ, στηρίζουμε τους νέους ερευνητές και προωθούμε συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων».
 • «Η εργασία είναι το κύριο μέλημά μας. Και αφορά όχι μόνο στη μείωση της ανεργίας, αλλά στη δημιουργία ικανού μεριδίου θέσεων απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης, υψηλής αμοιβής και καλών εργασιακών συνθηκών».
 • «Η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητά μας εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από την ικανότητά μας να παράγουμε, να διευρύνουμε και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες».
 • «Στόχος μας είναι η μείωση των επιχειρηματικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων της περιφερειακής ανάπτυξης. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω τις ολιγο-μονοπωλιακές πρακτικές, να υλοποιήσουμε ουσιαστικές επενδύσεις και να αναπτύξουμε τα δίκτυα νέας γενιάς σε όλη τη χώρα με μείωση του κόστους».
 • «Με την προώθηση της καινοτομίας σε προϊόντα και παραγωγικές διαδικασίες, με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, με καινοτόμο επιχειρηματικότητα, με επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με ανάπτυξη συστάδων (clusters) καινοτομίας αλλά και δημιουργία κλαδικών και διακλαδικών clusters μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εξωστρέφεια και περιβαλλοντική βιωσιμότητα ορίζουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Υπουργός Νίκος Παππάς είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα περίπτερα της Έκθεσης και να συνομιλήσει με πολλούς από τους συμμετέχοντες.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:

1-2- 3: Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συμμετείχε εχθές, ως κεντρικός ομιλητής, στην εναρκτήρια εκδήλωση της 5ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras IQ.

4-9: Ο Νίκος Παππάς, κατά την περιήγησή του στην έκθεση, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με start uppers, ερευνητές και εκπροσώπους εταιρειών που καινοτομούν. Ενημερώθηκε για τις προσπάθειές τους και τη χρησιμότητα των έργων τους.

10: Όταν οι εθελοντές φοιτητές, που βοηθούν στην ομαλή διεξαγωγή της έκθεσης, ζητούν μια φωτογραφία μέσω κινητού τηλεφώνου. Ακολούθησαν και άλλες με αρκετούς από τους εκθέτες.

20180427 npappaspatrasIQ 1 20180427 npappaspatrasIQ 3

20180427 npappaspatrasIQ 4 20180427 npappaspatrasIQ 5 20180427 npappaspatrasIQ 6 20180427 npappaspatrasIQ 7 20180427 npappaspatrasIQ 8 20180427 npappaspatrasIQ 9

20180427 npappaspatrasIQ 10

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo