Δελτίο Τύπου

 

Το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, την οποία διοργάνωσαν στη μικρή αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου της Βιέννης το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, το αυστριακό περιοδικό SOCIETY και η ορχήστρα δωματίου της Βιέννης «Ορφέας», όπου και  απηύθυνε χαιρετισμό στους πολυάριθμους παρευρισκομένους ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γιώργος Φλωρεντής.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Δρ. Λίλια Διαμαντοπούλου, και το συνθέτη, Δρ. Αθανάσιο Σίμογλου, για τη ζωή, το έργο και τις δυνατότητες μελοποίησης των στίχων του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή και στη συνέχεια η ορχήστρα δωματίου της Βιέννης «Ορφέας» παρουσίασε σε συναυλία υπό την καθοδήγηση του μαέστρου, κ. Κωνσταντίνου Δημηνάκη, μελοποιημένα από το συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου έργα του μεγάλου ποιητή στη γερμανική και ελληνική γλώσσα, δίνοντας μία νέα ανάγνωση στο έργο του.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γιώργος Φλωρεντής, τόνισε, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, το εύρος και τη διαχρονικότητα του Καβάφη, την έμπνευση που αντλείται από τα λόγια του παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η τιμή στον Καβάφη είναι τιμή στην ανθρώπινη αναζήτηση και στο δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να σκέφτεται και να επιλέγει … Ως ποιητής μπροστά και πέρα απ’  τους καιρούς του, μοντέρνος και μακριά από πρότυπα της εποχής του, ο Καβάφης έχει αφήσει ένα μοναδικό ποιητικό αποτύπωμα. Ένα αποτύπωμα τόσο ανοιχτό στις προσεγγίσεις όσο και εξίσου κλειστό στις ερμηνείες… Οι στίχοι του, χωρίς ομοιοκαταληξία, με δυσανάγνωστο ρυθμό, με έναν λυρισμό κρυμμένο πίσω από σύμβολα, είναι για τους μελοποιούς μια μεγάλη πρόκληση. Το ίδιο και η γλώσσα του, σχεδόν πεζολογική, ένας ποιητικός λόγος που ακροβατεί απ’ άκρη σ’ άκρη της μακράς ιστορίας της ελληνικής γλώσσας».

Η μικρή αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου της Βιέννης

 

Η ορχήστρα δωματίου της Βιέννης «Ορφέας» παρουσίασε σε συναυλία υπό την καθοδήγηση του μαέστρου, κ. Κωνσταντίνου Δημηνάκη,
μελοποιημένα από το συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου έργα του μεγάλου ποιητή στη γερμανική και ελληνική γλώσσα, δίνοντας μία νέα ανάγνωση στο έργο του.

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo