Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, παρουσίαζει το έργο της Ευφυούς Γεωργίας στην Καρδίτσα

 

karditsa 15 3 18 A

Το εμβληματικό έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας», παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, για πρώτη φορά στην Καρδίτσα, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην περιοχή ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, την Πέμπτη 15 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, υπεγράφη επίσης «Μνημόνιο Συνεργασίας για τη χρήση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας και Συστημάτων Νέων Τεχνολογιών», μεταξύ των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας» αποτελεί μια ολιστική και καινοτόμα προσέγγιση για τη μετάβαση του ελληνικού αγροτικού τομέα και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής από τις παραδοσιακές στις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Με τις νέες αυτές τεχνολογίες μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση κόστους παραγωγής μέχρι και 45%.

 «Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι τα νέα εργαλεία στη διάθεση του Έλληνα αγρότη» τόνισε χαρακτηριστικά στην παρουσίασή του ο κ. Ράλλης και πρόσθεσε «Ως τον προσεχή Ιούνιο, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου, το οποίο θα ωφελήσει 450.000 αγρότες. Πλέον, μέσω των 6.500 επίγειων σταθμών θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα, ανοιχτά για όλους».

Αυτοί οι επίγειοι σταθμοί, θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, το φυτό, την ατμόσφαιρα, το νερό και την αγροτική εκμετάλλευση, και στη συνέχεια θα αξιοποιούνται- μέσω κατάλληλης επεξεργασίας από την πλατφόρμα –για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και τελικά τη λήψη στοχευμένων αποφάσεων για  το κάθε χωράφι ξεχωριστά. Τα δεδομένα θα μπορούν να αξιοποιούνται και σε άλλους τομείς, γιατί θα είναι ανοιχτά και θα συνδυάζονται με τα ανοιχτά δεδομένα από το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ανοιχτά δεδομένα είναι το «πετρέλαιο» της ψηφιακής οικονομίας, η περαιτέρω αξιοποίησή τους σε τομείς όπως η βιομηχανία τροφίμων και το περιβάλλον είναι μόνον η αρχή για τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία και την ελληνική ύπαιθρο. 

Agriculture

Η χωρική κατανομή των 6.500 επίγειων σταθμών θα γίνει και στις 13 Περιφέρειες στη βάση των ομάδων καλλιεργειών, αφού ληφθεί υπόψη η μικροκλιματική παραλλακτικότητα. Σε πρώτη φάση, το έργο σχεδιάζεται γα να καλύψει τις 20 πιο παραγωγικές καλλιέργειες στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών σιτηρά, ρύζι, βαμβάκι, ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά φυτά και σταδιακά θα καλυφθεί το σύνολο της παραγωγής.

Η πλατφόρμα θα συνδέει: παραγωγούς, οργανώσεις παραγωγών, γεωργικούς συμβούλους ερευνητικά ιδρύματα, τοπική αυτοδιοίκηση, και άλλους φορείς που εμπλέκονται με την γη και την παραγωγική διαδικασία, ενώ οι αρχικώς ωφελούμενοι ανέρχονται σε 450.000.

Με την παράδοση του έργου, ο αγρότης θα λαμβάνει με sms στο κινητό του ή μέσω application, γεωργικές προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και συμβουλές άρδευσης, θρέψης και φυτοπροστασίας. Επίσης, θα έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα του επιτρέπουν την ψηφιοποίηση των καλλιεργητικών δεδομένων, ενώ προβλέπεται εξειδικευμένη εκπαίδευση των ωφελούμενων μέσω ημερίδων και online επιμόρφωσης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 33,5 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότησή του θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo