"Πώς οι έξυπνες πόλεις αλλάζουν τη ζωή μας" Ομιλία του Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη στα Βριλήσσια

Σε εκδήλωση για τις «έξυπνες πόλεις» που έγινε στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης στα Βριλήσσια την  Τετάρτη 15 Μαΐου, συμμετείχε με ομιλία, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης. Στην εκδήλωση που χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, παρέστη ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν επίσης η Μαρία Ντούμα, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Νίκος Βασιλάκος, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ.

Ακολουθεί η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής:

«Θα ήθελα πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να πω ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι χρήσιμες γιατί μέσα από το διάλογο με τους δημότες, γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό πώς με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή στην πόλη αλλά και οι ίδιοι οι δημότες να συνδιαμορφώνουν με τις δημοτικές αρχές την καθημερινότητά τους και να δίνουν λύση στα προβλήματά τους.

Το να επικοινωνούμε εύκολα με το Δήμο μας και να βρίσκουμε λύσεις για τα προβλήματά μας είναι πάγιο αίτημα των δημοτών. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η επίλυση αυτών των προβλημάτων γίνεται με διαφάνεια και μικρότερο κόστος.

Μάλιστα, το Υπουργείο μας με ένα καινοτόμο έργο που προσφέρεται σε όλα τα Υπουργεία και τους Δήμους και θα είναι στη διαβούλευση έως τις 23 Μαΐου, θα δημιουργήσει την εθνική υποδομή ηλεκτρονικής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ του Δημοσίου. Με το έργο αυτό, που βρίσκεται στην καρδιά της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναβαθμίζεται η λειτουργία των Δήμων, γιατί επιτρέπεται ταχύτερη και ασφαλέστερη ανταλλαγή εγγράφων ηλεκτρονικά με ψηφιακές υπογραφές, εξοικονομώντας σε εθνική κλίμακα 380 εκ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Πώς επηρεάζει αυτό το έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τον δημότη; Θα σας εξηγήσω αμέσως. Στην περίπτωση που υποβάλλετε μια αίτηση στο Δήμο σας, θα πρωτοκολληθεί ηλεκτρονικά και ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζετε σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διεκπεραίωσή της. Όλοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Με ισότητα. Γιατί ένα από τα οφέλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι η ισότιμη πρόσβαση για όλους.

Κι εδώ, ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα από την αρχή. Οι έξυπνες πόλεις αφορούν όλους τους πολίτες, όχι μόνο όσους έχουν smartphone ή μόνο τους νέους. Η αλήθεια είναι ότι πολύ εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν ανισότητες από την χρήση της τεχνολογίας. Δηλαδή να επωφεληθούν μόνο όσο έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία, ενώ οι υπόλοιποι να αποκλειστούν. Αυτό όμως, είναι ένα σημείο στο οποίο δίνουμε μεγάλη προσοχή. Με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, αλλά και με αυτές που σχεδιάζουμε προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να μειώσουμε  το ψηφιακό χάσμα.

Οι πρωτοβουλίες μας για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος στηρίζονται στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων με τη δημιουργία Πρότυπων Ψηφιακών Κέντρων. Στόχος του έργου είναι οι δημότες όλων των ηλικιών να καλλιεργήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον που ενθαρρύνει τη βιωματική μάθηση και τη δημιουργικότητα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες.  Στις μικρότερες ηλικίες τα προγράμματα θα εστιάζουν στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών με άξονα το παιχνίδι, μέσα από την οποία θα έρχονται σε επαφή με τον ψηφιακό κόσμο. Σε μεγαλύτερες ηλικίες θα δίνεται έμφαση στη γνωριμία με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες με κατασκευές, προγραμματισμό, πειράματα, ρομποτική, gaming κ.ά. Ενώ οι πιο ηλικιωμένοι θα εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες.

Υπάρχει και άλλο ένα έργο που ωριμάζουμε στην Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στους Δήμους. Με το έργο αυτό στην ουσία αλλάζουμε  την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ Δήμων και Κεντρικής Κυβέρνησης, επεκτείνοντας το υφιστάμενο govHUB που είναι ο μοναδικός δίαυλος web υπηρεσιών μεταξύ Δήμων και Κεντρικής Κυβέρνησης. Επιπλέον, με την αναβάθμιση του govHUB, προστίθενται νέες υπηρεσίες όπως η τεχνική βοήθεια για τη διαχείριση μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων, με προφανή οφέλη και για τους Δημότες αυτών των περιοχών.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε ένα νέο έργο που αφορά όλους του Δήμους. Το έργο αυτό αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και δημιουργεί ένα ψηφιακό οικοσύστημα για τον τουρισμό. Δεν μιλάμε απλά για ένα καινούριο site, αλλά για μία διαδραστική πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλα τα ψηφιακά δεδομένα και τις πληροφορίες που αφορούν τον τουρισμό στην Ελλάδα σε ένα σύγχρονο One-Stop Shop με πολλαπλούς αποδέκτες: επισκέπτες, ταξιδιωτικούς πράκτορες, media, φορείς τουρισμού, Υπουργεία και Δημόσιους Φορείς, Τοπική αυτοδιοίκηση κ.α. Αυτό βελτιώνει τόσο την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη, όσο και τη δυνατότητα χάραξης στρατηγικής βασισμένης πλέον σε στατιστικά στοιχεία και ανάλυση δεδομένων με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Οι Δήμοι θα μπορούν να παράξουν σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο που θα προβάλλεται μέσω της πλατφόρμας, θα αναδεικνύει τα συγκριτικά  πλεονεκτήματα των πόλεων καθώς και άλλες πληροφορίες που θα προσελκύουν τους επισκέπτες και θα τονώνουν την τοπική οικονομία.

Στις 29 Μαΐου και σημειώστε αυτήν την ημερομηνία για καλό λόγο, η  οικονομική επιχειρηματικότητα ενισχύεται με μια πρόσκληση του ΕΠΑΝΕΚ που αφορά εμπορικές περιοχές μικρών και μεσαίων πόλεων με τη δημιουργία ανοιχτών εμπορικών κέντρων «open malls». Σκοπός του προγράμματος, ύψους 25 εκατ. ευρώ, είναι η συνεργασία εμπορικών συλλόγων με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ βαθμού) για την αναβάθμιση δημόσιων χώρων, προμήθεια εφαρμογών έξυπνης πόλης, εγκαταστάσεων σημείων προώθησης, πληροφόρησης και προβολής προϊόντων και επιχειρήσεων με σκοπό την αύξηση της εμπορικής κίνησης και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις εμπορικές τους περιοχές.

Όλοι ξέρουμε ότι η προτίμηση των καταναλωτών στα οργανωμένα κλειστά εμπορικά κέντρα οφείλεται μεταξύ άλλων στο άνετο παρκάρισμα, στην καθαριότητα, στην ασφάλεια, στη δυνατότητα διεξαγωγής αγορών μαζί με τα παιδιά χωρίς προβλήματα. Αυτά τα θετικά θέλουμε να τα μεταφέρουμε στα ανοιχτά εμπορικά κέντρα και οι εφαρμογές έξυπνων πόλεων είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος. Συστήματα έξυπνης στάθμευσης, εφαρμογές ασφάλειας και καθαριότητας είναι απλές κινήσεις που θα ξαναζωντανέψουν την πόλη και τους δημόσιους χώρους, θα τονώσουν τη φυσιογνωμία των κέντρων των πόλεων και θα ενισχύουν την τοπική οικονομία και την απασχόληση.

Το θέμα μας λοιπόν σήμερα είναι οι έξυπνες πόλεις και πρέπει να καταλάβουμε γιατί οι έξυπνες πόλεις δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιλογή και ανάγκη, αν θέλουμε λύσεις σε προβλήματα όπως: η ραγδαία περιβαλλοντική υποβάθμιση, η αύξηση της κίνησης στους δρόμους και οι περιορισμένοι πόροι. Αν θέλουμε βιώσιμες πόλεις, φιλικές στον πολίτη και σε αυτές τις πόλεις θέλουμε να ζούμε κι εμείς και τα παιδιά μας.

Σκεφτείτε να κάνετε βραδινό περίπατο σε αυτό το πάρκο και τα φώτα να αυξομειώνουν την έντασή τους ανάλογα με την κίνηση που υπάρχει στα δρομάκια του. Οικονομία για το Δήμο, αφού εδώ δεν ισχύει το «τσάμπα καίει η λάμπα» και ασφάλεια για εσάς.

Και μετά τη βόλτα σας, θα μπείτε στο αυτοκίνητό σας για να επιστρέψετε στο σπίτι σας και δε θα χρειαστεί να καθυστερήσετε περιμένοντας πίσω από το απορριμματοφόρο που θα αδειάζει μισογεμάτους κάδους, γιατί με τη βοήθεια της τεχνολογίας το απορριμματοφόρο θα συλλέγει απορρίμματα μόνο από τους γεμάτους κάδους. Και έτσι ούτε εσείς θα ταλαιπωρείστε, ούτε ο δήμος θα κάνει περιττά έξοδα.

Και ψάχνοντας για μια θέση στάθμευσης κοντά στο σπίτι, πάλι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα, γιατί υπάρχει το σύστημα έξυπνης στάθμευσης, στο οποίο θα αναφερθούμε αμέσως τώρα, ως μέρος ενός οριζόντιου έργου για έξυπνες πόλεις που στο επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένους Δήμους και η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, αξιοποιώντας την τεχνολογία Internet of things. Η  χρηματοδότησή του θα καλυφθεί τόσο από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και από κοινοτικούς.

Στο έργο αυτό εκτός από το έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης- που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στους Δήμους της Αττικής- περιλαμβάνονται δράσεις όπως έξυπνος οδοφωτισμός, ενεργειακή διαχείριση κτιρίων, έξυπνη διαχείριση υδάτων, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων.

Σας ευχαριστώ»

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo