Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη, στο ρ/σ News24/7

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, μίλησε στο ρ/σ News24/7 και την εκπομπή "Καλημέρα, όλη μέρα" με τη Ζηνοβία Σαπουνά.

Στη διάρκεια της συνέντευξης περιέγραψε το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και τις κύριες αρμοδιότητες της Υπηρεσίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βασικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου: Για ποιο λόγο δηλαδή τα έργα ΤΠΕ δεν προχωρούσαν μέχρι τώρα με τους ρυθμούς που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διέθετε  ένα συνολικό κι στρατηγικό σχεδιασμό. Πλέον, με τη διαμόρφωση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021, η χώρα είναι σε θέση να αποδεσμεύει ευρωπαϊκά κονδύλια για την υλοποίηση των έργων ΤΠΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε και σε δύο κομβικά έργα για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το πρώτο είναι το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), το πιο σημαντικό έργο ηλεκτρονικής  διακυβέρνησης που έχει σχεδιαστεί από έλληνες επιστήμονες και έχει ορίζοντα υλοποίησης ένα έτος. Το έργο καταργεί το χαρτί σε όλους τους δημοσίους φορείς, αφού τα έγγραφα θα διακινούνται ηλεκτρονικά με απομακρυσμένες ηλεκτρονικές υπογραφές, και μαζί με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ επιτυγχάνουν εξοικονόμηση 520 εκ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, το ΣΗΔΕ οδηγεί στην πάταξη της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και σε αλλαγή της αντίληψης του κόσμου για το δημόσιο.

Το δεύτερο έργο αφορά στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις: ένα έργο που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να παίρνουν οποιαδήποτε πληροφορία από το δημόσιο.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη, εδώ:

 

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo