ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

Αθήνα, 27/09/2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκληθεισών καταστροφών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη Σαμοθράκη

 

Κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Σταμάτη Βαρδαρό, επισκέφθηκε χθες Τρίτη 26/09/2017 τη Σαμοθράκη προκειμένου να επιθεωρήσει και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν στο νησί ύστερα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή στις 25-09-2017 και 26-09-2017.  Το κλιμάκιο συνόδευσαν στελέχη των Υπηρεσιών της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Σαμοθράκης κηρύχτηκε σε «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Οι προκληθείσες ζημιές αφορούν κυρίως στο οδικό και αγροτικό δίκτυο και στις υποδομές, ενώ μεγάλης έκτασης είναι οι καταστροφές στα κτίρια που στεγάζονται το Δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας. 

Άμεση υπήρξε η ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό από τα Υπουργεία  Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Κλιμάκια της ΓΓ Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της  Εγνατίας Οδού  ΑΕ, και της ΥΑΣΒΕ, βρίσκονται ήδη στο νησί για να συμβάλλουν στις αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα των υδραυλικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων του νησιού καθώς και στην καταγραφή των ζημιών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα δίκτυα ύδρευσης του νησιού, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων για να αποκατασταθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν και η υδροδότηση. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του οδικού και αγροτικού δικτύου από τα φερτά υλικά, ενώ  προτεραιότητα έχει δοθεί  στην αντιμετώπιση  των ζημιών  σε δυο σημεία του οδικού δικτύου, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες,  αποκόπτοντας το βόρειο από το νότιο  τμήμα του. Οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις, ξεκινούν ήδη από σήμερα, από τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση της κατάστασης ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή σχεδίου ολιστικής αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην περιοχή, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων.

Το Κέντρο Υγείας του νησιού υπέστη σοβαρές ζημιές.  Ήδη,  έχει γίνει αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Ξάνθης και από λοιπές δομές της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας(ΥΠΕ), ενώ σήμερα το πρωί μεταβαίνει στο νησί, τεχνικό κλιμάκιο της 4ης ΥΠΕ προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων.

Για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών μεταφοράς από και προς το νησί, η Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης διαθέτει το Πλωτό Σκάφος του Λιμενικού (ΠΛΣ) 614 το οποίο βρίσκεται στη διάθεση των αρχών του νησιού, καθώς και το ΠΛΣ 617 που ανήκει στη Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης, ενώ ήδη από χθες βρίσκεται στο νησί το Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 090 “Γαύδος”.

Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου Σαμοθράκης όλα τα σχολεία εντός των ορίων του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Τετάρτη 27/09/2017.

 

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo