Σας καλωσορίζω εκ μέρους του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσής κ.Νίκου Παππά και του Γενικού Γραμματέα κ.Λευτέρη Κρέτσου, στον φιλόξενο χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και σας μεταφέρω τις ευχές τους για καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.

Ακούμε συχνά ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους αδύναμους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αντανακλά το ήθος μιας κοινωνίας. Θα πρόσθετα ότι η διαφύλαξη και εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τείνει να είναι ελλειμματική σε πολλαπλά και αλληλένδετα επίπεδα, χαρακτηρίζει και το ήθος της πολιτικής ηγεσίας.

Η ετήσια έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δεν είναι μια απλή έκθεση πεπραγμένων, είναι μία καταγραφή του τι επιτύχαμε αλλά και μία υπενθύμιση των αλλαγών και αγώνων που έχουμε να δώσουμε, για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και σεξισμό, μια κοινωνία χωρίς φυλετικές ή κοινωνικές διακρίσεις, μια κοινωνία που ο ανθρωπισμός θα αποτελεί την βάση και οι αξίες του θα μας διακατέχουν όλους.

                                   

Ακούγεται ουτοπικό, ιδιαίτερα όταν η κοινωνία μας σήμερα δυστυχώς διχάζεται ακόμα και σε ζητήματα που θεωρητικά είναι λυμένα όπως το οικουμενικό δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, θρησκείας ή ειδικών αναγκών, αλλά οφείλουμε να δουλεύουμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συμμετέχουμε ενεργά στις Ομάδες παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου δράσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τα Δικαιώματα του Παιδιού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της πολιτικής μας, τις Συστάσεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα καθώς και του Διεθνούς Σύμφωνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, στα σοβαρά ζητήματα που θέτει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα ως προς τη θεματική «Σεξουαλικός Προσανατολισμός και Ταυτότητα Φύλου», επισημαίνουμε ότι στις 18-2-2016 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας της ΓΓΕΕ με το ΚΕΘΙ, με σκοπό την προώθηση της ισότητας των φύλων, την άρση των στερεοτύπων στα ΜΜΕ, όπως και την καταπολέμηση της αναπαραγωγής σεξιστικών μηνυμάτων ή προκατειλημμένου λόγου που θίγουν την αξιοπρέπεια του ατόμου στη βάση του φύλου ή/και του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Σε ό,τι αφορά στη θεματική «Προστασία ΑμεΑ», η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αποσκοπεί στη μέγιστη δυνατή διασφάλιση δικαιωμάτων προσβασιμότητας από τους ραδιοτηλεοπτικούς παρόχους οπτικοακουστικών μέσων και τις υπηρεσίες on demand. Συγκεκριμένα, υποστήριξε έντονα την ανάγκη επαναφοράς του σχετικού άρθρου της τομεακής οδηγίας της ΕΕ που ορίζει τις υποχρεώσεις για προσβασιμότητα στους παρόχους -το οποίο σημειώνεται ότι είχε απαλειφθεί κατά τη διαδικασία αναθεώρησής της- υπογραμμίζοντας ότι οι διατάξεις θα πρέπει να έχουν πιο αναλυτικό και δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως και για τον προσδιορισμό των προτύπων τυποποίησης που θα πρέπει να πληρούν προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ, παρά τις πιέσεις από πολλά κράτη/μέλη για την αφαίρεσή τους.

Στο πλαίσιο επίσης των ανοικτών δράσεων για την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας κατά τη ψηφιακή εποχή, προετοιμάζουμε online μαθήματα ελεύθερης πρόσβασης για παιδιά αλλά και για ενήλικες, τα οποία έχουν ως σκοπό να εξοικειώσουν τους εκπαιδευόμενους με τα σύγχρονα δεδομένα που αφορούν στη χρήση, αξιοποίηση και διαχείριση των ψηφιακών πόρων και μέσων, βασισμένο σε υλικό που διατίθεται από την UNESCO και είναι προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα

Τέλος, σταθμό των εξελίξεων στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί σίγουρα η ίδρυση του ΕΣΡΜ (Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας), το οποίο στηρίζουμε ενεργά, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων και στην ομάδα επικοινωνιακού σχεδιασμού.

Αυτές ήταν μερικές από τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που είτε υλοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα, είτε πρόκειται να υλοποιήσουμε το αμέσως επόμενο, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι είναι πολλά ακόμα εκείνα που επιθυμούμε να αλλάξουμε. Θα είμαστε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, πάντα αρωγοί των προσπαθειών που καταβάλουν όλοι οι φορείς, για να γίνουμε η κοινωνία που επιθυμούμε η κοινωνία των αξιών και του Ανθρωπισμού.

Ευχαριστώ .

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo