Εδώ και ένα χρόνο, ισχύει η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας – συνεχίζει να ισχύει;

 H συμφωνία με την Τουρκία ισχύει - προσπαθούμε να λειτουργεί όσο το δυνατόν πληρέστερα. Τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι ακόμα κλειστά. Λίγοι είναι οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά. Η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, συνήθως λειτουργεί καλά.

Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα: Το θέμα είναι ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους προς την Ελλάδα. Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί ότι θα λάβει 66.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και θα τους διανείμει στις χώρες της Ευρώπης. Αλλά μέχρι στιγμής, λιγότεροι από 10.000 μετανάστες από την Ελλάδα έχουν διανεμηθεί στην Ευρώπη.

Οι δεσμεύσεις από 400 Ευρωπαίους αξιωματούχους που ασχολούνται με θέματα ασύλου έχουν υλοποιηθεί μόνο κατά ένα μέρος. Η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβάλλουν ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 Η Ελλάδα λαμβάνει εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε.. Ορισμένοι πολιτικοί καταγγέλλουν ότι οι ελληνικές αρχές δεν επεξεργάζονται αρκετά γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου.

 Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Αλλά βελτιωνόμαστε . Ήμασταν όλοι συγκλονισμένοι από την κατάσταση, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες έφταναν καθημερινά στα ελληνικά νησιά. Πρόσφατα, σε πολλά σημεία της χώρας αλλά και περιφερειακά δημιουργήθηκαν περισσότερες αρχές ασύλου. Οι εμπειρογνώμονες της EASO μας υποστηρίζουν και συνεργάζονται με τις υπηρεσίες ασύλου για τον άμεσο έλεγχο των αιτήσεων.

Μερικές φορές, όμως, με ενοχλεί ότι πολλοί πολιτικοί της Ε.Ε. παρακολουθούν μόνο τους αριθμούς, ενώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Αποφασίζουμε όχι μόνο για το άσυλο αλλά και για τη ζωή τους.

 Η κατάσταση των ανθρώπων στα Hotspot, όπως στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα ήταν δραματική. Πως είναι η κατάσταση σήμερα;

 Έχουμε αντικαταστήσει τις παλιές σκηνές. Οι άνθρωποι ζουν πια σε σταθερά καταλύματα. Η σίτιση είναι καλή. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επανέλθει η ιδιάζουσα κατάσταση του 2015. Μια κατάσταση που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ξανά τα ελληνικά νησιά από εδώ και στο εξής.

 Είναι ακόμα μεγάλη η προθυμία των Ελλήνων για βοήθεια – ή μήπως έχει επέλθει η κόπωση και η απογοήτευση;

  Οι άνθρωποι στην Ελλάδα συνεχίζουν να είναι πολύ πρόθυμοι. Η δύναμη των κατοίκων των νησιών είναι πολύ μεγάλη. Σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου βλέπουμε την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού.

 Υπήρξαν όμως και στα νησιά της Ελλάδας διαδηλώσεις από εξτρεμιστές.

 Αυτοί είναι μειονότητα. Πρέπει να καταλάβετε ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια δεν βιώνουν μόνο την προσφυγική κρίση αλλά και την οικονομική. Κατά την άποψή μου, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι πολύ πιο σοβαρές από ό, τι η δεινή κατάσταση με τους μετανάστες. Θα πρέπει και στα δύο θέματα να δώσουμε πολιτική λύση. Αυτή είναι η πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια.

Σημείωση: Τη συνέντευξη συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών σε Ειδομένη και Λέσβο το 2015, καθώς και φωτογραφία του ΕΓ κ.Γ.Φλωρεντή.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo