ΕΡ: Κε Φλωρεντή, πρόσφατα αναλάβατε τη θέση του Ειδικού Γραμματέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής. Μπορεί να υπάρξει επικοινωνία σε ένα τόσο ευαίσθητο, από πολλές απόψεις θέμα και αν ναι, σε τι συνίσταται αυτή;

ΑΠ: Εύλογο το ερώτημα, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει ενημέρωση , είναι αδύνατο να μην υπάρχει επικοινωνία. Τι θέλω να πω με αυτό. Βρεθήκαμε και βρισκόμαστε ακόμα, μπροστά σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που κληθήκαμε να το διαχειριστούμε, σε όλα του τα επίπεδα. Στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, στοχοποιηθήκαμε πολλές φορές, άλλοτε από ιδιοτέλεια και άλλοτε από άγνοια, για τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα. Έτσι λοιπόν η αναγκαιότητα πλήρους, ορθής και σοβαρής ενημέρωσης, μας υποχρεώνει να επικοινωνούμε τα στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση μας και να αντικρούουμε τα διάφορα κέντρα παραπληροφόρησης. Να σας υπενθυμίσω ότι μειώθηκαν τα προβλήματα από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί άρχισαν να ενημερώνονται στη γλώσσα τους, από την κρατική τηλεόραση για θέματα που τους αφορούν. Απόδειξη, ότι η σωστή επικοινωνία μπορεί να άρει παρεξηγήσεις , να αμβλύνει καταστάσεις και να παρουσιάσει στην πραγματική τους διάσταση τα γεγονότα. Αυτό άλλωστε, επιδιώκουμε να κάνουμε με καθαρά επαγγελματικό τρόπο, πέρα από κάθε υπόνοια για παρέμβαση στην πληροφόρηση.

ΕΡ: Η Ελλάδα αποτελεί εδώ και χρόνια ένα σημείο εισόδου για τους μετανάστες. Σήμερα και ειδικά από το καλοκαίρι του 2015, η χώρα δέχεται ένα τεράστιο μεταναστευτικό αλλά και προσφυγικό κύμα, στα παράλια αλλά και στα βόρεια σύνορά της. Το μείζον θέμα είναι η μετεγκατάσταση αυτών των λαών. Ποια είναι η στρατηγική της Ελλάδας επί του θέματος;

ΑΠ: Η Ελλάδα σαν μέλος της ΕΕ αλλά και στον πυρήνα της ευρωζώνης, συμπεριφέρεται και δρα για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού διεθνούς προβλήματος, στα πλαίσια της στρατηγικής των αποφάσεων που λαμβάνονται στα Ευρωπαϊκά όργανα. Έτσι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τις αποφάσεις που προβλέπουν στη μετεγκατάσταση 66.000 ατόμων τη διετία 2016-2017, αριθμός που απέχει αρκετά από τη σημερινή πραγματικότητα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή αρκετά κράτη-μέλη αγνοούν τις αποφάσεις των οργάνων με διάφορες δικαιολογίες οδηγώντας στην αποδυνάμωση των αποφάσεων της ΕΕ.

ΕΡ: Η Ελλάδα έχει τους πόρους σε περιόδους οικονομικής κρίσης να ασχοληθεί ενεργά με αυτό το ζήτημα;

ΑΠ: Καμία χώρα, δεν θα μπορούσε μόνη της να αντέξει το οικονομικό βάρος της διαχείρισης ενός τόσο σημαντικού προβλήματος, πολύ περισσότερο η Ελλάδα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση επτά-οκτώ χρόνια τώρα. Από την ΕΕ, έχουν διατεθεί κονδύλια για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας, εκπαίδευσης, υγειονομικών καλύψεων, διαδικασιών ασύλου, ασφάλειας συνόρων ελέγχων κλπ τόσο στα αρμόδια υπουργεία όσο και σε Διεθνείς Οργανισμούς και Ευρωπαϊκές ΜΚΟ. Αλλά επιτρέψτε μου να προσθέσω και μία ακόμη παράμετρο , που ξεπέρασε την όποια οικονομική βοήθεια, και έχει σχέση με τον πλούτο της ανθρωπιάς που έδειξαν σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οι κάτοικοι των νησιών που υποδέχονταν τις ροές των προσφύγων οι λιμενικοί που με κίνδυνο της ζωής τους έσωζαν παιδιά , γυναίκες και άντρες από τα κύματα. Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να μην έχει τους πόρους να αντεπεξέλθει μόνη της σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση, έχει όμως τους ανθρώπους της που δείχνουν με την αλληλεγγύη τους τον δρόμο που πρέπει να ξαναβρεί η Ευρώπη και οι λαοί της.

ΕΡ: Με την κατασκευή του φράχτη στα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ , έκλεισε και η πιο ασφαλής έξοδος για τους πρόσφυγες για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Πιστεύεται ότι αυτή η κίνηση ήταν η καλύτερη επιλογή για την επίλυση της κρίσης;

ΑΠ: Βλέπετε να λύθηκε καμιά κρίση; Η ΠΓΔΜ προχώρησε σε μία μονομερή ενέργεια και θεώρησε πως ένα τείχος θα έδινε λύση στο πρόβλημα. Αν το δει κανείς αυτό μακροσκοπικά , όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά με αυτόν τον τρόπο τονίζεται ένα κλίμα γενικότερης ξενοφοβίας στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

ΕΡ: Το Ελληνικό κράτος έχει ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού κύματος Ποιές πιστεύεται ότι είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε Ευρωπαϊκή κλίμακα για να βρεθεί μια λύση που να σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά και των λαών της Ευρώπης;

ΑΠ: Κατ αρχάς έχουμε ένα δεδομένο στα χέρια μας, που είναι η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, η οποία παρά τα όποια προβληματικά σημεία της έχει περιορίσει σημαντικά τις ροές προσφύγων και μεταναστών. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, πρέπει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων , που βασίζεται στη δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ να ολοκληρωθεί με βάση τα συμφωνηθέντα. Οποιαδήποτε λύση σε Ευρωπαϊκή κλίμακα προϋποθέτει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των Κρατών-Μελών. Από εκεί και πέρα, ήδη οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες- προτάσεις που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της συνεννόησης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

ΕΡ: Με τον πολλαπλασιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Γαλλία στο Βέλγιο αλλά και στη Γερμανία, δημιουργήθηκε και μια λάθος ιδέα σε μερικούς Ευρωπαίους, που είδαν στο μεταναστευτικό κύμα τη διέλευση καινούργιων τρομοκρατών Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να πολεμήσει την ξενοφοβία, η οποία μεταφράζεται σε άνοδο ακροδεξιών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή η σε ενέργειες όπως τα συσσίτια μόνο για Έλληνες.

ΑΠ: Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας η χώρα μας έχει πολυεπίπεδη συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη τόσο της ΕΕ , όσο και με άλλες χώρες αφού το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο, είναι διεθνές και ανάλογη είναι και η αντιμετώπισή του. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες είναι σε συνεχή επαφή και ανταλλάσσουν διαρκώς πληροφορίες για θέματα ασφαλείας, ενώ γίνεται οργανωμένη καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών και προσφύγων, η οποία είναι πάντα λεπτομερής και γίνεται με βάση τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές. Στα καθ ημάς τώρα, η ρητορική της Χρυσής Αυγής , με το ξενοφοβικό μίσος που εκφράζει και τα συσσίτια μόνο για Έλληνες είναι η μια πλευρά του νομίσματος και μάλιστα είναι η πλευρά, που προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις της. Η συντεταγμένη πολιτεία όμως με ψυχραιμία , δημιούργησε και αναβαθμίζει παρά τις όποιες αρνητικές συνθήκες, τις δομές οργανωμένης φιλοξενίας, παρεμβαίνει άμεσα εκεί όπου χρειάζεται, γιατί σαφώς προβλήματα πάντα θα αναφύονται, μεριμνά για τις συνθήκες υγιεινής, λαμβάνει μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά, υλοποιεί τη διασφάλιση για την πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα σε σχολικές δομές που δημιουργήθηκαν ειδικά γι αυτά. Η Ελληνική κοινωνία έδειξε πρώτη απ΄όλους, ότι το ξενοφοβικό πρόσωπο είναι μεμονωμένο.

ΕΡ: Μένοντας σε αυτό το θέμα, πιστεύετε ότι μια πιο θετική δημοσιότητα του μεταναστευτικού ζητήματος από την πλευρά του κράτους θα ήταν ωφέλιμη;

ΑΠ: Το ζήτημα δεν είναι ή δεν περιορίζεται, αν θέλετε, στο να προβάλλει το κράτος μια πιο θετική πλευρά του μεταναστευτικού. Υποχρέωσή μας, είναι να επικοινωνήσουμε την πραγματικότητα, όπως είναι, δίνοντας κάθε φορά τις πραγματικές διαστάσεις, ενός προβλήματος η λύση του οποίου χρειάζεται πολιτική βούληση, αλληλεγγύης και ανθρωπισμό.

Γιώργος Φλωρεντής

Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo