Η γερμανόφωνη εφημερίδα του Λουξεμβούργου Tageblatt δημοσιεύει σήμερα ανταπόκριση του αναπληρωτή αρχισυντάκτη Lucien Montebrusco, αναφορικά με συζήτηση ομάδας δημοσιογράφων της εφ. με τον Ειδικό Γραμματέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, κ. Γ. Φλωρεντή. Υπό τον τίτλο «’Άνθρωποι, όχι αριθμοί’» και με υπότιτλο «Μετανάστες / Πώς προσπαθεί η Αθήνα να υπερνικήσει την προσφυγική κρίση» η Tageblatt επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, παρ’ ότι έχει υποχωρήσει στην ατζέντα των ΜΜΕ, παραμένει οξεία για την Ελλάδα. «Ωστόσο, η χώρα την αντιμετωπίζει με ψυχραιμία», σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο κ. Φλωρεντής τόνισε κατ’ αρχήν πως η ραγδαία μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος (από 10.000 την ημέρα σε 80) οφείλεται στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτό που συνέβη λίγο πριν τη συμφωνία του Μαρτίου 2016, όταν κράτη-μέλη της ΕΕ έκλεισαν τα σύνορά τους για να απομονωθούν από πρόσφυγες και μετανάστες, αποτέλεσε «ένα θλιβερό επεισόδιο στον ευρωπαϊκό πολιτισμό». «Μέχρι τώρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει παραβιαστεί», ανέφερε ο κ. Φλωρεντής προσθέτοντας: «Είμαστε αισιόδοξοι».

Ο Ειδικός Γραμματέας επεσήμανε πως «υπάρχουν ακόμα χώρες της ΕΕ που με κάθε τρόπο αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιό τους στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης», σημειώνοντας ότι ενώ το 2015 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν να δεχθούν στο έδαφός τους 66.000 πρόσφυγες μέχρι τώρα έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα μόνο 18.000. «Ευελπιστεί κανείς ότι όλες οι χώρες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως ζήτησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφάτως. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος», προσέθεσε ο κ. Φλωρεντής.

«Η εικόνα των εξαθλιωμένων μεταναστών σε ελληνικές πόλεις ή καταυλισμούς ανήκει, εν τω μεταξύ, στο παρελθόν», υπογράμμισε στη συνέχεια ο Ειδικός Γραμματέας, αναφερόμενος αναλυτικά σε προγράμματα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα που συνεχίζονται. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προγράμματα σχολικής ένταξης των παιδιών – προσφύγων, καθώς και στο πρόγραμμα διανομής προπληρωμένων πιστωτικών καρτών για την αγορά τροφίμων με στόχο την αντικατάσταση των συσσιτίων για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει, ιδιαίτερα στις πιο διστακτικές έναντι των προσφύγων και μεταναστών χώρες της ΕΕ, ότι μπορεί κανείς να τους υποδεχθεί διαφορετικά. Θα πρέπει κανείς στο προσφυγικό ζήτημα να σταματήσει να μιλά με αριθμούς», τόνισε ο κ. Φλωρεντής και πρόσθεσε: «Ενώπιόν μας δεν έχουμε καρτέλες excel αλλά ανθρώπους. Είναι αδιάφορο εάν είναι νέοι ή ηλικιωμένοι, πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει τον καθένα ως άνθρωπο. Αξίες όπως η αλληλεγγύη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν επιτρέπεται να μετατρέπονται σε αριθμούς».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνεχίζονται όσον αφορά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, κυρίως λόγω των ελλιπών δυνατοτήτων, παρόλο που τους τελευταίους μήνες έχουν εγκαθιδρυθεί πρόσθετα περιφερειακά κέντρα. «Βοήθεια αναμένεται επίσης στον διοικητικό τομέα από την ΕΕ», σημείωσε. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόσφατη λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για τους αιτούντες άσυλο, μέσω της οποίας μπορούν να ενημερωθούν στη γλώσσα τους και να προγραμματίσουν την υποχρεωτική συνέντευξη με το ειδικευμένο προσωπικό.

Ολοκληρώνοντας την εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η Tageblatt αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει λοιπόν ένα πρόβλημα που ονομάζεται ‘μετανάστες και πρόσφυγες’; Ο Ειδικός Γραμματέας κ. Φλωρεντής, που στο χαρτοφυλάκιο του εντάσσονται οι δύο όροι το απορρίπτει αυτό. ‘Θα πρέπει κανείς να σταματήσει να μιλά για πρόβλημα αλλά για ένα φαινόμενο στη Μεσόγειο’, δηλώνει».

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo