Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ.Γεώργιου Φλωρεντή:

"Υπάρχουν ιστορικές στιγμές που καθορίζουν την πορεία της ανθρωπότητας. Στιγμές που καθορίζουν την πορεία μας μέσα στον τόπο και τον χρόνο. Οι ιστορικές επαναστατικές στιγμές, οι επαναστάσεις, δημιούργησαν πάνω απ’ όλα μια πρωτόγνωρη κατάσταση ελπίδας για εξέλιξη της ανθρώπινης ύπαρξης, της ανθρώπινης αξίας αυτής καθ’εαυτήν. Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, η Αμερικανική Επανάσταση, η Γαλλική Επανάσταση λειτούργησαν ως πυροκροτητές μιας άλλης αντίληψης του γίγνεσθαι, χωρίς όμως να μπορέσουν, και πιθανόν ούτε να θελήσουν, να διαρρήξουν τα όρια των ευρωπαϊκών «προτύπων» για το τι είναι και τι δεν είναι επιτρεπτό.

Η επανάσταση που σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της ανθρωπότητας στον 20ό αιώνα, δημιουργώντας προσδοκίες για κοινωνική απελευθέρωση των εργαζόμενων τάξεων και για μια δικαιότερη κοινωνία είναι η Οκτωβριανή Επανάσταση. Αυτή έφερε σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, επηρέασε όλες τις μορφές της τέχνης. Εκατό χρόνια μετά, εξακολουθεί να εμπνέει, να προβληματίζει και να διχάζει.

Στο σύνθημα «Ψωμί και Ειρήνη» συμπυκνώνεται το αίτημα για εξάλειψη των ανισοτήτων που δημιουργεί ο πόλεμος και η φτώχεια, που δημιουργεί ο Καπιταλισμός. Είναι το σύνθημα μιας επανάστασης που άλλαξε τον ρου της ιστορίας αποδεικνύοντας ότι οι λαοί μπορούν να ελπίζουν και να κερδίζουν μαχόμενοι για το δίκιο τους.

Μια επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο δείχνοντας πως η λύση των αντιθέσεων βρίσκεται στο πεδίο της ταξικής πάλης.

Μια Επανάσταση που ενέπνευσε λαούς ολόκληρους να αγωνιστούν για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα.

Μια επανάσταση που έγινε από τους καταπιεσμένους και τους αοράτους, φέρνοντας την εργατική τάξη στην πρωτοπορία και κατορθώνοντας τη χειραφέτηση της κοινωνίας.

Μια επανάσταση γεννημένη από τις ανάγκες του λαού, των πολλών, εκείνων που υποφέρουν, θεμελιωμένη στο όραμα μιας κοινωνίας ανθρώπων που ζουν αδελφωμένοι, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με τις ζωές τους πάνω από το κέρδος.

Μια επανάσταση που αποτέλεσε το έναυσμα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και συνεχίζει να απασχολεί ανθρώπους, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις όσο καμία άλλη στην ιστορία, καθώς ποτέ οι άνθρωποι δεν έπαψαν και δεν θα πάψουν να αναζητούν την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μια επανάσταση που ακόμα και σήμερα τρομάζει, καθώς τα προστάγματα και οι διεκδικήσεις της παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ.

Η μνήμη της Επανάστασης σήμερα είναι πάνω απ’ όλα μια διαρκής υπόμνηση ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάζουν, ότι οι άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν τις συνθήκες στις οποίες θα ζήσουν.

H διάσωση της μνήμης της Ρωσικής Επανάστασης καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία 100 χρόνια μετά, σε μία περίοδο που ο πλανήτης και οι καταπιεζόμενοι λαοί και κοινωνικές τάξεις ζουν στη σκιά της επιστροφής των εθνικισμών και της ακροδεξιάς απειλής, της όξυνσης των ανισοτήτων, της προσφυγικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής.

Ανεξαρτήτως κομμάτων και αποχρώσεων αυτό που μας ενώνει ως αριστερούς είναι η ανάγκη για συνεχή αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία. Η ελπίδα για μία νέα αλλαγή είναι αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε ως κληρονομιά από το 1917. Το σταθερό μήνυμα του Οκτώβρη άλλωστε είναι ότι, αφού τα πράγματα άλλαξαν μια φορά, μπορούν να αλλάξουν και πάλι.

Δεν θυμόμαστε την Οκτωβριανή Επανάσταση σαν ένα ιστορικό γεγονός ή μια ακόμα επέτειο. Την τιμούμε και την συνεχίζουμε ως ελεύθεροι άνθρωποι. Ίσως μόνο αν αναστοχαστούμε τις μέρες εκείνες που άλλαξαν τον κόσμο, πριν από έναν κιόλας αιώνα, μόνο τότε θα μπορέσουμε να φανταστούμε πώς θα αλλάξουμε τη ζωή μας σήμερα, πώς θα δώσουμε μορφή σε μια Ουτοπία του 21ου αιώνα".

Γιώργος Φλωρεντής
Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo